Ako sa prejavujú negatívne naladení ľudia?

O negatívnych ľuďoch sa toho popísalo viac než dosť. Sú to tí večne nespokojní ľudia, ktorým sa takmer všetko javí ako zlé, nikto ich nechápe, nikto nemá taký ťažký život ako oni.
O negatívnych ľuďoch sa toho popísalo viac než dosť. Sú to tí večne nespokojní ľudia, ktorým sa takmer všetko javí ako zlé, nikto ich nechápe, nikto nemá taký ťažký život ako oni. / Foto: Unsplash

Čoraz častejšie sa dozvedáme o tom, aké je zdraviu prospešné zachovať si optimistickú myseľ. Často si o sebe myslíme, že sme príjemní, milí a pozitívni, ale môže to byť len naša predstava. Dôležité je sledovať aj to, ako naše správanie pôsobí na iných a priebežne skúmať, či nie sme viac negatívne ako pozitívne naladení.

 

Negativita je nákazlivá. Keď hneď ráno stretnete negatívne naladeného človeka, máte väčšiu šancu prežiť aj vy pochmúrny deň. Negativita je zároveň zabiják pokroku. Pavel Vosoba, spisovateľ a kouč osobného rozvoja, hovorí: „ Socializmus zanechal v nás hlboké stopy. Niektoré veci nás naučili tak dokonale, že sa ich zbavíme až za niekoľko generácií. A sú to hlavne vety typu – nejde to, nedá sa to, to sa nepodarí...“ Minulosť však nie je jediným dôvodom, prečo sme negatívne naladení. Peter Ludwig vo svojej prednáške hovorí, že je to aj preto, lebo médiá skresľujú realitu. Ak sú ľudia dlhú dobu pod vplyvom negatívnych správ, zákonite sa to prejaví v ich postoji ku svetu. Stačí, keď pozerajú hodinu denne v televízii správy a ich pohľad sa začne meniť. Majú inú náladu ako tí, ktorí správy nepozerajú. Už v školách by sa deti mali učiť, že médiá nie sú tým fenoménom, ktorý reálne zobrazuje skutočnosť a že je to často výber toho najhoršieho, čo sa za určité obdobie stalo. Náladu ovplyvňuje aj uhol pohľadu na realitu. Na svet sa môžeme pozerať z hľadiska mikropohľadu, ale aj makropohľadu. Keď využívame len mikropohľad a situáciu každý deň len detailne analyzujeme, tak máme pocit, že veľa vecí nefunguje. Ale keď začneme využívať makropohľad, to znamená akýsi nadhľad, pohľad z výšky, pohľad za určitú dlhšiu dobu, tak sa nám realita javí prijateľnejšie a vidíme v nej aj množstvo úspechov, ktoré máme za sebou. Vidíme tam určitý posun.

O negatívnych ľuďoch sa toho popísalo viac než dosť. Sú to tí večne nespokojní ľudia, ktorým sa takmer všetko javí ako zlé, nikto ich nechápe, nikto nemá taký ťažký život ako oni. Všetci poznáme takýchto ľudí. Ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, že takouto osobou môžete byť aj vy? Existuje niekoľko znakov, pomocou ktorých môžete sami sebe nastaviť zrkadlo, a tak zistiť, či ste, alebo nie ste negatívnym človekom.
 

V bežných situáciách vidíte viac zla ako dobra

Každý deň sa skladá z drobných zážitkov, ktoré našťastie majú často pozitívny charakter. Napríklad niekto sa na vás usmeje, podrží vám dvere, keď sa ponáhľate s nákupom… Negativista si však takéto situácie buď nevšimne, alebo bude za každou pomocou hľadať za nimi niečo iné. Napríklad si bude myslieť, že človek bude niečo za to chcieť.  Nepripustí, že na svete môže existovať dobro a dobrí ľudia, ktorí jednoducho chcú konať dobré skutky.
 

Ste sarkastickí

Zdravý a primeraný  sarkazmus vie občas rozosmiať. Ale keď budete neustále naladení na nekončiacu vlnu irónie a posmeškov, druhí ľudia sa pri vás začnú cítiť nepríjemne. Nie vždy totiž máme chuť nechať si zo seba robiť srandu. Niekedy, hlavne keď sme unavení alebo smutní, túžime byť v pokoji. Vtedy sa nevhodné vtipkovanie vníma ako trápne a keď ľudia nevedia odhadnúť, aké správanie je vhodné a aké nie, dokážu na iných vplývať negatívne.
 

Neviete prijať komplimenty

Ak vás niekto za niečo pochváli, cítite sa maximálne nepríjemne. S veľkou pravdepodobnosťou si myslíte, že to ten druhý nemyslí vážne a robí si z vás srandu. Neznášate, keď vás chvália, cítite sa maximálne nepríjemne a v takej chvíli viete aj nepríjemne zareagovať. V skutočnosti prijímanie komplimentov je súčasťou zdravého vnímania seba samého.
 

Často používate spojku ALE

Používanie spojky ALE je  znakom toho, že s niečím nesúhlasíte. Táto spojka núti vášho partnera v dialógu byť v strehu. Tuší, že sa niečo bude diať, pričom pokračovanie po týchto zákerných troch písmenkách býva málokedy príjemné.
 

Chýba vám cieľ

Nech je to čokoľvek, po čom v živote túžite, potrebujete plán, pomocou ktorého by ste to mohli uskutočniť. Potrebujete si stanoviť ciele, aby ste mali úplne jasno v tom, čo musíte spraviť pre ich dosiahnutie. A nemusíte vôbec čakať na Nový rok, aby ste si mohli nové ciele stanoviť. Môžete si ich premyslieť napríklad aj hneď teraz. Záleží len naozaj na vás. Negatívni ľudia si len zriedkakedy dávajú nejaké hlbšie životné ciele. Myslia si, že aj tak nič nedosiahnu, pretože je proti nim celý vesmír. Tak načo sa vôbec snažiť? Chýba im cieľ, zato veľmi radi hovoria druhým o zbytočnosti stanovenia si cieľov, pretože sa im ich určite nepodarí zrealizovať. Ak sú vám tieto myšlienky známe, pravdepodobne i vy patríte medzi negatívnych ľudí.
 

Sústreďujete sa na problém, nie na jeho riešenie

Každému sa občas stane, že veci dopadnú ináč, ako sme si predstavovali. Rozchody, neúspešné stretnutia, neurobené skúšky, občasné hádky, nesplnené úlohy. Aj toto všetko je súčasťou nášho života. Záleží len na nás, či sa necháme prehrou rozladiť a na určitý čas zatrpkneme alebo v prehre nájdeme spojenca, vďaka ktorému pochopíme, kde sme urobili chybu a tú sa pokúsime opraviť. Nielen výhry, ale prehry nám pomáhajú rásť a zlepšovať sa v tom, čo robíme.Pre negatívne naladených ľudí však aj maličká nepríjemnosť je obrovským problémom, o ktorom dokážu hovoriť celé hodiny. Ak však príde na jeho riešenie, ostanú ticho. Sústreďujú sa veľmi silno aj na maličké problémy a negatívne nastavenie im bráni nájsť správne riešenie.
 

Neviete žiť v prítomnosti

Každý človek zažil aj niečo nepríjemné. Nikto nemá životnú cestu vydláždenú len príjemnými situáciami. Ak však dovolíte, aby to, čo ste prežili v minulosti, ovplyvnilo vašu budúcnosť, nikdy si nevytvoríte lepší svet. Vždy môžete začať z čistého listu. Len to musíte naozaj chcieť. Jedným z hlavných faktorov šťastia a pozitívneho myslenia je to, či človek prežíva to, čo práve robí. V prípade, ak máte zlú náladu, pomôcť vám môže to, ak sa niečím zamestnáte a plne sa na to sústredíte. Ciele do budúcnosti sú určite  potrebné. Zapíšte si ich, rozplánujte si ich do jednotlivých krokov, ale veľmi sa nimi nezaťažujte. Môžete si ich nechať aj na očiach, aby vás motivovali a inšpirovali. No ak budete vo svojej hlave nosiť len svoje plány a ciele, nebudete schopní žiť tu a teraz. Často sa budete len naháňať a stresovať, pričom zabudnete vnímať krásy všedného dňa.Sústreďte sa na jednu úlohu, ktorú musíte dokončiť v určitý deň. Sústreďte sa na jediný krok, ktorý musíte práve urobiť.
 

Pociťujete silný strach

Negatívnych ľudí v prehnanej miere ovláda strach. Bojíte sa, ale ani vlastne neviete čoho? Príčin vášho strachu môže byť hneď niekoľko. Niektoré druhy strachu sú celkom logické a držia vás v bezpečí, zatiaľ čo niektoré sú úplne absurdné. Ste naplnení obavami, ktoré vás dokážu absolútne paralyzovať. Týmto postojom však škodíte najmä sami sebe. Je potrebné, aby ste sa naučili preladiť myšlienky aj na pozitívne veci.Ak chcete so svojím strachom bojovať, musíte presne vedieť, čoho sa bojíte a čo je príčinou vášho strachu. Avšak poznať svoj strach nestačí, mali by ste poznať aj sami seba. Píšte si denník alebo si zapisujte, kedy sa váš strach prejavuje, ako sa prejavuje a ako naň reagujete. Naučte sa čeliť svojmu strachu. Ak sa budete strachu iba vyhýbať, budete si celú realitu predstavovať ešte horšie, než v skutočnosti je. Pokiaľ začnete pravidelne čeliť svojmu strachu, bude sa zmenšovať a vy sa budete v danej chvíli cítiť čoraz komfortnejšie a postupne sa začne zbavovať aj negativity.
 

Neustále niekoho negatívne hodnotíte

Ak ste negatívne naladení, na ľuďoch vidíte len veľmi málo pozitívnych vecí. Všetci podľa vás majú množstvo chýb, len vy viete všetko najlepšie a ľudia by sa mali od vás učiť, ako žiť. Je možné, že sa vám práve kvôli tomuto ľudia vyhýbajú, dokonca aj to najbližšie okolie. Ľudia sú totiž neradi kritizovaní.

Čítajte viac o téme: Hnev, Komunikácia, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku