Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Horná Nitra?

Tipy na výlet v regióne Horná Nitra.
Tipy na výlet v regióne Horná Nitra. / Zdroj: Hanka Herinková

Región Horná Nitra je bohatý na termálne pramene, patria tam okresy Prievidza, Partizánske, Bánovce nad Bebravou a Topoľčany. V predchádzajúcich článkoch ste mohli nájsť tipy na výlety v regióne Bratislava, jej okolí, venovali sme sa tiež regiónom Horné Považie, Stredné Považie, Dolné Považie, Dolná Nitra a Podunajsko.

 

1. Kúpanie

Vodná nádrž Nitrianske Rudno

Nádrž je obľúbeným centrom turistického ruchu, nájdete ju v Rudnianskej kotline neďaleko obce Nitrianske Rudno. Vodná nádrž bola postavená v roku 1951. Vodná plocha má rozlohu 0,96 km2, max. dĺžku 1,46 km, max. šírku 0,6 km, max. hĺbku 13,5 m. V nádrži je okrem kúpania možné aj surfovať či chytať ryby. Nachádza sa tu kemping, ktorý ponúka množstvo zábavy. Pre deti sú tu vybudované preliezačky, v kempingu nájdete ihriská na plážový volejbal či tenis.

 

Vodná nádrž Nitrianske Rudno / Zdroj: slovakia.travel

 

Termálne kúpalisko Čajka

Zdroj: vodnesvety.sk

 

Termálne kúpalisko sa nachádza v Bojniciach. Nájdete tam tri bazény, jeden plavecký a dva detské s termálnou vodou. Stravovanie zabezpečujú bufety s rýchlym občerstvením. Kúpalisko tiež ponúka ihriská na volejbal, futbal či obrí šach. Pre deti je určené detské ihrisko. Kúpalisko je otvorené denne od 9.00 do 19.00 hodiny.

 

2. Za zvieratkami

ZOO Bojnice

 

Národná zoologická záhrada Bojnice je najstaršou zoologickou záhradou na Slovensku. Nájdete tam viac ako 430 druhov zvierat z celého sveta, napríklad slony africké či antilopy bongo. Otváracie hodiny a cenník.

 

3. Hrady, zámky

Bojnický zámok

V Bojnickom zámku sú sústredené umelecko - historické zbierky. V expozícii môžete vidieť predmety z prelomu 19. a 20. storočia. Areál Bojnického zámku dotvára lesopark. V okolí zámku nájdete tiež predstavenie historického šermu Bojník a sokoliarov. Otváracie hodiny.

 

 

Uhrovský (Uhrovecký) hrad

Na vrchu Rokoš v južnej časti Strážovských vrchov sa nachádza zrúcanina hradu. Na vrch Rokoš sa dostanete z obce Nitrienske Rudno, Uhrovské Podhradie, Uhrovec či Diviaky nad Nitricou. Turistické chodníky majú cca 5 kilometrov. Vedie sem i náučný chodník z obce Nitrianske Sučany, počas ktorého môžete vidieť i jaskyňu Brložná diera.

 

 

Ruiny hradu Sivý kameň

Zdroj: slovenskycestovatel.sk

 

Hrad sa nachádza nad obcou Podhradie, bol postavený v 14. storočí ako kráľovský. Aj keď na mieste nájdete iba zvyšky hradu, ktoré naznačujú jeho rozlohu, hrad sa oplatí vidieť. Dostanete sa naň nenáročným chodníkom za 15 minút.

 

Topoľčiansky hrad

Zdroj: slovakia.travel

 

Hrad sa vypína na brale z dolomitového vápenca vo výške 525 m n. m. Nachádza sa v Nitrianskom kraji, v juhovýchodnej časti Považského Inovca, priamo nad obcou Podhradie. Vidieť môžete Parkan, Východný palác, Západný palác, Stredný palác, kaplnku, nádvorie, Renesančný palác a v podbrání. Hrad je otvorený denne pondelok až piatok od 10.00 do 17.00 hodiny. V sobotu a nedeľu od 9.00 do 18.00 hodiny.

 

4. Múzeá

Slovanské múzeum A.S. Puškina

Zdroj: snk.sk

 

Kaštieľ sa nachádza v Brodzanoch. Kaštieľ vlastnil švagor Alexandra Puškina, teda časť múzea je venovaná dokumentovaniu Puškinovho vplyvu na slovenskú literatúru a mapuje jeho najvýznamejšie etapy života. Okrem prehliadok stálej expozície kaštieľ SMASP usporadúva besedy so spisovateľmi. Otváracie hodiny

 

Múzeum Praveku

Zdroj: muzeumpraveku.sk

 

Múzeum nájdete v Bojniciach. Ide o náučnú expozíciu v prírode, priamo na mieste, kde žil neandertálsky pračlovek na území Slovenska. Návštevníci sa môžu oboznámiť s dobou, v ktorej žil, aký viedol spôsob života. Otváracie hodiny.

 

Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka

Zdroj: muzeum.sk

 

Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci je národnou kultúrnou pamiatkou. Prvá expozícia bola otvorená 31. októbra v roku 1965 pri príležitosti osláv 150. výročia narodenia jednej z najvýznamnejších osobností dejín národa, Ľudovíta Štúra. Otváracie hodiny a cenník.

 

5. Turistika

Hradná jaskyňa

Hradnú jaskyňu nájdete v blízskoti Uhrovského hradu, je voľne prístupná počas celého roka. K Hradnej jaskyni vedú cesty z okolitých priľahlých obcí, najjednoduchšia je z obce Uhrovské Podhradie po zelenej turistickej značke.

 

Vrch Vtáčnik

 

Vrch Vtáčnik je najvyšším vrchom rovnomenného pohoria Vtáčnik. Vrch pokrývajúú husté zmiešané lesy, na vrchole nájdete ozdobený železný kríž. Výhľad budete mať na Kremnické, Štiavnické i Strážovské vrchy, tiež na Veľkú a Malú Fatru. Na Vtáčnik sa dostanete z obce Kľak, Lehota pod Vtáčnikom, Kamenec pod Vtáčnikom i Bystričany.

 

6. Prechádzky

Vyhliadková veža Bojnice

Zdroj: Hanka Herinková

Zdroj: Hanka Herinková

 

Vyhliadková veža má okolo 30 metrov, z vyhliadka máte výhľad na okolitú krajinu, ako Bojnický zámok a jeho okolie, ale aj Prievidzu. Súčasťou stavby je tiež tobogán, ktorým sa môžete spustiť z vrchu nadol. Leží neďaleko Bojnickej kalvárie a kaplnky sv. Vendelína v lese. Pešia trasa z Bojníc trvá cca 40 minúť, avšak možné je i parkovať kúsok od vyhliadky. Vyhliadka je otvorená denne od 8.00 do 21.00 hodiny. Cenník.

Letohrádok Babylon v Brodzanoch

Zdroj: mmnt.sk

 

Letohrádok Babylon slúžil ako miesto nerušeného oddychu vojvodkyni Natálii Oldenburgovej, neteri velikána ruskej i svetovej literatúry - Alexandra Sergejeviča Puškina. Počas druhej svetovej vojny bol rozkrádaný, v nasledujúcich desaťročiach sa premenil na zrúcaninu. Letohrádok Babylon je prístupný po chodníku z obce Brodzany. Je voľne prístupný počas celého roka.

 

Jankov Vŕšok

Zdroj: Hanka Herinková

 

Na pamiatku padlým hrdinom SNP sa tam vyníma mohyla. Na jednej strane nájdete symbolický cintorín s hrobmi bojovníkov a organizátorov SNP. Mimo areálu sa nachádzajú vojenské bunkre. Na Jankovom Vŕšku sa koná pravidelne mediaracing či súťaž v zjazde na longboardoch.

Zdieľať na facebooku