Komiksy majú výhody pre deti aj dospelých

Komiksy majú  svoje čaro
Komiksy majú svoje čaro / Foto: Mikhail Nilov/Pexels

Komiksy sú mnohými zatracované, ale majú svoje čaro a dokonca aj viacero benefitov pre deti i dospelých.

 

Komiksy majú dva veľké ciele, z ktorých oba môžu byť prínosom pre deti, ale aj dospelých. Po prvé, komiksy sa dajú použiť na zábavu a poskytujú skvelý nástroj na zníženie stresu spôsobeného akademickou záťažou. Po druhé, je to vynikajúci vzdelávací nástroj v kombinácii s mnohými výhodami pre tých, ktorí ich čítajú. Nie každý však naskočil do vlaku komiksov a grafických románov. Niektorí ľudia neberú komiksy tak vážne ako iné knihy a väčšina ľudí si neuvedomuje výhody čítania týchto vizuálnych majstrovských diel. Čo to teda je a aké sú niektoré výhody ich čítania?

 

Čo je komiks?

Komiks je vizuálna forma rozprávania, ktorá spája obrázky s textom. Často sú prezentované postupne v paneloch, čo sú samostatné rámce, ktoré rozprávajú jeden rytmus príbehu. Komiksové umenie, rovnako ako kino, sa považuje za sekvenčné umenie, pretože jeho cieľom je rozprávať príbehy v sekvencii. Toto umenie nie je nové: sekvenčné umenie sa prvýkrát objavilo v jaskynných maľbách, v egyptských hieroglyfoch a v keramike starovekého Grécka. V nedávnej dobe bol komiks považovaný za literatúru pre deti. Od šesťdesiatych rokov sa stali výrazovou formou zameranou aj na dospelé publikum zaoberajúce sa vážnejšími témami.

 

Aké sú výhody komiksov?

Komiks pomáha ľuďom naučiť sa milovať čítanie

Sekvenčné umenie je skvelý spôsob, ako učiť. Obrázky sú spracované 60 000-krát rýchlejšie ako slová. Zahrnutie komiksov do výučby, či už doma alebo v škole, môže pomôcť deťom s poruchami čítania. V takýchto prípadoch môže byť použitie vizuálnych pomôcok, ako sú komiksy, obrovskou pomocou. Taktiež so svojím intenzívnym vizuálom a zameraním na dej a postavy môžu byť komiksy oveľa pútavejšie ako iné literárne médiá, ako sú napríklad romány alebo poviedky. Komiksy môžu tiež pomôcť ľuďom rozvíjať čitateľské zručnosti potrebné na pochopenie textov s vyššou úrovňou obťažnosti.

 

Uľahčuje učenie

Deti majú relatívne nízku mieru pozornosti. Potrebujú rutiny, ale potrebujú aj zmenu, aby si udržali vysokú motiváciu. To je dôvod, prečo sa zmeny v tradičných metódach učenia stali bežnou praxou v modernom vzdelávaní. Pridaním určitej vizualizácie do kombinácie môžu rodičia aj pedagógovia urobiť učenie pre deti príťažlivejším a jednoduchším. Vizualizácia je známa ako vynikajúci nástroj na efektívne učenie najmä pre tých, ktorí uprednostňujú vizuálny štýl učenia. Bez ohľadu na preferencie deti pri učení, implementácia nejakej zmeny je vždy dobrá, keď sa proces učenia stane príliš stresujúcim alebo fádnym. Komiksy sú kreatívnym a inovatívnym spôsobom, ako im pomôcť a oživiť učenie.

 

Komiks núti ľudí myslieť inak

Ak máte do činenia s niekým, kto je príliš praktický alebo verí iba faktom, komiks môže predstavovať cenný doplnok ich života. Komiksy umožňujú čitateľom spracovať rôzne komponenty, aby dosiahli správny význam. Budú musieť prepojiť minulé a budúce udalosti, venovať pozornosť textu, ako aj tvarom, ktoré dodávajú posolstvo spisovateľa. Komiksy teda vyžadujú, aby čitatelia vytvorili význam pomocou „viacerých spôsobov“. Čitatelia komiksov musia spracovať všetky rôzne zložky – vizuálne, priestorové a textové – toho, čo čítajú, a integrovať tieto zložky do jedného pevného pochopenia príbehu.

 

Príbehy môžu byť dobré pre mozog

Neurovedecký výskum Bernsa, Blainea, Prietulu a Pyea (2013) naznačuje, že čítanie príbehov má skutočne citeľný vplyv na funkciu mozgu. Táto štúdia ukázala, ako čítanie pútavého románu zmenilo aktivitu neurónov účastníkov nielen počas čítania, ale aj niekoľko dní po dokončení románu, ktorý im bol pridelený. Príbehy môžu skutočne zmeniť spôsoby, akými fungujú naše mozgy a spôsoby, akými myslíme – a uznajme, čo je viac príbehovo založené médium ako komiksy?   

 

Komiks poskytuje zábavu v každom roku života

Toto je asi prvá vec, ktorá vám napadne, keď počujete slovo komiks. Predstavujú dobrú šancu dostať sa preč od každodenného stresu a práce. Ak zápasíte s rôznymi úlohami, domácimi prácami alebo zadaniami, ktoré je potrebné odovzdať pred termínom, čítanie komiksu môže predstavovať duševnú prestávku, ktorú potrebujete. Pomôže vám to cítiť sa sviežejšie, aby ste sa neskôr mohli sústrediť na prácu, či úlohu. 

 

Komiksy môžu mať hlboký vplyv na tých, ktorí ich čítajú, a ponúkajú viac než len únik z našich životov. Príbehy nás menia na emocionálnej, behaviorálnej a psychologickej úrovni. Superhrdinovia, ktorí sa nachádzajú v komiksoch, sú naším zosobnením; sú tým, kým sa snažíme byť. Rovnako ako my, aj superhrdinovia sú komplexní a majú širokú škálu emócií. Prechádzajú výzvami a prekážkami, rovnako ako my.

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi
Zdieľať na facebooku