10 znakov, ktoré naznačujú, že žijete v zajatí negatívnej energie

Negatívna energia dokáže oslabiť nielen fyzické telo, ale aj psychiku.
Negatívna energia dokáže oslabiť nielen fyzické telo, ale aj psychiku. / Foto: Bigstock

Negatívna energia dokáže oslabiť nielen fyzické telo, ale aj psychiku. Do života dokáže prilákať strach, úzkosť aj depresie. Je dobré vedieť, ako sa negativita prejavuje a aké sú jej prvé príznaky.

 

Môžu nastať chvíle, keď sa zdá, že je všetko v poriadku, ale aj napriek tomu necítite šťastie. Neustále ste smutní, nič vás nebaví, nemôžete nájsť niečo, čo by vás skutočne potešilo. Často ani nechápete, kde sa tie pocity vzali. Existujú rôzne spôsoby, ktorými sa môže negatívna energia dostať do života. Jedným z nich je trávenie príliš veľa času s negatívnymi ľuďmi. Negativita je nákazlivá. Keď hneď ráno stretnete negatívne naladeného človeka, máte väčšiu šancu prežiť aj vy pochmúrny deň. Možno počúvate obrovské množstvo negatívnych správ, v bežných situáciách vidíte viac zla ako dobra alebo máte nezdravý životný štýl. Možností je naozaj veľa. Existuje množstvo signálov, ktoré vám reálne dokážu naznačiť, že vás ovláda negatívna energia. Čím skôr si to uvedomíte, tým skôr môžete začať na sebe pracovať tak, aby ste sa jej zbavili a preladili sa na pozitívne myslenie. Pozrime sa na teda na niekoľko znakov, ktoré vám pomôžu zistiť, že na vás vo zvýšenej miere pôsobí negatívna energia.

 

1. Ťažko sa vám zaspáva

Je mimoriadne ťažké zaspať, ak vás neustále trápia negatívne myšlienky a starosti. Kedykoľvek zavriete oči,  nepríjemné myšlienky sa vám objavia pred očami a stresujú vás rôzne úzkosti. A čím viac času strávite premýšľaním o týchto veciach, tým viac vás ovplyvňujú. Potom je samozrejmé, že v takomto rozpoložení sa vám ťažko zaspáva.

 

2. Beriete kritiku príliš vážne

Musíte si uvedomiť, že nie všetci ľudia, ktorí vás kritizujú, vás chcú ponižovať alebo urážať. Možno  vám len chcú pomôcť odstrániť chyby alebo vám chcú povedať svoj názor na určitú vec. Z tohto dôvodu je dobré kritiku vnímať tak, že namiesto toho, aby ste boli demotivovaní negatívnou spätnou väzbou, berte to ako príležitosť napraviť svoje nedostatky a v určitej oblasti sa ešte viac zlepšiť.

 

3. Ste nadmerne emocionálni

Možno ste si všimli, že vás vo výraznej miere ovplyvňujú emócie a nedokážete ich adekvátne ovládať. Aj to môže byť jeden z prejavov, že vo vás prevláda veľa negativity. V takomto prípade je vhodné naučiť sa ovládať svoje emócie. Kedykoľvek máte pocit, že niečo nie je v poriadku, precvičte si všímavosť alebo si začnite písať denník, aby ste si ujasnili, čo sa deje vo vašom živote. Mindfulness redukuje stres z toho dôvodu, že vás dostáva z nepokoja do stavu pokoja a jasnej mysle. Denník vám umožňuje mať všetky svoje obavy a frustrácie na jednom mieste a môžete ich dostať z hlavy na papier. Niektorí ľudia sa cítia lepšie, keď niečo zo seba dostanú von a prestanú si to nechávať pre seba. Psychológovia odporúčajú, že ak sa chcete postupne zbavovať stresu, je dobré si denník písať ráno. Vďaka tejto činnosti prežijete deň optimistickejšie a pokojnejšie. Ak to nefunguje, je lepšie problém konzultovať s odborníkom.

 

4. Málokedy  vystupujete zo svojej komfortnej zóny

Strach, pesimizmus a iné negatívne veci vás vedú k tomu, že ste sa zamkli vo svojej komfortnej zóne a robíte stále tie isté veci. Jedným zo znakov môže byť to, že málokedy sa vydávate do sveta a nestretávate sa s novými ľuďmi. Robíte činnosti a aktivity, ktoré máte vžité a robíme ich s rutinou a ani si nepamätáte, či ste to robili niekedy inak. Sú to väčšinou zautomatizované činnosti. V zóne komfortu sa človek jednoducho cíti  dobre a pohodlne. Veľa ľudí zónu komfortu opúšťa veľmi ťažko. Možno tiež často chodíte na tie isté miesta, robíte stále tie isté veci, neprijímate nové výzvy a nevyhľadávate nové možnosti.

 

5. Neviete sa pre nič nadchnúť

Prevládajú u vás spomienky na minulosť, kde bolo niekoľko vecí, ktoré ste radi robili a mali ste z nich nesmiernu radosť. Ale to všetko sa teraz zdá byť príliš vzdialené. Ak vás momentálne nič nerobí šťastným, pravdepodobne prevláda u vás negatívna energia. Ak to takto cítite, mali by ste si na každý deň naplánovať aspoň jednu činnosť, ktorá vám urobí skutočnú radosť.

 

6. Stále sa trápite

Nemôžete nájsť chvíľku pokoja a stále vás trápia nejaké starosti? Aj toto je jeden zo signálov prevládajúcej negatívnej energie. Určite je okolo vás aj veľa pozitívnych vecí, ale vaša myseľ  sa na ne nedokáže sústrediť. Keď si to dokážete uvedomiť, podarí sa vám postupne vymaniť z týchto negatívnych vzorcov. Kedykoľvek sa ocitnete v zajatí negativity, precvičujte si vďačnosť a rôzne pozitívne afirmácie. Pestovanie vďačnosti upriamuje pozornosť na to, čo je v našom živote dobré a správne. Praktizovanie vďačnosti je lepšie, ako sa neustále utápať v tom, čo je negatívne a čo nám chýba. Môžete používať  aj rôzne pozitívne afirmácie, teda kladné tvrdenia, utvrdenia, ubezpečenia, presvedčenia, uznania, uistenia, potvrdenia pravdivosti a podobne. Samozrejme, ideálne je vymyslieť si svoje vlastné afirmácie. Môžete sa však inšpirovať napríklad týmito:

  • Svoju energiu vkladám do vecí, na ktorých mi záleží.
  • Dostal som neskutočný talent, ktorý dnes začnem využívať.
  • Moja myseľ je plná skvelých nápadov.
  • Som víťaz a všetko mi vychádza.
  • Moja snaha a ambície mi umožňujú dosiahnuť svoje ciele.
  • Vytváram si priestor na rast a učenie sa.
  • Počúvam svoju intuíciu a verím svojmu vnútornému hlasu.
  • Verím, že som na správnej ceste.
  • Neustále sa zlepšujem.
  • Som tvorcom svojho života.
  • Každý deň si vytváram život, po akom túžim.
  • Moja sebadôvera nepozná hranice.
  • Vyžarujem šarm, krásu a dobrosrdečnosť.
  • Nebojím sa robiť chyby.
  • Som silný a zvládnem to.
  • Každý deň sa približujem k svojim cieľom.
  • Mám dostatok kvalít na to, aby som uspel.
  • Všetky moje problémy majú riešenie.
  • Mám veľa energie.
  • Jediným človekom, ktorý ma dokáže zastaviť, som ja sám.
  • Negatívne myslenie nemá v mojom živote priestor.
  • Dnes si vytvorím úžasný a úspešný deň.
  • Nie som na nikom závislý.
  • Som dôležitý a cenný človek.
  • Beriem zodpovednosť za všetky svoje úspechy aj zlyhania.
  • Som vďačný za veci, ktoré mám.
  • Prekonám rozptýlenia a sústredím sa na svoje ciele.
  • Každý deň je plný nových nápadov a nových možností.
  • Žijem v harmónii a rovnováhe.
  • Som plne odhodlaný dosiahnuť v živote úspech.

 

7. Vidíte len svoje nedostatky

Negativita sa prejavuje aj tým, že ste posadnutí svojimi chybami a nedostatkami. Častejšie sa posudzujete príliš tvrdo. Ak je to tak,  musíte uznať, že každý má chyby a robiť chyby je ľudské. Nikto nie je dokonalý.

 

8. Ste neustále vyčerpaní

Úzkosť a stres dokážu poriadne odčerpať energiu. Negatívne naladení ľudia sa málokedy cítia energickí a nadšení. Negatívne myslenie si vyberá svoju daň aj na fyzickom zdraví. Často to končí aj vyhorením alebo chronickou únavou. Tieto príznaky  by ste mali brať vážne a prijať nejaké opatrenia týkajúce sa životného štýlu, aby ste tento problém odstránili.

 

9. Trpíte depresiou

Príznaky depresie sú tiež spojené s negatívnou energiou vo vašom tele. Táto energia bráni pozitívnym myšlienkam, aby sa dostali do vašej mysle a potom ste brzdení aj v tom, aby ste konali pozitívne činy. Zapájanie sa do činností, ktoré vás robia šťastnými a pobyt medzi pozitívnymi ľuďmi vám môže pomôcť odvrátiť negatívnu energiu. Ak si neviete pomôcť sami, najvhodnejšie čo najskôr navštíviť odborníkov, ktorí dokážu pomôcť aj v oblasti liečby depresie.

 

10. Máte bolesti v rôznych častiach tela

Pociťujete nevysvetliteľné a opakujúce sa bolesti hlavy? Potom na vás môže pôsobiť negatívna energia, ktorá spôsobuje bolesť alebo únavu. Možno sa trápite s niečím, čo vás veľmi  ťaží, a preto vás bolí hlava. Čím skôr začnete problém riešiť, tým skôr aj bolesti hlavy pominú. Negatívna energia vo vašom tele sa môže tiež prejaviť aj ako bolesť žalúdka. Nie vždy je to zlé jedlo, ktoré môže spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť. Keď sa človek dlhodobo niečoho obáva, napätie sa môže sústreďovať aj v bruchu a spôsobovať bolesti. A možno máte ťažkosti s dýchaním. Toto je ďalší znak toho, že ste obklopení negatívnou energiou. Smútok usadený vo vašich pľúcach môže byť príčinou vašich problémov s dýchaním. A možno už máte chronické bolesti vo viacerých orgánoch. Keď ste v neustálom strese a úzkosti, môže sa u vás prejaviť až ako chronická bolesť v rôznych častiach tela. Bolesť môžete vyliečiť riešením základných problémov, ktoré prispievajú k rozširovaniu  negatívnej energie vo vašom tele.

Pri každom probléme je najlepšie riešiť ho čo najskôr. Niektoré veci dokáže človek zmeniť aj sám, niekedy mu pomôžu blízki ľudia, inokedy ho zachráni odborník. V zložitých situáciách je skutočne náročné nastaviť svoju myseľ pozitívnym smerom, ale našťastie v dnešnej dobe už existuje množstvo techník a stratégií, ktoré vám v tom môžu pomôcť. Čím skôr sa zbavíte negatívnej energie, tým skôr začnete pociťovať radosť a šťastie, ba dokonca sa vám zlepší zdravotný stav.

Čítajte viac o téme: Šťastie, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku