7 tipov, ako sa zbavit svojej lenivosti

Aj vás občas dobieha vlastná lenivosť? Začnite s ňou bojovať čo najskôr.
Aj vás občas dobieha vlastná lenivosť? Začnite s ňou bojovať čo najskôr. / Foto: Shutterstock

Lenivosť tu bola vždy a je dobré naučiť sa proti nej bojovať čo najskôr. Mnohí  sa poučili z hesla: „Lenivosť plodí lenivosť“ a rozhodli sa žiť radšej aktívnejšie. Aby ste aj vy porazili vlastnú lenivosť, ponúkame vám pár trikov a účinných tipov, ako na to. Svojou jednoduchosťou vám pomôžu nastaviť vaše zmýšľanie a stereotyp každodenného života. Inšpirujte sa a prinúťte samých seba k väčšej produktivite.

 

Odstopujte si 10 minút

Nastavte si odpočítavanie alebo budík, ktorý vám odstopuje 10 minút. Počas tých 10 minút sa snažte urobiť, čo najviac práce. Uvedomíte si, čo všetko ste schopný urobiť za 10 minút a je pravdepodobné, že po zaznení signálu budete pokračovať ďalej. Motivujete samých seba k práci naviac. A ak aj skončíte zároveň so signálom, aspoň niečo urobíte. Prakticky ide o dohodu vás so samým sebou, že za daný časový úsek skúsite urobiť, čo najviac práce. Aj keď to možno nie je lákavá činnosť, bude to trvať len 10 minút a potom, čo už ste zaujatí, je menej lákavé túto činnosť opustiť.

Tiež to môžete urobiť v podobe 10 minútovej odmeny. Po činnosti, ktorá bude trvať napríklad 30 minút si odstopujete 10 minút oddychu, počas ktorého môžete robiť čokoľvek. Počas pracovnej doby tak vynaložíte maximu energie s tým pocitom, že už onedlho si budete môcť na krátky čas v pokoji vydýchnuť. K práci sa vrátite s ľahkosťou, pretože viete, že o pol hodinu vás čaká ďalší čas na oddych. Možno vás práve takýto systém práce prinúti urobiť to, čo by ste za iných okolností neurobili vôbec, alebo za oveľa dlhší čas.

 

Ľahkú prácu si odložte na ráno

Poviete si, čo je ta logiku, odkladať si prácu na druhý deň, keď ju môžete urobiť hneď. Je v tom malý trik. Ak sa vám počas dňa nazbierajú úlohy, o ktorých viete, že sú jednoduché, nechajte si ich na ráno. Keď sa do nich na druhý deň pustíte, s ľahkosťou ich zdoláte za krátky čas a budete mať pocit, že zdoláte ešte mnoho práce. Vaše chcenie sa tak naštartuje a podáte ešte väčší výkon. Možno tak urobíte viac práce, než ste sami predpokladali a zvyšok voľného času si vychutnáte s pocitom dobre vykonanej práce.

 

Športom proti lenivosti

Ak si doprajete pár minút športu hneď ráno, vaše telo sa prebudí oveľa skôr a vy sa cítite nabitý energiou. Budete od rána energický či akčný a s chuťou sa pustíte do vašej práce. Toto pravidlo kľudne môžete využiť aj počas dňa, kedy vždy po fyzickom pohybe nadobúdate pocit sviežosti.

 

Navštevujte miesta, ktoré vás k práci motivujú

Pracujete doma a stále na vás vplýva moc internetu, sociálnych sietí či iných rušivých elementov? Vyberte sa na miesto, ktoré vás k vašej produktivite motivuje. Ak vás neovplyvní miesto, tak minimálne ľudia naokolo, ktorí budú usilovne pracovať, čo nakoniec prinúti aj vás. Študenti tak využívajú knižnice, kde je ticho, naokolo sú pracujúci kolegovia a k dispozícií majú veľké množstvo literatúry. Dobrým tipom sú aj kaviarne či parky, kde ľudia chodia čerpať nápady a dobrá energia a ľudia ich poháňajú vpred.

 

Urobte denne aspoň malý krôčik

Najťažšie je jednoducho začať. Aby ste počas dňa vôbec začali robiť činnosť, do ktorej sa vám vôbec nechce, musíte postupovať malými krokmi. Potrebujete sa učiť niekoľko stranové skriptá, aspoň si ich vytlačte, pripravte, zvýraznite alebo zľahka čítajte. Musíte napísať niekoľkostranovú esej? Hľadajte si k téme potrebné materiály, analyzujte, spájajte a premýšľajte nad hlavnými bodmi eseje, ktoré si zapíšte. Aj keď  sa vám nechce tráviť čas písaním, aspoň čas využijete efektívne a nasledovný deň už budeme vedieť, ako máte písať a kde nájdete potrebné informácie. Dôležité je sa nevzdať a začať aspoň nejakým spôsobom.

 

Motivuj samého seba

Niekedy stačí, aby ste sa sami seba opýtali tie správne otázky. Najúčinnejšie sú otázky, ktoré vo vás vyvolajú motiváciu niečo dosiahnuť. Napríklad otázky ako tieto:

Ako bude tvoj život vyzerať o 5 rokov, ak aj naďalej mieniš nerobiť nič a zotrvať na rovnakej ceste? Môže sa moje život a moje smerovanie ešte zmeniť, alebo je neskoro? Som až taký lenivý, že nedokážem urobiť ani minimum z práce, ktorú bežne ľudia vykonávajú každý deň a niekoľko hodín?

Po doznení otázok si odpovie každý sám a je pravdepodobné, že vás to motivuje aspoň k malej činnosti či zmene vášho stereotypu. Vždy lepšie ako nič a čakať na zázrak.

 

Odpočinok a spánok

V niektorých prípadoch je naša lenivosť zapríčinená najmä únavou. Ak máte pocit, že je to pravda a vaše telo trpí nedostatkom energie, doprajte si to, čo potrebujete. Oddýchnite si, zrelaxujte a dajte svojmu telu dostatok spánku. Pomôcť by vám mohla aj prechádzku na čerstvom vzduchu či iné aktivity spojené s psychickým aj fyzickým pokojom.

Zdieľať na facebooku