Dôvody, ktoré spôsobujú lenivosť

Aby človek dokázal poraziť vlastnú lenivosť, mal by dobre poznať spôsoby, ako sa jej zbaviť a okrem toho by mal tiež vedieť, prečo lenivosť vzniká a odkiaľ prichádza.
Aby človek dokázal poraziť vlastnú lenivosť, mal by dobre poznať spôsoby, ako sa jej zbaviť a okrem toho by mal tiež vedieť, prečo lenivosť vzniká a odkiaľ prichádza. / Foto: Bigstock

V súčasnosti existuje veľa efektívnych spôsobov, ktoré ľudom pomáhajú prekonať lenivosť. Niektorí využívajú motivačný koučing, iní majú tendenciu problém riešiť sami. Ale skôr ako začnete na sebe a svojej lenivosti pracovať, musíte zistiť dôvody jej vzniku.

 

Aby človek dokázal poraziť vlastnú lenivosť, mal by dobre poznať spôsoby, ako sa jej zbaviť a okrem toho by mal tiež vedieť, prečo lenivosť vzniká a odkiaľ prichádza. Existuje niekoľko dôvodov a situácií, ktoré podporujú vznik lenivosti. Keď ich človek vie odhaliť, vie si lepšie svoje pocity vysvetliť a toto poznanie mu pomáha aj vzniknutú situáciu riešiť. Pozrime sa na niekoľko dôvodov, prečo sa u niektorých ľudí vo väčšej miere prejavuje lenivosť.

 

Prečo sa najčastejšie objavuje lenivosť?

Aby ste sa lenivosti zbavili raz a navždy, musíte pochopiť primárne dôvody jej výskytu. Keď človek dokáže analyzovať príčiny, potom dokáže ovládať svoje činy a užívať si svoju prácu. Najbežnejšie dôvody lenivosti sú nasledujúce:

  • únava;
  • strach z kritiky alebo odsúdenia zo strany ostatných;
  • strach spojený s predchádzajúcimi zlyhaniami;
  • nízka sebaúcta a pochybnosti o sebe;
  • zložitosť práce, ktorá vám bráni v začatí;
  • presvedčenie, že v živote už nie je možné nič meniť;
  • strata energie v dôsledku neustáleho pocitu viny za akékoľvek činy.

 

Okrem spomínaných bežných príčin existujú ešte aj tieto:

Lenivosť ako dôsledok vykonávania neobľúbenej činnosti

Nudné zamestnanie, práca, ktorá nedáva zmysel alebo práca, za ktorú človek dostáva minimálnu mzdu, alebo iné nenávidené činnosti, to všetko má vplyv na to, že ich človek robí neochotne, pomalšie, s apatickým výrazom tváre. V takomto štádiu života odborníci odporúčajú len jedno. Hľadať nový zmysel života, hľadať niečo, čo človeka skutočne teší. Niekedy je to náročné, pretože v dnešnej dobe sa nedá práca vymeniť zo dňa na deň. V takomto prípade je dôležité hľadať niečo zaujímavé aspoň mimo práce, v rámci voľnočasových aktivít. Tiež je dôležité si uvedomiť, že nestačí prestať robiť nemilované veci. Dôležité je nájsť niečo, čo človeku vráti energiu, radosť a motiváciu. Preto je také dôležité sebapoznávanie a hľadanie vlastnej cesty. Dnes už existuje veľké množstvo stratégií, ktoré ľuďom v tom pomáhajú. Keď spoznáte sami seba, svoje JA, pomôže vám to vyhnúť sa aj lenivosti.

 

Lenivosť ako dôsledok neschopnosti  stanovenia celkovej vízie v živote

Na túto tému existujú množstvo publikácií a rozhovorov s odborníkmi. Všetci sa zhodujú v tom, že ak má človek v živote celkovú víziu, ľahšie sa nakopne k využívaniu rastového myslenia a takýto človek nebýva lenivý. Ako človek kráča vpred, musí zodpovedajúcim spôsobom pracovať so svojimi cieľmi. Dosiahnutie cieľa je skvelým katalyzátorom vnútorného rastu. A práve tento vnútorný rast dáva človeku obrovskú silu, energiu a motiváciu. Celková vízia, obraz, či predstava vlastnej budúcnosti vám pomáha nachádzať zmysel v každodennej rutine a taktiež ju prekonávať. Keď dokážete nastúpiť na takúto cestu, nemáte potom chuť byť leniví. Pokiaľ človek takúto víziu nemá, môže mať aj veľa ambícií, ale ľahko prepadne lenivosti a nude. Rozptýlenie alebo športová záťaž mu veľmi nepomôžu. Nutný je celkový, veľký a žiarivý cieľ, ktorý obnoví chuť do života.

 

Lenivosť ako dôsledok energetického poklesu

Energetický pokles predstavuje úplne odlišnú príčinu vzniku symptómu lenivosti. Môže k nemu dôjsť aj počas obľúbenej činnosti. Ste náhle unavení, ochabnutí, sila sa vytráca, nič sa vám nechce. Môže sa objaviť aj tvorivá kríza či iné trápenia a pritom by vám stačil len odpočinok, obnova síl a pár dní absolútneho ticha. Dôležité je uvedomiť si aj to, že  energetický pokles vás môže pristihnúť aj pri práci, ktorú máte radi a robíte ju so zaujatím. Keď ste v takomto stave, nerobte veľké rozhodnutia. Neskôr by ste ich mohli ľutovať. Začnite s nejakou športovou aktivitou, uvoľnite sa pri nenáročnej zábave, pravidelne a zdravo jedzte.

 

Príčinou lenivosti môže byť aj psychický problém

Odborníci upozorňujú aj na to,  že ak sa človek dlhodobo trápi v bludnom kruhu výčitiek a nečinnosti, prípadne priam neschopnosti plniť si stanovené úlohy a ciele, môže mať vážnejší problém ako lenivosť. V takom prípade nie je žiadnou hanbou vyhľadať psychológa a zveriť sa mu. Dôvodom lenivosti môžu byť reálne problémy, napríklad obavy zo zlyhania, syndróm vyhorenia,  úzkosť či depresia.

 

Metabolizmus a problémy tráviaceho procesu

Metabolizmus každého človeka je iný, a tak každý človek v súvislosti s metabolizmom ma rozdielne množstvo energie. Niekto má energie viac, iný menej. V tomto smere najlepšie vedia poradiť lekári. Jedno je však isté. Zmena stravy v mnohých prípadoch ľuďom pomáha aj v tom, že zrazu majú viac energie. Nechuť k práci či lenivosť sa môžu dostaviť aj kvôli absencii niektorých výživných látok a vitamínov. Existuje množstvo vitamínov a živín, ktoré pomáhajú pri mozgovej činnosti. Niekomu pomôže odbúrať lenivosť práve toto.

 

Počasie a biorytmus

Veľa ľudí patrí aspoň do istej miery do meteosenzitívnej skupiny ľudí. Sú citliví na to, aké je počasie. Nedá sa zovšeobecniť, že slnečné a teplé počasie dodáva vždy a každému chuť k práci a optimizmus. Pre niekoho je nízky atmosférický tlak pohromou, niekomu sa ideálne pracuje práve pri takomto tlaku. Svoju meteosenzitivitu priveľmi neovplyvníte, ale môžete sa aspoň povzbudiť sebapoznaním a sebareflexiou. Treba si jasne uvedomiť a prijať, ktoré počasie a ako na vás vplýva. Podľa toho si môžete následne plánovať aktivity a prispôsobiť sa zároveň aj svojmu biorytmu.

 


Zdroje:
Ako sa vyrovnať s lenivosťou?  
Pořád si na něco hrajeme, hledaní sebe sama je práce na celý život
6 steps to discover your true self 
Brendon Burchard: Životný náboj

Čítajte viac o téme: Motivácia, Produktivita
Zdieľať na facebooku