Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Horehronie?

Tipy na výlet s deťmi v regióne Horehronie.
Tipy na výlet s deťmi v regióne Horehronie. / Zdroj: donovalkovo.sk

Na potulkách Slovenskom sa dnes pozrieme do regiónu Horehronie. Táto oblasť je ako stvorená na aktívnu dovolenku pre rodiny s deťmi.

 

V predchádzajúcich článkoch ste mohli nájsť inšpirácie na výlety v regióne Bratislavav jej okolí, v regióne DolnéStrednéHorné Považie. Tipy na výlety sme vám priniesli tiež v regiónoch DolnáHorná NitraPodunajsko či Orava.

 

Región Horehronie tvoria okresy Brezno a Banská Bystrica. Patria tam pohoria Nízke Tatry a Veľká Fatra. Horehronie je známe vďaka svojej prírode, avšak tento región je aj rajom pre rodiny s deťmi, kde sa môžu poriadne zabaviť a užiť si voľný čas.

 

1. Za zábavou

Mesto Donovalkovo

Zdroj: donovalkovo.sk

 

Na Donovaloch nájdete rozprávkové mesto pre deti Donovalkovo. V tomto interaktívnom detskom areáli je 23 mini domčekov, v ktorých je všeko ako vo veľkých domoch, no zmenšené. Súčasťou areálu je aj dopravné ihrisko či minifarma. Deti sa tu môžu bicyklovať, naháňať, hrať na skrývačky. V ZOO si môžu pozrieť alpaky, kozičky, poníky alebo králiky. V Donovalkove deti koordinujú animátori, a tak si rodičia môžu za ten čas oddýchnuť. Donovalkovo je otvorené denne od 10.00 do 18.00 hodiny, pozrite si aj cenník.

 

Habakuky - Dobšinského rozprávkový svet

Zdroj: habakuky.eu

 

Habakuky – Dobšinského rozprávkový svet na Donovaloch tvoria domčeky ľudovo – fantazijnej architektúry a pre návštevníkov ponúka atmosféru slovenských rozprávok. Súčasťou areálu Habakuky je aj zvieracia farma, kde sa nachádzajú kozičky, pávy, husi alebo kravičky. Habakuky sú cez letnú sezónu otvorené 9.30 do 18.00 hodiny, pozrite si aj cenník.

 

Raj zvierat

Zdroj: kamnahorehroni.sk

 

Raj zvierat je mini ZOO v obci Jasenie, neďaleko obce Podbrezová.  Svojpomocne ju vybudoval milovník zvierat pán Fridman a sprístupnil ju aj verejnosti. Pri prehliadke môžete vidieť z blízka opice, pumy, rysy, leopardy, výra, ale tiež naše domáce zvieratá, ako sú mačky, sliepky či kozičky. Na prehliadku sa treba dopredu objednať telefonicky na telefónnom čísle +421 904 915 886.

 

Farma Anima Equus

Zdroj: travelguide.sk

 

Farma Anima Equus sa nachádza na okraji Banskej Bystrice. Môžete sa tu naučiť jazdiť na koni či vyraziť do prírody v konskom sedle. Ak máte záujem farmu navštíviť, musíte ju kontaktovať minimálne tri dni vopred na telefónnom čísle +421 948 069 007.

 

Čiernohronská železnica

Zdroj: chz.sk

 

Čiernohronskú železnicu nájdete v obci Čierny Balog. V stanici Čierny Balog nájdete celročne otvorené malé múzeum lesných železníc. Vo vonkajšej expozícii sú na staničných koľajách celoročne vystavené rôzne druhy motorových i parných rušňov, používaných nákladných i osobných vozňov, celá stanička v Čiernom Balogu tak slúži ako živé prevádzkované múzeum pod šírym nebom. Čiernohronská železnica ponúka tri druhy trás, vstupenky si môžete zakúpiť v múzeu alebo priamo u sprievodcov vo vlaku. Ak sa nebudete vedieť rozhodnúť, sprievodcovia vám poradia, ktorá trasa je pre vás najlepšia. Pozrite si aj cenník.

