Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Kysuce?

Tipy na výlet v regióne Kysuce.
Tipy na výlet v regióne Kysuce. / Zdroj: mojekysuce.sk

Región Kysuce je známy najmä vďaka skvelým lyžovačkám, ktoré v zime ponúka, avšak na Kysuciach je krásne počas celého roka. Nájdete tu historickú lesnú železnicu, najdlhšiu bobovú dráhu na Slovensku, ale tiež svetové unikáty v podobe pieskovcových kamenných gúľ či ropného prameňa v Korni.

 

V predchádzajúcich článoch sme nahliadli do regiónov Bratislava, jej okolia. Ukázali sme si tipy na výlety v regióne Dolná a Horná Nitra, priblížili sme si tiež regióny Dolné, Stredné a Horné Považie, ďalej Horehronie, Oravu i región Podunajsko.

 

1. Kúpanie

Letné kúpalisko Čadca

Zdroj: regionkysuce.sk

 

Letné kúpalisko Čadca patrí pod mestskú plaváreň. Nájdete tam plavecký bazén so šmýkačkami, vodnými hríbmi či divokou riekou. Kúpalisko je otvorené denne. V nedeľu až štvrtok od 10.00 do 19.00, v piatky a soboty od 10.00 do 19.30.

 

Cenník:

  • Dospelá osoba s trvalým pobytom v Čadci - 4€
  • Dospelá osoba - 6€
  • Dieťa do 15 rokov, ZŤP - 2,5 €
  • Poldenný dospelá osoba s trvalým pobytom v Čadci - 3€
  • Poldenný dospelá osoba - 4€
  • Poldenný dieťa do 15 rokov, ZŤP - 1,5€
  • Dieťa do 3 rokov zdarma

2. Za zábavou

Jazda obrneným transportérom

 

Jazdu tankom nezažijete len tak každý deň. Príďte takýto adrenalín zažiť do Námestova či Oščadnice. Tank má hmotnosť 13 ton, najvyššiu rýchlosč 65 km/h a dokonca vie aj plávať, preto sa vaša jazda nevyhne blatu či potokom. Cena začína na 20 € za osobu. Pozrite si cenník.

 

Bobová dráha Veľká Rača

Bobová dráha Veľká Rača je najdlhšou dráhou na Slovensku, dosahuje rýchlosť až 40 km/h, v prevádzke je celoročne. Štart bobovej dráhy je v pravo od vrcholovej stanice lanovky na Dedovke. Lístky si môžete zakúpiť v staniciach strediska. Pozrite si otváracie hodiny a cenník:

  • 1 jazda - 5,50 € - dospelí, 4,50 € - deti, ZŤP
  • 3 jazdy - 14,5 € - dospelí, 11,5 € - deti, ZŤP
  • 5 jázd - 22,5  € - dospelí, 17,5 € - deti, ZŤP
  • 5 jádz + lanovka - 28 € - dospelí, 22 € - deti, ZŤP

 

Okrem bobovej dráhy vás vo Veľkej Rači čaká lanový park, bike park, aquazorbing či trampolíny pre najmenších.

     

    3. Zaujímavosti

    Ropný prameň v Korni

     

    Zdroj: mojekysuce.sk

     

    Ropný prameň je svetovým unikátom, takýto prameň sa nachádza na Kostarike a potom u nás, na Slovensku. Prameň leží na začiatku obce smerom z Turzovky, parkovisko sa nachádza 100 metrov, teda zaparkujete priamo pri ňom. Ropný prameň je vyhlásený za národnú prírodnä pamiatku.

     

    Trojmedzie Čadca

    Zdroj: turisticky.sk

     

    Trojmedzím sa nazýva miesto, kde sa stretávajú tri štáty. Na tomto trojmedzí sa stretáva Česká, Slovenská a Poľská republika. Môžete teda stáť v troch štátoch naraz. Dostanete sa tam zo Slovenského Čierneho od vlakovej zástavky "Čierne" po zelenej turistickej značke, ktorú potom vystrieda žltá.

     

    Kamenné gule Megoňky

     

    Kamenné gule sú prírodné pieskovcové útvary nájdete ich v Čadci, časti Milošová, v nadmorskej výške 575 m. Parkovisko sa nachádza dva kilometre od nich, teda môžete to spojiť s príjemnou prechádzkou.

     

    4. Múzeá

    Rodný dom Jozefa Kronera

    Zdroj: staskov.sk

     

    Rodný dom Jozefa Kronera nájdete v obci Staškov. Domček bol postavený v roku 1914 a slúžil ako strážny dom pre železničnú trať. Informácie o prehliadke získate na tel. čísle: 0944 027 720, 0948 610 807.

