Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Stredné Považie?

Tipy na výlet s deťmi v regióne Stredné Považie.
Tipy na výlet s deťmi v regióne Stredné Považie. / Zdroj: parkminiatur.sk

Plánujete si dovolenku po Slovensku? Inšpirujte sa našimi odporúčaniami na výlety podľa regiónov. Prečítať ste si už mohli tipy na výlety v Bratislave, okolí Bratislavy, v regióne Dolné Považie či v regióne Podunajsko. Dnes sa bižšie pozrieme na Stredné Považie.

 

1. Hrady

Beckovský hrad 

Zdroj: planetslovakia.sk

 

Zrúcanina hradu sa nachádza v obci Beckov, prístup je možný z námestia a cesta trvá asi 5 minút. Hrad Beckov je otvorený denne od 9.00 do 18.00. Na hrade sa často konajú rôzne podujatia, preto je cena vstupného rôzna.

 

Trenčiansky hrad 

Zdroj: glob.zoznam.sk

 

Dominanta Trenčína i celého Považia stráži pradávne obchodné trasy spájajúce stredomorskú oblasť s Pobaltím a severnou Európou. Dnešný hrad vznikol v 11. storočí ako pohraničná pevnosť, strážiaca dôležité vážske brody a dôležité karpatské priesmyky, cez ktoré prechádzali obchodné cesty spájajúce oblasť severného Uhorska a stredoslovenských banských miest s Čechami, Moravou, Sliezskom a Poľskom. Dnes sú v jeho starobylých priestoroch umiestnené výstavné priestory a viaceré expozície Trenčianskeho múzea. Hrad je otvorený denne, avšak prehliadky a ceny vstupov sa líšia v závislosti od prehliadkových okruhov.

 

Čachtický hrad

Čachtický hrad / Zdroj: Wikipedia

 

Čachtický hrad je známy po celom svete aj vďaka legende o mocnej a bohatej krvavej grófke Alžbete Báthoryovej, ktorá prelievala krv svojich služobníčok, aby zostala mladá a krásna. Zrúcanina hradu sa nachádza medzi obcami Čachtice a Višňové, dostanete sa teda z oboch dedín menšou prechádzkou. Otvorený je počas prázdnin každý deň od 10.00 do 18.00, mimo prázdnin je otvorený každý deň okrem pondelka.
 

Vstupné:

  • Dospelá osoba – 3€
  • Študenti, ZŤP, dôchodcovia – 2€
  • Deti od 6 – 15 rokov – 1,5€
  • Deti do 6 rokov – zdarma
  • Rodinné vstupné (2 rodičia a min. 2 deti) - 7€

 

Hrad Tematín 

Zdroj: planetslovakia.sk

 

Hrad sa nachádza v lesoch Považského Inovca, dostanete sa k nemu z obce Lúka a Hrádok. Hrad je sprístupnený za symbolické jedno euro na jeho opravu a otvorený je do 31.10. 2020.
 

2. Turistika

Považský Inovec 

Považský Inovec je pohorie na západe Slovenska. Jeho najvyšším vrcholom je Inovec. Pohorie je bohaté na minerálne pramene. Nachádza sa tu hrad Tematín, nájdete v ňom i vrch Bezovec, ktorý je lyžiarskym strediskom.

 

Veľká Javorina

Zdroj: vypadnik.sk

 

Veľká Javorina je najvyšší vrch pohoria Biele Karpaty, prechádza ňou štátna hranica s Českou republikou. Nachádza sa tam verejne prístupná Holubyho chata. Parkovať sa dá priamo pri chate, odkiaľ sa môžete vybrať na prechádzku na vysielač alebo k vojenskej veži.

 

Belušské Slatiny

Belušské Slatiny sú rekreačným a turistickým strediskom na rozhraní Považského podolia a Strážovských vrchov, v doline Slatinského potoka.

 

Rozhľadňa Lopeník

Zdroj: planetslovakia.sk

 

Na Veľkom Lopeníku, jednom z najvyšších vrchov Bielych Karpát, ktorým prechádza česko-slovenská štátna hranica, sa nachádza 22 metrov vysoká rozhľadňa, symbol bratstva Čechov a Slovákov. Po stranách jej ochodze sú inštalované informačné tabule, ktoré návštevníka poučia, čo všetko môže na českej alebo slovenskej strane panorámy vidieť. Túru na Veľký Lopeník možno začať v obci Nová Bošáca na slovenskej strane alebo v obci Lopeník v ČR.
 

3. Múzeum

Park Miniatúr

Zdroj: parkminiatur.sk

 

Park miniatúr sa nachádza v obci Podolie. Je to unikátny produkt cestovného ruchu na Slovensku. V expozícii pod holým nebom je v súčasnosti umiestnených viac ako 80 modelov hradov, zámkov, kostolíkov, chát a rozhľadní a rodných domov významných osobností. Otváracie hodiny: Apríl, máj, jún, september, október - denne okrem pondelka, utorok – nedeľa, 9:00 – 17:00. Júl, august denne okrem pondelka, utorok – nedeľa, 9:00 – 19:00.
 

Vstupné:

  • Dospelá osoba – 4€
  • Študenti, dôchodcovia – 3€
  • Dieťa nad 6 rokov – 3€
  • Rodinné vstupné (2 dospelí, 2 deti) – 12€
  • Prehliadka so sprievodcom – 12€

 

Pamätná izba Ľudmily Podjavorinskej

Zdroj: kamnavylet.sk

 

Pamiatke známej spisovateľky pre deti Ľudmile Riznerovej - Podjavorinskej je venovaná Pamätná izba v rodnom dome autorky v Bzinciach pod Javorinou. Pamätná izba je otvorená utorok až sobotu od 9.00 do 17.00 hodiny.
 

Vstupné:

  • Dospelá osoba – 0,80€
  • Deti, študenti, ZŤP, dôchodcovia – 0,50€
  • Deti do 6 rokov - zdarma
     

4. Zábava

Športovo-rekreačný areál Ostrov v Trenčíne

Zdroj: trencinregion.sk

 

Len pár minút chôdze od Trenčína sa ocitnete v pokojnom prostredí vhodnom na aktívny či pasívny šport, relax a oddych. Kľudnú atmosféru tohto trávnatého prostredia dotvára rieka Váh, ktorej ochranná hrádza vytvorila promenádu pre chodcov, cyklistov a korčuliarov.
 

5. Za zvieratami

Mini Farma

Zdroj: mamavie.sk

 

MiniFarmu nájdete nad obcou Lubina, čaká vás prehliadka farmy s profesionálnym výkladom. Vidieť môžete hospodárske zvieratá, kone a poníky, veveričky a mnohé ďalšie. Otvorené utorok až nedeľu od 10.00 do 18.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Celodenný - 6€ - cena vstupného jednotná pre deti, rodičov i seniorov
     

6. Kúpanie

Kúpalisko Zelená žaba

Zdroj: slovenskycestovatel.sk

 

Kúpalisko sa nachádza v Trenčianskych Tepliciach. Nájdete tam 33 metrov dlhý bazén pre dospelých, plytkú vodu pre neplavcov a menšie deti. Otvorené je denne od 9.00 do 19.00 hodiny. Vstupné je cez týždeň a víkend rozličné, odporúčame si to pozrieť na ich domovskej stránke.

 

Zelená voda

Vodná nádrž Zelená Voda sa nachádza asi 2 kilometra od Nového Mesta nad Váhom. Areál ponúka ihriská na tenis, volejbal (beach voleyball), futbal, minigolf, windsurfing, kajaking, alebo si môžete požičať vodný bicykel či čln a relaxovať plavbou po vodnej nádrži. V lete sa tu konajú festivaly a open air párty.
 

7. Architektúra

Trenčianske Teplice

Zdroj: kupele-teplice.sk

 

Kúpeľné mesto Trenčianske Teplice leží asi 15 kilometrov od Trenčína. V meste nájdete kúpeľný park, kde sa deti môžu zabaviť na ihriskách. Za ochutnanie stoja tiež kúpeľné oblátky. Mesta má peknú architektúru, nájdete tam Most slávy či Hammam.

 

Mohyla M.R. Štefánika

Zdroj: turistika.cz

 

Mohyla Milana Rastislava Štefánika sa nachádza na vrchu Bradlo týčiacom sa v nadmorskej výške 543 medzi mestom Brezová pod Bradlom a obcou Košariská. Mohyla je pamätníkom generála M.R. Štefánika, ktorý zahynul pri páde lietadla. Mohyla je súčasne symbolom samostatnosti a slobody nášho národa a pamätník významnej historickej udalosti, kedy sa Slováci zaradili medzi slobodné národy sveta.
 

8. Rekreačné prechádzky

Skalka nad Váhom
Zdroj: flog.pravda.sk

 

História pútnického miesta Skalka pri Trenčíne siaha do 11. storočia a spája sa so životom sv. pustovníkov Andreja-Svorada a Beňadika, ktorí na tomto svätom mieste nejaký čas žili. Otvorené: 1. jún – 15.september – denne v čase 10:00-17:00 hodiny, okrem pondelka,16. september – október – len počas víkendov v čase 13:00 – 17:00 hodiny.

 

Haluzická tiesňava 

Zdroj: Hanka Herinková

 

Kúsok džungle priamo na Slovensku, Haluzická tiesňava sa nachádza v obci Haluzice pri Novom Meste nad Váhom, prístup je voľný celoročne. Nájdete v nej vodopády a malé potôčiky, nad Haluzickou tiesňavou sa nachádzajú ruiny románskeho kostola.

 

9. Cyklotrasy

Vážska cyklomagistrála

Červeno značená cyklotrasa začína pri kolonádovom moste v Piešťanoch. Prechádza cez park a vychádza na hrádzu Vážskeho kanála. Po hrádzi prichádza na územie okresu a pokračuje okolo Vodného diela Horná Streda, cez obce Brunovce, Potvorice a Považany, kde prechádza cez kanál a popri Váhu prichádza na Zelenú vodu a pokračuje popri kanáli do Beckova. V Beckove trasa pokračuje po štátnej ceste smerom na Trenčín. Pred obcou Krivosúd-Bodovka opúšťa územie okresu. Pokračuje severným smerom striedavo po hrádzi kanála po spevnených a štátnych cestách cez Trenčín, Nemšovú, Púchov, Považskú Bystricu a Bytču do Žiliny, kde končí.

 

Kopaničiarska cyklomagistrála

Červeno značená cyklotrasa začína pri obci Považany na Vážskej cyklomagistrále. Pokračuje do Čachtíc. Čachtickou a Višňovskou dolinou, popri rieke Jablonka, pokračuje cez Višňové, Hrachovište, Vaďovce do Starej Turej. Za obcou Papraď opúšťa územie okresu. Pokračuje cez Poriadie a Myjavu do Senice, kde končí.

Zdieľať na facebooku