Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Orava?

Tipy na výlet v regióne Orava.
Tipy na výlet v regióne Orava. / Zdroj: oravskemuzeum.sk

V našich potulkách po Slovensku dnes nahliadneme do regiónu Orava. Je bohatý nielen svojou pestrou prírodou, nájsť tam môžete pamiatky ľudovej architektúry či termálne kúpaliská.

 

V predchádzajúcich článkoch ste mohli čítať tipy na výlety v regióne Bratislava, v jej okolí, v regióne Dolné, Stredné i Horné Považie. Tipy na výlety sme vám priniesli tiež v regiónoch Dolná a Horná Nitra či Podunajsko.

 

1. Kúpanie

Termálne kúpalisko Oravice

Zdroj: meanderoravice.sk

 

V aquaparku Oravice môžete spojiť zábavu i relax. Oravice ponúkajú niekoľko bazénov, sauny, tobogán, divoké vlny a mnoho ďalšieho. Teplota vody sa tu pohybuje od 28 do 38 °C. Aquapark je otvorený denne od 9.30 do 21.00 hodiny, cenník.

 

AquaRelax Dolný Kubín

 

Aquarelax ponúka relaxačný a plavecký bazén, šmýkačky a tobogány, vodné hríby, masážne lavice a sprchy. Otváracie hodiny a cenník.

 

Šútovské jazero

 

Šútovské jazero je zatopený kameňolom, nachádza sa v obci Šútovo asi 17 km od Martina. Kúpanie v tomto jazere je bezplatné, zaplatíte iba za parkovanie, ktoré je 2,5 € na celý deň. Pláž je štrková, nájdete na nej bar i malé atrakcie pre deti.

Vodná nádrž Oravská priehrada

Zdroj: namestovo.info

Zdroj: lodslanica.sk

 

Vodná nádrž bola vybudovaná v rokoch 1941 až 1954. Zaplavila štyri obce: Slanica, Osada, Oravské Hámre a  Ústie nad Oravou. Nad hladinou ostalo iba návršie obce Slanica, na ktorom stojí kostolík, vznikol teda Slanický ostrov. Na priehrade sa môže aj kúpať, medzi najvýznajmejšie strediská patrí Prístav a pláže pri Námestove, kemp s plážou na Slanickej Osade alebo pláže na Troch Studničkách. Na Oravskej priehrade môžete tiež využiť jazdu na vodných bicykloch, jachting, člnkovanie či surfing.

Na Slanický ostrov sa dostanete loďou, na ostrove sa nachádza barokový kostol sv. Kríža s kalváriou. Ľod premáva v letných mesiacoch z prístavu v Slanickej Osade.

 

2. Za zábavou

Kubínska hoľa

 

Kubínska hoľa je známa predovšetkým vďaka skvelej lyžovačke, ktorú vie poskytnúť práve v zime, avšak premýšľali ste niekedy, že by ste sa tu zastavili aj v lete? Ponúka zjazd na terénnych kolobežkách, lanovky premávajú i v lete, a tak si krásne výhľady užijete aj bez namáhavej chôdze do kopcov. Tiež si môžete zajazdiť na horských trojkolkách či začlnkovať na vodnej nádrži, ktorá sa nachádza uprostred strediska.

 

Ranč u Edyho

Zdroj: rancuedyho.sk/

 

Ranč u Edyho sa nachádza v blízkosti mesta Námestovo, približne 3 minúty od Oravskej priehrady. Ranč vám ponúka stráviť dovolenku aktívne, ubytovať sa môžete v chatkách či hoteli, ranč ponúka jazdu na koni aj vonkajší bazén.

 

Oravská lesná železnica

Zdroj: oravskemuzeum.sk

 

Oravská lesná železnica slúžila pôvodne na zvážanie dreva. Vlaky Oravskej lesnej železnice odchádzajú na svoju vyhliadkovú jazdu z údolnej stanice Tanečník. Nachádza sa neďaleko obce Oravská Lesná, s ktorou je spojená vedľajšou asfaltovou cestou v dĺžke približne 6 km. V stanici Tanečník sa nachádza bezplatné parkovisko a zázemie železnice – depo pre lokomotívy a vozne, predaj cestovných lístkov, suvenírov, expozícia dokumentujúca život lesnej dráhy, detské ihrisko a voliéra s pávmi.

V nedeľu 23. augusta sa tu uskutoční každoročné vozenie na parnom vlaku.

 

Zdroj: oravskemuzeum.sk

 

3. Hrady, jaskyne

Oravský hrad

Zdroj: oravskemuzeum.sk

 

Hrad je vybudovaný na skale nad riekou Orava v obci Oravský Podzámok. Dnes tvorí hradný areál pozoruhodný komplex Dolného, Stredného a Horného hradu s palácmi, opevnením a vežami. Návštevníci hradu majú na výber z troch okruhov prehliadok. Pod hradom je k dispozícii parkovisko pre návštevníkov, ku hradu je to odtiaľ asi desať minút pešo. Otváracie hodiny a cenník.

 

Brestovská jaskyňa

Zdroj: ssj.sk

 

Brestovská jaskyňa sa nachádza neďaleko obce Zuberec na severozápadnom úpätí Západných Tatier na území Tatranského národného parku.Jej vchod je situovaný v nadmorskej výške 867 m n. m. oproti Múzeu oravskej dediny, pri drevenom amfiteátri. Prehliadka jaskyne trvá 50 minút, sprístupnená dĺžka je 434 metrov a priemerná teplota v jaskyni sa pohybuje od 4,0 - 6,0 °C. Otvorená je od polovice júna do konca októbra každý deň, okrem pondelka. Časy vstupov. Za vstup zaplatíte od 4 - 8 € za osobu.

 

4. Architektúra

Múzeum oravskej dediny Zuberec

Zdroj: muzeum.sk

 

Múzeum oravskej dediny sa nachádza pod Západnými Tatrami v obci Zuberec. V múzeu sú objekty z celého regiónu Oravy. Areál je rozčlenený na niekoľko častí: Dolnooravský rínok, Zamagurská ulica, Goralské lazy, Kostol s cintorínom a Mlynisko. Každá časť sústreďuje charakteristické typy stavieb ľudovej architektúry regiónu.  Areálom preteká horský potok Studená, z ktorého je napojený vodný náhon pre mlyn a valchu. Múzeu dominuje drevený kostol sv. Alžbety zo Zábreže z 15.storočia.

 

Otváracie hodiny:

  • október-máj: Ut-Ne 8.00 - 15.30
  • jún: Ut-Ne 8.00 - 17.00
  • júl-august: Ut-Ne 8.00 - 18.00
  • september: Ut-Ne 8.00 - 17.00

 

Rio de Klin

Zdroj: Hanka Herinková

 

Známa socha Ježiša Krista, ktorú všetci poznajú z Brazílie sa nachádza aj na Slovensku v obci Klin pri Námestove. Socha je vysoká 9,5 metrov a rozpätie rúk má sedem metrov. Váži 23 ton. Dostanete sa ku nej z obce Klin, cesta vám zaberie približne hodinku, parkovať sa dá aj bližšie. Vstupné sa zbiera iba dobrovoľné.

 

Drevený artikulárny kostol Istebné

Zdroj: muzeum.sk

 

Artikulárny kostol nájdete v obci Istebné, kostol bol vybudovaný v roku 1686, odvtedy sa viackrát opravoval a rozširovall. Aj keď nie je veľký, za pozretie určite stojí, nakoľko je to architektúra našich predkov. Otvorený je denne od 10.00 - 17.00 hodiny, okrem času bohoslužieb.

 

Kolonádový most Dolný Kubín

Zdroj: dolnykubin.com

 

Most bol postavený v roku 1994, vedie nad riekou Orava. Spája starú časť mesta Dolný Kubín s časťou Veľký Bysterec.

 

5. Turistika

Šútovský vodopád

Zdroj: Hanka Herinková

 

Šútovský vodopád sa nachádza v Šútovskej doline v Malej Fatre. Z parkoviska sem vedie asi 4 km náučný chodník, ktorý má mierne stúpanie, hravo to zvládnu aj malé deti. Vodopád je dlhý 38 metrov.

 

Roháčsky vodopád

Zdroj: kamnavylety.sk

 

Trasa začína na parkovisku Pod Spálenou, ktorá sa nachádza pri chate Zverovka vedľa obce Zuberec. Vodopád je vzdialený 3,2 km s miernym stúpaním. Nájdete ho v Západných Tatrách, v zime sa tam dostanete aj na bežkách, avšak posledných 15 minút si bežky musíte niesť, nakoľko je stúpanie veľmi prudké.

 

Roháčské plesá

Zdroj: zuberec.sk

 

Nachádzajú sa v Západných Tatrách, od parkoviska Pod Spálenou je to približne 4,5 km ku plesám. Trasa je mierne náročná, zvládnu ju však aj deti. Počas výstupu sa môžete zastaviť na Tatliakovej chate.

 

Juráňova dolina

Zdroj: kamnahory.sk

 

Juráňova dolina je známa ako nenáročná túra s krásnym výhľadom. Východiskový bod sú Oravice. Ústie Juráňovej doliny tvoria jeden kilometer dlhé tiesňavy, cez ktoré vedie chodník. Je charakteristická výrazným kaňonom s vodou vymletými vyhĺbeninami na dne a malými vodopádmi. Trasa je dlhá 12 kilometrov.

Zdieľať na facebooku