Ako nasmerovať svoju myseľ k vedomej existencii?

Prežiť každý deň v stave vedomého bytia predstavuje ten najlepší spôsob, ako zmeniť svoj život k lepšiemu.
Prežiť každý deň v stave vedomého bytia predstavuje ten najlepší spôsob, ako zmeniť svoj život k lepšiemu. / Foto: Pexels

Prežiť každý deň v stave vedomého bytia predstavuje ten najlepší spôsob, ako zmeniť svoj život k lepšiemu. Ako sa k tomuto stavu priblížiť tak, aby ste nemuseli výrazne meniť svoj životný štýl?

 

Pri vedomom bytí venujeme plnú pozornosť tomu, čo sa aktuálne deje a keď cítime, že sa nám spúšťa automatická reakcia v podobe negatívnych emócií, tak ich vedome stopneme a zmeníme to, čo si myslíme. Vďaka vedomej existencii si tiež viac uvedomujeme svoje fungovanie vo svete, svoje poslanie, svoje sny a túžby. Vedomý človek sa nenechá ľahko ovplyvniť inými ľuďmi. Je viac sám sebou. 

Nie každý človek však dokáže takýmto spôsobom fungovať. Väčšinou totiž fungujeme tak, že mnohé programy sa v určitých situáciách spúšťajú automaticky, pretože sú uložené v podvedomí a na to, aby sme sa vyhli ich pôsobeniu, potrebujeme presunúť našu vôľu do vedomia, čím sa zabezpečí, že sa vedome rozhodujeme o tom, čo si o veciach myslíme a následne, čo cítime, a tak sa vyhneme nežiadúcim emóciám, ktoré sú spúšťané podvedomými programami.  Zároveň sa však každý človek môže naučiť sústrediť svoju pozornosť na vlastné bytie, teda na to, ako reaguje v určitých životných situáciách. Okrem toho vedomé bytie umožňuje duši dosiahnuť harmóniu s telom. Učí tiež lepšie rozumieť vlastným emóciám, pocitom a myšlienkam. Existuje viac ciest, ako sa k tomuto stavu priblížiť. V článku uvádzame niekoľko jednoduchých spôsobov, ako princíp vedomého bytia uplatňovať každý deň. 

 

1. Plne sa sústreďte na svoje pocity

Tento postup spočíva v prepojení mozgu s telesnými pocitmi. Skúšajte praktizovať vedomý prístup zakaždým, keď sa venujete rutinným každodenným záležitostiam. Napríklad pri umývaní riadu, čistení zubov alebo vtedy, keď čakáte na vlak. Napríklad pri umývaní riadu úplne stačí uvedomiť si vôňu umývacieho prostriedku vznášajúce sa vo vzduchu, pocítiť naplno dotyk teplej vody na rukách, pozorne načúvať zvuk tečúcej vody a pozorovať obrazce, ktoré penové bubliny vytvárajú na vodnej hladine. Sústreďte sa nie na svoje problémy, ale na to, čo vidíte, cítite a vnímate práve v tú chvíľu. Takto sa dostávate aj do prítomného okamihu. Psychológovia to tiež pomenúvajú pojmom mindfulness. Ide o jednoduchú, ale efektívnu meditáciu, ktorá pomáha získať kontrolu nad rozlietanými myšlienkami a správaním. Mindfulness je proces aktívneho registrovania nových vecí. Dostáva človeka do prítomnosti. Všímavosť znamená udržanie vedomia v prebiehajúcom momente v súlade s našimi myšlienkami, citmi, telesnými pocitmi a okolitým prostredím. Všímavosť je tiež schopnosť rozvíjať si uvedomenie prítomného momentu, zatiaľ čo odsunieme bokom svoje naprogramované predsudky. Byť všímavý, znamená byť v spojení s priamou skúsenosťou momentu prítomnosti, tu a teraz s otvorenosťou, zvedavosťou a bez posudzovania. Vďaka tomuto sústredeniu na prítomnosť sa stávate citlivejší k prebiehajúcim súvislostiam. Táto technika obmedzuje obavy a strach z toho, že narazíte na niečo, čo nebudete schopní riešiť. Práve tento strach a obavy ľudí vyčerpávajú. Samotné premýšľanie nás nevyčerpáva.

Ľudia, ktorí mindfulness trénujú, sú sústredenejší ako tí, ktorí sa tomuto nevenujú. Je to tiež výborná technika na obmedzenie stresu, jedným slovom, táto metóda pomáha ľuďom prežívať rušný deň pokojným a produktívnym spôsobom. Všímavý stav mysle (mindfulness) je pojem, ktorý si začali v posledných rokoch všímať aj na rôznych prestížnych pracoviskách. Napríklad v spoločnostiach ako Apple, Yahoo, Starbucks alebo Google platia svojim zamestnancom kurzy zamerané práve na všímavosť mysle.

Vďaka tejto technike si začnete všímať aj také veci, ktoré ste predtým nikdy nepostrehli. Farby vám budú pripadať oveľa pestrejšie a chute výraznejšie.

 

2. Pozorujte svoj dych

Človek neprestáva ani na chvíľu dýchať, často však nevníma, že to robí a ako to robí. Čo najčastejšie obráťte svoju pozornosť na dych, sústreďte sa na proces dýchania, zbavte sa pocitov a myšlienok. Ak sa vám počas dňa nepodarí nájsť priestor a čas na sústredenie na vlastný dych, skúste k tomu nájsť pokojné miesto osamote doma. Keď sa presunieme o nejakých sto rokov naspäť, väčšina ľudí na svete pracovala rukami, a to napríklad na poliach alebo v remeselníckych dielňach. Boli tak viac v kontakte s pôdou, vodou, viac vnímali vzduch a podobne. Oveľa viac cítili prepojenie medzi svojím telom a aspektami planéty. Neskôr, keď sa začali viac využívať rôzne technológie v továrňach alebo v kanceláriách, boli ľudia zrazu viac odstrihnutí od svojho tela a a začali si menej všímať i svoje dýchanie. V dnešnom zrýchlenom svete nevenujeme pozornosť tomu, ako dýchame, čo môže viesť k úzkosti, stresu a depresii. Navyše tým, že väčšinu svojho života sedíme, zle dýchame, a to má rovnaký účinok na zdravie ako fajčenie. Keď sa postavíme a sústredíme sa na svoj dych, svaly na krku, ramenách a hrudníku sa môžu okamžite uvoľniť a vrátia sa do svojej optimálnej pozície. V tej chvíli začíname dýchať ďaleko prirodzenejšie.

 

3. Učte sa vedome jesť

Ak si dokážete nájsť čas, aby ste si naozaj vychutnali jedlo, aby vám pôžitkom bol doslova každý jeho kúsok, ak sa naplno sústredíte na dojmy z jeho vzhľadu, chute a vône, otvoríte si tým možnosť na nadviazanie dobrého vzťahu k zdravému a vedomému stravovaniu. Začnete sa viac zaujímať o kvalitu jedla, zlepší sa vám trávenie a celkovo to obohatí váš život. Je to oveľa lepší prístup, ako keď bleskovo nahádžete jedlo na tanier a bleskovo  a bezmyšlienkovito ho zjete.

 

4. Užívajte si  chôdzu a pobyt v prírode

Prechádzka alebo beh vytvárajú priestor aj na meditáciu. Je to výborný spôsob na pozorovanie vlastných myšlienok a emócií. V maximálnej možnej miere môžete vnímať všetko, čo sa deje vo vás aj okolo vás. Sústreďte sa na vlastné kroky, na dotyk chodidiel na zemi, na dýchanie pri chôdzi, na pohyb rúk, na pekné výhľady okolo seba. Sústredene ich pozorujte, zbavte sa povrchného vnímania reality, uvedomujte si všetky podrobnosti. Chôdza je tradičná meditačná technika. Napríklad indickí svätí muži a ženy nežili pôvodne ako mnísi v kláštoroch, ale boli skôr pútnikmi, ktorí sa vzdali pohodlného mestského života a celý život putovali. Chôdzu povýšili na meditačnú techniku, aby v nej mohli zotrvať celý deň. Časom svoju techniku zdokonalili a meditácia pri chôdzi sa stala oficiálnym cvičením. Pre bežné účely je najvhodnejšia obyčajná chôdza a bežné dýchanie. Meditovať môžete kdekoľvek. Napríklad pri nakupovaní, na prechádzke v parku či v meste, ba dokonca vtedy, keď sa prechádzate po miestnosti. Počas chôdze sa obyčajne nedá robiť nič iné, tak prečo ju nevyužiť na meditáciu?

 

5. Všímajte si svoje emócie pri komunikácii

Nepočúvajte ľudí len preto, aby ste im hneď odpovedali. Keď iní rozprávajú, snažte sa upokojiť svoju myseľ a len pokojne vnímajte, čo niekto hovorí. Nepočúvajte len slová, sledujte aj reč tela, mimiku, gestá, melódiu viet, rýchlosť  rozprávania. Práve toto vám veľa napovie o tom, čo vám chce nejaký človek povedať. Venujte pozornosť aj tomu, čo vám napovedajú vaše city. Aj vďaka tomuto si lepšie usporiadate svoje myšlienky. A tiež vám to pomôže  udržiavať s ľuďmi zaujímavejší rozhovor. Slovami ľudia často klamú, ale reč tela ich prezradí hneď. Klamári často skláňajú hlavu, uhýbajú pohľadom alebo sa hrbia. To, že niekto klame, môžete takmer na sto percent zistiť podľa toho, keď sa pri rozhovore myká alebo sa nakláňa dozadu. Vedomie, že sa na jeho podvod prišlo, potom s klamárom takmer doslova „zamáva". Podozrivé sú tiež náhodné pohyby alebo naopak ako keby „zamrznutie“ v jednej polohe. Môžete si tiež všimnúť, že klamári sa často škrabú na nose alebo sa ho dotýkajú. Rozšírené vlásočnice pod vplyvom napätia často spôsobí aj rozšírenie slizníc. Tie potom spôsobujú  svrbivý pocit v nose. Pokiaľ má niekto pocit, že ho podozrievate z klamstva, podvedome si tiež môže zakrývať krk. Môže sa napríklad svojho krku dotýkať, škriabať si ho, ale aj ťahať si golier košele alebo sa dotýkať kravaty. Časté je tiež obhrýzanie nechtov alebo zakrývanie úst. Zakrývaním úst klamár dáva okoliu najavo, že nič ďalšie už nepovie. Niekedy môže dôjsť až k prehnaným reakciám. Napríklad klamár môže výrazne prstom ukazovať na niekoho iného. Robí to hlavne vtedy, keď chce úplne maskovať svoje city. Jeho útoky môžu prejsť až do agresie alebo môže vsetko otočiť proti iným.

 

7. Učte sa odlišovať svoje myšlienky a emócie

Emócie sú evolučne staršie ako rozumové správanie, preto sú ich prejavy silnejšie a ťažšie ovplyvniteľné. Emócie vznikajú v dôsledku chemickej reakcie a často sú spojené s hormónmi. Často tiež vyvolávajú hnev, rozčúlenie, strach, neprijatie, pýchu, nadradenosť, disharmóniu a podobne. Pomerne ľahko sa prenášajú na druhých ľudí, Napríklad taká  panika, plač na pohreboch, neutíšiteľný smiech a podobne. Dlhodobé pôsobenie určitej emócie môže viesť k zmenám zdravotného stavu. Je dôležité naučiť sa rozlišovať svoje emócie a svoje myšlienky. Jednoduchšie je to vtedy, keď ste pokojne naladení. Dôležité tiež je uvedomiť si, že nie vždy sme tým, na čo myslíme. Samotná skutočnosť, že určité myšlienky prechádzajú do mysle, ešte neznamená, že ste dobrý alebo zlý človek. Platí jednoduché pravidlo, že neprijímajte žiadne rozhodnutia, keď je vám smutno, nehovorte, keď sa hneváte a nedávajte žiadne sľuby, keď ste šťastní. Negatívne myšlienky veľmi často neodrážajú skutočnosť. Sú to falošné alebo prehnané predstavy o tom, čo sa deje, ktoré sú navyše nafúknuté vašimi emóciami. Aby ste mali svoj život viac pod kontrolou, je potrebné si v každej chvíli uvedomovať svoje emócie a potom s nimi pracovať. Začnite napríklad tým, že sa upokojíte a v určitom okamihu sa zastavíte. Zastavenie znamená uvedomenie si, čo sa v určitom okamihu deje vo vás a tiež okolo vás. Dôležité je tiež všimnúť si, že emócie obvykle nemajú dlhé trvanie. Aby ste sa dokázali zastaviť, je potrebné ich zaregistrovať hneď na ich začiatku. Tam ich totiž môžete najlepšie regulovať. Keď ich intenzita dosiahne vrchol, už je väčšinou neskoro a človek sa dá emóciami uniesť. Keď ste už emóciami úplne pohltení, máte pocit, že situácia bude trvať večne a strácate nadhľad. Potom často ľutujete, čo ste urobili alebo povedali. Ak sa nechcete dostať až do takejto situácie, musíte sa už pri prvom náznaku, ktorý zaregistrujete, zastaviť. Emócie sa dajú dobre zaregistrovať v tele. Hnev môžete pozorovať ako tuhnutie sánky alebo tlak na hrudníku, teplo v hlave, hromadiaca sa energia v celom tele a podobne. U každého to môže byť ináč. Aj v tomto môže veľmi pomôcť všímavosť (mindfulness), teda umenie prežívať prítomný okamžik. Emócie, ktoré zaregistrujete, hneď aj pomenujte. Keď dokážete pomenovať to, čo prežívate, oslabuje sa vaša emočná záťaž, získavate pre seba trochu času a uvedomíte si, čo máte robiť ďalej. Po určitej dobe budete hneď vedieť odlíšiť emóciu od myšlienky. Chce to len tréning.

