Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Tatry?

Tipy na výlet v regióne Gemer.
Tipy na výlet v regióne Gemer. / Zdroj: Planet Slovakia, Aics, Wikipedia

Región Tatry ponúka svojim návštevníkom čarovnú turistiku vo Vysokých Tatrách, ale aj kúpanie v rozľahlom akvaparku či návštevu jaskyne. Do regiónu Tatry patria okresy Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa.

 

V predcházajúcich tipoch na výlety po regiónoch sme sa venovali hlavnému mestu Slovenska Bratislave, tipy na výlety sme pre vás pripravili aj v jej okolí. Nevynechali sme ani región Horná Dolná NitraPodunajskoDolnéStredné Horné Považie. Zmapovali sme pre vás tiež regióny KysuceOravaHorehronie, Liptov, Turiec, Dolné Pohronie, Hont, Novohrad, Gemer a Zvolensko - Podpoľanie.

1. Kúpanie

Aquacity Poprad

 

V Aquacity Poprad sa nachádza 13 vonkajších a vnútorných bazénov s termálnou vodou od 28 do 38°C, tobogány, detské šmýkačky a viac ako 350 vodných atrakcíí. Počas letnej sezóny a víkendov je pripravený bohatý animačný program pre deti aj dospelých. Nechýbajú ani trampolíny, športové ihriská, bary a reštaurácie. Aquapark je otvorený každý deň, pondelok od 11.00 do 20.00 hodiny, utorok až nedeľu od 10.00 do 20.00 hodiny, cenník.

 

2. Zábava

Tricklandia

 

Tricklandia sa nachádza v Starom Smokovci. V Tricklandii zažijete gelériu trick-artu a optických ilúzií, v priestoroch nájdete námety slovenských ľudových povestí, rozprávok, ako aj reálie obcí a zámkov Slovenska. Je tam 24 atrakcií, obsahujú 15 trick-artových obrazov, rozšírenú realitu, antigravitačné miestnosti či zrkadlové bludisko. Tricklandia je otvorená každý deň od 9.00 do 18.00 hodiny, počas letných mesiacov do 19.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 9€
  • Študenti - 8€
  • Deti do 15 rokov, ZŤP, seniori - 5€
  • Deti do 4 rokov - zdarma

 

Family park Strachankovo

Zdroj: strachankovo.sk

 

Family park Strachankovo sa nachádza v obci Ždiar. Je to park plný zábavy a dobrodružstiev, čaká na vás goralská farmička, atrakcie a animácie pre deti, minigolf, E- bike. Sú tam pripravené aj ohniská pre návštevníkov a čarovný les. Family park je otvorený sobotu a nedeľu od 10.00 do 17.00 hodiny, cez letnú sezónu každý deň.

 

Veveričí lanový park

Zdroj: vevericipark.com

 

Lanový park sa nachádza na Štrbskom plese, pozostáva z dvoch druhov tratí. Veľkú trať tvorí 22 prekážok umiestnených na stromoch vo výške 5 metrov, je dlhá 280 metrov, zdolanie vám zaberie približne 45 minút. Mini trať je určená pre deti od 3 rokov do 140 cm, pozostáva z desiatich prekážok.

 

Vstupné:

  • Dlhý okruh - veľká trať - 13€
  • Krátky okruh - veľká trať - 9€
  • Mini trať - 4€
  • Inštuktor - 8€
  • Zapožičanie rukavíc - 1,5€

 

Tatrabob

 

Tatrabob sa nachádza v Tatranskej Lomnici. V prevádzke je každý deň, od 9.00 do 12.00 a od 13.00 do 18.00 hodiny. Bobová dráha je určené pre deti od 5 rokov, tie musia ísť s rodičom, samostatne môžu ísť deti až od 10 rokov, cenník.

 

Svištia krajinka

Zdroj: tatrytravel.sk

 

Svištia krajinka sa nachádza na Skalnatom plese, dostanete sa tam lanovkou z Tatranskej Lomnice alebo turistikou z Hrebienku po Tatranskej magistrále, tá vám zaberie asi dve hodiny. Je to vonkajšie detské ihrisko, ktoré ponúka deťom zábavu i objavovanie zvieracích stôp tatranských zvierat.

 

Člnkovanie na Štrbskom plese

Zdroj: strbskepleso.sk

 

Člnkovanie na Štrbskom plese patrí ku letným atrakciám, prevádzková doba je od 1. júna do 15. septembra od 10.00 do 18.00 hodiny. Člny sú pre tri alebo štyri osoby.

 

3. Jaskyne

Belianska jaskyňa

Zdroj: Wikipedia

 

Belianska jaskyňa je jediná sprístupnená jaskyňa vo Vysokých Tatrách, prístup ku jaskyni vedie z obce Tatranská Kotlina, chodník má dĺžku jeden kilometer s výškovým rozdielom 122 metrov. Prehliadkový okruh má dĺžku 1370 metrov s minimálnym prevýšením, na trase je 874 schodov. Prehliadka trvá 70 minút, teplota sa pohybuje od 5 do 6,3°C. Budete vidieť sintrové vodopády, pagodovité stalagmity či jazierka.

 

4. História

Múzeum TANAPu

Múzeum oboznamuje návštevníkov s charakterom tatranskej prírody, s jej ochranou i dejinami sprístupňovania. Výstavná časť je rozdelená na prírodovednú, prírodoochranársku, historickú a etnografickú. Múzeum je otvorevené počas celého roka: 1.5.- 30.9 - 9.00 do 17.00 hodiny, 1.10. - 30.4. - 8.30 - 12.00, 13.00 - 16.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 3€
  • Žiaci, študenti, seniori - 1,5€
  • Rodinné vstupné (dve deti, dvaja dospelí) - 8€

 

Pedal Planet

Zdroj: tatry.sk

 

Múzeum Pedal Planet sa nachádza v Novej Polianke. Je to zbierka šliapacích autíčok, nájdete tam viac ako 110 exponátov. Autá sú rozdelené do šiestich hlavných skupín. Múzeum je otvorené denne od 9.00 do 18.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 9€
  • Študenti - 8€
  • Dôchodcovia a ZŤP -6€
  • Deti (4-15 rokov) -6€
  • Deti do 4 rokov - zdarma

 

Symbolický cintorín

Zdroj: tatry.sk

 

Symbolický cintorín na Popradskom plese. Pamätný cintorín je určený na pamiatku tým, ktorí zanechali svoje životy vo Vysokých Tatrách alebo výnimočným Tatrancom, ktorí zahynuli vo svetových horách. Nájdeme tu vyše 160 pamätných tabulí a 50 ručne vyrezávaných, farebných, drevených krížov. Otvorený je od 16. júna do konca októbra.

 

Hrad Kežmarok

Zdroj: kezmarok.com

 

Na hrade Kežmarok môžete vidieť expozíciu historických vozidiel, cechy a remeslá, expozíciu zbraní, vyhliadkovú vežu, lekáreň, hladomorňu a mnoho ďalšieho. Hrad je otvorený nasledovne: máj až september - každý deň od 9.00 do 17.00 hodiny. Október až apríl - pondelok - piatok od 9.00 do 16.00 hodiny, pozrite si cenník.

 

Tatranské drevené kostolíky

Zdroj: tatry.sk

 

V Tatrách sa môžete vybrať aj po stopách drevených rímskokatolíckych kostolíkov. Začať môžete v Starom Smokovci pri Kostole Nepoškvrneného počatia Panny Márie, ďalej kostol Najsvätejšieho spasiteľa v Novom Smokovci, Kostol nanebovzatia Panny Márie v Tatranskej Kotline, Kostol sv. Anny v Tatranskej Javorine a evanjelický Kostol Najsvätejšej Trojice v Kežmarku.

 

Kostol Najsvätejšej Trojice v Kežmarku./Zdroj: kezmarok.sk

 

5. Turistika

Vysoké Tatry sú vyhľadávané najmä kvôli turistike, či už v zime alebo v lete, Tatry nikdy nesklamú svojími unikátnimi výhľadmi a nespočetným množstvom turistických chodníkov. Vybrať sa môžete na tatranské štíty, plesá či do dolín.

 

 

Vodopády Studeného potoka

Zdroj: Hanka Herinková

 

Vodopády Studeného potoka sa nachádzajú v blízkosti Rainerovej chaty. Dostať sa k nim môžete zo Starého Smokovca cez Hrebienok, cesta vám zaberie asi 1,5 hodiny.

 

Skalnaté pleso

Zdroj: Hanka Herinková

 

Skalnaté pleso sa nachádza na trase Tatranskej magistrály, dostať sa k nemu môžete lanovkou z Tatranskej Lomnice alebo turistikou zo Starého Smokovca cez Hrebienok, kde sa napojíte na Tatranskú magistrálu. Po ceste sa môžete zastaviť na Zamkovského chate, ktorá je iba 5 minút od cesty.

 

Velické pleso

Zdroj: Hanka Herinková

 

Velické pleso je ďalším na trase Tatranskej magistály, dá sa k nemu dostať z Hrebienku, cesta trvá asi dve hodiny, alebo priamo zo Starého Smokovca. Pri Velickom plese sa nachádza Sliezsky dom, pozorovať z neho môžete Gerlachovský štít, nakoľko pleso leží priamo pod ním. Zo Sliezskeho domu sa dá pokračovať magistrálou na Batizovské pleso, cesta trvá hodinu, odtiaľ môžete ísť do Vyšných Hágov, kde je zástavka železnice alebo pokračovať cez Ostrvu na Popradské pleso, trasa zaberie cca 3 hodiny.

 

Zdroj: Hanka Herinková

 

Vodopád Skok

Zdroj: tatry.sk

 

Turistika na Vodopád Skok začína na Štrbskom plese, túra je nenáročná s minimálnym prevýšením a trvá 1,5 hodiny po žltej turistickej značke. Počas cesty môžete obdivovať tatranské štíty, trasa vedie cez Mlynickú dolinu. Pokračovať sa dá na Pleso nad Skokom až na Bystrú lávku a Wahlenbergove plesá.

 

Solisko

Zdroj: Hanka Herinková

 

Vrch Solisko patrí k menej náročným turistikám. Trasa začína na Štrbskom plese, turistika vám zaberie 2,5 hodiny, avšak na Chatu pod Soliskom sa môžete vyviesť lanovkou. Počas turistiky na vás čakajú krásne výhľady na okolie.

 

Veľké Hincovo Pleso

Zdroj: Hanka Herinková

 

Trasa začína na Štrbskom plese odkiaľ pokračuje na Popradské. Z Popradského sa vydáte na smer Hincovo pleso, vedie tam trasa na Rysy či Kôprovský štít. Turistika na pleso je mierne náročná, zaberie vám cca tri hodiny, ak by ste chceli pokračovať na Kôprovský štít, zaberie vám to ďalšiu hodinu. Veľké Hincovo pleso je najväčšie pleso vo Vysokých Tatrách, neďaleko neho sa nachádza aj Malé Hincovo pleso.

 

Zdroj: Hanka Herinková

 

Jamské pleso

Zdroj: Hanka Herinková

 

Turistika na Jamské pleso začína opäť na Štrbskom plese pri hoteli Solisko, trasa vedie červenou značkou do Furkotskej doliny, cesta tam a späť vám zaberie cca 3 hodiny.

 

6. Prechádzky

Chodník korunami stromov

Zdroj: Hanka Herinková

 

Chodník korunami stromov Bachledka nájdete v Belianskych Tatrách, v Bachledovej doline. Dostať sa k nemu môžete lanovkou alebo pešo, cesta trvá 45 minút. Na konci chodníka na vás čaká 32 metrov vysoká veža, vďaka ktorej môžete obdivovať štíty Belianskych Tatier, Pieniny i Zamagurie. Otvorený je denne od 9.00 do 17.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 10€
  • Deti (3-14 rokov), seniori, ZŤP - 7,5€

 

Smokovecká kyseľka a výhľadňa

Zdroj: tatry.sk

 

Smokovecká kyselka sa nachádza neďaleko Starého Smokovca. Kyselka má železitú vodu, o tatranských prameňoch sa traduje, že majú zdraviu prospešné účinky. Od kyselky sa môžete dostať na výhľadňu Pekná vyhliadka. Trasa je nenáročná pre deti i seniorov, nezaberie vám viac ako hodinu.

Zdieľať na facebooku