Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Liptov?

Tipy na výlet v regióne Liptov.
Tipy na výlet v regióne Liptov. / Hanka Herinková

Región Liptov je jedným z najkrajších a turistami najvyhľadávanejších regiónov Slovenska v zime i v lete. Je bohatý na prírodné i kultúrne pamiatky. Nájdete v ňom hory, lesy, minerálne pramene i našu najväčšiu priehradu, čo sa objemu vody týka. Okrem toho tiež ponúka veľa zábavy pre rodiny s deťmi, presvedčte sa sami.

 

V predchádzajúcih článkoch sme sa venovali tipom na výlet v Bratislave, jej okolí. V regióne Podunajsko, Dolná a Horná Nitra, Dolné, Stredné a Horné Považie. Nevynechali sme ani región Horehronie, Orava, Kysuce a Turiec.

 

1. Kúpanie

Tatralandia

 

Aquapark Tatralandia sa nachádza na okraji Liptovského Mikuláša. Ide o komplex, v ktorom sa zabavia deti aj rodičia na celý deň. Nachádza sa tam 14 bazénov a 28 tobogánov. Okrem toho tam tiež nájdete adrenalínovú zónu, detské ihriská, športové ihriská, bary, reštaurácie a bufety. Zabaviť sa deti môžu na minigolfe či v bricklandii. Tatralandia je otvorená denne od 10.00 do 21.00 hodiny, cenník.

 

Vodný park Bešeňová

 

Aquapark nájdete v rovnomennej obci Bešeňová, neďaleko Ružomberka. Nachádza sa tam 18 bazénov a 13 tobogánov, okrem toho tam nájdete aj kaviarne, reštaurácie, ihriská a množstvo iných atrakcií. Vodný park Bešeňová je otvorený denne od 10.00 do 21.00 hodiny, pozrite si cenník.

 

Kalameny 

Zdroj: planetslovakia.sk

 

Termálny prameň Medokýš sa nachádza v obci Kalameny pri Kúpeloch Lúčky. Je tu vybudované jazierko s fontánkou, v ktorom je možné sa kúpať počas celého roka bezplatne. Voda má približne 33 stupňov celzia.

 

2. Zábava

Zoo Kontakt

 

Zoo Kontakt nájdete pri aquaparku Tatralandia v Liptovskom Mikuláši. Nezvyčajná zoo vám ponúka možnosť hrať sa so zvieratami a kŕmiť ich. Zoo je otvorená každý deň od 9.00 do 18.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dieťa do 3 rokov - zdarma
  • Osoba staršia ako 3 roky - 13€ na celý deň

 

Park Mini Slovensko

Zdroj: minislovensko.sk

 

Park Mini Slovensko nájdete v Liptovskom Jáne, je to výstavný areál s 20 modelmi slovenských kultúrnych pamiatok a modelom železnice. Park je otvorený denne od 9.00 do 17.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 5€
  • Žiaci, študenti, seniori - 3€
  • Deti do 6 rokov - zdarma

 

Tarzania Jasná

Tarzania je lanový park postavený z rôznych lanových prekážok, ktoré sú zavesené vo výške a to buď na stromoch alebo na umelo postavených stĺpoch. Tarzaniu môžete navštíviť v lete aj v zime. Je určená všetkým tým, ktorý si chcú užiť patričnú dávku adrenalínu či miernu dávku fyzickej námahy. Lanový park nájdete v Jasnej nájdete na Záhradkách, pár metrov od parkoviska. Otvorená je počas víkendu od 10.00 do 15.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Hlavná trasa - 15€
  • Detská trasa - 5€

 

Tarzania Hrabovo

Zdroj: tarzania.sk

 

Tarzania Hrabovo sa nachádza v blízkosti nástupnej stanice lanovky na Malinô Brdo kúsok od centra Ružomberka a svojou celkovou dĺžkou 1110 m je najväčším lanovým parkom na Slovensku. V areáli nájdete čiernu, červenú, modrú a detskú trasu. Tiež sa tam nachádza najdlhší ZipLine na Slovensku. Otvorená je počas sviatkov a víkendov od 9.00 do 18.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Hlavná trasa - 12€
  • Detská trasa - 6€
  • ZipLine 300 m - 8€
  • ZipLinie + Tarzania 700 m - 15€
  • Tarzania + ZipLinie + Tarzania 1110 m - 20€

3. Jaskyne a hrady

Demänovská jaskyňa slobody

Zdroj: Wikipedia

 

Jaskyňa sa nachádza na severnej strane Nízkych Tatier, v Demänovskej doline. Prístup ku jaskyni je serpentínovým chodníkom od parkoviska. Jaskyňa slobody má dĺžku asi 400 metrov, výstup vám teda zaberie 10 až 15 minút. Tradičný okruh má dĺžku 1 150 m a prevýšenie 86 m. Na trase je 913 schodov. Dlhý okruh má dĺžku 2 150 m, rovnaké prevýšenie a 1 118 schodov. Dĺžka trvania prehliadky tradičného okruhu je asi 60 minút, pri veľkom okruhu približne 100 minút. Priemerná teplota v jaskyni je od 6,1°C do 7°C. Jaskyňa je otvorená každý deň, okrem pondelka. Pozrite si časy vstupov.

 

Vstupné dlhý okruh:

  • Dospelá osoba - 16€
  • Študenti, seniori - 14€
  • Deti od 6 - 15 rokov - 8€

 

Vstupné tradičný okruh:

  • Dospelá osoba - 9€
  • Študenti, seniori - 8€
  • Deti od 6 - 15 rokov - 4,5€

 

Važecká jaskyňa

Važecká jaskyňa / Zdroj: Wikipedia

 

Jaskyňa sa nachádza vo Važeckom krase na styku Kozích chrbtov s Liptovskou kotlinou, na západnom okraji obce Važec. Vchod do jaskyne leží 8 metrov nad údolnou nivou Bieleho Váhu v nadmorskej výske 784 metrov. Parkovisko sa nachádza priamo pred vstupom do jaskyne. Dĺžka prehliadkovej trasy je 235 metrov, prevýšenie 5 metrov, 88 schodov. Doba trvania prehliadky asi 25 minút. Teplota v jaskyni 6,5 °C až 7,1°C. V jaskyni je bohatá snehobiela sintrová výzdoba, malé jazierka a významné paleontologické nálezisko kostí jaskynných medveďov, ktorý celoročne obývali jaskyne, kde tiež odchovávali mláďatá. Otvorená je denne, okrem pondelka - časy vstupov: 9:30, 11:00, 12:30, 14:00.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 5€
  • Deti od 6 - 15 rokov - 2,5€

  • Študenti, seniori - 4€

 

Hrad Likava

Zdroj: Hanka Herinková

 

Hrad sa nachádza na trase červenej turistickej značky, ktorá vedie z Ružomberka a Likavky na Veľký Choč. Pre návštevníkov je prístupná Huniadyho veža, v ktorej sa nachádza expozícia dejín hradu a dve nádvoria dolného hradu. Hrad Likava je otvorený denne, do 15.9. od 9.00 do 17.00, od 16.9. - 27.9. je hrad otvorený od 10.00 do 16.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 2€
  • Deti - 1€
     

4. Múzeá

Archeoskanzen Havránok

Zdroj: Hanka Herinková

 

Havránok predstavuje jedno z najvýznamnejších archeologických nálezísk na Slovensku. Prítomnosť keltského obyvateľstva sa dokumentuje na Liptove od 4. až 1. storočia pred n. l. Archeológovia tu objavili a odkryli pozostatky sídliska z mladšej doby železnej označovanej aj ako laténska doba. Nachádza sa na konci Liptovskej Mary. Otvorené je nasledovne: 1.6. - 17.9. Po - Ne 8:30 - 18:30, 18.9. - 29.9 Po - Ne 9:00 - 17:00, 30.9. - 27.10.Po - Ne 9:00 - 16:00.
 

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 2€
  • Deti, študenti, seniori - 1€

 

Vlkolínec

Zdroj: vlkolinec.sk

 

Vo Vlkolínci sa zachovala pôvodná architektúra a štruktúra horskej osady želiarov, pastierov a drevorubačov. Drevené zrubové domčeky, ktoré vyrástli popri potôčiku, sa týčia vo svahovitom teréne Veľkej Fatry pod vrchom Sidorovo. Okolie Vlkolínca tvoria ovocné záhrady, terasové políčka, lúky posiate drevenými senníkmi a lesy. Vo Vlkolínci sa nachádzajú viaceré expozície, ktoré môžu návštevníci navštíviť. Niektoré sú pre návštevníkov otvorené celoročne a niektoré sú prístupné len počas hlavnej turistickej sezóny.

 

Otváracie hodiny a vstupné:

  • Dospelá osoba - 3€
  • Deti, študenti, seniori - 1,5€

 

Múzeum liptovskej dediny Pribylina

Zdroj: liptovskemuzeum.sk

 

Múzeum liptovskej dediny je obrazom stredovekého sídla s výsadami a právami mestečiek. Okrem drevených obytných a hospodárskych stavieb, reprezentujúcich typické znaky ľudového staviteľstva roľníckych a remeselníckych vrstiev, sú tu aj dva vzácne stredoveké kamenné objekty. Atraktívnou expozíciou je ranogotický kostol Panny Márie z obce Liptovská Mara s fragmentmi pôvodných nástenných malieb zo 14. a 15. storočia. Múzeum je otvorené denne od 9.00 do 17.00 hodiny.


Vstupné:

  • Dospelá osoba - 6€
  • Žiaci, študenti, seniori - 3€
     

5. Turistika

Prosiecka a Kvačianska dolina

Zdroj: Hanka Herinková

 

Turistiku môžete začať v obci Prosiek alebo Kvačany, z Kvačian sa dostanete ľahkou turistikou do Oblazy mlyny, odkiaľ môžete pokračovať až do Prosieckej doliny alebo sa vrátiť späť. Turistika je nenáročná s miernym stúpaním. Avšak prejsť obe doliny trvá cca 6 hodín. Informačný letáčik dostanete na parkovisku, sú v ňom napísané trasy aj časy, teda môžete sa rozhodnúť, čo bude pre vás najlepšie.

 

Medvedia štôlňa a Šarafiový vodopád

Zdroj: Hanka Herinková

 

Žiarska dolina patrí do Západných Tatier. Vrcholov, dolín a všelijakých vodopádov je v tejto lokalite veľmi veľa, avšak ak volíte niečo nenáročné s miernym stúpaním, máme pre vás tip na Šarafiový vodopád. Turistiku začnite na parkovisku v Žiarskej doline, odtiaľ vedie značka na Žiarsku chatu. Na chatu vedie primo asfaltová cesta, ale aj bočná cez les. Za Žiarskou chatou je turistický rozcestník, ktorý vám ukáže ďalšiu cestu. Celá turistika vám zaberie asi hodinu a pol, po ceste sa ešte môžete zastaviť v Medvedej štôlni.

 

Zdroj: Hanka Herinková

 

Medvedia štôlňa je sprístupnené banské dielo na Liptove. Štolňa je otvorená denne, prvý vstup je o 10.00 a posledný o 16.00 hodine. Lístky sa kupujú u sprievodcu, na začiatku prehliadky každý návštevník dostane čelovku.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 6€
  • Deti, študenti, dôchodcovia - 4€
     

6. Prechádzka

Vrbické pleso

Zdroj: Hanka Herinková

 

Vrbické pleso sa nachádza v Demänovskej doline oproti hotelu Pošta. Zaparkovať teda môžete pri hoteli, kde je vybudované parkovisko aj na zimnú sezónu, prejdete cez cestu a o 3 minúty ste tam. Cesta teda nie je vôbec náročná. Pri prechádzke okolo plesa sa môžete zastaviť na detskom ihrisku alebo si oddýchnuť na lavičkách.

 

Obrova cesta

Zdroj: Hanka Herinková

 

Obrova cesta začína na parkovisku pod Malinom Brdom. Cesta vedie cez les a sú na nej obrie predmety, akoby ich tam zanechal sám obor. Cesta vás zavedie do Čutkovskej doliny, kde je pre deti vybudované ihrisko, nájdete tam tiež zvieratá a koliby, v ktorých sa môžete občerstviť. Naspäť sa môžete vydať opäť lesom alebo cez mestskú časť Klačno.
 

7. Cyklotrasy

Čutkovská dolina

Zdroj: visitliptov.sk

 

Čutkovská doline je miestom pre rodiny, nájdete tam zvieratá, detskú zónu, ale aj koliby na chutný obed. Nachádza sa tam tiež umelo vybudovaný rybník, ktorý zachytáva vodu z potoka. Práve touto dolinou, kde nechodia žiadne autá, môžu deti jazdiť na bicykloch. Dostať sa tadiaľ viete na Jelení vodopád. Trasa je dlhá približne 6 kilometrov.
 

8. Zaujímavosti

Lúčanský vodopád

Zdroj: Hanka Herinková

 

Lúčanský vodopád nájdete v obci Lúčky. Nachádza sa v strede obce, hneď pri parkovisku.

 

Bešeňovské travertíny

 

V obci Bešeňová sa kedysi ťažil travertín, teda typ vápenca, ktorý vzniká vyzrážaním minerálnych či termálnych vôd obohatených o uhličitan vápenatý. Na povrchu vytvára kaskády a zaujímavé útvary s nevšednymí farbami. Travertínovými kaskádami preteká niekoľko minerálnych prameňov bohatých nielen na vápnik, ale aj horčík, železo a síru.

 

Dominanta Liptova

Liptovská Mara

Zdroj: Hanka Herinková

 

Vodná nádrž Liptovská Mara je vodné dielo medzi Ružomberkom a Liptovským Mikulášom. Dielo bolo vybudované v rokoch 1969-1975. Pri výstavbe bolo zaplavených 13 obcí, z toho 12 úplne, Liptovský Trnovec čiastočne. Spolu bolo presídlených 940 rodín, čo predstavovalo viac ako 4 tisíc obyvateľov. Najcenejšie pamiatky zo zátopovej oblasti sú prenesené do Múzea liptovskej dediny v Pribyline. Hlavným účelom priehrady je protipovodňová ochrana, ale slúži aj na výrobu elektrickej energie, keďže pod hrádzou sa nachádzajú 4 turbíny s výkonom 198 MW. Ak na Liptov pôjdete, nezabudnite sa tu zastaviť. Môžete si zaplávať, požičať vodný bicykel alebo čln a vychutnať si netradičný výhľad na hory.

 

Zdroj: visitliptov.sk

Zdieľať na facebooku