Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Turiec?

Tipy na výlet v regióne Turiec.
Tipy na výlet v regióne Turiec. / Zdroj: aquapark.therme.sk , woodpark.sk

Keď sa povie región Turiec, asi všetkým hneď napadnú kopce a lesy. Tak to v skutočnosti je, kde sa pozriete sú samé lesy a vrchy, na ktoré sa môžete vybrať. Avšak o zábavu pre deti je v regióne Turiec tiež veľmi dobre postarané, prečítajte si naše tipy na výlety.

 

V predchádzajúcich článoch ste mohli čítať tipy na výlety v Bratislave, jej okolí. V regióne Horná a Dolná Nitra, Podunajsko, Horné, Stredné a Dolné Považie. Venovali sme sa tiež regiónu Kysuce, Orava a Horehronie.

 

1. Kúpanie

Spa & Aquapark Turčianske Teplice

Zdroj: aquapark.therme.sk

 

Voda je termálna s teplotou do 35°C. Pripravených je osem bazénov, dva tobogány a šmykľavka, ktorá sa nachádza vonku v atrakčnom bazéne. Nájdete tam tiež vírivku, ľudový kúpel či červený kúpeľ, ktorý má teplotu vody 38˚C s turčianskou liečivou vodou. Občerstviť sa môžete v bufete alebo baroch, ktoré aquapark ponúka. Otvorený je denne od 10.00 do 21.00, večerné kúpanie je od 17.30 do zatvorenia, pozrite si tiež cenník.

 

2. Za zábavou

Lanový park - Segoland

Lanový park nájdete v areáli Amfiko v Martine. Vybrať si môžete niekoľko trás podľa náročnosti. Lanový park je otvorený denne, počas pracovných dní od 13.00 do 19.00 hodiny, v sobotu a nedeľu je park otvorený od 10.00 do 19.00 hodiny.

 

Jazda na elektrokolobežkách v Gaderskej Doline

Zdroj: gaderwheel.sk

 

Kolobežku si môžete zapožičať v Blatnici pri vstupe do Gaderskej doliny pri veľkom parkovisku v dome číslo 234. Previezť sa tak môžete celou dolinou pohodlne. Zapožičať si ich môžete denne od 9.00 do 19.00 hodiny, pozrite si cenník.

 

Zjazd na terénnych kolbežkách z Martinských holí

Kolobežku si môžete zapožičať v stane Fatraski, ktorý nájdete pri chate Martinské hole. Zjazd začína pri chate, pokračuje asfaltovou cestou po odbočku Pod Kalužnou, kde pokračujete cestou až k údolnej stanici bývalej lanovky - miestna časť Stráne. Zapožičanie stojí 15€/ zjazd. Zjazd je od 1. mája do 14. septembra každý deň od 10.00 do 18.00 hodiny. Výstup na Martinské hole cez ferratu.

 

Valčianska dolina

Zdroj: woodpark.sk
Valčianska dolina / Zdroj: woodpark.sk

 

Valčianska dolina je lyžiarske stredisko, avšak počas celého roka je tam veľa atrakcií pre rodiny s deťmi. Zapožičať si tam môžete terénne kolobežky, nachádza sa tam umelo vytvorené jazierko, okolo ktorého si deti môžu precvičiť jazdu na kolieskových korčuliach. Pri vstupe na vás čaká veľké detské ihrisko, ktoré je tvarované do pirátskej ľode, nechýbajú ani trampolíny. Vytvorený je aj nový park YETI, vstupné je 3€ na deň.

 

3. Zrúcaniny

Hrad Zniev

Hrad Zniev nájdete nad obcou Kláštor pod Znievom, začiatok trasy je pri cintoríne, odkiaľ vedie turisticky značený chodník. Na hrad sa dostanete za dve hodiny s prevýšením cca 500 metrov.

 

Blatnický hrad

Zdroj: woodpark.sk
Blatnický hrad / Zdroj: woodpark.sk

 

Blatnický hrad prechádza pomalými rekonštrukciami, je však verejnosti voľne prístupný počas celého roka. Hrad nájdete neďaleko obce Blatnica, cca 10 km od Martina. Parkovisko sa pod hradom priamo nenachádza, parkuje sa popri ceste pod hradom, na hrad sa dostanete lúkou za päť minút od auta. Dostať sa naň však viete aj z Gaderskej doliny krátkou turistikou.

 

Sklabinský hrad

Zdroj: hrady-zamky.sk

 

K zrúcanine hradu Sklabiňa sa dostaneme z cesty spájajúcej obec Sklabinský Podzámok a Sklabiňu. V smere od Sklabinského Podzámku - na konci obce odbočíme vľavo na smer do Sklabine. Po prvej ľavotočivej zákrute sa nachádza odbočka vpravo (poľná cesta). Na protichodnej strane cesty je aj smerová tabuľa, ktorá ukazuje smer prístupu k hradu. Auto si môžete nechať na lúke a vydať sa ďalej pešo, cesta vám zaberie okolo 15 minút. Hrad je otvorený celoročne.

