Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Spiš?

Tipy na výlety v regióne Spiš.
Tipy na výlety v regióne Spiš. / Zdroj: roznava.sk

Spiš patrí k najznámejším regiónom na Slovensku, patria do neho okresi Gelnica, Spišská Nová Ves a Levoča. Obkolesujú ho štyri národné parky - Tatranský národný park, Pieniny, Slovenský raj a Nízke Tatry. Nájdete tam Dobšinskú ľadovú jaskyňu, termálne kúpalisko i Tomášovský výhľad, ktorý je často vyhľadávanou lokalitou v Slovenskom raji.

 

V predcházajúcich tipoch na výlety po regiónoch sme sa venovali hlavnému mestu Slovenska Bratislave, tipy na výlety sme pre vás pripravili aj v jej okolí. Nevynechali sme ani región Horná a Dolná NitraPodunajskoDolnéStredné Horné Považie. Zmapovali sme pre vás tiež regióny KysuceOravaHorehronieLiptov,  TuriecDolné PohronieHontZvolensko - Podpoľanie, Novohrad a Gemer.

 

1. Kúpanie

Thermal Park Vrbov

Zdroj: termalnekupalisko.com

 

Termálne kúpalisko nájdete v obci Vrbov, nachádzajú sa tam bazény s termálnou vodou na plávanie, relax. Deti sa môžu zabaviť jazdou na tobogáne, využiť môžete i bufety na občerstvenie. Thermal Park je otvorený denne od 10.00 do 21.00 hodiny, cenník.

 

Turzovské jazero

Zdroj: slovenskycestovatel.sk

 

Turzovské jazero sa nachádza neďaleko mesta Gelnica. V minulosti tam boli kúpele, dnes slúžia ako reštaurácie a ubytovacie zariadenia. V jazere sa môže kúpať len na vlastné riziko. Jeho okolím vedie modro značený turistický chodník z Gelnice na Plejsy.

2. Zábava

ZOO Spišská Nová Ves

 

V ZOO Spišská Nová Ves deti môžu vidieť zvieratá, ktorá sa u nás bežne nevyskytujú, ako napríklad zebry, ťavy, alpaky, tigre a mnoho ďalších. V areáli sa nachádza aj kontaktná ZOO, detské ihrisko, občerstvenie či cukráreň. ZOO je otvorená denne, okrem pondelka, od 10.00 do 18.00 hodiny, od 1.10. - 31.10. do 17.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 3€
  • Študenti (15-25), ZŤP - 2€
  • Deti (3-15) - 1€

 

Escape room Bermuda

 

Nachádza sa v Smižanoch pri Spišskej Novej Vsi, je to úniková hra, v ktorej sa stanete súčasťou vedeckej výpravy a riešite záhadu Bermudského trojuholníka. Každý dostane svoju úlohu v podobe mechanika, astrológa, matematika a fyzika, avšak hra je robená tak, aby sa museli všetci spolu spojiť, rozmýšľať, a tak vyriešiť úlohy. Hru si môžete rezervovať tu, cena je 19€ na osobu.

 

Ranč pod Ostrou skalou

Zdroj: ranc-ladova.sk

 

Ranč je zameraný na chov koní, ktoré sú využívané prevažne na športovú činnosť a agroturistiku, na ranči sa tiež chová hovädzí dobytok. Ranč pod Ostrou skalou ponúka jazdu na koni, reštauráciu, ubytovanie s pravou atmosférou divokého západu i cykloturistiku na Kráľovu hoľu či Glackú cestu.

 

3. Hrady, jaskyne

Dobšinská ľadová jaskyňa

Zdroj: roznava.sk

 

K jaskyni sa dostanete z osady Dobšinská ľadová jaskyňa v Slovenskom raji. Výstupová trasa má dĺžku jeden kilometer a sú na nej umiestnené tabule náučného chodníka. Prehliadková trasa je dlhá 515 metrov a trvá 30 minút. Priemerná teplota v jaskyni je od -3,9 do -0,2 °C. Jaskyňa je otvorená každý deň, okrem pondelka, pozrite si časy vstupov.

 

Spišský hrad

 

Spišský hrad je najväčším hradom na Slovensku, nachádza sa nad obcou Spišské Podhradie. Na hrade sú umiestnené expozície Spišského múzea o dejinách hradu a stredovekých zbraniach. V okolí Spišského hradu vedie náučný chodník Sivá Brada - Dreveník. Spišský hrad je otvorený pondelok až piatok od 9.00 ho 17.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 8€
  • Študenti, dôchodci - 6€
  • Deti (6-18) - 4€

 

Ľubovniansky hrad

Zdroj: slovenskycestovatel.sk

 

Ľubovniansky hrad sa nachádza v Starej Ľubovni. Počas prehliadky hradu, ktorá trvá cca 2 hodiny, môžete vidieť výstavnú sieň, gotický palác, historickú expozíciu, ale aj exteriér hradu. Prehliadku je možné absolvovať pomocou informačných tabúľ alebo s lektorom, pozrite si otváracie hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 6€
  • Študenti - 3€
  • Deti (6-19) - 3€
  • Seniori - 4,5€

4. Múzeá

Ľubovniansky skanzen

Zdroj: slovenskycestovatel.sk

 

Ľubovniansky skanzen sa nachádze v Starej Ľubovni. Približuje život na dedine pomocou ľudovej architektúry, tvorí ho 25 objektov. Za dominantu sa považuje zrubový gréckokatolícky kostolík východného obradu z Matysovej z roku 1833, zasvätený sv. Michalovi archanjelovi. Skanzen je otvorený každý deň, okrem nedele od 9.00 do 17.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 2€
  • Deti, študenti, seniori - 1€

 

Banícke mesto Gelnica

Spiš bol bohatý na prírodné rudy, ako meď, striebro či železo. Strediskom baníctva bolo mesto Gelnica. Symbolom mesta je socha modliaceho sa baníka na námestí, nájdete tam tiež banské múzeum i Thurzovské jazero.

 

5. Turistika

Prielom Hornádu

Zdroj: slovenskyraj.eu

 

Prielom Hornádu sa nachádza v Slovenskom raji, úsek horného toku Hornádu od ústia Veľkej Bielej vody po Smižany je dlhý 16 kilometrov. Východisko na turistiku môže byť Čingov, Spišské Tomášovce, Letanovce i Podlesok.

 

Tomášovský výhľad

Zdroj: hikemates.com

 

Na Tomášovský výhľad sa dostanete po žltej turistickej značke z obce Čingov. Trasa tam a späť trvá asi dve a pol hodiny. Vidieť z neho Prielom Hornádu, dolinu Bieleho potoka, Čertovu sihoť, ale aj na Vysoké Tatry.

 

Skalné mesto Dreveník

Zdroj: unesco-spis.sk

 

Skalné mesto tvoria travertíny, má dĺžku dva kilometre a nachádza sa neďaleko travertínových kôp - Sobotisko, Ostrá Hora, Sivá brasa. Mesto Dreveník je zaradené do svetového a prírodného dedičstva UNESCO. Východiskovým bodom je Spišské Podhradie alebo obec Žehra, odkiaľ vedie náučný chodník dlhý štyri kilometre.

 

Biela Skala

Zdroj: hiking.sk

 

Biela Skala sa nachádza vo Volovských vrchoch, turistiku môžete začať v meste Krompachy, v obci Slovinky (2 km) alebo Spišské Vlachy. Na vrchole sa nachádzajú lavičky i trojmetrový vysoký kríž.

 

Sokolia dolina

Zdroj: letanovce.sk

 

Dolina sa nachádza v Slovenskom raji, je dlhá približne dva kilometre, avšak je považované za najdivokejšiu dolinu na Slovensku, získala si tiež prívlastok najstrmšia roklina v Slovenskom raji. Prechod dolinou je cez rebríky, stúpadlá, reťaze a mostíky, je súčasťou ferraty Kyseľ.

 

Slovenský raj

 

V Slovenskom raji je nespočetné množstvo turistickýh trás, krátke i dlhé, náročnejšie aj prechádzkové.

 

6. Pamiatky

Reduta v Spišskej Novej Vsi

Zdroj: navstevnik.spisskanovaves.eu

 

Bola postavená v rokoch 1899 - 1902. Slúži ako divadlo, reštaurácia, kaviareň. V Redute sídli mestské kultúrne centrum a lokálna televízia Reduta.

 

Bazilika sv. Jakuba

Zdroj: chramsvjakuba.sk

 

Bazilika sv. Jakuba sa nachádza v Levoči, sídli tam oltár majstra Pavla. Bazilika denne slúži veriacim na bohoslužby, preto sa môže navštvítiť iba v čase, kedy nie je omša slúžená.

 

Najvyššsia kostolná veža

Zdroj: navstevnik.spisskanovaves.eu

 

Najvyššiu kostolnú vežu nájdete v Spišskej Novej Vsi v kostole Nanebovzatia Panny Márie na Radničnom námestí, má výšku 87 metrov, bola postavená v rokoch 1892 - 1893. Na veži sú umiestnené drevené sochy štyroch evanjelistov vysoké 3,25 metrov a vážia 800 kg.

Zdieľať na facebooku