Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Podunajsko?

Tipy na výlet s deťmi v regióne Podunajsko.
Tipy na výlet s deťmi v regióne Podunajsko. / Zdroj: sdetmi.com

V predchádzajúcich článkoch sme sa venovali výletom v Bratislave, jej okolí či regiónu Dolné Považie. Dnes sa pozrieme bližšie na Podunajsko. Región Podunajsko leží na juhu Slovenska, pričom svojou juhozápadnou a južnou časťou pozdĺž toku Dunaja sleduje slovensko-maďarskú štátnu hranicu. Prevažnú časť územia tvorí Podunajská nížina.

1. Múzeá

Podunajské múzeum v Komárne

Zdroj: travelguide.sk

 

V rámci užšej špecializácie sa múzeum zameriava na históriu, národopis a dejiny kultúry maďarskej národnostnej menšiny, na výskum a dokumentáciu interetnických vzťahov na území Nitrianskeho samosprávneho kraja ako aj na výskum a dokumentáciu rímskych pamiatok v okrese Komárno. Múzeum má štyri budovy. Múzeum je otvorené utorok – sobotu od 9.00 do 17.00.

 

Vstupné – Hlavná budova múzea, Zichyho palác, Budova múzea a knižnice:

  • Dospelá osoba – 2€
  • Deti, študenti a dôchodcovia - 1€
  • Deti do 6 rokov – zdarma

 

Vstupné – Rímske lapidárium, Bašta VI. Komárno:

  • Dospelá osoba - 1€
  • Deti, študenti a dôchodcovia – 0,5€
  • Deti do 6 rokov – zdarma

 

Slovenská ústredná Hvezdáreň Hurbanovo

Zdroj: trip.slovakia.travel

 

Pozorujte hviezdy v Hurbanove. Hvezdáreň ponúka prehliadku exponátov a prezentáciu o histórii hvezdárne. Tiež môžete navštíviť planetárium, kde sa naučíte základnú orientáciu na oblohe. Hvezdáreň môžete navštíviť v pondelok až piatok o 10.00 alebo 13.00 hodine. Vstupné je rôzne, do planetária zaplatíte viac ako do múzea. Odporúčame si to pozrieť na ich domovskej stránke.

 

Lodný mlyn a drevený most v Kolárove

Zdroj: kamnavylet.sk

 

Lodný mlyn je umiestnený na mŕtvom ramene Dunaja. Postavený je na dvoch rovnobežných člnoch a ukotvený o breh rieky. V mlyne sídli múzeum vodného mlynárstva. V areáli tiež nájdete najdlhší drevený most v Európe, ihriská pre deti či kemping Mlyn. Lodný mlyn v Kolárove je otvorený 9.00 do 22.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba – 2€
  • Deti, študenti, dôchodcovia – 1€

2. Architektúra

Bazilika Sv. Ondreja v Komárne

Zdroj: pamiatky.sk

 

Nádvorie Európy v Komárne

Zdroj: sdetmi.com

Mesto Komárno vybudovalo námestie, kde môžete vidieť architektúru a stavebné slohy typické pre takmer všetky štáty európskej únie. Nájdete tam budovy z Walesu, Vatikánu, Talianska, Transylvánie či Grónska. Na nádvorie sa dostanete historickými vstupnými bránami: Bránou sv. Štefana, Bránou Bélu IV. či Bránou Márie Terézie.

 

Rozprávajúca skala

Zdroj: ubytovanienaslovensku.eu

 

Skala nachádzajúca sa v Štúrove dostala pomenovanie vďaka tomu, že rozpráva históriu. Nejde však v skutočnosti o skalu, ktorá by rozprávala. Je to spomienka na históriu mesta a jeho prvú písomnú zmienku. Vytvoril ju Juraj Bartuzs v roku 1993.

 

Most Márie Valérie

Zdroj: ephoto.sk

 

Most dlhý 509 metrov spája Štúrovo s maďarským Ostrihomom, bol vybudovaný v roku 1895. V čase letnej sezóny sa most dá prekonať aj na palube turistického vláčika v čierno-červených farbách.

 

3. Za históriou

Pevnosť Komárno

Zdroj: kamnavylet.sk

 

Pevnosť bola postavená v 16. storočí na mieste stredovekého hradu. Svoju vojenskú funkciu si pevnosť zachovala aj po zániku monarchie, až do roku 2003, kedy sa stala majetkom mesta Komárno. Otváracie hodiny a cenník odporúčame pozrieť na ich domovskej stránke.

 

4. Cyklotrasy a prechádzky

Dunajské luhy

Zdroj: bratislavaregion.travel

 

Dunajské luhy je chránená krajinná oblasť, ktorá sa tiahne od Bratislavy juhovýchodne v smere toku rieky Dunaj až k hraniciam s Maďarskom. Vidieť môžete množstvo rybníkov, jazier či tokov riek.

 

Podunajská cyklotrasa

Cez Štúrovo prechádza časť Dunajskej cyklotrasy, po ktorej sa dá vybrať v smere do Rakúska aj v smere do Maďarska. Cyklisti sa tak môžu zo Štúrova dostať až do Viedne, Vyšehradu ba dokonca aj do Budapešti. Cyklotrasa sa ťahá okolo pohoria Burda, prechádza priľahlými obcami Kamenica nad Hronom, Chľaba a Leľa.

 

Pohorie Burda a vyhliadka Skaly

Zdroj: vypadni.sk

 

Vypína sa nad Dunajom neďaleko Štúrova a tvoria ho sopečné horniny, najmä vulkanické zlepence, pieskovce. Pohorie je skutočne malebné a krajinársky veľmi atraktívne. Možno tu vidieť zaujímavé skalné útvary – skalné veže, skalné okno či rôzne kužeľovité formy. Na južných svahoch sa nachádzajú strmé skalné steny, sponad ktorých sa naskytajú pôsobivé výhľady. Najznámejšia turisticky označená vyhliadka pomenovaná jednoducho „Skaly“ ponúka prekrásny pohľad na sútok Hrona s Dunajom, na mesto Štúrovo, Most Márie Valérie, a predovšetkým na Ostrihom so svojou majestátnou klasicistickou bazilikou predstavujúcou tretí najväčší kostol v Európe.

 

Vodný mlyn pri Dunajskom Klátove

Zdroj: megaubytovanie.sk

 

Len necelé 2 km od Jahodnej smerom k Dunajskej Strede leží obec Dunajský Klátov, pri ktorej stojí obnovený vodný mlyn. Poháňali ho vody Klátovského ramena, jedného z pravobrežných prítokov Malého Dunaja. V horúcom lete na vodnej hladine umocňujú čaro tejto prírodnej rezervácie nádherné kvety lekna bieleho.

 

5. Kúpanie

Región Podunajsko je bohaté na termálne aquaparky a kúpaliská, termálne voda je obohatená o minerály, preto je pobyt v takejto vode veľmi prospešný pre ľudí.

6. Za zábavou i športom

X-bionic sphere Šamorín

X-bionic sphere je multifunkčný rezort pre šport a relax. Na svoje si tu prídu profesionálni aj amatérski športovci a tímy, aktívni ľudia i rodiny s deťmi. Spája sa tu záľuba v zdravom životnom štýle, olympijské vybavenie na svetovej úrovni a široké možnosti relaxu s rodinou, priateľmi či kolegami.

 

 

Zdieľať na facebooku