 

4. Múzeá

Múzeum slovenskej dediny

Zdroj: skanzenmartin.sk

 

Múzeum slovenskej dediny je najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku, nachádza sa v Martine v Jahodníckych jáchoch. Expozícia podáva obraz tradičného ľudového staviteľstva, bývania a spôsobu života obyvateľov oblastí severozápadného Slovenska v období druhej polovice 19. a prvej polovice 20. storočia. Múzeum je otvorené denne, okrem pondelka. Otváracie hodiny: 1.5. - 30.6. denne, okrem pondelka od 9.00 do 18.00 hodiny.  Od 1.7. do 31.8. každý deň, od 9.00 do 18.00 hodiny. 1.9. - 31.10. denne, okrem pondelka od 9.00 do 17.00 hodiny. 1.11. - 30.4. denne, okrem pondelka a soboty od 9.00 do 14.30 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 3€
  • Deti nad 6 rokov, študenti, seniori - 1,5€

 

Hasičské múzeum

Hasičské múzeum nájdete v Martine, mestskej časti Priekopa. Prehliadka múzea pozostáva z expozície konských a ručných striekačiek, expozície motorových striekačiek, oddelenia výzbroje a výstroje, zbierky medzinárodných uniforiem a dvoch expozícií hasičských automobilov. Expozície sa nachádzajú v troch rôznych budovách v rámci areálu SIM. V areáli sa taktiež nachádza malá ZOO farma, grilovacie zóny, športoviská a pumptrack dráha.

 

Otváracie hodiny:

  • 1. 5. - 31.10., každý deň, okrem pondelka
  • utorky a nedele sú vstupy so sprievodcom o 13.00 a 15.00 hodine

 

Vstupné:

  • Dospelí - 4€
  • Žiaci, študenti, seniori - 2€
     

5. Zaujímavosť

Minerálny prameň Budiš

Minerálny prameň nájdete na konci obce Budiš smerom na Prievidzu. Naliať si tam môžete "vajcovku", ktorá má svoje liečivé účinky.
 

6. Cyklotrasy

Belá Dulice - Havranovo

Zdroj: beladulice.sk

 

Cyklotrasa začína na rázcestí konci dediny, kedy môžete ísť do Jasenskej doliny alebo Havranova. Auto si môžete odparkovať na začiatku cesty do Havranova a potom pokračovať na bicykli ku chate Havranovo. Je to cesta s miernym prevýšením, kamenistá a má cca 8 kilometrov. Na chate sa môžete občerstviť a ísť naspäť alebo ešte pokračovať na vodopád, ktorý je od chaty vzdialený 15 minút.

 

Necpaly - Balcierovo

Zdroj: Hanka Herinková

 

Cyklotrasa začína v Necpalskej doline. Spravádzať vás bude potok a krásna príroda, trasa je opäť s mierným prevýšením a vedie iba dolinou, kde autá nemôžu, preto je to vhodné aj pre deti. Na Balcierovo vám to bude trvať okolo hodiny, trasa je dlhá 10 kilometrov, kde vás nakonci čaká malé jazierko.

 

7. Turistika

Turiec je na turistiku veľmi rozmanitý, nakoľko vás na každej svetovej strane čaká nejaký vrch, na ktorý sa môžete vybrať.

 

Teplické serpentíny + Katova skala

Zdroj: Hanka Herinková

 

Teplické serpentíny začínajú medzi obcami Sklabinský Podzámok a Turčianska Štiavnička. Teplické serpentíny predstavujú sústavu menších horských jazierok prepojených vodnými kanálikmi. Ide o dômyselný historický systém prívodu vody do obce, najmä kaštieľa a kaštieľskeho parku, ktorý v rokoch 1870 – 1875 vybudoval gróf Révay. Voda tečie cez hustý les umelo vybudovanými serpentínovými korytami, drevenými žľabmi a skalami. Serpentínami sa dostanete na Katovu skalu, z ktorej máte Martin ako na dlani. Turistika je dlhá asi dve hodiny. Zísť môžete do Sklabinského Podzámku, odkiaľ sa k autu dostanete po asfaltovej ceste smerom na Štiavničku.

 

Ostrá a Tlstá

Zdroj: Hanka Herinková

 

Vrch Ostrá a Tlstá sa nachádza nad obcou Blatnica. Začiatok trasy je v Gaderskej doline. Vybrať si môžete iba Ostrú alebo Tlstú, avšak môžete ich spojiť, trasa však trvá 6 hodín. Po ceste na Ostrú vás čaká jaskyňa Mažarná, tá je od Gaderskej doliny iba jednu hodinu, teda zvládnu to aj menšie deti.

 

Vrch Lysec

Zdroj: Hanka Herinková

 

Výstup na vrch Lysec sa začína v obci Belá - Dulica, autom sa dostanete do Jasenskej dolinya pokračujete až na koniec cesty, kde vám ďalej nedovolí ísť rampa, je tam aj parkovisko pre autá. Vydajte sa peši po modrej turistickej značka, tá vam bude pri parkovisku ukazovať 2:50 hodiny na Lysec, avšak aj pomalším tempom sa to dá stihnúť rýchlejšie. Trasa vedie prudko dokopca cez lesy a lúky. Zísť môžete opäť modrou trasou alebo ísť po žltej, ktorá vás prevedie po hrebeni a príjemným lesíkom, skončíte opäť na parkovisku.

 

Zdroj: Hanka Herinková

 

Martinské hole

Zdroj: Hanka Herinková

 

Na Martinské hole sa dá dostať z viacerých strán, najznámejšia je však trasa z Martina, miestnej časti Stráne. Vybrať si môžete serpentíny alebo "skratky", ktoré vedú prudko nahor. Cesta vám zaberie zhruba dve hodiny na chatu, na vysielač to trvá ďalších 45 minút. 

Zdieľať na facebooku