Ako vystúpiť zo zóny komfortu?

  Ilustračná foto: Bigstock

Čo je to zóna komfortu? Sú to činnosti, aktivity alebo spôsob konania a rozhodovania, ktoré máme vžité a robíme ich s rutinou a ani si nepamätáme, či sme to robili niekedy inak. Sú to väčšinou zautomatizované činnosti. V zóne komfortu sa človek jednoducho cíti  dobre a pohodlne. Veľa ľudí zónu komfortu opúšťa veľmi ťažko a cíti sa pritom nepríjemne. Mnohí sa v živote snažia o zmenu k lepšiemu. No väčšine sa to nedarí. Čo odlišuje tých, ktorí úspešne menia svoje životy od tých, ktorí prešľapujú na mieste?

Často ide o schopnosť zaobchádzať s neznámom. A neznáme je to, čo sa nachádza mimo takzvanej “zóny komfortu”. Väčšinou ak človek vo svojom živote nič nezmení, tak bude dosahovať tie isté výsledky ako doteraz. Ak vám život prináša potešenie a ste so všetkým spokojní, netreba nič meniť, ale ak máte pocit, že sa točíte v tom istom kruhu, nič sa nemení, cítite nudu a nespokojnosť, tak treba urobiť zmeny. Väčšina ľudí najradšej robí stále to isté. Ale u niektorých niekedy dozrie chvíľa, keď si povie, že už ďalej nechce pokračovať v starých zvykoch. Niektorí ľudia chcú dokonca zmeniť svoj život od základu. Veľké zmeny v živote sú často tak ďaleko za hranicami zóny komfortu, že skok môže byť priveľký. A tak treba začínať meniť maličkosti. Napríklad môžete namiesto pozerania televízie začať behať, namiesto mäsa jesť zeleninu, namiesto vysedávania na terase začať čítať knihy. Takýchto a podobných maličkostí môže byť veľa.

Každá nová činnosť a každý nový spôsob konania potrebuje tri veci: čas, výdrž a trpezlivosť. Jedným zo spôsobov ako rozšíriť svoju zónu komfortu je ten, že si z toho spravíte návyk. Návyk je preto návykom, lebo ho robíte automaticky a nepotrebujete nad ním rozmýšľať. Nový návyk vzniká po uplynutí 21 dní. Čo keď aj po 21  dňoch zistíte, že to je ťažké a stratíte motiváciu? Sme len ľudia a to nás predurčuje k tomu, aby sme robili chyby a snažili sa z nich poučiť. Nič vám nebráni v tom, aby ste začali znova.  Keď sa hlbšie nad tým zamyslíte, tak zistíte, že jediná vec, ktorá vám bráni v nových činnostiach je vlastná lenivosť. Múdri ľudia hovoria, že keď chce človek niečo v živote dosiahnuť, tak musí mať jasne stanovené a určené svoje ciele. To znamená, že ak  zlyhal pri rozširovaní zóny komfortu, tak  len nemal jasne stanovený cieľ. Je to jedinečná a jednoduchá cesta ako ukázať mozgu, že sa zaužívané veci dajú robiť ináč, naopak. Ukazujete mozgu, že sa veci dajú dosiahnuť aj iným spôsobom. Rozšíri sa tak váš obzor a  rozhľad. Začnete na svojich cestách stretávať nových ľudí. Objavíte nové okolie, vnímate detaily, ktoré si si doteraz nevšímali. Začnete vidieť príležitosť vo veciach, ktoré by ste včera len obišli. Ako teda začať tak, aby to bolelo čo najmenej? Môžu vám pomôcť aj nasledujúce malé kroky.

 

1.Každý deň urobte niečo inak ako doteraz

Napríklad choďte do práce inou cestou, kúpte si na jedenie niečo, čo ste ešte nikdy nejedli, nalaďte si program, ktorý ste ešte nikdy nesledovali, oblečte si to, čo ste ešte nikdy nemali na sebe... Neskôr si na tieto nevšedné činnosti natoľko zvyknete, že sa budete denne tešiť na únik z rutiny.

 

2. Každý deň urobte jeden dobrý skutok

Čím viac dobrých skutkov urobíte, tým budete šťastnejší a budete mať v sebe stále viac pozitívnej energie. Naštartujete si tiež pocit užitočnosti a altruizmu. Všetci majú  určité schopnosti, vďaka ktorým môžu pomáhať ľuďom v okolí. Niekto dobre pečie koláče, iní opravujú počítače, ďalší autá. Takže vy môžete byť užitočný druhým a oni zase vám. Každý je odborník v niečom inom.

 

3. Robte 30 minút denne to, čo zbožňujete

Ukradnite si 30 minút z 24 hodín len pre seba a doprajte si túto radosť. Môžete to byť čokoľvek, napríklad aj obľúbená činnosť z detstva. Dôležité je, aby vám tá činnosť dávala dostatok pozitívnej energie, spokojnosť a radosť.

 

4. Buďte milí aj k tým, ktorí sa k vám správajú aj neúctivo

Ja viem, je to ťažké, a to hlavne vtedy, keď sú ľudia k vám takí drzí, že by ste im najradšej niečo ostré povedali alebo najradšej hneď vrazili jednu facku. Správať sa milo k tým, ktorí sú k vám zlí, neznamená, že ste falošní. Znamená to, že ste natoľko skúsení, že dokážete kontrolovať svoje emócie. Zachádzať láskavo a s rešpektom i k ľuďom, ktorí sú na vás zlí, je veľmi produktívny návyk, pretože oslabuje negativitu v druhých aj vo vás. Zo začiatku je to ťažké, ale vy nezaobchádzate s inými ľuďmi takto nie preto, že oni sú fajn, ale že vy ste fajn. Tí, ktorí to vyskúšali, tvrdia, že mnoho nervóznych, nevraživých a arogantných ľudí z ich okolia zmizlo.

 

5. Každý deň urobte jednu vec, ktorú už dlho odkladáte

Môže to byť čokoľvek. Riadenie poličky, umývanie okien, urobiť poriadok v dokumentoch... Ľahké je niečo odložiť na neskôr. Horšie je, že nás to môže negatívne ovplyvniť. Ľudia, ktorí často mnoho vecí a činností odkladajú na neskôr, nepracujú efektívne a sú menej produktívni. Viac rezignujú, ako napredujú. A neskôr hľadajú výhovorky.

 

6. Skúste neklamať 21 dní

Skúste hovoriť pravdu, opisujte veci také, aké sú, tak, ako to cítite. Úprimnosť, hoci všetci o nej hovoria, ešte stále nie je úplnou samozrejmosťou. Klamať je ľahšie, ako hovoriť pravdu, ale keď sa klamstiev nakopí veľmi veľa, môže to viesť k frustrácii a k prevahe negatívnych emócií. Psychológovia tvrdia, že pre negatívnych ľudí je najhorší taký stav, keď sa ocitnú bez ľudí, ktorých by mohli psychicky likvidovať. Tyranizovať je vždy jednoduchšie, ako sa snažiť druhému porozumieť, pomôcť a podporiť ho. Ak sa rozhodnete pre opačný prístup k životu, prinesie vám to veľa pozitívnej energie. Hovorí sa, že tento očistný život bez klamstiev uvoľňuje kapacitu v mozgu. Pretože, keď robíme to, čo hovoríme a hovoríme to, čo si myslíme, život sa zjednodušuje.

 

7. Vstaňte každý deň o 30 minút skôr

Neskoré vstávanie privádza hneď ráno stres do života. 30 minút, o ktoré vstaneme skôr, má mimoriadne pozitívny dopad na správny metabolizmus, rýchlosť myslenia a pokoj, s ktorým riešite prípadné problémy.

 

8. Vynechajte jeden zlozvyk

Každý človek presne vie, ktorý zlozvyk ho trápi a odoberá mu peniaze alebo energiu. Čo tak sa ho konečne zbaviť? Môžete to byť čokoľvek. Fajčenie, prejedanie, obhrýzanie nechtov, ohováranie, klebetenie, vysedávanie pri pive a podobne.

 

9. Každý deň aspoň 20 minút čítajte

Tento bod sa, samozrejme, nevzťahuje na tých, ktorí každý deň pravidelne čítajú. Čítajte si o tom, čo vás baví, čo vás inšpiruje, v čom sa chcete zdokonaliť alebo o čom snívate. Nemáte čas na čítanie? Tak vypnite televízor. Aspoň na tých 20 minút.

 

10. Každý deň si zacvičte

Samozrejme, tých, ktorí cvičia, sa to netýka. Vy, ktorí ešte váhate, skúste si zacvičiť najprv 10 minút, potom 20, neskôr 30. A potom si už zvyknete. Vyberte si pohyb, ktorý vás naozaj baví. Dobré sú aj večerné prechádzky s rýchlou chôdzou. Skúste zobrať so sebou aj partnera. Viete ako sa vám zlepší vzťah? Okrem zdravého pohybu budete mať čas aj na vyrozprávanie zážitkov, ktoré ste prežili počas dňa. V prírode sa viac uvoľníte a vydiskutujete si v pokoji staré problémy, mnoho vecí sa zrazu vyrieši a život sa tak môže zjednodušovať a zároveň aj zlepšovať. Cvičenie má ešte jednu veľkú výhodu. Tí, ktorí cvičia, automaticky sa začínajú aj lepšie stravovať. Tak, čo viac si ešte priať?

 

11.Každý deň sa zasmejte

Už  naši predkovia dobre vedeli, že humor lieči. Zapájajte sa do vtipných rozhovorov s kolegami alebo si vypočujte vtipné príbehy kamarátov. A ak na toto nemáte príležitosť, tak si prečítajte zopár vtipov alebo si pozrite niečo smiešne na YouTube. Humor stimuluje myseľ a čistí energie v tele. Hovorí sa, že najlepším obdobím na smiech je čas po dobrom obede.

 

12. Stanovte si jeden dlhodobý cieľ a každý deň niečo pre jeho splnenie urobte

Mnoho ľudí odsúva svoje sny len preto, že im pripadajú príliš nereálne a nedosiahnuteľné. Možno si len neuvedomujú, že každý veľký krok sa dá rozdeliť na niekoľko malých krokov. Najťažšie je urobiť prvý krok a po ňom krok za krôčkom sa môžete dopracovať až k splneniu svojho veľkého cieľa. Najhoršie zo všetkého je vôbec nezačať. Dôležité je začať a vydržať! Na splnenie veľkého sna možno stačí hodina denne a možno budete prekvapení, kde ste sa až postupnými krokmi dostali a ako sa váš veľký sen zmenil na skutočnosť.

 


Zdroj: Brendon Burchard: Životný náboj

 

Čítajte viac o téme: Motivácia
Zdieľať na facebooku