Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Horný Zemplín?

Tipy na výlet v regióne Horný Zemplín.
Tipy na výlet v regióne Horný Zemplín. / Zdroj: muzeumhumenne.sk

Do regiónu Horný Zemplín patria okresy Humenné, Medzilaborce, Snina, Stropkov a Vranov nad Topľou. Susedí s Ukrajinou a Poľskom. Región ponúka pralesy, Národný park Poloniny, vodnú nádrž Domašu. Zaujme i moderným umením Andyho Warhola.

 

V prechádzajúcich článkoch ste mohli čítať tipy na výlety v Bratislave i jej okolí. Nahliadli sme aj do regiónu Podunajsko, Horná a Dolná Nitra, Dolné, Stredné a Horné Považie. Postupne sme sa presúvali na stredné Slovensko do regiónov Kysuce, Orava, Turiec, Liptov, Horehronie, Dolné Pohronie, Novohrad, Zvolensko - Podpoľanie, Hont. Na východnom Slovensku sme sa pozreli bližšie na regióny Tatry, Zamagurie, Gemer, Spiš, Šariš a Košice.

 

1. Zábava

Ranč Sahiba

Ranč sa nachádza v obci Komárany, vzdialenej 5 kilometrov od Vranova nad Topľou. Ranč sa venuje chovu koní, na ktorých si môžete zajazdiť, chová i vlčiu svorku. Pre začiatočníkov sú pripravené kurzy jazdenia s lektorom, tí skúšenejší sa môžu vybrať na túry v konskom sedle.

 

Mini ZOO Juško

Zdroj: slovenskycestovatel.sk

 

Mini ZOO Juško nájdete v Snine. Animoterapeuticko - jazdecké centrum Snina začalo fungovať v lete 2001. Centrum sa postupne buduje a vykonávajú sa v ňom aktivity spojené s využitím zvierat pre zdravotne postihnutých, ale aj zdravých ľudí, venuje sa športu, kynológii i turistike. Deti tam môžu vidieť zubra, lamy a mnoho ďalších zvierat, Juško Mini ZOO chová 30 druhov zvierat.

 

Otváracie hodiny:

  • 1.11. - 31.3. - pondelok až piatok od 9.00 do 16.00, sobota od 9.00 do 12.00, nedeľa - zatvorené
  • 1.4. - 31.10. - pondelok až piatok od 9.00 do 17.00, sobota od 10.00 do 17. 00, nedeľa od 13.00 do 17.00

 

Vstupné:

  • Dospelí, študenti, seniori, ZŤP - 1,5€
  • Deti od 2 do 10 rokov - 0,5€
     

2. Kúpanie

Vodná nádrž Veľká Domaša

Zdroj: severovychod.sk

 

Vodná nádrž Veľká Domaša slúži na reguláciu vody, zásobuje úžitkovú i pitnú vodu, počas letnej sezóny je obľúbeným miestom na rekreáciu a vodné športy. U turistov je obľúbená kvôli čistej zelenej až zelenomodrej vode, ktorá dosahuje počas sezóny teplotou 23 °C. Na jej brehoch sa nachádza päť rekreačných stredísk - Poľany, Holčíkovce, Vaľkov, Dobrá a Nová Keľča. Každé jedno ponúka možnosť ubytovania v hoteli, penziónoch alebo stanovania v kempoch. Rekreačné strediská ponúkajú bohaté športové vyžitie, zapožičanie športových pomôcok i ihriská pre deti.

 

Kúpalisko Vranov nad Topľou

Letné kúpalisko Vranov nad Topľou je v prevádzke počas letných prázdnin od 9.30 do 19.00 hodiny. K dispozícii je 50-metrový rekreačný bazén a dva detské bazény. Voda v bazénoch sa pohybujde od 26 do 29 °C. Návštevníci sa môžu občerstviť v bufetoch, nachádzajú sa tam aj detské ihriská, plážové ihrisko na volejbal či futbal.

