Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Dolné Považie?

Tipy na výlet s deťmi v regióne Dolné Považie.
Tipy na výlet s deťmi v regióne Dolné Považie. / Zdroj: smolenice.com

V predchádzajúcich článkoch sme sa zamerali na tipy na výlety v našom hlavnom meste v Bratislave a jej okolie, postupne sa posunieme smerom na východ, pripravili sme si pre vás tipy na výlet v regióne Dolné Považie.

 

1. Hrady, zámky, zrúcaniny

Smolenický zámok 

Zdroj: smolenice.com

 

Smolenický zámok patrí k najvýznamnejším romanticky upraveným stavbám na Slovensku podľa vzoru stredofrancúzskych zámkov. Zámok bol postavený na mieste hradu zo 14. storočia, ktorý slúžil na ochranu pohraničných malokarpatských priesmykov a Českej cesty.

V letných mesiacoch je zámok otvorený každý deň od 10.00 do 18.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba – 2,5€
  • Deti, študenti a dôchodcovia – 1€
  • Prehliadka v cudzom jazyku (angličtina) - 4€

 

Hrad Dobrá Voda 

Zdroj: planetslovakia.sk

 

K zrúcanine hradu Dobrá Voda sa dostanete z obce Dobrá Voda. Cesta na hrad trvá 20 – 25 minút. Zrúcanina hradu stojí na skalnatom, zalesnenom návrší Malých Karpát. Hrad je pre verejnosť sprístupnený celoročne.

 

Hrad Korlátka 

Zdroj: cestovanie.pravda.sk

 

Korlátka je zrúcanina hradu strážiaceho Českú cestu. Nachádza sa nad obcou Cerová. Hrad pochádza z 13. storočia a opustený bol v 18. storočí. 

 

Renesančný kaštieľ Esterházyovcov

Zdroj: galanta.sk

 

Renesančný kaštieľ patril najvýznamnejším uhorským šľachtickým rodom Esterházyovcom. Bol postavený na prelome 16. a 17. storočia, pred rokom 1609. Objekt už 20 rokov slúži ako kultúrny stánok mesta s reprezentačnými a výstavnými priestormi, kde sa možno zoznámiť s históriou mesta. Nachádza sa tu expozícia meštianskeho bývania z konca 19. storočia a expozícia miestopisu Galanty a okolia. Je tu tiež umiestnená obradná sála, reprezentačná miestnosť primátora a pivničné priestory sa využívajú na organizáciu menších podujatí. Kaštieľ je otvorený utorok až piatok od 9.00 do 17.00 hodiny, v sobotu od 14.00 do 18.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 1€
  • Deti, študenti, dôchodcovia, ZŤP – 0,5€
  • Deti do 6 rokov - zdarma

 

2. Jaskyne 

Jaskyňa Driny 

Zdroj: vypadni.sk

 

Jaskyňa Driny alebo aj Podzemná perla Malých Karpát. Jaskyňa má dĺžku 450 metrov. Prehliadka trvá približne 35 minút a počas nej môžete vidieť kvapľovú výzdobu jaskyne. Prehliadkový okruh má prevýšenie 10 metrov a 151 schodov, teda zvládnu to aj malé deti. Jaskyňa je otvorená každý deň, okrem pondelka. Časy vstupov sú každú hodinu od 9.00, posledný je o 16.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 6€
  • Deti od 6 do 15 rokov - 3€
  • Študenti, seniori nad 60 rokov - 5€
  • Fotografie, video - 7€

 

3. Turistika 

Kláštor Katarínka 

Zdroj: katarinka.sk

 

V Kláštore Katarínka môžete vidieť ruiny starobylého Kostola a Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej, ktorý bol založený v roku 1618. Nachádza sa neďaleko obce Dechtice, dostať sa tam môžete po turistických trasách z obce Dechtice, Naháč a Dobrá Voda.

 

Hlbočiansky vodopád

Zdroj: vypadni.sk

 

Je jediným vodopádom pohoria Malé Karpaty, nachádza sa v doline Hlboča alebo Hlbočianskej doliny neďaleko Smoleníc. Najvhodnejším obdobím na návštevu je obdobie po veľkých dažďoch alebo na jar, po roztopení snehu, pretože je vtedy vodopád mohutný.

 

Hrad Ostrý Kameň

Zdroj: slovago.sk

 

Hrad sa nachádza na hlavnom hrebeni Zárub a je z neho nádherný výhľad. Na Ostrý Kameň sa dostanete z oblasti Bukovej alebo Smoleníc. Po ceste môžete vidieť Smolenický zámok či Hlbočiansky vodopád.

 

Čierna skala

Zdroj: vypadni.sk

 

Čierna skala sa nachádza neďaleko obce Smolenice. Lákadlom skaly je jej dlhý a úzky skalnatý hrebeň plný brál, skalných stien a sutín. Čierna skala ponúka očarujúce výhľady a príjemnú turistiku. Východiskom na túru môže byť obec Lošonec, Plavecký Mikuláš či Smolenice.

 

4. Spoznávanie mesta

Mestský park Piešťany 

Mestský park v Piešťanoch bol pôvodne kúpeľným parkom, založil ho v roku 1865 majiteľ majetkov v Piešťanoch a Hlohovci Jozef Erdödy, neskôr ho zveľaďovali nájomcovia kúpeľov Winterovci. V roku 1963 bol vyhlásený za kultúrnu pamiatku, jeho rozloha presahuje 20 hektárov.  Nachádza sa v ňom neogotická kaplnka Božského srdca Ježišovho.

 

Kolonádový most Piešťany

Zdroj: piestanskydennik.sk

 

Kolonádový most alebo tiež Sklený most je národná kultúrna pamiatka. Nachádza sa v obci Piešťany nad riekou Váh a je najdlhším krytým mostom na Slovensku.

 

Historické centrum mesta Trnava

Ak sa vyberiete niekedy do mesta Trnava, určite by ste nemali vynechať jej centrum. Mestské opevnenie uvidíte pri vstupe na námestie, vidieť tiež môžete Mestskú vežu, Meštianske domy, Západoslovenské múzeum. Nevynechajte ani návštevu Synagógy, ktorá momentálne slúži ako kaviareň, avšak prvky židovské náboženstva sú v nej stále zachované. 

 

5. Za zábavou

Ranč na Striebornom jazere

Zdroj: galanta.sk

 

Ranč sa nachádza v meste Galanta. Ponúka jazdenie na koňoch, rybolov i tréning dobytkárskych disciplín. Ponúka tiež westernové preteky alebo občerstvenie v reštaurácii. Ranč je otvorený denne od 10.00 do 17.00.

 

Jump city - Trnava

Na takmer 250 m2 si môžete zaskákať v trampolínovej zóne, alebo si vychutnať 9D virtuálnu realitu so stále novými hrami či starý známy Playstation 4 a v ňom skvelé kolektívne, pretekárske či adventúrové hry. Ak si chcete len tak posedieť pri kvalitnej talianskej kávičke, prípadne si dať niečo pod zub, je tu pre vás pohodlná kaviarnička s barom na 1. poschodí.

 

Jump City Trnava / Zdroj: FB Jump City

 

6. História 

Dom ľudového bývania Šaľa

Zdroj: muzeum.sk

 

Dom bol postavený v roku 1830, má charakteristické vnútorné členenie typické pre domy stredných roľníkov na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia. Dom, jeho vybavenie pochádzajú zo Šale a blízkeho okolia, približujú prostredie v akom žili naši predkovia. Ľudový dom je otvorený od utorka do soboty, od 9.00 do 17.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba – 2€
  • Deti, študenti, dôchodcovia - 1€
  • Dieťa do 6 rokov, ZŤP – zdarma

 

7. Kúpanie

Aquapark Trnava

Aquapark Trnava

 

Aquapark ponúka wellness, masáže, letné kúpalisko, kryté kúpalisko, deti sa môžu zabaviť na tobogánoch. Pre najmenšie deti je pripravený bazén so zvieratkami. Aquapark Trnava je otvorený denne od 9.00 do 21.00 hodiny. Cenník je rôzny, preto vám ho odporúčame pozrieť priamo na stránke.

 

Kúpalisko Eva

Termálne kúpalisko Eva v Piešťanoch patrí medzi kultúrne pamiatky. Otvorené je denne: máj - jún od 11.00 do 18.00, júl - august od 10.00 do 19.00, september od 11.00 do 18.00 hodiny. Vstupné 

Zdieľať na facebooku