Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Dolné Pohronie?

Tipy na výlety v regióne Dolné Pohronie.
Tipy na výlety v regióne Dolné Pohronie. / Zdroj: Hanka Herinková

Do regiónu Dolné Pohronie patrí okres Žiar nad Hronom, Žarnovica a Levice. Významným mestom je Kremnica a jej okolie. Región je bohatý na termálne pramene, deti zaujme Ranč u Bobiho či ovčia farma, nájdete tu tiež najťažšiu slovenskú ferratu Komín na Skalke arene.

 

V predcházajúcich tipoch na výlety po regiónoch sme sa venovali hlavnému mestu Slovenska Bratislave, tipy na výlety sme pre vás pripravili aj v jej okolí. Nevynechali sme ani región Horná a Dolná Nitra, Podunajsko, Dolné, Stredné a Horné Považie. Zmapovali sme pre vás tiež regióny Kysuce, Orava, Horehronie, Liptov a Turiec.

 

1. Kúpanie

Kúpalisko Sklené Teplice

Zdroj: vodnesvety.sk

 

Sklené Teplice ležia na úpätí Štiavnických vrchov v nadmorskej výške 400 metrov. Termálna voda patrí svojim zložením medzi zemité vody, mierne mineralizované s dominantným obsahom magnézia a kalcia. Kúpalisko ponúka detský a plavecký bazén. Kúpalisko je otvorené denne od 12.00 do 18.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 6€
  • Mládež od 12 - 18 rokov, seniori - 4€
  • Dieťa od 6 - 12 rokov - 3€
  • Dieťa do 3 rokov - zdarma

 

Vodný raj Vyhne

Zdroj: vodnyrajvyhne.sk

 

Vodný raj Vyhne je miesto, kde počas celého roka nájdete príjemný relax, harmóniu a pohodu. Počas celého roka sú prístupné bazény, wellness služby a športové vyžitie. Ponúka tiež bar, kde sa môžete občerstviť. Vodný raj je otvorený každý deň od 9.00 do 20.00 hodiny, pozrite si aktuálny cenník.

 

2. Zábava

Zveropark Žarnovica

 

Miesto, kde sa zabavia všetky deti. Okrem množstva zvierat, ktoré môžu deti vidieť na vás čakajú detské preliezačky, ihriská, trampolíny, ale tiež postavičky ako gumkáči, včielka Mája. V areáli sa nachádza vodopád, ale aj bufet, v ktorom sa môže celá rodina občerstviť.

 

Ovčia farma Bzenica - Bukovina

Ovčia farma Bukovina sa nachádza na konci obce Bukovina. Na farme nájdete karpatské plemeno oviec cigája, súčasťou je mliekareň a vlastné spracovanie ovčieho mlieka. Majitelia vám ukážu, ako sa na takej farme žije. Prehliadka vám zaberie asi hodinu a spoznáte jahniatka, baranov i ovečky. Deti si môžu skúsiť kŕmenie a dojenie. Majitelia farmy vás tiež oboznámia s výrobou syra.

 

Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella

Zdroj: planetarium.sk

 

Nachádza sa v Žiari nad Hronom. Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella  je kultúrno-výchovné zariadenie prírodovedného charakteru, šíriace poznatky z odboru astronómie a príbuzných prírodných a technických vied. Rozvíja záujmovú činnosť a mimoškolské vzdelávanie. Paleta ponúkaných programov zahŕňa tematické programy pre školské exkurzie, širokú verejnosť i záujmové krúžky. Sú zložené z demonštrácie astronomických úkazov na umelej oblohe planetária, populárno-vedeckých a odborných prednášok, besied, premietania filmov a audiovizuálnych pásiem, videoprojekcií či pozorovania nebeských telies a úkazov na dennej i nočnej oblohe pomocou astronomickej optiky. Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella je otvorená od pondelka do piatku od 8.00 do 15.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 5€
  • Deti a mládež od 6 - 18 rokov, seniori - 4€
  • Deti do 6 rokov - 3€

 

Jurský park

Jurský park sa nachádza v Jure nad Hronom. Dominantou parku je 5 metrov vysoká socha dinosaura s menom Dino. Súčasťou parku je oddychová zóna a amfiteáter. Taktiež sa tam nachádzajú športové plochy, na ktorých môžete hrať tenis, basketbal, volejbal či hádzanú. Vyhradený je i priestor na kempovanie, nakoľko sa neďaleko nachádza rieka Hron, ktorá je často splavovaná.

 

Monster kolobežky - Lehôtka pod Brehmi

 

Monster kolobežky si môžete vyskúšať na trase z Repišťa do Lehôtky pod Brehmi, ktorá trvá 45 minúť alebo z Banskej Štiavnice do Lehôtky pod Brehmi, trasa trvá 2,5 hodiny. Monster kolobežky dokážu zdolať akýkoľvek terén a jazda na nich je teda veľkým adrenalínom. Kolobežky je potrebné predom zarezervovať telefonicky (+421 905 200 270).

 

Ranč u Bobiho

Zdroj: bobiranc.sk

 

Ranč u Bobiho nájdete v obci Nový Tekov. Ponúka športové ihriská, ihriská pre deti, jazdu na koňoch, kontakt so zvieratkami či kúpanie v bazéne. Nechýba ani kolkárska dráha, zapožičať si môžete štvorkolky či bicykle. Súčasťou ranča je gazdovský dvor, vstup na ranč je 2€.

 

Zdroj: bobiranc.sk

3. Hrady

Hrad Šášov

Zdroj: hrady-zamky.sk

 

Zrúcanina hradu sa nachádza v obci Šášovské Podhradie. Výstup k hradu Šášov vám potrvá cca 20 minút, zelená turistická značka vedie z obce Šášovské Podhradie. Zrúcaniny Šášovského hradu sa sústreďujú okolo ústredného pretiahnutého vnútorného hradu zakončeného kruhovou baštou. Pred ňou sa nachádza prístupová cesta do hradu, ktorá tu viedla cez predhradie s malou baštou.

 

Hrad Revište

Zdroj: hrady-zamky.sk

 

Zrúcanina hradu Revište sa nachádza v obci Revištské Podzámčie. Na hrad sa dostanete náučným chodníkom s miernym stúpaním cez les. Podobu a dispozíciu hradného komplexu určoval úzky skalný hrebeň, ktorý v najužšom mieste z obranných dôvodov prerušili mohutnou šijovou priekopou. Nad ňou bola situovaná hranolová obytná veža. Z juhu sa na vežu napájal hradbový múr vymedzujúci úzke pozdĺžne nádvorie. Zrejme už od začiatku bola súčasťou nádvoria cisterna, ktorá sa zachovala dodnes.

 

Levický hrad

Zdroj: hrady-zamky.sk

 

Levický hrad sa nachádza v meste Levice. Dostanete sa tam po ceste Sv. Michala, ak idete autom môžete zaparkovať pri Tescu, pretože hrad sa nachádza priamo oproti. Na hrade sa zachovali konštrukcie obvodových múrov, kamenné nárožné rámovanie, gotický portál vstupu do paláca, fragmenty omietok a opevnenia. Pri hrade sa nachádza kaštieľ, ktorý je jeho súčasťou. V kaštieli je v súčasnosti Tekovské múzeum (založené 1927), kde sú rôzne národopisné zbierky z oblasti Tekova, ale aj dokumentácia vývinu prírody a spoločnosti až po súčasnosť. Priestory využívané na múzeum majú renesančné krížové a lunetové klenby zo 16. a 17.storočia.

 

Zdroj: hrady-zamky.sk

 

4. Zaujímavosti

Termálny prameň Lukavica

 

Lukavický termálny prameň nájdete v obci Lukavice pri meste Žarnovice. Nájdete tam malé prírodné kúpalisko s teplotou vody cca 35°C, voda je silno železitá, kúpať sa teda môžete v každom ročnom období.

 

Geografický stred Európy

Zdroj: Hanka Herinková

 

Geografický stred Európy sa nachádza v Kremnických Baniach. Leží neďaleko hlavnej cesty z Martina do Kremnice, pri gotickom kostole svätého Jána Krstiteľa.

