Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Zvolensko - Podpoľanie?

Tipy na výlet v regióne Zvolensko - Podpoľanie.
Tipy na výlet v regióne Zvolensko - Podpoľanie. / Zdroj: holidaypark.sk

Do regiónu Zvolensko - Podpoľanie patrí okres Zvolen, Detva a Krupina. Nájdete tam zrúcaniny hradov, niekoľko rančov, kde si deti môžu zajazdiť na koňoch aj aquapark s termálnou vodou. Avšak pýchou regiónu je Poľana, vyhasnutá sopka, ktorá patrila medzi najväčšie na svete.

 

V predcházajúcich článkoch sme sa venovali regiónom Bratislava a jej okoliu. Tipy na výlet v regiónoch sme vám priniesli aj z Hornej a Dolnej Nitry. Dolného, Stredného a Horného Považia. Taktiež z regiónu Podunajsko, Orava, Kysuce, Turiec, Horehronie, Liptov a Dolné Pohronie.

 

1. Zábava

Lunterov ranč

 

Lunterov ranč nájdete v rekreačnej oblasti Kráľová, 8 kilometrov od Zvolena, obklopený pohorím Javorie. Lunterov ranč ponúka jazdenie na koni pre pokročilých alebo lekcie jazdenie pre začiatočníkov. Ak máte záujem musíte sa ohlásiť deň vopred pomocou SMS na číslo: 0949 600 220. Jazdí sa v utorok, piatok, sobotu a nedeľu, v štvrtok jazdia iba deti.

 

Športový areál Orlík

Športový areál sa nachádza vo Zvolene. V tomto areáli si môžete prenajať športové ihriská aj vybavenie. Nájdete tu tenisové kurty, volejbalové i futbalové ihrisko, avšak zrelaxovať sa môžete aj v saune alebo v bazéne, ktoré areál ponúka.

 

Ranč Haferník

Zdroj: ranc-hafernik.estranky.sk

 

Ranč Haferník poskytuje pobyty v prírode s hlavným zameraním na jazdu na koni. Zajazdiť si môžu pokročilí aj začiatočníči, ktorí budú pod dohľadom skúsených inštruktorov. Na jazdenie sa treba ohlásiť deň vopred, pozrite si aj cenník.

 

2. História

Pevnosť Bzovík

Zdroj: slovakia.travel

 

Pevnosť Bzovík nájdete pri rovnomennej obci Bzovík. Je to protiturecká pevnosť vybudovaná v 12. storočí. Pevnosť bola poškodená na konci druhej svetovej vojny a až v posledných rokoch ju čiastočne zrekonštruovali. Okrem opevnenia a bášt sa na jej nádvorí zachovali ruiny bývalého kláštora a časť pôvodne románskeho kostola.

 

Pancierový vlak Hurban

 

Vlak nájdete v parku Štefana Višňovského pod Zvolenským zámkom. Je to replika pancierového vlaku používaného v bojoch s nemeckými okupantmi počas SNP. Pancierový vlak bol vyrobený vo zvolenských železničných dielňach v roku 1944.

 

Historický vlak

Zdroj: mapio.net

 

Pamiatka na lesnú železnicu sa zachovala vo Vígľaši. Nachádza sa tam parný rušeň U175 48, osobný vozeň, plošinový vozeň a 4 oplenové vozne. Historický vlak nájdete pod Vígľašským hradom, dnes po bývalej trase vlaku vedú lesné cesty.

 

Podpolianske múzeum

Zdroj: muzeum.sk

 

Podpolianske múzeum sídli v historickej časti mesta na Námestí SNP 1 v budove bývalého Obecného úradu v Detve. Hlavným poslaním múzea je výskum, zhromažďovanie, dokumentácia, odborné spracovanie, ochrana a sprístupňovanie hmotných i duchovných artefaktov Podpoľania. Múzeum v rámci svojho zamerania celoročne ponúka návštevníkom všetkých vekových kategórií aj prezentačné podujatia: kultúrno - výchovné aktivity (odborné prednášky s lektormi, semináre, besedy, prezentácie a pod.), tvorivé výtvarné dielne regionálneho charakteru, krátkodobé výstavy a aktivity podľa aktuálnych požiadaviek rôznych inštitúcií i širokej verejnosti. Múzeum je otvorené pondelok až štvrtok od 8.00 do 16.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 1 €
  • Seniori - 0,5 €
  • Študenti, deti nad 6 rokov - 0,20 €

3. Kúpanie

Holiday park Kováčová

Zdroj: holidaypark.sk

 

Aquapark vám ponúka bazény s teplotou od 26 do 38°C. Nachádza sa v Kováčovej medzi mestami Banská Bystrica a Zvolen. Holiday park ponúka tiež veľa zabávy v podobe animácií, cvičenia vo vode, detských plaveckých tréningov či masáží. Nájdete tam niekoľko bufetov, reštauráciu či bary. Aquapark je otvorený denne, pondelok až piatok od 12.00 do 20.00 hodiny, cez sviatky a víkendy od 10.00 do 20.00 hodiny, cenník.

