Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Novohrad?

Tipy na výlet v regióne Novohrad.
Tipy na výlet v regióne Novohrad.  

Do regiónu Novohrad patrí okres Lučenec, Poltár a Veľký Krtíš. Nájdete v ňom kúpalisko so slanou vodou, unikátny Kamenný vodopád či príležitosti jazdenia na koňoch.

 

V predcházajúcich tipoch na výlety po regiónoch sme sa venovali hlavnému mestu Slovenska Bratislave, tipy na výlety sme pre vás pripravili aj v jej okolí. Nevynechali sme ani región Horná Dolná NitraPodunajskoDolnéStredné Horné Považie. Zmapovali sme pre vás tiež regióny KysuceOravaHorehronie, LiptovTuriec, Dolné Pohronie, Hont a Zvolensko - Podpoľanie.

 

1. Zábava

Ranč Megi

Zdroj: poltar.sk

Ranč Megi sa nachádze v Poltári, mestskej časti Prievrana. Ranč ponúka rekreačné jazdenie, pre skúsenejších jazdcov sú možné vychádzky do okolitej prírody. Ranč je otvorený denne od 9.00 do 19.00, kedy je možná výuka jazdenia, taktiež sa môžete povoziť na koči.

 

Military Paintball

 

Military Paintball sa nachádza v obci Opatovská Nová Ves. Pre hráčov je pripravené hracie pole v lese alebo v opustených budovách, nachádza sa tam viac ako 200 prekážok, vyhliadková veža pre divákov. V areáli je tiež rybník, letná terasa s posedením, vínna pivnica a možnosť lukostreľby. Vstupné je 15€ za hráča, zahŕňa prenájom výstroje a 200 kusov guličiek. Hra trvá 3 hodiny alebo podľa dohody. Objednajte si svoju hru na telefónnom čísle: 0908 901 453.

 

Farma Julova dolina

 

Farma ponúka jazdecké lekcie pre začiatočníkov a mierne pokročilých. Pre skúsených jazdcov je možnosť samostatnej jazdy. Nachádza sa v Cerovej vrchovine v okolí Lučenca. Na farme sa tiež nachádzajú hospodárske zvieratá.

 

2. Kúpanie

Miraj Resort

Zdroj: mirajresort.sk

 

Miraj Resort ponúka pocit mora aj  v Lučenci na Slovensku. Na kúpalisku sa nachádza bazén so slanou vodou s morskou soľou, pláž s pieskom, palmy a bar s terasou. Deti sa môžu zabaviť na tobogánoch. Nachádza sa tam tiež golf a multifinčný kurt. Miraj Resort je počas letných mesiacov otvorený denne od 9.00 do 19.00 hodiny. Teplota vody v bazénoch je 27°C.

 

 

Aquatermal Strehová

 

Aquatermal ponúka 6 bazénov s vodnými atrakciami, vírivé a oddychové bazény a tiež tobogán. Na kúpalisku sa nachádzajú detské a športové ihriská, reštaurácie, bufety a stánok so zmrzlinou. Voda má teplotu 28°C do 36°C. Vnútorné bazény sú otvorené celoročne od 9.00 do 22.00 hodiny, vonkajšie bazény sú otvorené od konca mája do polovice septembra od 9.00 do 20.30 hodiny, cenník.

 

3. Hrady

Modrý Kameň

Zdroj: muzeum.sk

 

K hradu Modrý Kameň sa dostanete z rovnomenného mesta Modrý Kameň. Cesta vedie z námestia a zaberie vám cca 20 minút s miernym stúpaním po Zámockej ulici. Alebo môžete ísť autom na parkovisko, ktoré sa nachádza pod hradom. Zrúcanina horného hradu bola upravená na park s terasami poskytujúcimi pekné výhľady na krajinu. Prechod medzi dolným a horným hradom tvorí múr uzatvárajúci dolné nádvorie, do ktorého je situované priamočiare schodište niekdajšej parkovej barokovej úpravy. V predhradí sa nachádza renovovaný kaštieľ, v ktorom v súčasnosti sídli Múzeum bábkarských kultúr a hračiek. Otváracie hodiny múzea:

  • máj - október: Po-Ne 9.00 - 17.00
  • júl - august: Po-Ne 9.00 - 18.00
  • november - apríl: Po-Pi 8.00 - 15.00

 

Zdroj: muzeum.sk

 

Hrad Šomoška

Zdroj: hrady-zamky.sk

 

Na hrad sa dostanete z obce Šiatorská Bukovinka. Parkovisko sa nachádza na začiatku prírodnej rezervácie Šomoška. Výstup na hrad vám zaberie 40 minút, počas ktorej budete mať výhľad na okolitú krajinu. Zachovali sa zvyšky otvorov okien a portálov, delové strieľne a nárožné rámovanie kamenných múrov.

 

Haličský zámok

Zdroj: hrady-zamky.sk

 

Haličský zámok sa nachádza nad obcou Halič. V súčastnosti slúži ako hotel s reštauráciou. Je veľmi obľúbeným miestom na veľké podujatia i svadby.

 

4. Zaujímavosti

Kamenný vodopád

Zdroj: hrady-zamky.sk

 

Vek kamenného vodopádu sa odhaduje na 4 milióny rokov a patrí medzi európske rarity. Vodopád je vysoký 9 metrov, vytvorila ho stekajúca láva. Cesta k vodopádu začína na parkovisku akoby ste išli na hrad Šomoška po zelenej turistickej značke.

 

Turecký most

Zdroj: http://tureckymost.sk/

 

Most sa nachádza v Hnúšti a je najstarším mostom cez rieku Rimavu.

 

Synagóga Lučenec

 

Synagóga Lučenec je zaužívaná ako multikultúrny stánok. Návštevníkom je sprostredkovaný odborný výklad z histórie synagógy, sprístupnená je tam tiež stála expozícia židovského kultúrneho dedičstva v meste Lučenec. Organizujú sa tam kultúrne a spoločenské pudujatia, napríklad koncerty, umelecké výstavy, besedy, tanečné podujatia.

 

5. Turistika

Belinské skaly

Zdroj: regionnovohrad.sk

 

Belinské skaly sa nachádzajú v pohorí Cerová vrchovina. Na skaly vedie turistický chodník z obce Belina. Ponúkajú pekné výhľady, vidieť môžete tiež vzácne rastliny a živočíchy, ktoré sa v tejto lokalite vyskutujú.

 

Sedlo Chorepa

Zdroj: cyklokopce.sk

 

Nachádza sa v Klenovských vrchoch, sedlo je vzdialené asi 6 kilometrov od Kokavy nad Rimavicou. Vidieť z neho výhľad na okolitú krajinu či vodnú nádrž Klenovec.

Zdieľať na facebooku