Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Hont?

Tipy na výlety v regióne Hont.
Tipy na výlety v regióne Hont. / Zdroj: banskastiavnica.travel

Do regiónu Hont patrí okres Banská Štiavnica. Banská Štiavnica je zapísana v zozname svetového a prírodného dedičstva UNESCO. Región je známy najmä vďaka baníctvu, nachádzajú sa tu však aj liečebné kúpele Dudince. Deti sa môžu zoznámiť s vedou alebo sa naučiť jazdiť na koni.

 

V predcházajúcich článkoch sme sa venovali regiónom Bratislavajej okoliu. Tipy na výlet v regiónoch sme vám priniesli aj z Hornej Dolnej NitryDolnéhoStrednéhoHorného Považia. Taktiež z regiónu PodunajskoOravaKysuceTuriecHorehronieLiptovDolné PohronieZvolensko - Podpoľanie.

1. Zábava

Terra Permonia

 

Terra Permonia sa nachádza v Banskej Štiavnici, je tvorivou dielňou, miestom oddychu, zábavy, učenia a poznávania. Nájdete tam model vláčika, Lego miestnosť, Fosforovňu či Vynálezovňu pre menších i väčších. Nachádzajú sa tam tiež animároti, ktorí vám pomôžu a zodpovedajú na prípadné otázky. Terra Permonia je otvorená každú sobotu od 13.00 do 17.00 hodiny. Vstupné je 4€ na osobu.

 

Ranč Nádej

Zdroj: ranc-nadej.sk

 

Ranč Nádej sa nachádze vo Svätom Antone. Ranč Nádej ponúka kurzy jazdenia a vychádzky do terénu so sprievodom. Pre pokročilých ponúka výlet na vrch Sitno, ktorý trvá 4-5 hodín. Ranč je otvorený denne od 10.00 do 17.00 hodiny.

 

Škola v múzeu

Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici od r. 1998 realizuje projekt Škola v múzeu. Konajú sa tam tvorivé dielne, deti si tak môžu vyrobiť košíky, šperky a iné tradičné predmety. Aktivity tiež zahŕňajú kurzy, prezentácie a vychádzky v teréne.

 

City Game Banská Štiavnica

Zdroj: urbangames.sk

 

City Game je zábavná hra pre celú rodinu či skupinu kamarátov. Hrá sa v uličkách Banskej Štiavnice. Interaktívne úlohy preveria váš sedliacky rozum, dozviete sa fakty a legendy o miestach na trase. Zahrať si tiež môžete hru Štiavnický poklad. Tím tvorí 2-5 hráčov, cena je 49€ za tím.

 

2.Hrady

Hrad Čabraď

Zdroj: hrady-zamky.sk

 

Zrúcanina hradu Čabraď sa nachádza neďaleko obce Čabradský Vrbovok. Cesta na hrad vám zaberie hodinu lesom. Horný hrad kedysi tvorila veža, rozľahlé nádvorie s palácovými stavbami a hospodárskymi budovami. Vstup do horného hradu bol zo severnej strany cez bránu pravdepodobne s padacím mostom. Bastióny a bašty, ktoré tvorili sústavu obvodového opevnenia, sa nachádzali na západnej strane. Na východnej strane bola obytná budova, na juhozápade brána s baštou a na juhu vstupná brána s vežou a predsunutou bránou so strieľňami a padacím mostom. Zachovali sa zvyšky vonkajšieho opevnenia a časti konštrukcií i obvodových múrov obytných budov.

 

Nový a Starý zámok

Zdroj: banskastiavnica.travel

 

Nový a Starý zámok sa nachádzajú v Banskej Štiavnici. Expozícia Nového zámku dokumentuje vojenskú situáciu, výzbroj protitureckých pevností, zbrane uhorského a tureckého vojska, maľované strelecké terče, ktorých pôvod siaha do obdobia tureckých výbojov, obrazy členov rodiny Koháryovcov, ktorá sa významne zapojila do bojov proti Turkom. Otvorený je utorok až nedeľu od 9.00 do 17.00 hodiny.

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 3€
  • Zľavnené vstupné - 1,5€

 

Starý zámok patrí k najstarším stavebným pamiatkam mesta Banská Štiavnica a dokumentuje románsky, gotický, renesančný a barokový výtvarný sloh. Otvorený je utorok až nedeľu od 9.00 do 17.00 hodiny.

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 4€
  • Zľavnené vstupné - 2€

3. Múzeá

Banské múzeum v prírode

Zdroj: muzeumbs.sk

 

Banské múzeum sa nachádza v Banskej Štiavnici. Je to najstaršia a najrozsiahlejšia banícka expozícia na Slovensku, ukazuje vývoj rudného baníctva v stredoeurópskom priestore od stredoveku do konca 20. storočia. Múzeum je otvorené každý deň od 9.00 do 16.00 hodiny.

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 10€
  • Zľavnené vstupné - 5€

 

Štôlňa Glanzenberg

Zdroj: banskastiavnica.travel

 

Štôlňa sa nachádza v Banskej Štiavnici. Ústie dedičnej štôlne Glanzenberg nájdete pri pamätníku padlým v 2. sv. vojne na Kammerhofskej ulici. Najstaršia písomná zmienka o štôlni je z roku 1560. Mala významnú úlohu v počiatkoch ťažby zlatostrieborných rúd na žile Špitaler pod kopcom Glanzenberg. V neskorších dobách, keď jej odvodňovaciu funkciu prevzali nižšie položené odvodňovacie štôlne, slúžila na dopravu, vetranie a fáranie technikov. Sláva a význam Banskej Štiavnice sa zrodili z nerastného bohatstva rúd drahých a farebných kovov, ktoré sa tu ťažili viac ako tisíc rokov. Štôlňa je otvorená utorok až sobotu od 10.00 do 14.00 hodiny. Vstupné je 6€ na osobu.

 

4. Zaujímavosti

Dudinské travertíny

Zdroj: sorger.sk

 

Nachádzajú sa v kúpeľkom areáli Dudiniec. Travertíny vznikli vyzrážaním vody okolo minerálnych prameňov. Tvorí ich 32 kamenných bazénov vytesaných do travertínu.

 

5. Turistika

Vrch Sitno

Zdroj: banskastiavnica.travel

 

Sitno je najvyšší vrch Štiavnických vrchov. Ciest je niekoľko, začať môžete na Radničnom námestí v Banskej Štiavnici či pri Počúvadlienskom jazere, parkovisko sa nachádza hneď pri ňom. Cesta trvá 2-3 hodiny s väčším prevýšením, avšak nie je to nič, čo by deti nemohli zvládnuť.

 

 

6. Kúpanie

Termálne kúpalisko Dudinka

Zdroj: kupeledudince.sk

 

Termálne kúpalisko sa nachádza v Dudinciach. Otvorené je od mája do polovice septembra. Voda v bazénoch sa pohybuje od 26 do 34°C. Nachádzajú sa tam štyri bazény, vodné atrakcie, tobogán a šmýkačka, občerstviť sa môžete v bufetoch. Otváracie hodiny a cenník.

 

Evičkino jazero

Zdroj: slovenskycestovatel.sk

 

Evičkino jazero je umelo vybudované jazero, nachádza sa na okraji obce Štiavnické Bane. V jazere sa môžete kúpať, oddychovať pri ňom, na pláži sa nachádza bufet, v ktorom si môžete dať malé občerstvenie.

 

Počúvadlianske jazero

 

Počúvadlianske jazero je umele vybudované jazero, nachádza sa pri obci Počúvadlo. Na jazere sa môžete kúpať, člnkovať, jazdiť na vodných bicykloch alebo v zime korčuľovať. Jazero je tiež obľúbeným východiskom na vrch Sitno.

 

Banská Štiavnica

Banská Štiavnica patrí medzi najkrajšie mestá Slovenska, je to mesto zaľúbených, no tiež nádhernej architektúry s kúskom histórie. Najnavštevovanejšie miesta Banskej Štiavnice sú:

 

Kalvária

Zdroj: banskastiavnica.travel

 

Kalvária stojí nad Banskou Štiavnicou na kopci Ostrý vrch. Kalvária je prístupná počas celého roka cez víkendy, v letnej sezóne sú kostolíky a kaplnky otvorené denne. V Dolnom kostole je malá expozícia, môžete si tu dohodnúť prehliadku so sprievodcom. Najcennejšie artefakty, sochy a obrazy predstavuje výstava Kalvária v exile na Starom zámku.

 

Centrum Štiavnice

Zdroj: banskastiavnica.sk

V centre nájdete štiavnické korzo - vyvýšený chodník Trotuár, Ružovú ulicu. Centrom vedú romantické uličky, malé banícke domčeky, ale aj meštianske domy.

 

Botanická záhrada

 

Botanická záhrada bola vybudovaná v 19. storočí, nachádza sa v nej viac ako 200 domácich a cudzokrajných drevín. Okrem stromov môžete v areáli vidieť aj budovy lesníckej a baníckej akadémie. Je otvorená počas celého roka.

 

Cyklotrasy

V Štiavnických vrchoch je niekoľko cyklotrás, jednoduchšie i náročnejšie, stačí si iba vybrať.

Zdieľať na facebooku