 

2. Hrady, jaskyne

Harmanecká jaskyňa

 

Harmanecká jaskyňa sa nachádza v nadmorskej výške 821 metrov nad morom, v obci Dolný Harmanec. Cesta od parkoviska trvá približne 45 minút. Verejnosti je sprístupnená prehliadková trasa s dĺžkou 1020 metrov a trvá hodinu. Teplota v jaskyni sa pohybuje medzi 5,8 – 6,4 °C. Otvorená je denne, okrem pondelka, pozrite si časy vstupov.

 

Cenník:

  • Dospelá osoba – 7€
  • Dieťa 6 – 15 rokov – 3,5€
  • Študenti, seniori – 6€
  • Fotografovanie, video – 7€

 

Bystrianska jaskyňa

Zdroj: ssj.sk

 

Bystrianska jaskyňa sa nachádza na okraji obce Bystrá neďaleko rekreačného strediska Tále, na južnej strane Nízkych Tatier. Vchod do jaskyne je od parkoviska vzdialený 120 metrov s minimálnym prevýšením. Verejnosti je sprístupnená prehliadková trasa s dĺžkou 580 metrov a trvá 45 minút. Teplota v jaskyni sa pohybuje medzi 5,7 - 6,7 °C. Otvorená je denne, okrem pondelka, pozrite si časy vstupov.

 

Cenník:

  • Dospelá osoba - 6€
  • Dieťa 6 – 15 rokov – 3€
  • Študenti, seniori – 5€
  • Fotografovanie, video - 7€

 

Ľupčiansky hrad

Zdroj: hradlupca.sk

 

Hrad Ľupča sa nachádza nad obcou Slovenská Ľupča. Priamo pri vstupnej bráne sa nachádza bezplatné parkovisko. Prehliadka hradu so sprievodcom trvá približne 15 minút, kde sa dozviete stručnú históriu o hrade, načo slúžil a kto ho vlastnil. Ďalšie expozície si môžete prezrieť sami, avšak do areálu hradu je možný vstup iba s platnou vstupenkou. Pozrite si otváracie hodiny.

 

Cenník:

  • Dospelá osoba - 4€
  • Deti, mládež od 6 do 19 rokov - 2€
  • Študenti - 2€
  • Dôchodci - 2€

 

Zdroj: Hanka Herinková

 

3. Kúpanie

Letné kúpalisko Podbrezová

Zdroj: podbrezova.sk

 

Kúpalisko je otvorené denne od 9.00 do 18.00 počas mesiacov júl a august. Nachádzajú sa v ňom tri bazény, jeden plavecký a dva detské, všetky sú dohrievané parou. V areáli je možnosť občerstvenia v bufete, tiež si môžete zahrať volejbal, stolný tenis či zapožičať rôzne športové pomôcky.

 

Aqualand Banská Bystrica

 

Aqualand Banská Bystrica ponúka 6 druhov bazénov, deti sa môžu zabaviť na tobogánoch či šmýkačkách, nájdete tam tiež detský zábavný park, aqua fun park. Aqualand tiež ponúka plážové ihriská na volejbal a futbal. Pozrite si aktuálny cenník, kúpalisko je otvorené denne od 8.30 do 19.00 hodiny.

 

4. Turistika

Vrch Zvolen

Zdroj: Hanka Herinková

 

Na Donovaloch nájdete niekoľko turistických chodníkov. Trasy sú jednoduchšie, ale aj náročnejšie. Bočný hrebeň Veľkej Fatry vypĺňa turistami obľúbený vrch Zvolen. Cesta začína v obci Donovaly a dá sa zvládnuť za hodinu. Dostanete sa tam však aj z obce Liptovské Revúce alebo Veľký Šturec.

 

Rozhľadňa Polomské očko

Zdroj: kamnahorehroni.sk

 

Vyhliadková veža Polomské očko sa nachádza nad obcou Polomka. Veža je vysoká 30 metrov, a cesta hore vám zaberie asi 40 minút. Dostanete sa na ňu z lyžiarskeho strediska Polomka, kde si môžete odparkovať auto a šliapať priamo po svahu.

 

Kráľova skala

 

Kráľova skala predstavuje akúsi pomyselnú vstupnú bránu do Veľkej Fatry. Zo skaly je výhľad na okolitú prírodu a fatranské doliny. Najľahšie sa na skalu dostanete z obce Turecká. Tiež môžete začať v obci Staré Hory alebo od Horského hotela Kráľova Studňa.

 

Rebrík do neba

Zdroj: shemakesmetravel.com

 

Rebrík do neba sa nachádza v obci Dúbravica, približne 20 kilometrov od Banskej Bystrice. Vedie k nemu poľná cesta, dostanete sa k nemu priamo autom, ale ak si chcete urobiť príjemný výlet, tak si auto môžete nechať odparkované priamo v obci. Rebrík láka turistov najmä tým, že nie je o nič opretý, práve vďaka tomu vyzerá akoby naozaj viedol do neba. Je vysoký päť metrov, dva metre sú pod zemou, má teda pevný základ a vyliezť naň môžu aj dospelí.

 

5. História

Lesnícky skanzen

Zdroj: muzeum.sk

 

Lesnícky skanzen sa nachádza vo Vydrovskej doline asi 1,5 kilometra od Čierneho Balogu. Na viac ako trojkilometrovom „Chodníku lesného času“ je v súčasnosti 70 zastávok, ktoré vám mnohými zaujímavými exponátmi a predovšetkým prirodzenými lesnými stanovišťami ponúknu objavné pohľady na životodarné schopnosti lesa. Skanzen ponúka aj živé obrazy z histórie, súčasnosti a budúcnosti lesníctva. Vstupné je pre dospelých 1€, pre študentov a žiakov 0,70€. Vstupné je chápané ako podpora lesa, neplatia ho dôchodcovia, zdravotne postihnutí a deti do 6 rokov. Pozrite si otváracie hodiny.

 

Múzeum SNP

Zdroj: Hanka Herinková

 

Expozícia v Múzeu SNP je rozdelená do trinástich tematických celkov, z ktorých každý prezentuje inú kapitolu historického vývoja slovenských a svetových dejín. V Banskej Bystrici môžete navštíviť Skanzen ťažkej bojovej techniky, multimediálnu výstavu SNP 1944, ktoré sú súčasťou Múzea SNP. Múzeum je otvorené denne, okrem pondelka od 9.00 do 18.00.

 

Cenník:

  • Dospelá osoba - 2€
  • Žiaci, študenti, dôchodcovia - 1€

 

Špania dolina

 

Špania dolina sa preslávila vďaka náleziskám medenej rudy. Nájsť tam môžete dobové banícke domy, Rímskokatolícky kostol Premenenie Pána či Banícky orloj.

 

6. Cyklotrasa

Selce - Donovaly

Trasa začína na Fuggerovom dvore v obci Selce, môžete si tam nechať auto a na bicykloch pokračovať do kopca ku lyžiarskemu stredisku Šachtičky, ktoré je vzdialené asi 5 km. Od Šachtičiek vás čaká ďalších 10 kilometrov, cesta je rozmanitá, vedia cez lúky aj les. Pripravte sa na mierne stúpanie.

 

Centrum Banskej Bystrice

Zdroj: zahoramizadolami.sk

 

Ak sa zasvavíte na Horehroní určite si nenechajte ujsť centrum Banskej Bystrice. Na námestí SNP vás čakú kaviarne, príjemná atmosfréra v každom ročnom období a krásna architektúra. Vidieť môžete Kamennú fontánnu, Hodinovú vežu, Morový stĺp, Kostol sv. F. Xaverského a Mestskú radnicu.

Zdieľať na facebooku