12 jednoduchých krokov, ktoré vám pomôžu posilniť duševné zdravie

V súčasnosti sa čoraz viac ľudí snaží udržiavať svoje telo v dobrej kondícii. To však nestačí. Rovnako dôležité je dosiahnuť stav, v ktorom máme vyrovnanú a šťastnú myseľ.
V súčasnosti sa čoraz viac ľudí snaží udržiavať svoje telo v dobrej kondícii. To však nestačí. Rovnako dôležité je dosiahnuť stav, v ktorom máme vyrovnanú a šťastnú myseľ. / Foto: Unsplash

V súčasnosti sa čoraz viac ľudí snaží udržiavať svoje telo v dobrej kondícii. To však nestačí. Rovnako dôležité je dosiahnuť stav, v ktorom máme vyrovnanú a šťastnú myseľ. Existuje niekoľko faktorov, ktoré vám dokážu zlepšiť náladu a prispievajú k väčšej duševnej pohode. Pozrime sa na ne.

 

1. Dodržujte správne držanie tela

Každý človek sa občas hrbí. Najčastejšie sa hrbíme pri šoférovaní alebo pri práci na počítači. Hrbenie však nespôsobuje len bolesti krku a chrbta, ale môže tiež vyvolávať smútok. Vedci zistili, že keď sa ľudia hrbia, tak sa im skôr vynárajú v pamäti negatívne spomienky, a to v nich vyvoláva pocit bezmocnosti a smútku.

 

2. Napíšte si veci, za ktoré ste vďační

Dnes je už všeobecne známe, že existuje veľmi silné spojenie medzi vďačnosťou a šťastím. Už len kvôli tomu sa oplatí viesť denník, do ktorého si môžete zapisovať, za čo všetko ste vďační. Môžu to byť na prvý pohľad úplne jednoduché veci. Niekedy dokážu potešiť maličkosti. Vďačnosť môžete prejavovať aj tým, že napíšete ľuďom na lístky poďakovanie. Slová vďaky zlepšia náladu vám aj tým, ktorým ďakujete.

 

3. Spievajte si

Je dobré, keď radi spievate a máte napríklad aj možnosť s niekým si spoločne zaspievať. Dobré je navštevovať nejaký folklórny súbor, spevácky krúžok alebo byť súčasťou spevokolu v kostole. Ak nemáte takéto možnosti, skúste si občas s kamarátmi len tak zaspievať. Bolo zistené, že spev znižuje stresový hormón a keď spievate v skupine ľudí, pozitívne pôsobenie je ešte väčšie. Bolo tiež zistené, že hudba a spev majú pozitívny vplyv na vedomosti žiakov v škole a tiež na deti s ADHD.

 

4. Dajte si pauzu od sociálnych sietí

Sociálne siete sú skvelé na udržiavanie kontaktov s priateľmi, ale keď začnete byť nervózni kvôli malému počtu lajkov a komentárom, nastal čas na chvíľku sa od nich odpútať. Nemusíte byť predsa pri všetkom. Niekedy je lepšie vnútorne sa stíšiť a sami zistíme, že sa dobijete energiou lepšie ako pri počítači či s mobilom v ruke. Keď sa zahĺbite do svojho srdca a duše, objavíte možno neobjavené a lepšie vypátrate, čo vlastne chcete. A aj bez reklamy zistíte, v čom sa ukrýva podstata vášho šťastia. Určite týždeň alebo aj dva ostatní na sociálnych sieťach bez vás vydržia a vy budete mať konečne dostatok času na to, aby ste sa opäť vrátili ku komunikácii s reálnymi ľuďmi.

 

5. Čítajte knihy

V súčasnosti ľudia väčšinou pozerajú televíziu alebo si niečo prezerajú na internete, a to väčšinou pred spaním. Ale toto nie je pred spaním ten najlepší nápad. Mozog totiž potrebuje nejaký čas, než sa dostane do spánkové režimu a obrazovky mu v tomto smere veľmi nepomáhajú. Mnohé organizácie, ktoré sa zaoberajú spánkom, odporúčajú čítať si pred spaním papierovú knihu. Po prebudení sa nebudete cítiť vyčerpaní. Kniha po dlhom a náročnom dni nám umožňuje si oddýchnuť a zabudnúť na problémy, ktoré sa počas dňa udiali. Čítanie predstavuje aj účinný prostriedok, ktorý pomáha znižovať stres. Podľa štúdie uskutočnenej v roku 2009 vedci zistili, že čítanie môže znížiť mieru prežívaného stresu až o 68 percent. Autorov obraz sveta, nech už je akýkoľvek, totiž pomáha ľuďom uniknúť pred obavami a strachmi každodenného života.