 

8. Snažte sa prežívať stavy flow

Anglický výraz flow používajú psychológovia na označenie dokonalej koncentrácie, keď sa človek ponorí do vykonávanej činnosti. Ide o zvláštny stav mysle. Do slovenčiny sa najčastejšie prekladá ako plynutie. Flow fenomén právom patrí do smeru tzv. pozitívnej psychológie, ktorá sa zaoberá aspektami, ktoré nám spríjemňujú život a robia nás šťastnými. Pri zážitku flow, teda plynutia, zažívame pocity zmysluplnosti a energizujúcého nadšenia, ktoré môže viesť až k zážitkom extázy. Prúdenie často býva natoľko silné, že človek stratí pojem o čase. Zabudne na všetko okolo, nevníma hlad ani smäd. Jeho činnosť ho úplne vtiahne a svet okolo neho prestáva existovať. Niektorých ľudí uvádza do tohto stavu umenie, hudba a tanec. Iných zase čítanie, akákoľvek tvorba alebo športovanie. Flow môžeme zažiť prakticky pri každej činnosti. Môžeme tak zažívať šťastné chvíle aj pri vykonávaní domácich prác. Ľudia v tomto stave sledujú napríklad len svoje ruky, ktoré sú akoby oddelené od tela. Pocit kontroly a premýšľania je minimálna. Nie je to ani potrebné, rovnako ako keď sa nechávame unášať skutočným prúdom vody.  Pre zážitok správneho plynutia by mali byť prítomné nasledujúce okolnosti:

  • presne viete, ktorú prácu máte robiť, dostavuje sa intenzívna a sústredená koncentrácia na prítomný okamih,
  • daná činnosť a povedomie sú v silnom spojení,
  • získavate okamžitú spätnú väzbu o úspešnosti aktivity (k tomu stačia naše vlastné zmysly),
  • zintenzívňujú sa pocity nadhľadu nad celou situáciou,
  • strácate pojem o čase a čas vám plynie rýchlejšie,
  • skúsenosť z činnosti je vnútorne obohacujúca a zažívate pocit zmysluplnosti,
  • samotná práca je pre vás odmenou.

 

9. Skúste každý deň meditovať

Pravidelné praktizovanie meditácie môže zvýšiť sebauvedomenie a lepšie pochopenie životných situácii, znížiť stres, zvýšiť koncentráciu, sebadisciplínu a ešte oveľa viac. Niektoré formy meditácie pomáhajú ľuďom lepšie poznať samých seba a duchovne rásť do svojho lepšieho ja. Skúmanie seba má v meditácii za cieľ pomôcť človeku lepšie rozvinúť porozumenie seba samého a uvedomiť si svoj vplyv na ostatných okolo. Ľudia sa dokážu naučiť, ako rozpoznať škodlivé a sebazraňujúce myšlienky. Ak si človek dokáže viac uvedomovať svoje myšlienkové zlozvyky, môže ich potom riadiť oveľa premyslenejším spôsobom. Aj vďaka meditácii si človek lepšie uvedomuje svoju existenciu a svoje poslanie v živote. Aj vďaka nej sa môže skôr stať sám sebou a nenecháva sa ovplyvňovať inými. Žije svoj vlastný, vedomý život, neporovnáva sa s inými, neriadi sa názormi iných, kráča za svojimi snami.


Zdroje:
Eric Harrison: Rychlé meditace pro zklidnění těla a mysli
Mihály Csíkszentmihályi: O štěstí a zmyslu života - flow
greatergood.berkeley.edu
mindful.org

Čítajte viac o téme: Šťastie, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku