Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Gemer?

Tipy na výlet v regióne Gemer.
Tipy na výlet v regióne Gemer. / Zdroj: kupeleciz.sk

Región Gemer je možno trošku zabudnutým, avšak je najbohatším na sprístupnené jaskyne. Nájdete tu tiež dva národné parky a to Národný park Muránska planina a Slovenský kras.

 

V predcházajúcich tipoch na výlety po regiónoch sme sa venovali hlavnému mestu Slovenska Bratislave, tipy na výlety sme pre vás pripravili aj v jej okolí. Nevynechali sme ani región Horná Dolná NitraPodunajskoDolnéStredné Horné Považie. Zmapovali sme pre vás tiež regióny KysuceOravaHorehronie, Liptov, Turiec, Dolné Pohronie, Hont, Zvolensko - Podpoľanie a Novohrad.

 

1. Kúpanie

Kúpele Číž

Zdroj: kupeleciz.sk

 

Vonkajší bazénový komplex v areáli kúpeľov Číž je otvorený počas letnej sezóny. Nachádza sa tam plavecký bazén, neplavecký bazén, relaxačný bazén s vodnými tryskami a teplou vodou, detský bazén a trojdráhová šmýkačka. V areáli je tiež možnosť občerstevnia vďaka bufetom.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 6€
  • Žiaci (do 15 rokov) , seniori - 5€
  • Dieťa do 3 rokov - zdarma

 

Vodná nádrž Teplý Vrch

Zdroj: slovakia.travel

 

Vodná nádrž sa nachádza v obci Teplý Vrch neďaleko Rimavskej Soboty. Je vyhľadávaná na kúpanie, jachting, rybolov či vodné športy. V tesnej blízkosti sa nachádza reštaurácia, turistická ubytovňa i autokempig.

 

Vodná nádrž Palcmanská Maša

Zdroj: vraji.sk

 

Je to najväčšia vodná nádrž na území Slovenského raja. Nádrž bola vytvorená na toku rieky Hnilec. Patrí ku najchladnejším na Slovensku, avšak v letných mesiacoch ponúka skvelé osvieženie. Nájdete tam športové a rekreačné zariadenie, rybné hospodárstvo. Nádrž je dôležitou súčasťou prečerpávania vodnej elektrárne Dobšiná. Pri Maši je tiež stanica lanovky, vďaka ktorej sa môžete odviesť na planinu Geravy, ktorá je dobrým východiskovým bodom na turistické chodníky.

2. Jaskyne

Jaskyňa Domica

Zdroj: beautifulslovakia.sk

 

Domica je najznámejšou a najdlhšou jaskyňou Národného parku Slovenský kras. Má bohatú sintrovú výzdobu, v jaskyni je 10,2 až 11,4°C. Nachádza sa dva kilometre od štátnej hranice neďaleko obce Plešivec. Parkovisko je hneď pri vstupe do jaskyne. Zvoliť si môžete krátky (45 minút) alebo dlhý (60 minút) okruh, ten je obohatený o plavbu člnom. Jaskyňa je otvorená každý deň okrem pondelka, časy vstupov.

 

Vstupné krátky okruh:

  • Dospelí - 6€
  • Študenti, seniori - 5€
  • Žiaci do 15 rokov - 3€

 

Gombasecká jaskyňa

Gombasecká jaskyňa / Zdroj: Wikipedia

 

Gombasecká jaskyňa je známa najmä výskytom sintrových bŕk – tenkých trubicovitých stalaktitových útvarov, je zaradená do svetového prírodného dedičstva. Nachádza sa na úpätí Silickej planiny v Národnom parku Slovenský kras. Leží asi 10 km južne od Rožňavy, na ľavej strane kaňonu Slanej medzi Rožňavou a Plešivcom. Parkovisko nájdete hneď pri vstupe do jaskyne. Prehliadková trasa má 530 metrov a trvá 30 minút. Teplota v jaskyni sa pohybuje od 9 do 9,4°. Jaskyňa je otvorená každý deň, okrem pondelka, časy vstupov.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 6€
  • Študenti, seniori - 5€
  • Žiaci do 15 rokov - 3€

 

Ochtinská aragonitová jaskyňa

Ochtinská aragonitová jaskyňa / Zdroj: Wikipedia

 

Jaskyňa sa nachádza v Slovenskom Rudohorí západne od Rožňavy. Parkovisko nájdete medzi obcou Štítnik a mestom Jelšava na vrchu Hrádok, je vzdialené od jaskyne 300 metrov. Dĺžka prehliadkovej trasy je 300 metrov, teplota vzduchu sa pohybuje od 7,2º do 7,8ºC. Strop jaskyne je zdobený jedinečnými formami excentrickej formy aragonitu. Jaskyňa je otvorená každý deň, okrem pondelka, časy vstupov.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 7€
  • Študenti, seniori - 6€
  • Žiaci do 15 rokov - 3,5€

3. Hrady, kaštiele

Kaštieľ Betliar

Zdroj: planetslovakia.sk

 

Múzeum Betliar spravuje bývalé sídlo rodiny Andrássyovcov, ktorá je považovaná za najvýznamnejší rod aristokratov v Európe v 19. storočí. Nájdete tam expozíciu egyptológie, grófskych apartmánov a expozíciu eyotických trofejí. Kaštieľ je otvorený denne, okrem pondelka od 10.00 do 16.30 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 8€
  • Študenti, deti nad 6 rokov, seniori - 5€

 

Zdroj: roznava.sk

 

Ku kaštieľu patrí aj historický park, v ktorom nájdete rôzne stromy, rastliny, vybudované jazierka s fontánami. Ten je otvorený nasledovne: 1. máj – 31. október: 7.00 – 21.00 h, 1. november – 30. apríl: 7.00 – 18.00 h.