 

Celodenná vstupenka:

  • Dospelí - 2,8€
  • Deti od 3 do 15 rokov - 2€
  • Seniori, ZŤP - 1,8€
     

Vstupné po 15.00 hodine:

  • Dospelí - 2€
  • Deti od 3 do 15 rokov - 1,5€
  • Senieori, ZŤP - 1,3€

 

Biokúpalisko Sninské rybníky

Zdroj: megaubytovanie.sk

 

Biokúpalisko sa nachádza na okraji mesta Snina, využíva samočistenie vody pomocou rastlín a rias. Kúpalisko je obklopené Vihorlatskými vrchmi s cyklotrasami a turistickými chodníkmi na Sninský kameň. Areál pozostáva z kúpaliska s troma hĺbkovými pásmami, delenými mólami pre plavcov i neplavcov, zo zatrávnených plôch na oddych a zo samotného bazéna slúžiaceho na filtráciu a čistenie vody. Pre návštevníkov sú k dispozícii športové ihriská, detské ihriská a bufety s občerstvením. Kúpalisko je otvorené v júli od 9.00 do 20.00, v auguste od 9.00 do 19.00, v septembri od 9.00 do 18.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelí, študenti - 4,5€
  • Seniori, ZŤP - 2,5€
  • Deti 7 - 14 rokov - 2,5€
  • Deti do 6 rokov - 1€
     

3. Múzeá

Kaštieľ Humenné

Zdroj: muzeumhumenne.sk

 

Kaštieľ Humenné dnes slúži ako Vihorlatské múzeum. Zberná oblasť múzea je vymedzená na okresy Humenné, Snina a Medzilaborce. Expozícia je rozdelená na umelecko - historickú, prírodovednú, sakrálnu. V kaštieli sa nachádza aj galerijná sieň Oresta Dubaya. Múzeum je otvorené v pondelok od 10.00 - 16.00 hodiny, utorok až piatok od 10.00 do 18.00 hodiny, sobotu a nedeľu od 14.00 do 18.00 hodiny. Vstupné sa mení v závislosti od expozície.

 

Zdroj: muzeumhumenne.sk

 

Skanzen v Humennom

Zdroj: muzeumhumenne.sk

 

Expozícia ľudovej architektúry a bývania je umiestnená v strede mesta. Prehliadka začína v objekte obytného zrubového domu, ktorý bol postavený pred 1. svetovou vojnou. Ďalej môžete vidieť hospodársky dom, drevený kostolík i mlyny z Vyšnej Jablonky. Skanzen je otvorený: pondelok od 10.00 do 16.00 hodiny, utorok až piatok od 10.00 do 18.00 hodiny, sobotu a nedeľu od 14.00 do 18.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 3€
  • Žiaci, študenti, seniori - 2€

 

Múzeum Andyho Warhola

Zdroj: muzeumaw.sk

 

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach bolo založené v roku 1991. Múzeum sa dnes zaoberá hlavne súčasným umením a životom Andyho Warhola. V múzeu sa nachádza expozícia diel Andyho Warhola, expozícia o pôvode Andyho Warhola a stála expozícia street-art vs. pop-art. Múzeum moderného umenia je otvorené máj - september každý deň od 10.00 do 16.00 hodiny, október - apríl: pondelok až piatok - 10.00 do 16.00 hodiny, sobota a nedeľa od 12.00 do 16.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 4€
  • Žiaci, študenti, seniori, ZŤP - 2€

 

Zdroj: muzeumaw.sk
 

4. Hrady, sakrálne pamiatky

Chrám sv. Ducha

Zdroj: severovychod.sk

 

Chrám sv. Ducha sa nachádza v meste Medzilaborce, pravoslávna sakrálna stavba vznikla v roku 1949. Chrám bol zhotovený v staroruskom renesančnom slohu ako pamätník padlým vojakom v prvej a druhej svetovej vojne. Interiér je zdobený vzácnymi maľbami a ikonami, ktorých je až 360. Bohoslužby sa v ňom vykonávajú aj dnes, cieľom je zachovať plne funkčný chrám vo svojej podobe i pre ďalšie generácie.

 

Hrad Čičva

 

Hrad sa nachádza v obci Sedliská, dostanete sa k nemu chodníkom po zelenej turistickej značke, cesta trvá 10 minút alebo môžete zaparkovať priamo pod hradom. Jadro hradu tvorí vysunutý klin nárožia s kruhovou vežou. Na opačnej strane nádvoria sa nachádzajú pozostatky paláca a pri hradbách zvyšky hospodárskych a prevádzkových budov. Zo severovýchodu jadro chránila bašta s oblým zakončením a z východu dnes už zrúcanina mohutnej bašty s delami. Hrad je prístupný celoročne.

