Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v regióne Šariš?

Tipy na výlety v regióne Šariš.
Tipy na výlety v regióne Šariš. / Zdroj: severovychod.sk

Región Šariš sa nachádza na severovýchode Slovenska, tvoria ho okresy Bardejov, Svidník, Prešov, Stropkov a Sabinov. Región je mierne hornatý a veľmi bohatý na históriu. Nachádza sa tam námestie zapísané v zozname UNESCO, na Dukle začína cesta hrdinov SNP, ktorá prechádza naprieč Slovenskom, sú tam tiež unikátne Opálové bane a zabaviť sa môžete v Aquaparku Delňa.

 

Tipy na výlety podľa regiónov sme vám priniesli z Bratislavy a jej okolia. Pozreli sme sa bližšie na región Podunajsko, Horná a Dolná Nitra, Dolné, Stredné a Horné Považie. Venovali sme sa regiónu Dolné Pohronie, Hont, Zvolensko - Podpoľanie, Kysuce, Turiec, Orava, Liptov, Horehronie, Novohrad, Gemer, Spiš, Tatry a Zamagurie.

 

1. Kúpanie

Aquapark Delňa

 

Aquapark Delňa sa nachádza v meste Prešov, v krytom areáli nájdete plavecký, oddychový i detský bazén, teplota vody sa pohybuje od 27 do 31°C. O zábavu sa starajú vodné atrakcie v podobe vodných šmýkačiek, tobogánov, trysiek, vodopádov i vlnolamov. Aquapark má vlastný wellness, kde sa môžete zrelaxovať alebo ochladiť v ľadovej jaskyni, v ktorej je -15°C. Delňa disponuje reštauráciou s barom. Aquapark je otvorený denne od 10.00 do 21.00 hodiny, v piatok od 9.45 do 22.00, cenník.

 

Plaza beach Solivar

 

Letné kúpalisko Plaza beach Solivar sa nachádza v Prešove, otvorené je počas letnej sezóny od 1.6 - do 2.9. Areál pripomína exotické dovolenkové destinácie. Pre najmenších je pripravený detský bazén s teplou vodou, šmýkačkami i skalným hradom. Nechýba ani plavecký bazén, vyhliadkový maják, tenisové kurty, stolný tenis. O občerstvenie je tiež postarané. Pozrite si tiež cenník.

 

2. Zábava

Escape room útek z väzenie

 

Escape room nájdete v Prešove. Váš tím bude musieť vyriešiť úlohy a logické hádanky, aby sa dostal von v časovom limite 70 minút. Hra je vhodná pre 3-8 ľudí, cena za hráča je 15€, deti do 12 rokov zdarma. Hru si môžete objednať: 0948 905 005, alebo cez mail: [email protected]. Escape room tiež ponúka city game, tajomstvo 49 rovnobežky.

 

Slnečný Majer

Ranč Slnečný Majer sa nachádza v obci Stebnícka Huta, je to agroturistické zariadenie. Ponúka jazdu na koni, lyžovanie, starostlivosť o zvieratá i grilovanie v prírode. Ranč je otvorený denne od 10.00 do 17.00 hodiny. Na hodiny jazdenia sa musíte dohodnúť vopred na čísle 0949 701 001. Ak sa vám na ranči zapáči môžete sa v ňom aj ubytovať, ponúka totiž chatky, dvojposteľové izby či študentské domčeky.

 

3. Hrady, jaskyne

Šarišský hrad

 

Zrúcanina hradu Šariš leží nad údolím rieky Torysa. Výstup na hrad môžete začať v meste Veľký Šariš, neďaleko Prešova, parkovisko sa nachádza smerom von z mesta na Medzany. Ďalej musíte pokračovať pešo po žltej trase, cesta zaberie 35-40 minút do mierneho kopca. Z pôvodného hradu sa zachovalo jadro, ktoré tvorí mohutná hranolová veža (13,2m x 13,2m), ktorá slúžila na bývanie. Opevnenie hradu je zachované, vrátane bášt. Centrálna veža - donjon - umožňuje veľmi dobrý výhľad na okolie. Hrad patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom s najvyšším počtom bášt.

 

Hrad Zborov

 

Hrad Zborov sa nachádza nad rovnomennou obcou Zborov. Výstup ku hradu sa začína na ulici Podhradie, kde si môžete odparkovať auto popri ceste. Pokračuje sa po žltej turistickej značke cez lúku a les. Výstup trvá 25 minút, za východiskový bod môže byť aj obec Dlhá Lúka. Ústrednú časť hradu tvorí mohutná veža - donjon. Patril k nej aj palác, kaplnka a ostatné budovy obklopené nepravidelnou hradbou opevnenia s polkruhovitými baštami. Z južnej strany je prístupné veľké nádvorie, ktoré obopína jadro hradu a ktoré chránila veža.

