Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Dolná Nitra?

Tipy na výlet v regióne Dolná Nitra.
Tipy na výlet v regióne Dolná Nitra. / Zdroj: sdetmi.com

V predchádzajúcich článkoch sme si ukázali tipy na výlet v Bratislave, jej okolí, v regióne Podunajsko, Stredné Považie a Dolné Považie. Dnes sa presunieme do regiónu Dolná Nitra, do ktorého zaraďujeme okresy Nitra, Zlaté Moravce, Nové Zámky a Levice.

 

1. Kúpanie

Duchonka

 

Duchonka je rekreačné stredisko pri rovnomennej vodnej nádrži, leží pri obci Prašice v okrese Topoľčany. Ubytovať sa môžete v kempe či chatách. Okrem kúpania je možné vodnú nádrž využiť aj na člnkovanie, surfovanie či rybolov. Na západnej časti nádrže nájdete piesočnatú pláž. Nájdete tam tiež tenisové kurty, volejbalové ihrisko, minigolf a stolný tenis. Deti sa môžu zabaviť na detskom ihrisku.

 

Termálne kúpalisko Podhájska

Zdroj: travelguide.sk

 

Termálne kúpalisko sa nachádza neďaleko Nových Zámkov, poskytuje možnosť rekreácie a oddychu. Počas letnej sezóny je návštevníkom k dispozícii deväť bazénov a tobogány. Kúpalisko je otvorené v pondelok od 13.00 do 19.00, utorok až nedeľu je otvorené od 9.00 do 19.00 hodiny. Vstupné

 

Kúpalisko Margita Ilona

Kúpalisko sa nachádza 6 km od Levíc v smere na Šahy. Návštevníkom ponúka 4 bazény, 2 menšie tobogány či rôzne športové aktivity ako plážový volejbal, stolný tenis či street futbal. V areáli nájdete viaceré stánky s občerstvením. Je tu aj možnosť ubytovania v kempingu.

 

 

2. Za zvieratkami

Ranč Čakýn

Ranč sa nachádza medzi obcami Neverice a Slažany. Môžete jazdiť na koňoch, starať sa o ne, čistiť ich, kŕmiť a zažiť pravú atmosféru ranča. Na ranči sa nachádza reštaurácia, z ktorej môžete vidieť pohorie Tríbeč.

 

 

Národný žrebčín Topoľčianky

 

Prehliadky jazdierne, jazdecká škola či drezúrne preteky, toto všetko ponúka Národný žrebčín v Topoľčiankach. Otváracie hodiny a vstupné. Príďte si pozrieť rôzne plemená koní alebo sa povoziť na koči.

 

 

Zubria zvernica Topoľčianky

Zdroj: ifauna.sk

 

V pohorí Tribeč, približne 10 km od Topoľčianok, sa rozkladá chránený areál Zubrej zvernice, jediného zariadenia špecializovaného na chov zubra na Slovensku. Zvernica je prístupná širokej turistickej verejnosti, najvhodnejším obdobím na návštevu je čas kŕmenia. Zvernica slúži nielen na chov, funguje aj ako informačné stredisko. V cene vstupného je odborný výklad aj informačná brožúrka. Vôkol obory vedie okružný náučný chodník s 9 zastávkami, ktorý návštevníkov oboznámi so zubrom európskym, spôsobom jeho života i s históriou chovu zubrov v Topoľčiankach. Chodník je dlhý 2,5 km, má len minimálne prevýšenie a možno ho absolvovať za cca 1 hodinu.