 

Monastyr

Zdroj: severovychod.sk

 

Monastyr sa nachádza v obci Krásny Brod, označuje sa aj ako "rusácky Devín", bol postavený v 14. storočí na mieste, kde sa zázračne uzdravil slepý žobrák. Obec Krásny Brod leží na území, ktoré bolo v minulosti významnou cestou z Uhorska a Podkarpatia do Haliča. Jedna z týchto ciest viedla aj cez Medzilaborce a Lupkovský priesmyk.

 

Teodor Korjatovič tu prišiel v 14. storočí so svojím vojskom na pozvanie uhorského vladára, aby ochraňoval štátne hranice. Spolu s ním prišli aj mnísi, ktorí sa podľa ľudového podania modlili za jeho úspech. Korjatovič im za ich morálnu podporu daroval veľké územie a pri kaplnke v Krásnom Brode dal vystavať drevený chrám a kláštor.

 

Zdroj: severovychod.sk

 

Tradícia hovorí, že pri prameni, ktorý sa nachádzal v Krásnom Brode, sa zázračne vyliečil slepý pútnik Michal Spalinský, ktorý potom namaľoval obraz. Kláštor zasvätený Svätému Duchu sa tak stal miestom, kde sa ľudia chodili liečiť a neskôr aj stretávať na jarmokoch. Krásnobrodský kláštor sa stal významným centrom duchovnosti a kultúry.

 

5. Turistika

Kremenec

Vrch Kremenec sa nachádza v Bukovských vrchoch. Za východiskový bod si môžete zvoliť Novú Sedlicu, kde je parkovisko pre autá i autobusová zastávka. Výstup na vrch Kremenec vám zaberie zhruba 3 hodiny, nachádza sa v nadmorskej výške 1221 m.n.m. Túra je stredne náročná, prechádza cez východnú časť Národného parku Poloniny, cez prales Stužica, vrch Kremenec je hraničným bodom troch štátov - Slovenska, Poľska a Ukrajiny.

 

 

Čertov kameň

Zdroj: severovychod.sk

 

Čertov kameň je pieskovcová skala, ktorá poskytuje výhľad na okolitý kraj i mesto Medzilaborce. Na vrchole skaly je osadená tabuľa s erbom obce Krásny Brod. Dostanete sa tam prechádzkou z obce Krásny Brod, je to siedma zastávka lesníckehého náučného chodníka Kamjana.

 

Morské oko

Zdroj: cestovanie-dovolenka.sk

 

Jazero Morské oko je najväčším sopečným jazerom na Slovensku. Nachádza sa v lesoch pri obci Remetské Hámre. Jazero i priľahlé lesy boli vyhlásené za národnú prírodnú rezerváciu. Okolo jazera vedie náučný chodník, dostať sa k nemu môžete po modro značenom turistickom chodníku z obce Remetské Hámre.

 

Vihorlat

Vihorlat je najvyšším vrchom sopečného pohoria Vihorlatské vrchy. Východiskom na túru môžu byť obce Poruba pod Vihorlatom, Remetské Hámre, Zemplínske Hámre. Vihorlat má dva vrcholy, na tom vyššom je umiestnený kríž, jeho výška je 1075 m.n.n.

 

 

Národný park Poloniny

Zdroj: severovychod.sk

 

Národný park Poloniny je na slovensko-poľsko-ukrajinskom pohraničí. Horský celok sa nazýva Bukovské vrchy. Je zapísaný v zozname UNESCO, tiež je tam zapísaný prales Stužica, Rožok či Vihorlatský prales. Územie Polonín charakterizuje výskyt veľkých šeliem – medveďa hnedého, vlka dravého, rysa ostrovida a mačky divej. Žije tu aj zubor hôrny, ktorý sa vo voľnej prírode na Slovensku vyskytuje iba v tomto národnom parku. Hlavným východiskom pre návštevu Polonín je obec Nová Sedlica.

 

Zdroj: severovychod.sk

 

6. Zaujímavosti

Zatopený lom

Lom sa nachádza v obci Skrabské, opustený je dávno a zaplavila ho spodná voda. V minulosti sa tam ťažili vápenité sliene. Má tyrkysovú vodu, turisti ho obľubujú najmä v lete, kedy sa v ňom kúpu na vlastné riziko. Lom je obkolesený lesmi a vyzerá ako z rozprávky.

 

Zdieľať na facebooku