Čo je najlepším palivom pre mozog počas učenia?

  Zdroj: Shutterstock

Začiatok nového školského roka so sebou tradične prináša aj množstvo učenia. Pre mnohých je obdobie písomiek alebo skúšok  veľmi stresujúce. Ako sa ale udržať v čo najlepšej forme bez toho, aby ste pociťovali únavu a stres? Čo urobiť preto, aby sa vám dobre učilo? Niekedy pomôže aj správna strava, pohyb a vitamíny.

Ako sa správne stravovať v období, keď  máte veľké množstvo učenia porozprávala v relácii Českého rozhlasu výživová poradkyňa Margit Slimáková.

Mozog pri svojej práci potrebuje sacharidy, a to predovšetkým glukózu. Ak telo potrebuje cukor ako palivo, vie si ho vyrobiť aj samo. A okrem toho v dnešnej dobe je  prakticky nemožné vyhnúť sa konzumácii sacharidov úplne. Cukry sú takmer vo všetkých potravinách i v tých, o ktorých si na prvý pohľad myslíme, že ich neobsahujú. Sú to napríklad mliečne výrobky, ale obsahuje ich aj zelenina. „ S nadmernou konzumáciou sacharidov súvisí veľké množstvo rôznych civilizačných ochorení. Ich najväčším nebezpečenstvom je to, že si ich dlho nemusíme ani všimnúť a keď sa prejavia, niekedy sa už nedá s tým nič robiť,“ upozorňuje Margit Slimáková. Veľa študentov je zvyknutých práve počas učenia jesť veľa sladkostí. Niektorí študenti zase vtedy, keď sa neučia, najradšej navštevujú fast foody alebo si zohrejú mrazenú pizzu. Ale to nie je vôbec správne riešenie. Podľa odporúčaní Margit Slimákovej je potrebné zmeniť práve tieto návyky a tiež celodenné sedenie nad knihami a neustále jedenie nezdravých vecí. „ Ak budete celý deň len sedieť a neustále niečo jesť, budete oveľa viac unavení, ako keď si po dvoch hodinách dáte pauzu a uvaríte si nejaké zdravé jedlo,“ upozorňuje študentov výživová poradkyňa. Jedlá, ktoré zlepšujú pamäť a dodávajú energiu na učenie sú čučoriedky, brokolica, karfiol, hlávková kapusta, vlašské orechy, cícer, červené mäso, zeler, ryby, vajcia, tuniak, losos, sardinky, sója, pečienka, mrkva, čučoriedky, rozmarín, čierna čokoláda, paradajky, tekvicové semienka, avokádo, figy.

Niekto si myslí, že keď neje sladkosti, že je za vodou. Ale nie je to také jednoduché. Cukor obsahuje aj biele pečivo, cestoviny a biela ryža. Podľa Margit Slimákovej, keď prestanete jesť sacharidy, nebudete sa cítiť neustále hladní a unavení a prejde vás aj neustála chuť na maškrtenie. Typickým znakom pre konzumáciu potravín s veľkým množsvom sacharidov je totiž rýchle vyhladovanie a pocity straty energie, ktorá súvisí s kolísaním hladiny inzulínu v krvi.

 

A čo káva a čaj?

Káva, základná pomôcka pre študentov počas skúškového obdobia, bola dlhé roky odborníkmi zatracovaná a považovali ju za nezdravú. Podľa najnovších výskumov  je káva považovaná za zdraviu prospešný nápoj. „Je to však návyková látka a ak jej budete piť veľmi veľa, jej povzbudzujúci efekt jednoducho vyprchá,“ upozorňuje Margit Slimáková. Výživová poradkyňa odporúča študentom striedať kávu, zelený čaj, mätový čaj a ešte nejaký ďalší bylinkový čaj. A čo je tiež veľmi dôležité, odporúča veľa pohybu a stravu bohatú na bielkoviny. Pomáhajú hlavne prechádzky v parku, menej vyčerpávajúci beh alebo obyčajné venčenie psa.

Margit Slimáková tiež pripomína: „Základom toho, čo jeme alebo pijeme, je všímať si, ako reaguje vaše telo. Je to oveľa dôležitejšie ako to, čo hovoria posledné štúdie alebo vám poradila dobrá susedka,“ upozorňuje študentov výživová poradkyňa.

