Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v Bratislave?

Kam na výlet v Bratislave s deťmi
Kam na výlet v Bratislave s deťmi / Zdroj: visitbratislava.com

Postupne vám bude prinášať tipy na výlety s deťmi po Slovensku. V prvom článku sme sa zamerali na to, čo všetko sa dá vidieť v Bratislave.

 

Bratislava ponúka jedinečné krásy a je čoraz atraktívnejšia aj pre turistov zo zahraničia.

 

1. Hrady

Bratislavský hrad

Zdroj: loftpremiumhotel.sk

 

Pôvodné sídlo panovníkov, dnes je to symbol Bratislavy a sídlo Historického múzea. Jeho terasy ponúkajú neopakovateľný výhľad na mesto.

Hrad je otvorený každý deň okrem pondelka od 10.00 do 18.00, teda posledný vstup je možný o 17.00 hodine.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 10€
  • Seniori, žiaci a študenti - 4€
  • Rodinné vstupné (1 dospelý, max. 2 deti) - 12€
  • Rodinné vstupné (2 dospelí, max. 3 deti) - 20€

 

Hrad Devín

Zrúcanina na sútoku riek Dunaja a Moravy bola osídlená od praveku. Z hradu je výhľad na mesto, ale tiež vidieť ako sa spájajú rieky Dunaj a Morava.

 

Hrad je otvorený každý deň okrem pondelka od 10.00 do 17.00, posledný možný vstup je o 16.30 hodine.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 5€
  • Deti 6 r. – 14 r., študenti, seniori – 2,5€
  • Rodinné vstupné (2 dospelí a deti do veku 14 r.) - 10€

2. História

Prírodovedné múzeum SNM

SNM – Prírodovedné múzeum sa zameriava na výskum, dokumentáciu a prezentáciu rozmanitosti živej i neživej prírody, najmä na území Slovenska. Verejnosti sprístupňuje mineralogické zbierky zo slovenských a svetových lokalít, prostredníctvom skamenelín približuje geologickú minulosť Zeme.

 

SNM je otvorené denne, okrem pondelka. Utorok, streda, štvrtok, piatok a nedeľa od 9.00 do 17.00 hodiny, v sobotu od 10.00 do 18.00 v mesiacoch júl a august. Od septembra do júna je múzeum otvorené každý deň, okrem pondelka od 9.00 do 17.00

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba – 4€
  • Žiaci, študenti, seniori – 2€
  • Rodinné vstupné (1 dospelý + 2 deti) – 6€
  • Rodinné vstupné (2 dospelí + 3 deti) – 10€

 

Múzeum dopravy

Zdroj: slovakia.transferbooking.org

 

Múzeum dopravy v Bratislave má stálu expozíciu dopravných prostriedkov cestnej a železničnej dopravy. Múzeum je otvorené každý deň, okrem pondelka od 10.00 do 17.00, posledný možný vstup o 16.30 hodine.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 4€
  • Žiaci, študenti, seniori - 2€
  • Rodinné vstupné (min. 1 dospelá, max. 5 osôb) - 9€
  • ZŤP, deti do 6 rokov - zdarma

 

Slavín

Zdroj: visitbratislava.com

 

Slavín je bratislavský pamätník sovietskych vojakov padlých počas druhej svetovej vojny na území západného Slovenska. Slavín sa nachádza asi dva kilometra od Bratislavského hradu a je voľne prístupný počas celého roka.

 

Staré mesto

Nachádza sa v ňom historické centrum Bratislavy so svojimi krásnymi uličkami. Môžete vidieť Dóm sv. Martina, operu Slovenského národného divadla na Hviezdoslavovom námestí, prejsť sa na Hlavné námestie a obzrieť si sochu Čumila, prejsť promenádou popri Dunaji od Eurovei po Riverpark, prípadne až do Karloveského ramena. Zapožičať si môžete tiež obľúbené zdieľané elektro kolobežky či bicykle, vďala ktorým sa môžete rýchlejšie presúvať z miesta na miesto a pozrieť si bez ubolených nôh širší okruh.

 

Čo si pozrieť v Bratislave

 

3. Turistika

Bratislavská kalvária

Zdroj: bratislavskenoviny.sk

 

Kalvária bola postavená medzi prvými v Uhorsku na pamiatku bitky proti Turkom pri Viedni v roku 1683. Nachádza sa na Kalvárskom vrchu, prvé zastavenie krížovej cesty sa nachádza v priestoroch dnešnej zastávky SAV pri Kostole svätého Cyrila a Metoda.

 

Malá Baňa

Zdroj: planetslovakia.sk

 

Malá Baňa je vrch v Malých Karpatoch. Kopec sa nachádza nad Račou a má 361 m n. n. Jednoduchá a nenáročná turistika aj pre deti, z mestskej časti Rača sem vedie modro značený turistický chodník.

 

Kamzík

Zdroj: planetslovakia.sk

 

Kamzík je známy aj pod názvom Koliba, je jednou z neoddeliteľných súčastí Bratislavy. Vidieť ho už pri príchode vďaka televíznej veži. Na Kamzíku si môžete užiť beh, cyklistiku, menšiu turistiku či iba sa ľahko zrekreovať. Kamzík má výbornú polohu, pretože susedí s relaxačnou zónou Železná studienka, preto je dobré tieto dve oddychové destinácie spojiť do jedného výletu.

 

4. Cyklotrasy

Cyklotrasa Braunsberg

Zdroj: sikovnamamina.sk

 

Cyklotrasa sa nachádza oficiálne na rakúskom území, ale prúdi tam toľko cyklistov, že už ho nájdete aj na mape západného Slovenska. Od mostu Lafranconi je vzdialený 13 kilometrov, po cyklotrase môžete vidieť rakúske dedinky a polia. Je tam miernejšie i strmšie stúpanie.

 

5. Rekreačné prechádzky

Kačín

Zdroj: kamnavylet.sk

 

Nenáročná prechádzka dlhá 11 kilometrov sa nachádza v mestskej časti Lamač. Cesta stúpa mierne do kopca, často ju navštevujú i cyklisti. Na Kačíne pre deti čaká ihrisko s ohniskami, kde si môžete niečo opiecť.

Železná studienka

Zdroj: planetslovakia.sk

 

Patrí k najznámejším bratislavským oddychovým lokalitám. Nájsť tam môžete lesopark, bufety s občerstvením, ihriská pre deti či jazero. Táto oblasť je voľne dostupná v každom ročnom období, počítajte však s tým, že počas teplých a slnečných dní tam bude veľa ľudí.

 

6. Za zábavou

Bobová dráha na Kolibe

Bobovú dráhu nájdete pod televíznou vežou Kamzík, je to najstaršia bobová dráha na celom Slovensku. Adrenalínová zábava vhodná pre rodinu s deťmi, letné tábory či pre jednotlivcov. Bobová dráha je otvorená iba cez víkend od 10.00 do 18.00, ak by ste chceli ísť počas týždňa museli ste sa objednať so skupinou v minimálnom počte osôb 50.

 

Vstupné:

  • 1 jazda - 3€
  • 2 jazdy - 8€
  • 5 jázd - 12€
  • 10 jázd - 20€

 

Vyhliadka UFO

Zdroj: bratislavaregion.travel

 

Ikonická stavba Bratislavy. Vyhliadka vo výške 95 metrov s dohľadom až 100 kilometrov. Spoznáte skutočné čaro stavby, ktorá dodáva neodmysliteľnú súčasť siluety mesta na Dunaji. Ak máte chuť na adrenalín, môžete si zakúpiť lístok na skywalk, kedy budete chodiť po okennej rímse vyhliadkovej veže s profesionálnym inštruktorom. Vyhliadka je otvorené denne od 10.00 do 23.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba – 8,90 €
  • Študenti – 7,2€
  • Deti nad 111 centimetrov do 15 rokov – 5,95€
  • Deti pod 111 centimetrov, ZŤP – zdarma

 

Areál hier Radosť

Areál s celoročnou prevádzkou, nájdete tu najväčšie detské ihrisko v Bratislave. Nájdete tam hojdačky, preliezky, pieskoviská a húpacie koníky. V lete je dostupné ihrisko pre plážový volejbal, v zime tam naopak nájdete ľadovú plochu. V areáli sa nachádzajú i kryté pinpongové stoly, ktoré si môžete prenajať.

 

7. Kúpanie

Bratislava a jej okolie ponúka niekoľko kúpalísk, ale aj prírodných jazier či štrkovísk.

 

Zlaté piesky

Zdroj: slovago.sk

 

Areál zdravia Zlaté piesky je prírodným kúpaliskom v mestskej časti Ružinov. Okolo vodnej plochy sa tiahne 400 m dlhá a 30 m široká piesočná pláž. Nájdte tu množstvo zaujímavých atrakcií pre deti aj dospelých. Areál poskytuje možnosti na dokonalé športové vyžitie a zabezpečuje služby pre komfort svojich návštevníkov. Nájdete tu okrem čistých pláží aj tobogany, možnosti člnkovania, vodných bicyklov, volejbalové, tenisové či futbalové ihriská, minigolf alebo detské ihriská. Obľúbenou atrakciou je aj vodné lyžovanie.

 

 

Štrkovisko Kuchajda

Zdroj: kamnavylet.sk

 

Kuchajda je prírodné kúpalisko v bratislavskom Novom Meste neďaleko obchodného centra Polus. Má tvar ľudskej stopy o dĺžke 550 m a šírke v priemere 100 m. Brehy jazera sú upravené a vysypané štrkom. Kúpať sa tu možno zvyčajne od polovice júna. Okolie jazera ponúka tiež hracie plochy, stánky s občerstvením či možnosti na pohybové aktivity. Pred začiatkom kúpacej sezóny sa tu každoročne robí rozbor vody a jej stav sa kontroluje odbermi aj počas leta.

 

8. Za zvieratkami

DinoPark a ZOO Bratislava

DinoPark je súčasťou zoologickej záhrady. Môžete tu objavovať súčasnú faunu i vyhynuté druhohorné dinosaury. DinoPark ponúka desiatky statických a pohyblivých modelov dinosaurov v životných veľkostiach, fotosaura pre zachytenie dinosaurých zážitkov, občerstvenie v štýle druhohôr, 3D Kino zdarma a mnoho ďalšieho. DinoPark a ZOO sú otvorené denne od 9.00 do 18.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba – 7€
  • Deti, seniori - 5€
  • Deti do 3 rokov – zdarma
  • ZŤP - 5€

 

 

Sokoliareň a minizoo Devín

Sokoliareň a mini ZOO Devín predstavuje oddychový areál s expozíciou dravcov a ich letovými ukážkami. Nájdete tam tiež kontaktnú minizoo s množstvom zvierat s možnosťou ich kŕmenia či priameho kontaktu. Sokoliareň a minizoo Devín kladie dôraz aj na vzdelávanie a environmentálnu výchovu. Otváracie hodiny sú každý deň, okrem pondelka od 10.00 do 16.30 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba – 5€
  • Dieťa, študent, senior - 4€
  • Rodina (2 dospelí, 2 deti) - 16€
  • ZŤP - 2€
  • Fotenie v areáli - 1€
Zdroj: FB Sokoliareň a Mini ZOO Devín
Zdieľať na facebooku