11 spôsobov, ktoré pomáhajú predchádzať smútku

Smútok je jedna zo základných ľudských emócií, je reakciou na nepríjemné zážitky, ktorých je v našom živote veľa.
Smútok je jedna zo základných ľudských emócií, je reakciou na nepríjemné zážitky, ktorých je v našom živote veľa. / Foto: Bigstock

Smútok je jedna zo základných ľudských emócií, je reakciou na nepríjemné zážitky, ktorých je v našom živote veľa. Niekedy sa pred smútkom ujsť nedá, inokedy si ho v hlave vytvárame sami. Existujú aj také typy smútku, ktorým sa dá predísť. Ako to urobiť?

 

Smútok je súčasťou života. Niekedy môže prísť bez zjavnej príčiny, inokedy je prudkou reakciou na konkrétne situácie. Pôsobí na úrovni aj duše. Smútok je najčastejšie reakciou na konkrétnu stratu. Môže to byť strata milovanej osoby, smútok po rozchode s partnerom, strata zamestnania a podobne. No smútok môže vzniknúť len na  úrovni našej mysle, ktorá má dar predstavivosti. A tak môžeme pociťovať aj smútok nad imaginárnymi (predstavovanými) stratami – stratou príležitostí, stratou slobody, stratou istoty a podobne. Smútok prichádza vtedy, keď sa naša myseľ rozhodne, že už nemáme dôvod bojovať a nemáme možnosť ovplyvniť alebo zvrátiť situáciu, v ktorej sa nachádzame. Cieľom smútku je spomaliť telo po predchádzajúcom strese. To vytvára priestor, v ktorom môžeme spracovať to, čo sa stalo, a zároveň si zahojiť rany a pomaly sa vrátiť do normálneho života. Smútok si vyžaduje svoj čas. Väčšinou  po určitej dobe vyprchá, skončí sa. Ak si do života prenášate staré smútky alebo váš vnútorný smútok neodchádza, väčšinou to zhoršuje kvalitu vášho života, ba dokonca aj zdravia. Dlhodobý smútok môže mať za následok zvýšený zápal v tele. V takomto prípade je vhodné nájsť pomoc odborníkov. Pomôžu vám spracovať také témy v živote, s ktorými si neviete sami poradiť. Existujú však aj také smútky, ktoré človek dokáže odstrániť zo svojho života aj bežnými činnosťami. Len si musí vedieť nájsť na ne čas alebo si na ne spomenúť, keď cíti, že smútok sa opäť vkráda do jeho duše. 

Pozrime sa na niekoľko spôsobov, ktoré pomáhajú prekonávať smútok.

 

1. Čo najmenej myslite na sklamania, ktoré ste zažili v minulosti

Možno váš smútok pramení z toho, že sa neustále pozeráte na to, čo už je za vami a vyčítate si svoje chyby. Bolesť a sklamania z minulosti vám v ničom nepomáhajú. Nemôžete ich nijako ovplyvniť. A možno práve kvôli týmto spomienkam často cítite smútok a ste bez energie. Presuňte svoju pozornosť do prítomnosti a snažte sa začať žiť vedomý život

 

2. Chodievajte častejšie do prírody

Príroda vie byť liekom. Ovplyvňuje aj našu náladu. Množstvo vedeckých poznatkov potvrdzuje , že pobyt v prírode má pozitívny účinok na naše mentálne aj fyzické zdravie. Už len pohľad na prírodnú scenériu zlepšuje funkciu mozgu. Zlepšuje tiež činnosť srdca, znižuje úzkosť, depresiu a príznaky únavy. Pozitívne vplýva na imunitný systém.

 

3. Zmeňte svoj jedálniček

Niet divu, že ľuďom, ktorí prejdú na stredomorskú alebo inú zdravšiu stravu, sa zrazu zlepší aj ich duševné zdravie. Keď prestanete prijímať škodlivé jednoduché uhľohydráty, urobí to vo vašom tele zásadné zmeny.  Dávajte si pozor aj na GMO potraviny. Geneticky modifikované potraviny môžu spôsobovať niektorým ľuďom zdravotné problémy, napríklad s trávením. Keďže existuje priame spojenie medzi črevom a mozgom, nemôžeme sa čudovať, prečo sú ľudia vo výraznej miere depresívni a majú zlú náladu.

 

4. Osloboďte sa od negatívnych vecí, ktoré spôsobujú smútok

Možno každý deň chodíte do práce, ktorou opovrhujete. Uvedomujete si, že vďaka nej môžete platiť účty, máte jedlo a bývanie. Ale možno už dlhé roky nemôžete spávať a ráno cítite úzkosť. Ak to až takto prežívate, odoborníci radia urobiť zmenu. V starobe nikto nemyslí na to, že posledné roky venoval len svojej práci, väčšina ľudí myslí len na to, že mohli viac času stráviť s tými, ktorých majú najradšej. Nedovoľte, aby zlá práca alebo zlý vzťah z vás vysali život. Pretrhnite čo najskôr tie reťaze, ktoré vás ťahajú nadol a nedovolia vám čo najviac sa smiať.