 

Niekedy počas učenia potrebujete doplniť aj vitamíny. Ktoré vám môžu najlepšie pomôcť?

Mnohí študenti počas skúškového obdobia trpia nespavosťou, výkyvmi telesnej hmotnosti, stresom, problémami so žalúdkom a podobne. Aj rôzne vitamíny a minerály vám môžu pomôcť. Pozrime sa na tie najznámejšie.

Vitamín B

Vitamín B1 zlepšuje náladu, ale najmä pomáha pri premieňaní cukrov na energiu. Taktiež prispieva k rovnováhe nervového systému, srdca a pečene. Ak ho má človek nedostatok, môže mu spôsobiť oslabenie pamäti či zvýšenú precitlivenosť. Vitamín B1 sa dá nájsť napríklad v bravčovom mäse, vaječnom žĺtku, špargli, celozrnných obilninách či pivných kvasniciach.

Ak vám chýba energia, pomôže vám ju doplniť vitamín B6, ktorý pozitívne ovplyvňuje chuť do jedla. Ak vám chýba, prejavuje sa tak, že budete zrejme nervózni a podráždení. Nájsť ho môžete v rybách, banánoch, orechoch, kukurici, sóji či zemiakoch. Dôležité je ale si uvedomiť, že vitamín B si telo nedokáže uložiť na dlhší čas, preto je nevyhnutné, aby si ho človek neustále dopĺňal.

Vitamín B12– ako jediný vitamín obsahuje aj kov kobalt. Nájdete ho v rybách, vo vajciach, v mlieku a mäse. Spolu s kyselinou listovou zohráva dôležitú úlohu pri správnej látkovej premene homocysteínu na metionín, pričom práve príliš vysoká hladina homocysteínu zvyšuje riziko vzniku demencie.

Vitamín E – podobne ako ginko pôsobí ako antioxidant a vychytáva voľné radikály. Najviac ho do organizmu dostanete, ak budete jesť orechy, vaječné žĺtky, obilniny a mlieko.

Ginko Biloba

Ginko má veľmi blahodárne účinky na pamäť a lepšie myslenie. Okrem iného výskumy dokazujú, že ginko môže pozitívne pôsobiť na osoby, ktoré trpia prejavmi úzkosti. Ginko obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré napomáhajú k stimulovaniu nervového systému. Dôležité je však vedieť, že užitím napríklad niekoľkých tabletiek, sa vám pamäť hneď nezlepší. Na lepšiu stimuláciu pamäti budete potrebovať dlhšie užívanie.

Lecitín

Lecitín je látka, ktorá dokáže pozitívne ovplyvniť intenzitu myslenia. Kde ho môžeme nájsť? Lecitín sa nachádza sa napríklad v rybách, pšenici, vajciach či v sóji. Okrem iného má pozitívne účinky na vysoký cholesterol, znižuje krvný tlak či urýchľuje regeneráciu. V prípade užívania lecitínu je dôležité, aby sa dodržiaval dávka, ktorá je predpísaná.

 

Poriadnite sa vyspite

Je veľký rozdiel medzi množstvo spánku, s ktorým dokážete fungovať a s ktorým fungujete najlepšie. Pravda je taká, že 95% dospelých potrebuje 7,5 až 9 hodín spánku. Pri nedostatku spánku sú v ohrození všetky duševné schopnosti: pamäť, tvorivosť, riešenie problémov a kritické myslenie. Čo sa týka zapamätávania, tak nové poznatky sa ukladajú do dlhodobej pamäti počas najhlbšej fázy spánku. A preto:

1. Dodržujte pravidelný rozvrh. Vstaňte a choďte spať každý deň v rovnakom čase. Dlhší spánok si doprajte len v nedeľu. Keď si ľahnete na posteľ v tom istom čase, tak telo sa automaticky pripraví na spánok.

2. Vyhnite sa všetkých obrazovkám. Hodinu pred spaním nesledujte tablet, mobil, počítač a TV.

3. Pred spaním nepite kávu a nič nejedzte.

Čítajte viac o téme: Efektívne učenie
Zdieľať na facebooku