Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Košice?

Tipy na výlet v regióne Košice.
Tipy na výlet v regióne Košice. / Zdroj: kupaliskorumanova.sk

Región Košice alebo Abov je známy predovšetkým mestom Košice, ktoré sa považuje za akúsi metropolu východného Slovenska. Obklopujú ho Čierne hory, Slovenské rudohorie, Volovské i Slanské vrchy. Nájdete tu najväčšiu ZOO na Slovensku, Jasovskú jaskyňu zapísanú v zozname UNESCO i Herliansky gejzír. Samostatné centrum mesta Košice je bohaté na pamiatky, ktoré stoja za pozornosť.

 

V prechádzajúcich článkoch sme vám priniesli tipy z našeho hlavného mesta Bratislavyjej okolia. Preskúmali sme regióny PodunajskoHornáDolná NitraHornéStredné a Dolné Považie. Na strednom Slovensku sme vám priniesli tipy na výlety z regiónov KysuceOravaTuriecLiptovHorehronieDolné PohronieZvolensko - PodpoľanieHont Novohrad. Na východnom Slovensku sme zmapovali Zamagurie, TatryGemerSpiš a Šariš.

1. Kúpanie

Kúpalisko Ryba Anička

Zdroj: megaubytovanie.sk

 

Kúpalisko sa nachádza v Košiciach, plní úlohu letného kúpaliska. Nájdete tam plavecký, rekreačný a detský bazén, šmýkačky, plážový volejbal alebo člnkovanie na jazierku Ryba Anička.

 

Vstupné celodenný lístok:

  • Dospelí - 4,5€
  • ZŤP, študenti - 3,5€
  • Deti (6-14 rokov) - 3,5€
  • Deti (do 6 rokov) - 1,5€

 

Vstupné po 14.00 hodine:

  • Dospelí - 3,5€
  • Deti (6-14 rokov) - 2,5€
  • Deti (do 6 rokov) - 1€

 

Kúpalisko Rumanová

Zdroj: kupaliskorumanova.sk

 

Kúpalisko Rumanová sa nachádza taktiež v Košiciach, svoju prevádzku má iba počas letnej sezóny od 9.00 do 19.00 hodiny. Nájdete tam plavecký bazén, detský a oddychový. V areáli si nachádzajú bufety s občerstvením, detské ihrisko, športové ihrisko.

 

Vstupné celodenný lístok:

  • Dospelí - 4,5€
  • Deti - 3,5€
  • Študenti - 4€
  • Seniori, ZŤP - 2,6€

 

Vstupné po 15:00 hodine:

  • Dospelí - 3,5€
  • Deti - 2,5€

2. Zábava

Hipokemp Lesanka

Hipokemp Lesanka ponúka jazdu na koni všetkým vekovým kategóriám. Čakajú na vás horské vychádzky na koňoch či poníkoch. Jazdiť môžu začiatočníci i pokročilí, Hipokemp Lesanka prispósobí jazdu podľa vašich zručností. Čaká na vás tiež atrakcia vozenie v historickej bričke alebo na saniach cez Košický lesopark alebo historické centrum Košíc.

 

Escape room

 

Escape room je úniková hra, počas časového limitu 70 minút musíte riešiť hádanky, hľadať indície, aby ste sa dostali zo zamknutej izby späť do reality. Hra je pripravená tak, aby celý tím spolupracoval. Escape room nájdete v Košiciach. Vybrať si môžete z niekoľkých izieb: Tutanchamom, Piráti, Bermuda, Jig Saw, Sherlocked, Pandora, Krajina zázrakov a mnoho daľších.

 

Vstupné:

  • Cena pre 2 hráčov: 49€ / tím
  • Cena pre 3 a viac hráčov: 19€ / osoba
  • Deti do 6 rokov - zdarma

 

ZOO Košice

 

Zoologická záhrada Košice je najväčšou na Slovensku. Má vybudovaný botanický náučný chodník, Vtáčí chodník, Včelársky, Geologický chodník, ktorý porovnáva pohoria Karpaty a Altaj v Strednej Ázii. Nachádza sa tam areál sibírskych kozorožcov. Súčasťou ZOO je dinopark, detské atrakcie, bufety s občerstvením. Otváracie hodiny: hlavná sezóna - Apríl až September od 9.00 do 19.00, medzisezóna - Október a Marec od 9.00 do 17.00, mimosezóna - November až Február od 9.00 do 16.00 hodiny, cenník.

 

Košická detská historická železnica

Zdroj: detskazeleznica.sk

 

Bola vybudovaná v rokoch 1955 - 1956 ako Pionierska železnica, slúžila aj ako motivácia pre mladých železničiarov. Jazda vlakom trvá 25 minút a ide zo stanice Čermeľ do stanice Alpinky. Cestovný poriadok si môžete pozrieť tu.

 

Cenník:

  • Dospelí - 4,5€ jednosmerný, 5€ - spiatočný
  • Deti, študenti, ZŤP, seniori - 2,5€ jednosmerný, 3€ - spiatočný

3. Múzeá

Východoslovenská galéria

Zdroj: vsg.sk

 

Vznikla v roku 1951 ako prvá regionálna galéria na Slovensku. Jej hlavným cieľom je prezentovanie a dokumentovanie výtvarného života vo východoslovenskom regióne. V súčasnosti eviduje galéria vyše 7000 diel. Okrem výstavnej činnosti sa galéria sústreďuje aj na výskumné aktivity a mapovanie východoslovenskej výtvarnej scény a na výskum košickej moderny - umeleckého fenoménu 20. rokov 20. storočia, kedy v Košiciach nastal ne­bývalý rozvoj moderného umenia. Východoslovenská galéria je otvorená utorok až nedeľu od 10.00 do 18.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 4€
  • Študenit, žiaci, seniori - 2€
  • Deti do 6 rokov, ZŤP - zdarma
  • Každú prvú nedeľu v mesiaci vstup zadarmo

 

Múzeum letectva

Zdroj: muzeum.sk

 

Vývoj letectva a leteckej techniky od počiatkov do roku 1943 dokumentuje Letecké múzeum v areáli letiska Košice. V interiéri i exteriéri expozície je vyše 30 historických strojov a prístrojov, letecké motory, meracie i navigačné prístroje používané v lietadlách. V expozícii je umiestnených 24 kusov historických leteckých motorov, počnúc rokmi 1915/16 až po najnovšie letecké prúdové motory R 13 F 2 S-300. Expozíciu dopĺňajú letecké modely, makety historických lietadiel, v počte asi 50 kusov. Letecké múzeum je otvorené - Apríl až November: utorok - piatok od 9.00 do 16.00 hodiny, sobota a nedeľa od 10.00 do 17.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 3,5€
  • Deti, študenti, seniori - 1,5€
  • Deti do 6 rokov, ZŤP, seniori na 70 rokov - zdarma

4. Jaskyne, hrady

Jasovská jaskyňa

Zdroj: slovakia.travel

 

Jasovská jaskyňa sa nachádza v obci Jasov v Národnom parku Slovenský kras. Vchod do jaskyne je vzdialený 100 metrov od parkoviska bez prevýšenia. Jasovská jaskyňa má bohatú kalcitovú sintrovú výplň i široké zastúpenie netopierov. Prehliadkový okruh má dĺžku 720 metrov s prevýšením 30 m, v jaskyni je 339 schodov a prehliadká trvá 45 minút. Teplota v jaskyni sa pohybuje od 8,8 do 9,4°C a relatívna vlhkosť vzduchu je 90 až 98 %. Jaskyňa je otvorená každý deň, okrem pondelka, časy vstupov.

Vstupné:

  • Dospelí - 6€
  • Deti 6-15 rokov - 3€
  • Študenti, seniori - 5€

 

Hrad Slanec

 

Zrúcanina hradu sa nachádza nad obcou Slanec v Slanských vrchoch. Parkovisko sa nachádza 25 minút od hradu. Na hrade je zachované okno so stĺpikmi a listovým dekorom zo začiatku 14. storočia. V 15. storočí bol hrad rozšírený severozápadným smerom na okraj vrcholnej plošiny. Do zúženého cípu návršia bola vsadená bašta, strážiaca prístup k hradu. Vstupná gotická brána bola chránená padacím mostom. Pri bašte bola v skale vysekaná 10 metrov hlboká kruhová cisterna, obmurovaná masívnymi kvádrami. Hrad Slanec je pre verejnosť prístupný počas celého roka.

5. Zaujímavosti

Herliansky gejzír

 

Národná prírodná pamiatka sa nachádza v obci Herľany. Herliansky gejzír je prírodný úkaz aktivovaný ľudskou činnosťou, ale jeho samotná činnosť - erupcia je ovplyvňovaná prírodou. Gejzír je aktívny každých 34 - 36 hodín a trvá 25 minút. Výška gejzíru je cca 22 metrov. Na domovskej stránke obce môžete zistiť, kedy bude gejzír opäť aktívny.

6. Turistika

Sivec

Zdroj: kosicednes.sk

 

Začiatok túry je v Košickej Belej, pokračuje sa po modrej turistickej značke na sedlo Gaľová, ďalej sa pokračuje po zelenej k sedlu Priehyba pod Sivcom, presedláte na žltú značku, ktorá vás dovedie na vrch Sivec. Túra trvá zhruba tri hodiny. Výhľad z vápencového vrchu Sivec sa naskytá na dolinu Hornádu i okolité kopce.

 

Folkmarská skala

Zdroj: keturist.sk

 

Folkmarská skala sa týči nad obcou Kojšov. Možno z nej pozorovať Kráľovú hoľu, hrebeň Volovských vrchov i Vysoké Tatry. Na skalu vedú turistické chodníky z obce Kojšov i Ružín, na ktorých stoja informačné tabule o dejinách a prírodných pomeroch tejto oblasti. Trasa trvá cca hodinu a pol.

 

Rozhľadňa Čerešenka

Zdroj: keturist.sk

 

12 metrov vysoká kamenná rozhľadňa sa nachádza na rozhraní obcí Čižatice, Chrastné a Rozhanovce. Z veže sa vám naskytnú výhľady na Slanské vrchy, Zemplínske vrchy v Maďarsku, Kojšovskú hoľu i na údolie rieky Torysy. K rozľadni sa dá dostať pešo z obcí alebo autom, parkovisko sa nachádza 300 metrov pod rozhľadňou Čerešenka.

 

Bokšovské skaly

Zdroj: keturist.sk

 

Bokšovské skaly a vrch Bokšov sa nachádzajú pri obci Malá Lodina a Veľká Lodina. Dostať sa sem môžete z týchto dvoch obcí. Skalné mestečko ponúka výhľady na Sopotnické vrchy, Bujanovské vrchy, Slánske vrchy, Humenec i do Hornádskej doliny s riekou Hornád a za priaznivého počasia aj na Vysoké Tatry.

Centrum mesta Košice

Zdroj: Hanka Herinková

 

Jakabov palác bol postavený v roku 1899 až 1903 v novogotickom slohu. Nachádza sa na križovatke ulíc Mlynská a Štefániková. Svoje pomenovanie má po projektantovi a prvom majiteľovi Ing. Arpádovi Jakabovi. Architekt Jakab ho postavil podľa vzoru stredovekých objektov s čiastočným použitím kamenných článkov vyradených pri reštaurovaní košického domu koncom 19. storočia.

 

Zdroj: Hanka Herinková

 

Štátne divadlo v Košiciach nájdete v strede námestia. Bolo postavené v novobarokovom slohu v rokoch 1897 - 1899 podľa projektov A. Langa a A. Steinhardta na mieste niekdajšej budovy divadla, vystavenej v rokoch 1788-1790. Vnútro budovy je bohato vyzdobené štukovou ornamentikou, hľadisko je lýrovitého tvaru.

 

Zdroj: keturist.sk

 

Dóm sv. Alžbety nazývaný aj Košický dóm je zasvätený sv. Alžbete uhorskej, sa svojou monumentálnou i umeleckou hodnotou stal dominantou celého mesta. Je vystavaný v slohu vrcholnej gotiky a jeho význam zvyšuje i skutočnosť, že z architektonickej stránky je najvýchodnejšou stavebnou pamiatkou svojho druhu v európskom meradle a v slovenskom meradle mu patrí prvenstvo.

 

Zdroj: keturist.sk

 

Urbanova veža a zvon Urban vznikla renesančnou prestavbou gotickej veže, nazývanej ako Červená veža. Pôvodná gotická veža bola postavená na prelome 14. a 15. storočia. Vo zvonici bol v roku 1628 umiestnený zvon sv. Urbana, ktorý v roku 1557 ulial olomoucký zvonolejár František Illenfeld.

 

Zdroj: keturist.sk

 

Hrnčiarska ulica patrím ku najkrajším v Košiciach. Bola to ulica remesiel, mohli ste tu nájsť obuvníka, umeleckého kováča, pekárničku, hrnčiara, bylinkára a mnohých ďalších remeselníkov. Dnes tam takýchto remeselníkov budete hľadať ťažko, avšak sú tam podniku, ktoré stoja za návštevu.

 

Zdroj: keturist.sk

Zdieľať na facebooku