     

    Skanzen Vychylovka

    Zdroj: kysuckemuzeum.sk

     

    Skanzen Vychylovka je expozícia prírodného Kysuckého múzea v Čadci. Nájdete ho v Novej Bystrici v časti Vychylovka. V skanzene môžete vidieť, ako sa kedysi žilo na Kysuciach. Často sa tu konajú ukážky drotárstva, mlátenia obilia či tradičného prania v potoku. Sezónna prevádzka skanzenu je od 1. mája do 31. októbra. Otváracie hodiny: pondelok až piatok: od 9.00 do 17.00 hodiny, sobota a nedeľa od 9.00 do 18.00 hodiny.

     

    Cenník:

    • Dospelá osoba - 5€
    • Deti do 6 rokov - zdarma
    • Deti 7 - 15 rokov - 2,5€
    • Žiaci, študenti, dôchodcovia, ZŤP - 2,5€

     

    Historická lesná úvraťová železnica

    Zdroj: kysuckemuzeum.sk

     

    Historická lesná úvraťová železnica tvorí súčasť Múzea kysuckej dediny Vychylovka. Je zachovalou časťou Kysucko-oravskej železnice, ktorá vznikla v roku 1926 spojením lesných železníc, kysuckej - z Oščadnica do Chmúry (Nová Bystrica) a oravskej - z Lokce do Erdútky (Oravskej Lesnej). Historická lesná úvraťová železnica premáva od pondelka do nedele od stanice Skanzen po stanicu Chmúra a späť, pondelok až piatok od 9.00 do 17.00, sobota a nedeľa od 9.00 do 18.00.

     

    Odchody vlakov zo stanice Skanzen:

    • pondelok - nedeľa: 9.15, 10.30, 11.30, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00
    • o 17.00 iba soboty, nedele

     

    Cenník:

    • Dospelá osoba - 4€
    • Dieťa do 6 rokov - zdarma
    • Dieťa 7 - 15 rokov - 2€
    • Žiaci, študenti, dôchodcovia, ZŤP - 2€

     

    Slovenský orloj - Stará Bystrica

    Zdroj: starabystrica.sk

     

    Slovenský orloj je jedinečnou pamiatkou. Je to jeden z najmladších orlojov na svete, dokončený v roku 2009. Nájdete ho v Starej Bystrici na námestí. Celé dielo má tvar štylizovanej podoby Panny Márie sedembolestnej, patrónky Slovenska. Považuje sa za najväčšiu drevenú sochu na Slovensku. Súčasťou diela sú aj sochy viacerých historických osobností ako kráľ Svätopluk či Ľudovít Štúr. Srdcom orloja je astroláb s astronomickými údajmi. Na orloj sa môžete ísť pozrieť kedykoľvek, vo vnútri sa nachádza obchodík so suvenírmi.

     

    5. Turistika

    Kaplnka u Haladeji

    Zdroj: slovenskycestovatel.sk

     

    Kaplnka u Haladeji bola postavená v roku 1961 z dreva a kameňa. V kaplnke sa nachádza oltár, drevené fresky a obrazy. Nájdete ju v Oščadnici, časti Haladeji. Dostanete sa tam po modrej značke z oblasti Lalíkovcov, trasa je dlhá približne 1,5 kilometra.

     

    Veľký Javorník

     

    Veľký Javorník je najvyšším vrchom severoslovenského pohoria Javorníky. Na vrch Veľký Javorník vedie viacero turistických chodníkov, východiskom môže byť obec Paprdano či Makov. Výstup na vrchol je nenáročný, nakoľko tam nie je veľké prevýšenie. Trasa vedie cet lesy i lúky, kde si môžete nazbierať napríklad čučoriedky.

    Mariánske pútnické miesto Živčáková

    Zdroj: regionkysuce.sk

     

    V roku 1958 sa tu mala lesnému robotníkovi zjaviť Panna Mária. Správa sa rýchlo rozniesla, a tak sem začali putovať veriaci, ktorí si odnášali vodu z neďalekého prameňa. Dnes je to veľmi vyhľadávané miesto veriacich, konajú sa tu sväté omše v Kaplnke Panny Márie, asi 300 metrov od nej sa nachádzajú štyri pramene čistej vody, ktorým ľudia pripisujú liečivé účinky.

     

    Rozhľadňa Dedovka

     

    Rozhľadňu nájdete vo Veľkej Rači v stredisku Snowparadise. Nachádza sa vo výške 974 metrov, veža má výšku 16 metrov. Môžete z nej vidieť obec Oščadnicu, Skalité, časť Poľska a Česka, ale aj Malý Rozsutec, Chleb či Stoh. Vstup na rozhľadňu je bezplatný, otvorená je celoročne. Dostať sa sem môžete lanovkou zo stanice Dedovka alebo od parkoviska, cesta je dlhá 3 kilometre s prevýšením cca 280 metrov.

    Rozhľadňa na vrchu Bobovec

    Zdroj: starabystrica.sk/

     

    Rozhľadňa leží vo výške 720 metrov na hranici obcí Stará Bystrica a Radôstka. Ide o strmý vrch nad obcou, trasa vedie od Slovenského orloja žltým turistickým chodníkom.

    Čítajte viac o téme: Cestovanie s deťmi
    Zdieľať na facebooku