Nový nebezpečný trend na sociálnych sieťach - chroming

Chroming nie je nový jav.  Ide o zneužívanie inhalačných látok, ktoré sa u detí vyskytovalo aj v minulosti. V súčasnosti je to však o to rizikovejšie, že sa výzvy na vdychovanie chemických látok šíria na sociálnych sieťach.
Chroming nie je nový jav. Ide o zneužívanie inhalačných látok, ktoré sa u detí vyskytovalo aj v minulosti. V súčasnosti je to však o to rizikovejšie, že sa výzvy na vdychovanie chemických látok šíria na sociálnych sieťach. / Foto: Bigstock

Zneužívanie inhalačných látok (chroming) sa u detí vyskytovalo aj v minulosti. V súčasnosti je  však o to rizikovejšie, že sa výzvy na vdychovanie chemických látok  šíria aj na sociálnych sieťach, a tak sa o tomto jave dozvedia aj tie deti, ktoré doteraz o tomto jave vôbec netušili.

 

Chroming nie je nový jav.  Ide o zneužívanie inhalačných látok, ktoré sa u detí vyskytovalo aj v minulosti. V súčasnosti je to však o to rizikovejšie, že sa výzvy na vdychovanie šíria na sociálnych sieťach, a tak sa o tomto jave môžu dozvedieť tisícky detí rýchlosťou blesku. Táto skutočnosť znepokojuje nielen odborníkov, ale aj rodičov. Chroming je spôsob úmyselného vdýchnutia chemikálií alebo toxickej pary za účelom intoxikácie. Chroming môže mať niekoľko podôb:

 

Vdychovanie pary z nádoby

Ide o vdychovanie pár priamo z nádoby, ako je napríklad odlakovač na nechty, acetón, rozpúšťadlo, lak na vlasy, deodoranty, tekutiny do zapaľovačov, lepidlo, čistiace prostriedky, oxid dusný a benzín. Toto vdychovanie vyvoláva pocit povznesenia, ktorý je podobný účinkom alkoholu. Niektorí mladí ľudia si môžu myslieť, že chroming je bezpečnejší spôsob, ako sa dopracovať k „dobrej nálade“. Tvrdia, že je to pre mnohých prijateľnejšie, ako piť alkohol, užívať drogy alebo brať lieky v kombinácii s alkoholom. Chroming využívajú tiež preto, lebo sa k týmto látkam môžu jednoduchšie dostať ako napríklad k drogám.

 

Vdychovanie pary z vrecka

V tomto prípade ide o vdychovanie pary z plastového alebo papierového vrecka. Mladí ľudia väčšinou do vrecka vstrekujú rôzne spreje a osviežovače vzduchu.

 

Prečo je chroming populárny?

Pojem chroming sa používa približne od roku 2009, no v poslednej dobe si získal popularitu na sociálnych sieťach. Nedávno sa na sociálnej sieti TikTok šírila výzva na chroming a kvôli tejto výzve zomrela 13- ročná žiačka v Austrálii. Táto šokujúca smrť vyvolala medzi rodičmi vlnu strachu a o tomto nebezpečenstve sa začalo viac hovoriť.

 

Aké sú riziká chromingu?

Hoci si mladí ľudia myslia, že na chromingu nie je nič zlé, opak je pravdou. Chroming  zahŕňa vdychovanie chemikálií na báze uhľovodíkov. Pri vdýchnutí do pľúc sa chemikálie dostanú do krvného obehu a prenesú sa do iných orgánov vrátane mozgu. Keď sa chemikálie dostanú do mozgu, pôsobia na mozgové bunky a spôsobujú eufóriu, závraty, ospalosť, halucinácie a ďalšie príznaky. Môžu  spôsobiť dlhodobé zdravotné problémy mozgu. Postupom času môže chroming zmeniť neuróny v mozgu a spôsobiť problémy s pamäťou a poruchami učenia alebo môže tiež naštartovať problémy spojené s rozvojom psychiatrických porúch. Tieto zmeny mozgu môžu tiež spustiť závislosť. Keď ľudia prestanú aplikovať chroming, môžu pociťovať abstinenčné príznaky, ako je potenie, búšenie srdca, poruchy spánku a chvenie. Akékoľvek zneužívanie inhalantov  predstavuje riziká. Sú to napríklad tieto:

  • srdcové problémy, ako je dysrytmia,
  • pneumonitída (zápal pľúc),
  • zadusenie,
  • poškodenie obličiek,
  • zvýšené riziko rakoviny pri použití produktu s benzénom,
  • mdloby,
  • popáleniny tváre (veľa produktov je horľavých),
  • smrť.

 

Príznaky zneužívania inhalačných látok

Odborníci upozorňujú, že je dôležité, aby si rodičia uvedomovali príznaky zneužívania inhalačných látok a prípadného predávkovanie. Odborníci rodičov upozorňujú hlavne na to, aby si všímali, či nemajú v dome zvýšené množstvo inhalačných materiálov, ako sú nádoby na stlačený vzduch alebo rôzne plechovky od farieb. Samozrejme, je potrebné neustále dieťa sledovať a všímať si hlavne tieto príznaky:

  • ospalosť,
  • nezreteľná reč,
  • ťažkosti pri chôdzi,
  • bolesť hlavy,
  • závraty,
  • nevoľnosť.

 

Ako sa rozprávať s dieťaťom, ak zistíte , že aplikuje chroming?

Buďte otvorení a neodsudzujte

Predovšetkým je dôležité vytvoriť bezpečný priestor na komunikáciu tým, že k téme chroming pristúpite s empatiou, porozumením a skutočným záujmom. Rozhovor je vhodné  začať napríklad vetami: „Chcem, aby ste vedel, že za mnou môžeš kedykoľvek prísť s akýmikoľvek obavami alebo otázkami, ktoré by si mohol mať. Ak si experimentoval s chemickými látkami, môžeme sa porozprávať o tvojej zvedavosti alebo akýchkoľvek problémoch, ktoré môžeš pociťovať. Pamätaj si, že som tu, aby som ťa počúval, podporoval a pomohol ti nájsť zdravšie spôsoby, ako  zvládnuť náročnú etapu v tvojom živote alebo ti pomôžem nájsť lepšie spôsoby, ako sa zabaviť.“

Môžete byť však aj priamejší. Napríklad: „V poslednom čase som si všimol nejaké zmeny v tvojom správaní a chcel  by som sa s tebou o tom porozprávať. Naozaj mi záleží na tvojom šťastí i zdraví a chcem, aby si vedel, že som tu, aby som ťa podporil bez ohľadu na to, čo momentálne robíš a prežívaš. Dozvedel som sa o niečom, čo sa nazýva chroming, a chcem pochopiť, či je to niečo, na čom si sa podieľal. Môžeme sa o tom porozprávať otvorene a úprimne?"

 

Snažte sa vzdelávať

Rodičia by sa tiež mali neustále vzdelávať a sledovať, čo sa deje v reálnom i virtuálnom svete detí. Dieťa musí mať pocit, že rodič sa vyzná v mnohých problémoch a zaujíma sa intenzívne o svet okolo seba. Svoju kompetentnosť v tomto smere môžete prejaviť napríklad takto: „Chroming môže byť skutočne nebezpečný a škodlivý pre tvoje zdravie a chcem sa uistiť, že poznáš všetky fakty súvisiace s touto problematikou. Chemické látky môžu poškodiť tvoje telo, ba dokonca môžu viesť k vážnym zdravotným problémom. Záleží mi na tebe a na tvojej budúcnosť a chcem ti pomôcť robiť správne rozhodnutia v živote. Prejdime si spolu niektoré riziká a prediskutujme, prečo je dôležité vyhýbať sa chromingu.“ 

Tieto rozhovory môžu zahŕňať aj tému tlaku rovesníkov a dôležitosti robiť i nezávislé rozhodnutia a posilňovať zdravé stratégie zvládania odmietnutia nevhodných vecí. Je dobré tiež, keď presmerujete deti k záľubám, ktoré ich obohacujú a skutočne bavia.

 

Stanovte jasné hranice a očakávania

Komunikácia o hraniciach je tiež nevyhnutná. Je dôležité, aby ste si v rodine stanovili jasné pravidlá a hranice týkajúce sa užívania látok vrátane chromingu. Dieťa musí vedieť, aké dôsledky bude mať porušenie pravidiel. Spolupracujte s dieťaťom pri stanovení hraníc.

 

V prípade potreby vyhľadajte pomoc

Ak dieťa po rozhovoroch s rodičmi nezmení svoje správanie, je potrebné vyhľadať pomoc odborníkov.

Čítajte viac o téme: Zdravie
Zdieľať na facebooku