 

Mauzóleum Andrássyovcov

Zdroj: slovensky-kras.eu

 

Mauzóleum v Krásnohorskom Podhradí je miestom posledného odpočinku grófa Dionýza Andrássyho (1835-1913) a jeho manželky Františky Hablawetz (1834-1902). Bolo postavené v rokoch 1903-1904 podľa projektov mníchovského architekta Richarda Berndla a jeho výzdobu vytvorili sochár Max Frick a maliar Karl Throll. Mauzóleum je unikátnym dielom zo začiatku 20. storočia inšpirované ranokresťanským, byzantským a karolínskym umením. Mauzóleum je otvorené denne, okrem pondelka od 10.00 do 17.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 3€
  • Študenti, žiaci, seniori - 1,5€

4. Zábava

Parná zubačka Tisovec

Zdroj: zubacka.sk

 

Ozubnicová železničná trať Tisovec - Pohronská Polhora vznikla v roku 1896, najmä pre potreby rozvíjajúceho sa hutníckeho priemyslu. Keďže jej pôvodné ozubnicové zariadenie prežilo obdobie útlmu výroby železa v druhej polovici 20. storočia, mohla sa železnica stať v roku 2008 kultúrnou pamiatkou. Cenník a dátumy, kedy vlaky premávajú.

 

Hvezdáreň Rožňava

Hvezdáreň Rožňava ponúka pre verejnosť večerné pozorovanie každý štvrtok od 19.00 hodiny, denné pozorovanie slnka, prednášky pre verejnosť či súťaže pre deti. Hvezdáreň je otvorená pondelok až piatok od 7.30 do 15.30 hodiny.

 

5. Zaujímavosti

Slnečné hodiny v Drienčanoch

Slnečné hodiny sa nachádzajú v obci Drienčany, ktorá bola pôsobiskom najväčšieho zberateľa slovenských ľudových rozprávok, Pavla Dobšinského. V obci sa nachádzajú drevené sochy hrdinov z rozprávok, avšak nájdete tam aj slnečné hodiny. Dostanete sa k nim náučním chodníkom Drienčanský kras, ktorý začína v Teplom Vrchu, napojiť sa naň môžete aj z obce Drienčany. Hodiny majú priemer 7 metrov.

 

 

Vysoká pec v Sirku

Zdroj: ciernediery.sk

 

Je súčasťou Európskej železnej cesty. Vysoká pec sa nachádza v obci Sirk, pec na železo bola v prevádzke v rokoch 1871 až 1903. Nie je to žiadne turisticky vyhľadávané miesto, avšak za povšimnutie určite stojí.

 

Železník

Zdroj: ciernediery.sk

 

Okolie vrchu Železník patrilo kedysi k najdôležitejším ložiskám železnej rudy v Rakúsko-Uhorsku. Avšak časom toto miesto zaniklo a dnes ho nepozná už takmer nikto. Banícku oblasť vyhlásili v roku 1991 za pamiatkovú.

 

 

6. Múzeá

Múzeum Prvého slovenského gymnázia

Zdroj: muzeum.sk

 

Múzeum Prvého slovenského gymnázia sídli v budove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá slúžila potrebám Slovenského evanjelického a. v. gymnázia pôsobiaceho v Revúcej v rokoch 1862 až 1874. Gymnázium bolo najvýznamnejšou slovenskou vzdelávacou inštitúciou v druhej polovici 19. storočia v dejinách Slovákov. Otvorené je nasledovne:

  • september - jún: pondelok - piatok: 8:00 - 12:00, 12:30 - 16:00
  • júl - august: pondelok - nedeľa: 8:00 - 12:00, 12:30 - 18:00

 

Vstupné:

  • Dospelý - 2 €
  • Študent, senior - 1,50 €
  • dieťa do 6 rokov - zdarma

 

Mestská galéria Rimavská Sobota

Zdroj: http://mgrs.sk/

 

V mestskej galérii nie je stála expozícia, výstavy sa menia. V soboty sa tam konajú tvorivé dielne a komentované prehliadky. Galéria je otvorená pondelok až piatok od 10.00 do 17.00 hodiny.

 

7. Turistika

Vrch Kohút

Zdroj: najkrajsikraj.sk

 

Vrch Kohút (1409 metrov) je druhým najvyšším v Stolických vrchoch. Turistiku môžete začať v obci Muránska Zdychava či Čierna Lehota, trasa je dlhá 6,5 kilometra a zaberie vám takmer tri hodiny. Vrch Kohút ponúka turistiku, kde nestretnete veľa turistov a krásne výhľady na okolité kopce a doliny.

 

Čertova dolina

Zdroj: trip.slovakia.travel

 

Nachádza sa tu náučný chodník Jakuba Surovca, nenáročný je aj pre deti. Začína sa v sedle Zbojská, kde nájdete aj salaš. Na trase vás čaká niekoľko zastávok, cesta je jednosmerná a trvá asi 1,5 hodinu. Končí sa opäť v sedle Zbojská. Jakub Surovec bol tisovský zbojník, ktorý často so svojou družinou prechádzali neľahkou Čertovou dolinou.

 

Náučný chodník Prielom Muráňa

Zdroj: slovensky-kras.eu

 

Náučný chodník začína v obci Bretka pod starým kostolom. Z informačných tabúľ sa dozviete o miestnej faune a flóre, o starom vodnom mlyne či jaskyni. Dĺžka chodníka je 3,2 kilometre s minimálnym prevýšním 70 metrov.

 

Zdroj: slovensky-kras.eu

 

V regióne Gemer sa nachádza Národný park Muránska planina a Slovenský kras.

 

Zdieľať na facebooku