Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Zamagurie?

Tipy na výlet v regióne Zamagurie.
Tipy na výlet v regióne Zamagurie. / Zdroj: ruzbachy.sk

Región Zamagurie je zo všetkých regiónov Slovenska najmenší. Významným miestom je Červený Kláštor, ktorý sa preslávil legendou o lietajúcom Cypriánovi. Región Zamagurie tvorí národný park Pieniny, ktorý je najmenším národným parkom na Slovensku, a hoci nie je veľmi rozsiahly, má čo ponúknuť. Prielom Dunajca patrí ku najkrajším turistikám v Pieninách, vybrať sa tu môžete tiež na rozprávkový hrad Niedzica.

 

V prechádzajúcich článkoch sme vám priniesli tipy z našeho hlavného mesta Bratislavy a jej okolia. Preskúmali sme regióny Podunajsko, Horná a Dolná Nitra, Horné, Stredné a Dolné Považie. Na strednom Slovensku sme vám priniesli tipy na výlety z regiónov Kysuce, Orava, Turiec, Liptov, Horehronie, Dolné Pohronie, Zvolensko - Podpoľanie, Hont a Novohrad. Na východnom Slovensku sme zmapovali Gemer a Spiš.

 

1. Kúpanie

Termálne kúpalisko Izabela

Zdroj: ruzbachy.sk

 

Termálne kúpalisko Izabela sa nachádza vo Vyšných Ružbachoch, otvorené je počas letnej sezóny od 10:00 do 18:30. V ponuke sú dva vonkajšie bazény, z toho jeden plavecký, dva detské a jeden krytý bazén v interiéri. Voda má liečivé vlasnosti pri pohybových, tráviacich, srdcovo - cievnych chorobách, onkologických, duševných chorobách i problémami s obličkami.

 

Vstupné 3 hodiny:

  • Dospelí, študenti - 5€
  • Deti (6 - 15) - 4€
  • Seniori, ZŤP - 4€

 

Vstupné na celý deň:

  • Dospelí - 7€
  • Deti (6 - 15), študenti - 5€
  • Seniori, ZŤP - 5€

2. Zábava

Plavba plťou po Dunajci

 

Spoločnosť Plníctvo Červený Kláštor ponúka zážitok v podobe splavu po rieke Dunajec. Trasa vedie z Červeného Kláštora prielomom Dunajca po štátnu hranicu pri obci Lesnica, je dlhá 10 kilometrov a trvá 90 až 120 minút. Vidieť môžete pieninskú prírodu, skalné previsy, pokojné i vlniace sa vody Dunajca. Spoločnosť ponúka dopravu do prístavu Červený Kláštor, kde plavba začína, zároveň vám vie poradiť, čo na Zamagurí vidieť.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 15€
  • Deti do 12 rokov - 9€

  • Seniori, študenti, ZŤP - 13€

 

Ranč Čajka

Zdroj: ranc-cajka.sk

 

Ranč Čajka sa nachádze pri meste Kežmarok. V areáli nájdete chatu a gazdovsto. Ranč ponúka aktívne využitie voľného času v podobe jazdy na koni pre začiatočníkov i pokročilých. Relaxačné túry na koňoch, nočné jazdy na koňoch za mesačného splnu.

 

3. História

Kláštor Kartuziánov

Zdroj: muzeumcervenyklastor.sk

 

Kláštor leží v obci Červený Kláštor v Pieninskom národnom parku. S kláštorom sa spája legenda o lietajúcom Cypriánovi, organizujú sa tu folklórne slávnosti či vodácka športová akcia Medzinárodný pieninský slalom.

 

Otváracie hodiny:

  • január, február, november, december: 9,00 - 16,00 hod, posledný vstup o 15.00 hod.
  • marec, apríl , september, október: 9,00 - 17,00 hod.,  posledný vstup 16,00 hod.
  • máj, jún, júl, august: 8,00 - 19,00 hod., posledný vstup 18,30 hod.

Vstupné:

  • Dospelí - 3€
  • Seniori - 2€
  • Žiaci, študenti, ZŤP - 1€

 

Holumnický hrad

Zdroj: hrady-zamky.sk

 

Zrúcanina hradu sa nachádza v obci Holumnica medzi Kežmarkom a Starou Ľubovňou. Okolie hradu je husto zarastené vegetáciou, zrúcanina je sprístupnená celoročne.

 

Hrad Niedzica

 

Hrad Niedzica, nazývaný aj Dunajec, bol centrom dunajeckého panstva. Hrad sa nachádza neďaleko Spišskej Starej Vsi, je možné sa tam ubytovať a užiť si pravú rozprávkovú atmosféru. Nachádza sa tam i kaviareň či reštaurácia.

4. Architektúra

Biely dom

Zdroj: ruzbachy.sk

 

Biely dom sa nachádza vo Vyšných Ružbachoch. Je vystavaný z bieleho travertínu v biedermeierovskom slohu, prírodné travertínové jazierko, krárer s termálnou vodou je najväčším svojho druhu na Slovensku. Hotel Stand tu ponúka rôzne druhy samostatných procedúr, saunu i termálne kúpalisko počas letných mesiacov. Kráter je zaradený do prírodných pamiatok Slovenska, a preto je v ňom zákaz kúpania. Mnohí však toto nariadenie ignorujú a kúpu sa v ňom aj počas zimných mesiacov, nakoľko jazierko nikdy nezámŕza vďaka svojej termálnej vode.

 

Zdroj: slovakiaplanet.sk

5. Turistika

Jezerské jazero

Zdroj: bachledka.sk

 

Jezerské jazero sa nachádze v Spišskej Magure, najrýchlejší prístup je z obce Jezersko alebo Ždiar, cesta trvá jednu hodinu. Jazero vzniklo zosuvom hornín po uklonenej kryhe v starších štvrtohorách, zbiera vodu z okolitých svahov.

 

Prielom Dunajca

Zdroj: slovakia.travel

 

Prielom Dunajca patrí do národného parku Pieniny. Brehom Dunajca vedie turistický chodník, ktorý má 10 informačných panelov, trasu môžete absolvovať pešo alebo na bicykli. Východiskom na túru môže byť Červený Kláštor alebo obec Lesnica.

 

Tri Koruny

Zdroj: penziontulip.sk

 

Dominanantou národného parku Pieniny sú Tri Koruny, ležiace v poľskej časti. Pieniny sú najmenším národnám parkom na Slovensku. Na najvyššom mieste sa nachádza veža Okrúhlica, v ktorej je vytvorená výhliadková galéria pre 15 osôb. Turistika sa začína v Červenom Kláštore a trvá cca 2 hodiny, za možné východiskové body sú tiež považované: Lesnícky potok, Rabštín alebo poľská strana Pienin, avšak trasa z Červeného Klášotra patrí ku najkratším a najfrekventovanejším.

 

Haligovské skaly

Zdroj: beliana.sav.sk

 

Haligovské skaly patria taktiež do národného parku Pieniny, dostanete sa ku nim turistickou cestou z Haligoviec za hodinu, Lesníckeho potoka, Červeného Kláštora i z Vyšných Ružbachov. Haligovské skaly sú chránený prírodný útvar, v bralnatom reliéfe nájdete bizardné skaly i skalnaté veže. V skalách sú viaceré chodby, dutiny a jaskyne. Nachádza sa tam tiež jaskyňa Aksamitka, Brestová diera i Zbojnícka jaskyňa.

 

Jarabinský prielom

 

Jarabinský prielom leží neďaleko obce Jarabina, je to nenáročná turistika cez kaňon, ktorá je vhodná aj pre malé deti. Prielom prejdete veľmi rýchlo, nakoľko je dlhý iba necelý kilometer, vedie okolo potoka Malý Lipník.

 

Vysoké Skalky

 

Vysoké Skalky sa týčia nad obcou Stráňavy, vrchom prechádza slovensko-poľská hranica. Skalky ponúkajú výhľad na Babiu horu v Oravských Beskydách či Ľubovniansky hrad. Východiskovým bodom je obec Stráňavy po zeleno značenom turistickom chodníku. Výstup trvá cca jednu a hodinu a 30 minút.

 

6. Cyklotrasy

Pieninský cyklookruh

Cyklotrasu môžete začať v Červenom Kláštore, ďalej sa presúva do obce Lesnica - Szczawnica - Lesnica - Haligovce až skončíte opäť v Červenom Kláštore, trasa má dĺžku 40 kilometrov. Vedie v tesnej blízkosti okolo Dunajca, stúpanie vás čaká iba na poslednom kilometri.

Zdieľať na facebooku