Najnovšie výskumy dokazujú, prečo je dôležité čítať papierové knihy

Čítačky kníh sú síce veľmi praktické, ale klasické knihy prinášajú do života oveľa viac fyzických i duševných výhod.
Čítačky kníh sú síce veľmi praktické, ale klasické knihy prinášajú do života oveľa viac fyzických i duševných výhod. / Foto: Bigstock

Dnes už všetci vieme, že čítanie prináša do života množstvo benefitov. Ale ak ich chceme využiť naozaj naplno, musíme čítať klasické knihy, ktoré sú vytlačené na papieri.

 

Čítačky kníh sú síce veľmi praktické, ale klasické knihy prinášajú do života oveľa viac fyzických i duševných výhod. Rozdiel medzi čítaním z papiera a čítaním z monitora je odlišný  a vieme o ňom už niekoľko rokov. Prvýkrát s touto myšlienkou prišiel Jakob Nielsen už v roku 1997.  Pri čítaní z papiera čítame slovo od slova, riadok za riadkom, vytvárame si v hlave obraz a stávame sa s aktérmi príbehu. Sami príbeh aktívne dotvárame, predstavujeme si ho, sme do neho hlboko ponorení. Naopak pri čítaní z monitora sa správame úplne inak. Tzv. skenujeme. Prelietavame očami čítaný text, hľadáme v ňom oporné body tzv.kľúčové slová, titulky a podtitulky, snažíme sa z textu vytiahnuť len dôležité informácie, zameriavame sa na kratšie odsedky a tie dlhšie nečítame. Jakob Nielsen zistil, že aj tí, ktorí prečítajú celú stránku, zapamätajú si len 75 percent obsahu.  Prečo je to tak? Na internete je toľko článkov, že keby sme ich všetky čítali slovo od slova, nerobíme celý život nič iné. Pozrime sa aj na ďalšie výhody čítania klasických kníh.

 

1 | Zlepšenie slovnej zásoby

Podľa štúdie Univerzity v Berkeley čítanie klasickej papierovej zvyšuje slovnú zásobu o 50 percent viac než sledovanie televízie, čo potom vedie k celkove vyšším výsledkom v inteligenčných testoch. Výskumy naznačujú, že čítanie na obrazovke tento efekt spomaľuje o 20 až 30 percent.

 

2 | Zlepšuje sa výkon mozgu

Pravidelné čítanie zvyšuje efektivitu mozgu, je výkonnejší, menej sa opotrebuváva, zlepšuje pamäťové funkcie a spomaľuje proces starnutia. Ďalší odborníci tvrdia, že čítanie je ako účinné mozgové cvičenie, ktoré znižuje psychický pokles až o 32 percent. Takto sa kniha stáva významnou prevenciou pred demenciou a Alzheimerovou chorobou.

 

3 | Vďaka čítaniu sme empatickejší

Čítanie zlepšuje aj naše vzťahy s okolím. Podľa jedného z výskumov literatúra pomáha čitateľom pochopiť, čo sa deje v jeho psychike, ale ako reagujú aj iní ľudia. Pochopenie duševných vzťahov je dôležitou zručnosťou, ktorá umožňuje lepšie fungovanie človeka v spoločnosti.

 

4 | Čítanie zlepšuje koncentráciu

Ďalšia výhoda spočíva v tom, že v papierovej knihe môžeme otáčať stránky. To pomáha pri vyššej koncentrácii, ktorá vedie k lepšiemu pochopeniu a spracovaniu toho, čo vlastne čítame.

 

5 | Relax

Kniha po dlhom a náročnom dni nám umožňuje si oddýchnuť a zabudnúť na problémy, ktoré sa počas dňa udiali. Čítanie predstavuje aj účinný prostriedok, ktorý pomáha znižovať stres. Podľa štúdie uskutočnenej v roku 2009 vedci zistili, že čítanie môže znížiť mieru prežívaného stresu až o 68 percent. Autorov obraz sveta, nech už je akýkoľvek, totiž pomáha ľuďom uniknúť pred obavami a strachmi každodenného života.

 

6 | Čítanie nám pomáha ľahšie zaspať

Vytvorenie čítacieho rituálu pred spaním pomáha podľa odborníkov z Mayo kliniky zaspávať. Toto sa však nevzťahuje na elektornické zariadenia. Ak teda chcete ľahko zaspať, zoberte si do postele klasickú knihu, prečítajte si niekoľko strán a sami zistite, či to funguje alebo nie.

 

7 | Čítanie je nákazlivé

75 percent rodičov si želá, aby si ich deti viac čítali. Najlepšie je, keď vidia aj svojich rodičov čítať. Môžete im čítať aj nahlas. A nemusíte nahlas čítať len maličkým deťom. Skúste čítať aj tým starším. Väčšinou je to tak, že keď sa deti naučia čítať samy, tak rodičia im už nahlas nečítajú. A to je chyba. Práve toto hlasné čítanie rodičov ich môže mimoriadne motivovať k tomu, že si knihy ešte viac obľúbia.

 

Ak človek kombinuje obidve metódy, teda číta online médiá a občas si otvorí knižku, potom je všetko v poriadku. Problém nastáva v prípade, keď z papiera už nečíta nič. Mozog je totiž plastický, dokáže sa meniť a pokiaľ ho naučíme iba skenovať, zabudne čítať. Pre ľudí, ktorí celý život čítajú len online zdroje, môže byť prečítanie klasického knižného románu doslova utrpením.

Čítajte viac o téme: Knihy
Zdieľať na facebooku