Ako za minútu prekonať ospalosť?

  Foto: Bigstock

Niekedy sa stane, že aj počas dňa sa cítime veľmi ospalí, ale pracovné povinnosti nám nedovolia si len tak ľahnúť a pospať si. Našťastie existuje dychová technika, ktorá nám dokáže pomôcť už za jednu minútu.

 

Existuje mnoho dôvodov, prečo sa počas dňa môžeme cítiť ospalí. Bežnými vinníkmi sú naše prirodzené telesné rytmy, nedostatok spánku, nesprávna výživa a malátnosť po nezdravom jedle. Napríklad pri trávení ide krv z mozgu do žalúdka, aby pomohla tráveniu. Nemôžeme byť potom prekvapení, že po jedle sa nám chce spať a cítime sa unavení. V niektorých krajinách je možné mať siestu po jedle, ale v našich končinách to nie je možné. Čo teda môžeme urobiť, aby sme rýchlo zvýšili svoju energiu a mohli sa venovať svojim povinnostiam?

 

Minútové dychové cvičenie  zamerané na zvýšenie energie a koncentrácie 

Nasledujúce dychové cvičenie môžete realizovať na akomkoľvek mieste, kde sa nachádzate. Takže aj v škole alebo v práci. Dychové cvičenie môžete vykonávať v stoji alebo v sede na stoličke. Dôležité je mať vyrovnaný chrbát. To, že toto cvičenie má význam, potvrdzuje aj výskum, v ktorom vedci zistili, že bránicové dýchanie má pozitívny vplyv na zvyšovanie úrovne pozornosti. 

 

Postup:

1. Zhlboka sa nadýchnite hlbokým nádychom do bránice. Aby ste to dosiahli, musíte najskôr uvoľniť brušné svaly. Keď ste pripravení, dlho sa nadychujte 6 až 8 sekúnd. Keď dýchate do spodnej časti pľúc, pľúca tlačia na brušnú dutinu. Toto dýchane je známe ako bránicové, a preto sa žalúdok pri vdychovaní pohybuje smerom von.

2. Keď si všimnete, že sa žalúdok vysúva, zadržte dych na ďalších 6 až 8 sekúnd.

3. Nakoniec veľmi pomaly uvoľňujte dych ústami počas 6 až 8 sekúnd. Takto sa nadýchnite aspoň štyri alebo päťkrát. 

4.Toto cvičenie vytvorí vo vašom tele teplo a energiu. Robte to dovtedy, kým nepocítite nával novej energie.

 


Zdroj: Donald Altman: Simply Mindful Meal by Meal: 101 Mindful Ways to Create a Healthy Relationship With Food.

Zdieľať na facebooku