Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Horné Považie?

Tipy na výlet v regióne Horné Považie.
Tipy na výlet v regióne Horné Považie. / Zdroj: pmza.sk

Prinášame vám tipy na výlety v regióne Horné Považie, do ktorého patria okresy Bytča, Žilina, Považská Bystrica a severná časť okresu Púchov. V predchádzajúcich článkoch sme sa venovali regiónom Bratislava, jej okoliu, regiónu Dolné Považie, Podunajsko, Stredné Považie a Dolná Nitra.

 

1. Za zábavou

Lanový park Dino Adventure

Lanový park sa nachádza v borovicovom háji v Terchovej, v blízkosti amfiteátra. Nájdete tu lanovú dráhu určenú pre dospelých, avšak vyskúšať ju môžu aj staršie deti. Pre tých menších je pripravená menej náročná dráha. V letných mesiacoch je Dino Adventure otvorené od 10.00 do 18.00 hodiny.

 

Ranč v Brodne

Rekreačno – oddychové zariadenie Ranč v Brodne ponúka pre rodiny s deťmi viaceré atrakcie. Okrem športových aktivít, ktoré ranč ponúka si deti môžu zajazdiť na koni či povoziť sa na koči. V areáli sa tiež nachádza zverinec, v ktorom nájdete aj tie klasické domáce zvieratká ako kozičky, ovečky, zajačiky, ale aj bažanty, holuby, kačky, ryby, na ranči nájdete i exotické zvieratá ako lamu, opice či tigre.

 

Farma Prístavky

Zdroj: travelguide.sk

Farma Prístavky je vzdialená od Rajeckých Teplíc iba 1,5 km, teda nájdete ju v prostredí Rajeckej doliny. Návštevníci si môžu vychutnať jazdu na koňoch či koči. Stráviť chvíle na farme, ktorá ponúka kaviareň, zastrielať si môžete tiež z luku alebo vyskúšať dojenie kôz. Deti sa môžu naučiť vyrábať kozí syr,  nájdete tam tiež prasiatka, mačky, zajace, kačičky, pávy.

 

Lezecká stena

Zdroj: resorthanuliak.sk

Lezecká stena sa nachádze vo Village resort Hanuliak v obci Belá pri Žiline. Má výšku 13,5 metra a patrí k najvyšším na Slovensku. Ponúka 18 lezeckých línií. pre najmenších sú k dispozícii 4 bezpečné detské lezecké línie. Otváracia doba: pondelok až piatok od 15.30 do 20.00, v sobotu až nedeľu od 9.00 do 21.00 hodiny.

 

2. Hrady, zrúcaniny

Strečno

Zdroj: pmza.sk

 

Hrad Strečno je ruina stredovekého hradu nachádzajúca sa nad hlavnou cestou medzi Žilinou a Vrútkami. Sprístupnené sú historické expozície, výstavná miestnosť, kaplnka a prehliadka hradu so sprievodcom.

 

Považský Hrad

Zdroj: visit.trencin.sk

 

Zrúcanina hradu stojí na bradle vo výške 497 m.n.n. Hrad je verejnosti sprístupnený počas celého roka. Dostanete sa k nemu od Kaštieľa v Považskom Podhradí.

 

Budatínsky hrad

Zdroj: pmza.sk

 

Budatínsky hrad sa nachádza na sútoku riek Váh a Kysuca. Budova hradu je využívaná ako múzeum. V priľahlej hospodárskej budove z 18. storočia sa nachádza Drotársky pavilón. Po príchode do areálu máte možnosť kedykoľvek v čase otváracích hodín bezplatne navštíviť park, kaplnku a expozíciu oproti kaplnke.

 

Lietavský hrad

Zdroj: hradlietava.sk

 

Areál zrúcaniny je prístupnený v pracovné dni od 16.00 hodiny kvôli rekonštrukčným prácam, v sobotu a nedeľu je prístupný celý deň. Vstup je na vlastnú zodpovednosť. Na hrad sa dostanete z obce Lietava – časť Majer alebo z obce Lietavská Svinná.

 

3. Múzeá

Čičmany

Zdroj: pmza.sk

 

Obec Čičmany je vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu vďaka svojej jedinečnej ľudovej architektúre. Prehliadnuť si môžete dve drevenice – Radenov dom a Dom č. 42. V oboch sa nachádzajú expozície ukazujúce životy našich predkov. Počas júla a augusta sú Objekty ľudovej architektúry otvorené nasledovne: utorok až piatok 9.00 – 15.00 hodiny. Sobota až nedeľa 8.00 – 16.00 hodiny, v pondelok je múzeum zatvorené.

 

Slovenský Betlehem

Zdroj: rajeckadolina.sk

 

Slovenský betlehem v Rajeckej Lesnej vytvoril majster Jozef Pekara, ktorý začal na tomto diele pracovať v roku 1980. Expozícia zobrazuje Kristovo narodenie v meste Betlehem, môžete vidieť tiež dediny slovenského národa. Uvidíte hrady Devín, Bratislava, Trenčín, Orava. V pozadí sa týči Kriváň, jeden z najstarších štítov, ktorý je symbolom slovenskej krajiny. Dielo je 8,5 metrov dlhé, 2,5 metrov široké a 3 metre vysoké.

Súčasťou budovy Slovenského Betlehemu je Galéria na prvom poschodí, kde sú vystavené drevorezby významných rajeckých rezbárov, ako Brieštenský, Veselý, Bača.

 

Múzeum dopravy

Zdroj: pmza.sk

 

Múzeum dopravy nájdete v Rajeckých Tepliciach, počas júla a augusta je otvorené utorok až nedeľu od 9.30 do 16.00. V múzeu sa nachádzajú expozície: železničná doprava, cestná doprava v 20. storočí a expozícia motocyklov.

 

4. Turistika

Súľovské skaly

Súľovské skaly sú dostupné z viacerých smerov. Z Považskej Bystrice cez Manínsku tiesňavu a dedinku Vrchteplá, z Bytče cez Súľov Hradná, alebo z Rajeckej doliny priamo zo Súľova. Súľovské skaly sú obľúbené pre turistov, môžete si vybrať z niekoľkých trás, ktoré ponúkajú rôznu náročnosť.

 

 

Vyhliadka Dubeň

 

Vyhliadka Dubeň stojí na vrchu Dubeň nad mestom Žilina. Rozhľadňa je vysoká 27,4 metra a má 10 podlaží. Prístupná je celoročne a dostanete sa k nej po turistických chodníkoch zo Zástrania, Zádubnia či Budatína.

 

Manínska tiesňava

 

Manínska tiesňava je národná prírodná rezervácia v správe štátnej ochrany prírody Strážovské vrchy. Vybudovaný je v nej náučný chodník, jeho trasa začína v Považskej Teplej, prechádza obcou Záskalie, Kostolecká tiesňava a Bosmany, prekračuje hrebeň Veľkého Manína a serpentínami zostupuje po svahu okolo minerálnych železitých prameňov. Nájdete tam informačné tabule, ktoré majú geologickú, floristickú a zoologickú charakteristiku.

 

Jánošíkové diery

Zdroj: planetslovakia.sk

 

Jánošíkove diery sa nachádzajú v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec. Skladajú sa z troch ucelených častí: Dolné diery, Nové diery a Horné diery. Preteká nimi Dierový potok, ktorý ich vyformoval. V Dierach sa nachádza viac ako dvadsať vodopádov, ktoré spolu vytvárajú Vodopády Dierového potoka. Jánošíkové diery sú známe pre turistov, menších i väčších, trás je tu veľa, tak si môže každý vybrať.

 

5. Cyklotrasy

Vodné dielo Žilina

 

Vodné dielo Žilina je vybudované na rieke Váh. Bolo uvedené do prevádzky v rokoch 1997 – 1998. Okolo vodného diela je vybudovaná cyklotrasa, dostanete sa po nej do obce Mojš či Nezbudská Lúčka. Je ideálna pre rodiny s malými deťmi.

 

6. Rekreačné prechádzky

Socha Jánošíka

ej bisťu, riadny to chuap

 

Sochu Jánošíka nájdete na malom návrší v obci Terchová. Socha je vyhotovená z oceľového plechu a meria 7 a pol metra. Bola postavená v roku 1988 Terchovčanmi ako pocta svojmu slávnemu rodákovi. Jej autorom je akademický sochár Ján Kulich. Socha je voľne prístupná počas celého roka.

 

Asfaltové jazero – Nezbudská Lúčka Strečno

Zdroj: ciernediery.sk

 

Jazero sa nachádza pri Nezbudskej Lúčke. Ide o tyrkysovo sfarbené jazierko, ktoré vzniklo zatopením opusteného asfaltového lomu – jediného lomu na ťažbu prírodného asfaltu v Európe, ten tu môžete vidieť v teplých letných mesiacoch, kedy vyteká z horniny a vytvára tak čierne fľaky na hladine. Kúpanie v jazere je zakázané, pretože pod ohriatou povrchovou vodou sa nachádza veľmi studená voda, čo má za následok vytváranie vodných vírov. Okolo jazierka sa teda môžete poprechádzať.

 

7. Centrum mesta Žilina

V centre Žiliny môžete vidieť Mariánske námestie, Námestie Andreja Hlinku, Radnicu, Sochu Nepoškvrnenej Panny Márie, Burianovu vežu či Kostol Najsvätejšej trojice.

Zilina, Slovakia

 

8. Kúpanie

Termálne kúpalisko Laura

Zdroj: travelguide.sk

 

Kúpalisko sa nachádza v kúpeľoch Aphrodite Rajecké Teplice. Nájdete tam dva bazény, jeden plavecký a druhý je určený pre deti. V areáli si môžete zahrať minigolf, plážový volejbal, občerstviť sa v reštaurácii či bufetovh. Termálne kúpalisko sa nachádza na okraji Rajeckých Teplíc priamo pod vyhliadkovým vrchom Skalky. Otvorené je každý deň od 9.00 do 19.00 hodiny.

 

Termálne kúpalisko Veronika

Kúpalisko sa nachádza v Rajci, nájdete tam 8 bazénov pre všetky vekové kategórie. Kúpalisko Veronika ponúka občerstvenie, rôzne športy, ako napríklad plážový volejbal, minigolf, stolný tenis, basketbal. Deti sa môžu zabaviť na tobogánoch, pieskovisku či detskom ihrisku. Otváracie hodiny a vstupné.

 

Zdieľať na facebooku