 

Kapušiansky hrad

Zdroj: severovychod.sk

 

Kapušiasnky hrad sa nachádza nad obcou Kapušany, neďaleko mesta Prešov. Výstup na hrad je z parkoviska pod hradom na ulici Gabriela Kapiho, je mierne náročný a trvá 30 minút. Jadro hradu tvorí štvorpriestorový palác s uzatvoreným nádvorím. Hlavnú bránu strážila vstupná veža, ktorej základy sú v teréne ešte viditeľné. Predhradie bolo chránené vysokým kamenným múrom. Z jeho vnútornej strany stáli hospodárske budovy. Vstup do predhradia zabezpečovala z vonkajšej strany hranolová bašta a na vnútornej strane strážnica.

 

Jaskyňa Zlá diera

Zdroj: severovychod.sk

 

Jaskyňa Zlá diera leží v pohorí Bachureň pri obci Lipovce, je nazývaná aj Lipovecká jaskyňa. Návštevníci musia mať na sebe ochranný odev a prilbu, jaskyňa nie je elektricky osvetlená, teda svieti sa tradičnými jaskyniarskymi karbidkami. Najväčším lákadlom je Jazierko šťastia, podľa legendy ho mali obľubovať najmä mladé devy. Keď si doň namočia prsty, do jedného roka si nájdu svojich životných partnerov. V jaskyni sa nachádzajú aj pozostatky oviec, jeleňa, lebka medveďa či jazveca. V súčasnosti je jaskyňa domovom 12 druhov netopierov, ktorí v nej zimujú. Pozrite si otváracie hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 7€
  • Mládež (12-17 rokov) - 4€
  • Deti (3-12 rokov) - 3€

 

Zdroj: severovychod.sk

 

Soľná jaskyňa Prešov

Zdroj: solnajaskynapresov.sk

 

Soľná jaskyňa má prospešné účinky na zdravie človeka. V soľnej jaskyni nájdete himalájsku soľ i soľ z Koldavy. Pobyt v soľnej jaskyni trvá 45 minút, počas neho vaše telo pocíti regeneračné účinky, uvoľní stres a napätie, pomáha pri ochoreniach s dýchacími cestami, cenník.

 

Otváracie hodiny:

  • Utorok, štvrok - 13:00 – 18:00
  • Streda - 9:00 – 16:00
  • Piatok, sobota - 10:00 - 16:00

4. Múzeá

Šarišské múzeum

Zdroj: firotour.sk

 

Šarišské múzeum v Bardejove má vo svojom areáli 24 objektov ľudovej architektúry horného Šariša a severného Zemplína, ktoré vybudovalo slovenské a rusínske obyvateľstvo. Skanzen je otvorený každý deň, okrem pondelka, Počas letnej turistickej sezóny 10.00 - 18.00 hodiny, počas zimnej turistickej sezóny 9.30 - 15.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 2€
  • Študenti, seniori - 1,5€
  • Deti - 1€

 

Vojenské historické múzeum

Zdroj: dukladestination.com

 

Vojenské historické múzeum vo Svidníku nadväzuje svojou činnosťou na tradície Dukelského múzea. Múzeum sa zameriava na Karpatsko-dukliansku operáciu, partizánske hnutie a oslobodzovanie územia Slovenska v rokoch 1944 - 1945, otváracie hodiny múzea.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 1€
  • Študenti, seniori - 0,5€
  • Deti do 15 rokov - zdarma

 

Opálové bane

Zdroj: slovenskeopalovebane.sk

 

V pohorí Slanských vrchov sa nachádza tajuplný podzemný svet slávnych opálových baní. Slovenské opály stáročia vynikali intenzívnou hrou farieb, tzv. opalescenciou a pre svoje jedinečné vlastnosti sú na svetových trhoch vysoko cenené. Najstaršie opálové bane sveta sa rozprestierajú medzi obcami Zlatá Baňa a Červenica a sú známe aj ako Dubnícke bane. Podzemná sieť chodieb dosahuje dĺžku až 35 kilometrov a prepája komplikovaný systém podzemnej ťažby, ktorá fungovala až do roku 1922. Bane sú otvorené každý deň, časy vstupov: 9.30, 11.00, 12.30, 14.00, 15.30.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 10€
  • Deti (3-15 rokov) - 5,50€

 

Zdroj: slovenskeopalovebane.sk

 

Múzeum ukrajinskej kultúry

Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku je národnostnou inštitúciou, ktorej poslaním je dokumentovať základné etapy kultúrno - historického, politického a sociálneho vývoja tohto obyvateľstva od najstarších čias po súčastnosť. Nájdete tam kultúrnohistorickú expozíciu, ktorá je otvorená utorok - piatok od 8.30 do 16.00, sobotu a nedeľu od 10.00 do 16.00 hodiny.

 

Vstupné:

  • Dospelí - 3€
  • Deti, študenti, seniori - 1,5€

 

Miniskanzen Ľutina

Zdroj: severovychod.sk

 

Miniskanzen drevených kosotlíkov v Ľutine je miesto, kde nájdete zmenšeniny drevených chrámov východného obradu. Vznikol s cieľom zachovať a prezentovať spoločné dedičstvo slovensko-ukrajinského pohraničného regiónu – drevených chrámov, z ktorých sa na území východného Slovenska dodnes zachovalo viac ako 40. Miniskanzen je otvorený stále a neplatí sa žiadne vstupné.

 

5. Turistika

Lačnovský kaňon

Zdroj: goslovakia.sk

 

Lačnovský kaňon je tiesňava v severovýchodnej časti Braniska medzi obcami Lipovce a Lačnov. Tiesňava je dlhá 2 kilometre, miestami môžete vidieť vodopády, ktoré sa v kanone vytvorili. Má strmé svahy a bizarné skalné útvary. Kaňonom možno prejsť po červenej značke z Lipoviec do Lačnova.

 

Čergovský Minčol

Zdroj: regionsaris.sk

 

Vrch Minčol s nadmorskou výškou 1157 m je najvyšším vrcholom pohoria Čergov. Výstup môžete začať zo železničnej zástavky Pusté pole, kde začína modro značený turistický chodník, dovedie vás do dediny Kyjov, pokračujete hrebeňom nad Sokoľou dolinou. Túra trvá cca tri hodiny.

 

Stebnícka Magura

Stebnícka Magura leží v pohorí Busov, prechádza ňou cesta hrdinov SNP. Na jej vrchu sa nachádza rozhlasový a televízny vysielač, turistický prístrešok s lavičkami a ohniskom, nechýbajú ani informačné tabule. Na Stebnícku Maguru vedú značené turistické chodníky z Vyšného Tvarožca, Zborova a Bardejovských kúpeľov.

 

Lysá Stráž

 

Lysá Stráž má vulkanický pôvod, vypína sa na severovýchodnom Slovensku pri meste Veľký Šariš. Je významným archeologickým náleziskom, boli tu objavené sídliská z doby bronzovej i z čias starých Slovanov. Na Lysú Stráž vedú turistické trasy z obce Terňa i Kanaš, trasa má cca 4,5 km.

 

6. Zaujímavosti

Dukliansky priesmyk

Zdroj: severovychod.sk

 

Dukliansky priesmyk alebo aj Údolie smrti je známy z obdobia 2. svetovej vojny. Karpatsko-duklianskou vojenskou operáciou, pri ktorej za necelé dva mesiace zahynulo 21 000 sovietskych a 1800 českovlovenských bojovníkov. Pamätník a cintorín príslušníkov 1. československého armádneho zboru je národnou kultúrnou pamiatkov, na cintoríne sú hroby s menami 1 265 padlých bojovníkov. Dominantou národnej kultúrnej pamiatky je Pamätník čs. armádneho zboru postavený v roku 1949 podľa architektonického návrhu Ing. arch. J. Grusa. Pamätník s obradnou sieňou je vysoký 28 metrov. Práve na tomto mieste začína cesta hrdinov SNP, ktorá je dlhá 760 km a vedie naprieč celým Slovenskom.

 

 

Mesto Bardejov

Radničné námestie

Zdroj: severovychod.sk

 

Námestie v Bardejove je zapísané do zoznamu UNESCO, patrí ku najkrajším na Slovensku. Je dokladom uplatňovania stavebných slohov a predstavuje ucelený urbanistický súbor stavieb charakteristických pre stredoveké mesto.

 

Zdroj: severovychod.sk

 

Meštianske domy si zachovali pôvodný gotický ráz, k nim patrí aj Katov dom, ktorý bol sídlom mestského kata a v dome bola umiestnená väznica, dom sa nachádza na Veternej ulici. Na námesti môžete vidieť sochu, ktorá bola postavená v roku 2016 a zožala veľký úspech.

 

Zdroj: bardejov.travel

 

Bazilika sv. Egídia je stredoveká gotická stavba. Počiatky chrámu siahajú do 13. storočia. Prvou písomnou správou o existencii kostola na území Bardejova je listina kráľa Bélu IV. z roku 1247, v ktorej sa spomínajú cisterciánski mnísi z poľskej Koprziwnice. Tí tu založili kláštor zasvätený sv. Egídiovi. V roku 2000 bola povýšená na bazliku minor, v tom istom roku sa dostala na zoznam UNESCO.

 

Zdroj: severovychod.sk

 

Kostol sv. Kríža nájdete na kopci východne od mesta Bardejov. Cestou vás bude sprevádzať 14 kaplniek, symbolizujúcich jednotlivé zastavenia Kristovej krížovej cesty.

Zdieľať na facebooku