Chcete šťastné dieťa? Zjednodušte mu život!

Jednoduchosť v mnohých smeroch dokáže do života vniesť deťom i dospelým viac šťastia.
Jednoduchosť v mnohých smeroch dokáže do života vniesť deťom i dospelým viac šťastia. / Foto: Shutterstock

Komplikujeme život nielen sebe, ale aj deťom. Začali nám v ňom chýbať obyčajné chvíľky, kedy môžeme byť bez výčitiek svedomia sami sebou, so svojimi myšlienkami. Hľadať vlastné stratégie, ako riešiť bežné životné situácie. A prenášame to aj na naše deti.

 

Súčasná doba nás poháňa k maximálnym výkonom. Táto túžba sa už dávno netýka len dospelých, ale zasiahla už aj detský svet. Veď už maličké deti často navštevujú množstvo krúžkov, kurzov alebo rôzne tréningy. No nie všetci rodičia súhlasia s týmto štýlom výchovy, rýchlym tempom a kalendárom zaplneným každodennými povinnosťami. Sú aj takí, ktorí si túžia svoj život zjednodušiť tak, aby si ho mohli v pokoji a v pohode užívať. A k takémuto prístupu k životu vedú aj svoje deti. Jednou z takýchto matiek je aj blogerka a spisovateľka Sandy Kreps, ktorá na svojom blogu píše o svojej rodine a ich jednoduchom živote, v ktorom sa vyhýbajú zbytočnému konzumu. Ona sama hovorí, že vďaka zmenenému životnému štýlu je celá jej rodina  šťastnejšia a pokojnejšia. Na základe akých činností a prístupov k životu sa sa možno podľa nej dopracovať k spokojnejšiemu životu?

 

Dajte deťom menej hračiek

Dnešné deti majú veľké množstvo hračiek, a preto sa s nimi nevedia poriadne hrať. Prítomnosť množstva úžasných a lákavých hračiek nedovolí dieťaťu hlboko sa ponoriť do hry a práve preto ich často vidíme, ako  preskakujú od jednej k druhej. Hračky preto pravidelne preberajte a snažte sa kontrolovať aj ich príliv do domácnosti. Nemusíte kupovať každú novinku a upozornite aj rodinných príslušníkov, aby pri každej návšteve nenosili deťom nové hračky. Ak budú ať menej hračiek, budú sa hrať s väčšou chuťou a budú tvorivejšie.

Priaznivci jednoduchého života tiež preferujú jednoduchšie hračky, ktoré dieťaťu umožňujú hrať sa s nimi viacerými spôsobmi a viac zapojiť fantáziu. Ak sa nechcete hračiek rovno zbavovať, dobré riešenie je také, že ich na určitý čas odložíte z dosahu detí. Polovicu hračiek zoberte a uskladnite a po niekoľkých mesiacoch až pol roku ich vymeňte. Dieťa bude mať pocit, že dostalo nové hračky a bude sa s nimi zase nadšene hrať. Sandy Kreps tiež odporúča zapájať deti aj do pravidelného procesu triedenia hračiek a odevov.

 

Úroveň dieťaťa sa neodvíja od toho, koľko krúžkov navštevuje

Dnes je veľmi populárne prihlásiť deti do veľkého množstva krúžkov. Niektoré deti majú aj dva krúžky denne. Existujú rodičia, ktorí sa na základe tohto navzájom porovnávajú a žijú v presvedčení, že ich dieťa má vyššiu úroveň a je šikovnejšie, keď navštevuje veľké množstvo rôznych aktivít. Opak je často pravdou. Takéto dieťa sa nemôže poriadne na nič sústrediť a často ho potom ani nič poriadne nezaujíma. Do krúžkov potom chodí len preto, aby urobilo radosť rodičom.

Skúste sa preto zamyslieť nad počtom krúžkov a ďalších mimoškolských aktivít. Má dieťa ešte vôbec čas na voľnú hru? Tá je pre dieťa rovnako dôležitá ako učenie a rozvíjanie talentov. Sandy Kreps tiež odporúča rodičom, že síce určitý režim dňa je síce potrebný, ale nemusíte mať naplánovanú každú minútu. Deti sa potrebujú aj voľne hrať. Práve vtedy sa najlepšie rozvíja ich kreativita a tiež pohybové szručnosti.