 

3. Hrady

Nitriansky hrad

Nitra (Slovakia) - Castle - 18

 

Hrad sa nachádza na Námestí Jána Pavla II., považuje sa za kolísku kresťanstva na Slovensku. Na hrade môžete vidieť Katedrálu Sv. Emeráma, Diecézne múzeum, Katedrálnu vežu, kazamety, Gotickú priekopu, Diecéznu knižnicu či Pamätnú izbu kardinála Jána Chryzostoma Korca. Vstup do areálu hradu je spoplatnený aj bez sprievodcu a k jednotlivým expozíciám si musíte zakúpiť vstupné.Oporúčame pozrieť  si detaily na domovskej stránke hradu, nakoľko vstupné sa mení v závislosti od toho, či si vyberiete okruh so sprievodcom alebo si pozriete individuálne len niekotré expozície. Hradný areál je otvorený okrem pondelka od 9.00 do 19.00, avšak expozície sú otvorené rôzne.

 

Hrad Gýmeš

 

Na Hrad Gýmeš sa dostanete z priľahlých dedín Kostoľany pod Tríbečom a Jelenec – Remitáž. Vydajte sa na žltú trasu z Kostolian, následne sa napojte z južnej strany na zelenú značku. Odtiaľ je to na hrad 10 minút. Celá túra by mala trvať približne 45 minút.

 

Oponický hrad

Oponicky hrad (27.12.2017)

 

Zrúcanina hradu sa nachádza na západnom výbežku pohoria Tribeč, nad obcou Oponice. Hrad bol postavený v 13. storočí na ochranu Nitry a Nitrianskeho kniežacieho hradu pred nájazdmi Tatárov a Turkov.

4. Turistika

Svoradova jaskyňa

 

Na západnom svahu vrchu Zobor sa nachádza Svoradova jaskyňa, ktorá je verejnosti voľne prístupná a otvorená celoročne. Svoradova jaskyňa je dlhá 30 m, priechody medzi jej jednotlivými časťami sú však veľmi úzke, a tak sa v praxi vchádza len do prvej vstupnej siene. Jaskyňa je prístupná po značenom chodníku z Nitry od zastávky MHD – Liečebný ústav Zobor.

 

Rozhľadňa na Marhát

Zdroj: hiking.sk

 

Na temene Marhátu, vrchu v pohorí Považský Inovec sa do výšky 17 metrov týči turistická rozhľadňa s výhľadom zasahujúcim tri samosprávne kraje - nitriansky, trnavský a bratislavský. K rozhľadni obklopenej hustým listnatým lesom sa dá dostať z viacerých okolitých obcí, najjednoduchší prístup je z Nitrianskej Blatnice, z ktorej sem vedie náučný chodník.

 

Jaskyňa Čertova pec

 

Jaskyňa Čertova pec patrí medzi menšie jaskyne na Slovensku. Nachádza sa v pohorí Považský Inovec v nadmorskej výške 253 metrov. Jej dĺžka je 27 metrov, priemerne je široká 6 metrov a jej maximálna výška je 4,7 metra. V jaskyni boli nájdené tiež najstaršie známky jaskynného osídlenia  na Slovensku. Trasu začnite pri motoreste Čertova pec v obci Radošina. Sledujte zelenú turistickú značku.

 

5.Pamiatky

Dražovský kostolík

Zdroj: megaubytovanie.sk

 

Kostolík sa nachádza nad mestskou časťou Nitra – Dražovce, je najstarším románskym kostolom na Slovensku. Kostolík je však zatvorený počas celého roka, môžete sa teda k nemu vybrať kvôli výhľadu. Stojí na výbežku Tribečského pohoria.

 

Nitra - centrum

Ak sa vydáte na výlet do Nitry nezabudnite si pozrieť jej centrum. Vidieť môžete sochu Corgoňa, sochu Cyrila a Metoda,Pribinov meč či Farebnú fontánu.

 

Nitra

6.Botanika

Arborétum Mlyňany

Nájdete v ňom niekoľko náučných chodníkov, ktoré vás prevedú cez okrasné rastliny či obrovské stromy. Každý chodník je tematicky pomenovaný, nájdte v ňom napríklad Japonskú cestu. Vstupné a otváracie hodiny.

 

Sleeping lion

Zdieľať na facebooku