 

5. Turistika

Rozhľadňa na Krahulskom vrchu

Zdroj: Hanka Herinková

 

Rozhľadňa na Krahulskom vrchu patrí ku nenáročnám turistikám. Nachádza sa nad obcou Krahule a je to 13,5 metrov vysoká rozhľadňa. Z jej najvyššieho poschodia môžete pozorovať Štiavnické a Kremnické vrchy. Na vrch sa dostanete z obce Krahule alebo z mesta Kremnica, cesta vám zaberie asi 30 minút.

 

Zdroj: Hanka Herinková

 

Skalka arena

Zdroj: Hanka Herinková

 

Skalka arena je lyžiarske stredisko, hlavne je známa vďaka svojím výborným bežkárskym tratiam. Avšak v lete ponúka pekné miesta na turistiky a vyskúšať môžete tiež ferratu Komín.

 

6. Kremnica

Banské múzeum štôlňa Andrej

Zdroj: muzeum.sk

 

Banské múzeum v Kremnici je nazývané aj "križovatka storočiami." Prehliadková trasa trvá hodinu, počas nej absolvujete prechádzku časom, uvidíte exponáty z 20. až 17. storočia, oboznámite sa s históriou dobývanie zlato-strieborenj rudy. Na začiatku každý návštevník dostane čelovku a prilbu. Banské múzeum v štôlni Andrej dopĺňa náučný chodník „Po stopách tisícročnej histórie baníctva v Kremnici“, nachádzajúci sa neďaleko štôlne. Banské múzeum je otvorené celoročne.


Vstupy do podzemia:

  • Pondelok až piatok : 09.00, 11.00, 13.00, 15.00
  • Sobota a nedeľa 13.00, 15.00 (od 01.07. do 31.08. vstup o 11.00)
  • Sviatky: 13.00, 15.00

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 4€
  • Deti od 6 rokov - 2€
  • Deti do 6 rokov - zdarma

 

Mincovňa

Expozícia raziareň mincí v premenách času je otvorená pondelok až piatok. Raziareň mincí vznikla pri generálnej prestavbe mincovne v rokoch 1881 - 1889 a stala sa súčasťou súboru budov pochádzajúcich z polovice 15. storočia. Ide o unikátne zachovaný priestor s časťou historického zariadenia. Expozícia je otvorená pondelok až piatok. Začiatky prehliadok o 9:00, 11:00 a 12:30. Dĺžka prehliadky je cca 45 minút. Prehliadková trasa je rozdelená na dve časti - stará raziareň a nová raziareň. Návštevníci si môžu vybrať prehliadku celej trasy - obidvoch raziarní, prípadne len jednej.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba jedna trasa - 1,5€
  • Dospelá osoba dve trasy - 2,7€
  • Žiaci, študenti, seniori jedna trasa - 1€
  • Žiaci, študenti, seniori dve trasy 1,5€
  • Deti do 6 rokov - zdarma

 

Mestský hrad

Zdroj: muzeum.sk

 

Mestský hrad v Kremnici je komplex stredovekých budov rôzneho poslania, ktoré vznikali postupne od 13. do 15. storočia. Hrad je chránený opevnením, na ktoré sa napájajú mestské hradby. Kremnické mestské hradby možno zaradiť medzi najzachovalejšie na Slovensku. V rokoch 1976 – 1996 prešiel hradný areál komplexnou obnovou. Historické centrum Kremnice bolo v roku 1956 vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu a stredoveký Mestský hrad je národnou kultúrnou pamiatkou.


V hradnom areáli sa nachádza 6 expozícií v priestoroch štyroch objektov: Románsky karner, Malá veža, Severná veža a Radnica. MESTSKÝ HRAD – Kostol sv. Kataríny, vyhliadková veža kostola, karner, kostnica. Otvorený je utorok - nedeľa 10:00 – 12:00 / 13:00 – 16:30

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 3€
  • Žiaci, študenti, seniori - 1,5€

 

Výhľad z vyhliadkovej veže kostola. / zdroj: Hanka Herinková

 

Štefánikovo námestie

Zdroj: photoandtraveling.com

 

Štefánikovo námestie je srdce Kremnice, z námestia sa dostaneme na Mestký hrad, do Mincovne či viacerých múzeí. Užite si atmosféru Kremnice, malého ale krásneho mestečka.

Zdieľať na facebooku