 

Zjednodušte si život plánovaním

Sandy Kreps odporúča dokonalé rodinné plánovanie v spoločnom kalendári, do ktorého môžete písať všetko. Napríklad aj také veci ako platenie školských obedov, prehliadky u zubára, návštevy príbuzných, návštevy kultúrnych podujatí a podobne.Takto celá rodina vie, čo je v ktorý deň naplánované, čo je potrebné urobiť a zbytočne sa nikto nestresuje.Nezabudnite si do kalendára naplánovať aj odpočinok s rodinou, stolové hry, prechádzky, spoločné čítanie  alebo spoločné leňošenie.

 

Televízor a počítač používajte minimálne

Sandy Kreps odporúča dohliadnuť aj na to, aby deti netrávili príliš veľa času pred televíznou obrazovkou alebo so svojimi telefónmi, tabletmi a inými elektronickými hračkami. Život on-line so svojím nekonečným množstvom protichodných informácií o všetkom možnom je pre dnešné deti totiž zdrojom stresu. Niektoré štúdie tvrdia, že deti, ktoré pozerajú vo veľkej miere televízor, sú nepozornejšie a horšie sa im vyvíja mozog. Na TV sa stačí pozerať, mozog môžete doslova “vypnúť”, pretože sa nemá do čoho zapájať. Televízor vás nakoniec unaví, veľa ľudí pri ňom zaspáva. Pri aktivitách ako rozprávanie sa s priateľom, čítanie knihy, pri športe, dieťa je aktívne a jeho mozog musí pracovať. Pridlhé pozeranie TV robí deti pasívnejšími vo svojom živote. Televízia je návyková, preto je na nej mnoho ľudí závislých. Aby bola  zabezpečená vysoká sledovanosť v televíznych  programoch sa manipuluje s citmi, ako sú  strach, vina, smútok, túžba, nešťastie. Deti nie sú dostatočne zrelé na to, aby vedeli tento nápor pocitov adekvátne spracovať. Hrozí nebezpečenstvo, že určitým pocitom neporozumejú a dostanú sa do zbytočných problémov. Tiež si treba uvedomiť, že v televízii sú mnohé veci prikrášlené, zveličené a zmanipulované.

 

Doprajte deťom aj kontakt s prírodou

Je vedecky dokázané, že pobyt v prírode obohacuje deti vo viacerých smeroch. Vďaka častému pobytu v prírode sa dobre rozvíja hrubá a jemná motorika, logické uvažovanie,  predstavivosť, fantázia, rozvíjajú sa sociálne vzťahy, komunikácia, kooperácia, prebúdzajú sa  zmysly, empatia, pokora. Príroda priaznivo vplýva na upokojenie hyperaktívnych detí a pôsobí na celú rodinu relaxačne. Ak deti chodia do prírody málo alebo vôbec, môže sa znížiť ich imunita, nedostatok pohybu prispieva k narastaniu obezity a stráca sa zmysel pre orientáciu. V posledných rokoch  sa zistilo aj to, že nedostatočný kontakt s prírodou spôsobuje poruchy správania, rednutie kostí, alergie, zvýšený stres, ba dokonca kriminalitu.

 

Výchova k samostatnosti a k domácim prácam

Pre zjednodušenie spoločného života a šťastnejší život detí je tiež vhodné viesť ich k samostatnosti a zapojeniu sa do domácich prác. Samozrejme, je potrebné brať do úvahy vek a schopnosti detí. Pri spoločných nákupoch im potom môžete nenápadne vštepovať svoj postoj k zbytočnému utrácaniu za veci, ktoré nie sú k nášmu životu nevyhnutné.

Nejakú dobu trvá, než sa zbavíte zbytočných činností, zmeníte svoje zvyky a vytvoríte si nový rodinný rytmus. „Začnite preto pomaly a malými zmenami a myslite pri tom na to, ako chcete, aby váš život vyzeral," odporúča Sandy Kreps.

Čítajte viac o téme: Šťastie
Zdieľať na facebooku