 

Zdroj: holidaypark.sk

 

4. Zámky

Zvolenský zámok

Zdroj: Hanka Herinková

 

Zvolenský zámok dnes slúži ako najbohatšia obrazáreň na Slovensku. Jeho priestory ponúkajú návštevníkom veľkú kolekciu starého umenia od 14. do 19. storočia. Siene prízemia a prvého poschodia sú výstavným priestorom s množstvom umeleckých druhov, tém aj štýlov. Zámok je otvorený stredu až nedeľu od 10.00 do 17.30 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 2,7 €
  • Seniori, študenti, ZŤP - 1 €
  • Žiaci ZŠ - 0,7 €

 

Vígľašský zámok

Zdroj: hrady-zamky.sk

 

Vígľašský zámok sa nachádza v obci Vígľaš. V obci Vígľaš sa z hlavnej Zvolenskej cesty dostanete cez most ponad riečku Slatina po Podhorskej ulici až na Zámockú ulicu, ktorá vás už dovedie priamo k zámku. Objekt zámku je zapísaný v zozname Národných kultúrnych pamiatok a je unikátom v rámci Slovenska. Je zrekonštruovaný ako kongresový hotel The Grand Vígľaš**** s wellness službami.

 

Pustý hrad

 

Pustý hrad sa nachádza nad mestom Zvolen. Dostanete sa k nemu od Zvolenského zámku Dobronivskou cestou. Hrad pozostával z dvoch častí, Dolného a Horného hradu, ktoré môžete navštíviť i dnes. Za posledné roky archeológovia vykonali množstvo práce a vďaka tomu sa hradby Pustého hradu stali jedným z najrozsiahlejších v Európe. Archeologický výskum na Hornom hrade dokázal existenciu staršieho kamenozemného valu, na ktorom bola postavená stredoveká hradba. Výskum na Dolnom hrade zas preukázal existenciu staršieho kamenozemného pravekého valu pod západnou líniou stredovekého opevnenia.

 

Hrad Dobrá Niva

Zdroj: hrady-zamky.sk

 

Hrad Dobrá Niva môžete vidieť z hlavného ťahu Krupina - Zvolen. Nachádza sa na kopci v obci Podzámoček. Autom sa dá ísť priamo pod hrad, kde si zaparkujete auto, odtiaľ je to už iba pár minút. Hrad kedysi pozostával z dvojposchodového paláca, veže a kamenných hradieb. Vonkajšie opevnenie bolo zemné. Dnes môžete vidieť zvyšky valov po takmer celom obvode hradného kopca.

 

5. Turistika

Poľana a vodopád Bystré

Zdroj: slovakia.travel

 

Poľana je najvyšší vrch Slovenského stredohoria (1458 m n.m.). Vodopád Bystrého potoka patrí medzi Národnú prírodnú pamiatku, ktorá je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) – Biosférickej rezervácie Poľana. Turistika začína v obci Hriňová, odkiaľ vedie náučný chodník na vodopád Bystré, zaberie vám asi hodinku a až pri konci vás čaká stúpanie. Odtiaľ vám výstup na Poľanu zaberie ďalšie dve hodiny, zdatnejší turisti nebudú mať žiadny problém. Túra na Poľanu cez vodopád Bystré a späť trvá okolo 5 hodín s prevýšením 870 metrov.

 

Zdroj: vyletik.eu

 

Náučný chodník Boky

Zdroj: naucnechodniky.eu

 

Turistický chodník začína v obci Budča. Trasa je dlhá 5,1 kilometrov s prevýšením 300 metrov. Zaberie vám približne 2,5 až 3 hodiny. Po trase sú umiestnené panely s miestou faunou a flórou.

 

Rozhľadňa Vartovka

 

Rozhľadňa Vartovka sa nachádza v meste Krupina, je vysoká 13 metrov. Bola postavená v roku 1564 ako strážna veža. Dostanete sa k nej po modrej značke z centra mesta asi za hodinku príjemnou prechádzkou. Avšak dá sa k nej dostať aj autom. Postavené sú tam ohniská, lavičky či umelé osvetlenie.

 

5. Cyklotrasy

Cyklotrasa okolo Poľany

Cyklotrasa prechádza Detvianskym regiónom cez chránenú krajinnú oblasť Poľana. Začína v obci Detva a tiež tam aj končí. Cyklotrasa má takmer 100 kilometrov, avšak vy si môžete určiť dĺžku podľa svojej kondície a otočiť sa kedykoľvek späť.

Zdieľať na facebooku