 

5. Aj cvičenie vám môže pomôcť prekonať smútok

Vďaka pohybu si nielenže udržíte zdravie, ale pri cvičení sa zvyšujú aj serotonín a dopamín v mozgu. Ich hladina v krvi vzrastá už po desaťminútovom cvičení. Ešte 30 minút po fyzickej námahe si telo udržuje približne desaťnásobné množstvo endorfínov. Pri športovaní si človek aj dobre oddýchne. Stres a problémy sa pri cvičení dostávajú na vedľajšiu koľaj, lebo sa zameriavate hlavne sami na seba a po cvičení máte radosť z toho, že ste nabrali novú energiu. Je dokázané, že cvičenie zlepšuje náladu a znižuje pocity depresie, úzkosti a stresu. Je to vďaka zmenám v mozgu, ktoré regulujú stres a úzkosť. Cvičenie zvyšuje množstvo endorfínov, ktoré pomáhajú vytvárať pozitívne pocity a znižujú vnímanie bolesti. Nezáleží na tom, ktorému športu sa venujete. Vaša nálada sa môže zlepšiť pri akomkoľvek športe.

 

6. Rozprávajte sa s tými, ktorí vás majú radi

Sklamanie a bolesť sú súčasťou života. Niekomu pomáha hlavne to, keď sa môže s dobrým človekom o svojom trápení porozprávať. Môže to byť milujúca babička, kamarátka alebo váš partner (partnerka). Ktokoľvek vám môže pomôcť získať silu, je ten, koho by ste mali v ťažkých chvíľach vyhľadať.

 

7. Zmeňte prostredie alebo cestujte

Niekedy potrebujete zmeniť prostredie, aby ste zmenili pohľad na vašu prácu, rodinu či inú toxickú situáciu. Odísť niekam na chvíľu, môže byť osviežujúce a môže vám pomôcť zmeniť názory. Niekedy je ťažké cítiť smútok, keď sedíte na pláži a vlny vám obmývajú nohy. Alebo si urobte výstup na nejaký vrch a dívajte sa na svet z výšky. To tiež veľmi pomáha.

 

8. Buďte spirituálni

Výskumy ukazujú, že veľké množstvo ľudí verí v Boha alebo inú vyššiu moc. Niektorí ľudia, keď cítia sklamanie a beznádej, obracajú sa na tento zdroj,  a tak sa snažia získať novú silu. Skúste sa tiež zahĺbiť  do modlitby, meditácie alebo čítania povznášajúcich či motivačných kníh. Potrebujete aj spirituálny zdroj sily vo svojom živote. Ak teda veríte, že na vás dohliada vyššia sila, obráťte sa na ňu so žiadosťou o radu a pomoc.

 

9. Dávajte si pozor na toxických ľudí

Niektorí ľudia sú energetickí upíri, ktorí vás vyčerpávajú z vašej energie a zanechávajú vo vás pocit prázdnoty. Tieto pocity sa môžu vyskytnúť, keď ste v toxických vzťahoch alebo máte okolo seba ľudí, ktorí vás využívajú. Niekedy môže byť riešenie vašich problémov so smútkom jednoduché. Stačí, keď sa odpútate od týchto ľudí.

 

10. Vyskúšajte bylinky a výživové doplnky

Na trhu je množstvo výživových doplnkov a bylín, ktoré môžu pomôcť aj pri smútku. Napríklad ľubovník bodkovaný, rybí olej, pestrec mariánsky a levanduľa majú na telo upokojujúci účinok. Samozrejme, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom skôr, ako vyskúšate práve tento typ terapie, aby ste sa vyhli negatívnym interakciám.

 

11. Navštívte odborníkov

Kognitívno-behaviorálna terapia preukázala veľký úspech v pomoci pri poruchách duševného zdravia. Niekedy je potrebná osoba, ktorá má naozaj veľa skúseností, pomohla mnohým ľuďom a vašim problémom naozaj rozumie. Terapeuti, psychológovia či psychiatri denne pracujú s podobnými problémami, ktoré máte práve vy. Bolesť a sklamanie, ktoré cítite, nie sú jedinečné iba pre vás, pretože veľa ľudí sa cíti podobne ako vy. Z tohto dôvodu je niekedy naozaj dobré, keď sa zveríte do rúk odborníkom. Vedomie, že nie ste jediný na lodi smútku, môže byť veľmi liečivé a pomáha vám vidieť svet inými očami. Navyše, skvelí poradcovia vám môžu ponúknuť také nástroje, ktoré vám pomôžu bojovať s obrovským smútkom, ktorý prežívate.

Čítajte viac o téme: Emocionálna inteligencia
Zdieľať na facebooku