 

6. Často chodievajte do prírody

Ak máte pocit, že sa vo vás nahromadilo veľké množstvo stresu a ťažko sa vám sústreďuje, je čas ísť do prírody. Vedci v jednom výskume zistili, že ľudia, ktorí chodia na prechádzky do prírody, sú kreatívnejší a pozornejší ako ľudia, ktorí sa prechdázali po meste alebo relaxovali doma. Príroda má pre človeka význam nielen v pracovnej oblasti, ale aj v oblasti rodinného života. Rodičia, ktorí sú spojení s prírodou, ktorí sú radostní a kreatívni, uľahčujú svojim deťom ceniť si život a učia ich milovať svet. Dieťa sa rodí na svet s prirodzenou túžbou milovať prírodu. Je zvedavé a túži skúmať existujúce veci navôkol. Ak rodič chce a má chuť, môže toto nádherné dobrodružstvo spočívajúce v skúmaní sveta a prírody absolvovať so svojím dieťaťom. Keď rodič učí dieťa milovať prírodu, nevytvára u neho tak len schopnosť vnímať krásu sveta, ale vďaka spoločným rozhovorom a potulkám sa formuje aj krásny vzťah medzi ním a dieťaťom.

 

7. Chodievajte často na slnko

Vitamín D pomáhá okrem iného bojovať proti depresiám. Keď ultrafialové paprsky dopadnú na kožu, pretvoria vitamín D v pokožke na použiteľnú formu. Pár minut každodenného priameho slnečného svitu vám preto môže výrazne zlepšiť náladu.

 

8. Usmievajte sa

Neurovedci zistili, že vždy, keď sa usmejeme, uvoľňuje sa dopamín, endorfíny a serotonín. Tieto hormóny dávajú signál mozgu, že sa cítite dobre. To nielen uvoľňuje stres a hladinu bolesti, ale znižuje aj krvný tlak a tep srdca. Keď sa viac smejete, budete dlhšie žiť. Keď vidíte, že sa usmievajú druhí, v tele sa vám aktivuje rovnaký mechanizmus, a preto je smiech „nákazlivý“.

 

9. Prežívajte určitý čas so zvieratami

Mnohých ľudí prítomnosť zvierat teší. I ten najmenší kontakt so zvieratami vyvoláva v mozgu vylučovanie oxytocínu,teda hormónu, ktorý uvoľňuje organizmus a prináša pocit spokojnosti. Ak nemáte doma zvieratko, môžete chodiť za zvieratkami do útulku.

 

10. Robte kreatívne veci

Každý túži nejakým spôsobom vyjadriť svoje vnútro, a tak ľudia už tisícky rokov sa kreatívne prejavujú. Kreatívne činnosti podporujú duševné zdravie. Je jedno, čo robíte. Kreslite, píšte, spievajte, šite, s láskou varte, pestujte kvetiny...Toto všetko pomáha upokojiť sa a tiež zbystriť myseľ. Aj vďaka kreativite dokáže byť mozog mladý.

 

11. Meditujte

Meditácia má upokojujúce účinky na telo i myseľ. Štúdia z roku 2018 uviedla, že meditácia pomáha vojnovým veteránom trpiacim posttraumatickou stresovou poruchou. Ďalšia štúdia objavila, že kombinácia fyzického cvičenia a meditácie môže výrazne zredukovať príznaky depresie a zlešiť mozgovú aktivitu. Aj keď nemáte veľa času i pár minút meditácie vám môže pomôcť.

 

12. Zaraďte do stravy omega 3 nenasytené mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny majú mnoho  priaznivých zdravotných účinkov. Okrem iného znižujú riziko depresie a schizofrenie.

 

Čítajte viac o téme: Šťastie, Zdravie
Zdieľať na facebooku