Ako ovplyvňuje smútok naše telo a jeho fungovanie?

Univerzálnou funkciou smútku je nejakým spôsobom signalizovať pomoc.
Univerzálnou funkciou smútku je nejakým spôsobom signalizovať pomoc. / Foto: Masha Raymers / Pexels

Smútok je emócia, ktorej sa v živote nedokážeme vyhnúť. Viete, ako prežívanie smútku ovplyvňuje vaše telo?

 

Všetci sme niekedy smutní. Smútok je normálna emócia, ktorá môže urobiť život zaujímavejším. Smútok nám tiež pomáha oceniť šťastie. Keď sa naša nálada nakoniec zmení zo smútku smerom k šťastiu, pocit kontrastu pridá k radosti z nálady. Smútok je ľudská emócia, ktorú všetci pociťujú v určitých obdobiach svojho života. Pocit smútku je prirodzenou reakciou na situácie, ktoré spôsobujú emocionálne rozrušenie alebo bolesť. Existujú rôzne stupne smútku. Ale ako iné emócie, aj smútok je dočasný a časom mizne. Týmto spôsobom sa smútok líši od depresie. Univerzálnou funkciou smútku je nejakým spôsobom signalizovať pomoc. Môže to byť signál pre ostatných, ktorí hovoria, že potrebujeme útechu, alebo pre nás samých, aby sme si našli čas a zotavili sa zo svojej straty.

 

Ako smútok ovplyvňuje telo?

Telo reaguje na spôsob, akým myslíte, cítite a konáte. Toto je jeden typ „spojenia mysle a tela“. Keď ste smutní, v strese, úzkosti alebo rozrušení, vaše telo reaguje fyzicky. Keď sa cítite na dne, hladiny chemických látok v mozgu nazývaných opioidy sa zvyšujú, aby kompenzovali váš strach. Tieto opioidy môžu mať negatívny vplyv na vaše telo, zasahujú do imunitného systému a potenciálne zvyšujú riziko ochorenia. Čo ovplyvňuje najčastejšie?

 

Chuť do jedla a trávenie

Spojenie čreva a mozgu nie je vtip; môže spájať úzkosť so žalúdočnými problémami a naopak. Mozog má priamy vplyv na žalúdok a črevá. Napríklad samotná myšlienka na jedenie môže uvoľniť žalúdočnú šťavu skôr, ako sa tam dostane jedlo. Gastrointestinálny trakt je citlivý na emócie. Hnev, úzkosť, smútok, eufória – všetky tieto pocity (a iné) môžu vyvolať problémy s trávením.

 

Spánok

Spánok významne ovplyvňuje náladu. Po prebdenej noci môžete byť podráždenejší a náchylnejší na stres. Keď sa dobre vyspíte, vaša nálada sa často vráti do normálu. Čím dlhšie bude váš smútok pretrvávať, tým je pravdepodobnejšie, že zvýši hladinu stresových hormónov, ako je kortizol, ktorý môže ovplyvniť hladinu cukru v krvi, krvný tlak a kvalitu spánku. Nielen spánok ovplyvňuje náladu, ale aj nálada a duševné stavy môžu ovplyvniť spánok. Úzkosť zvyšuje nepokoj a vzrušenie, čo sťažuje spánok. Stres tiež ovplyvňuje spánok tým, že spôsobuje, že telo je vzrušené, bdelé.

 

Fyzická bolesť

Bolesť je neoddeliteľne spojená s emóciami. V skutočnosti fyzická bolesť a emocionálna bolesť existujú takmer v rovnakom obvode nervového systému, pričom sa podieľajú bežné mozgové systémy. Z tohto dôvodu nie je prekvapujúce, že prítomnosť chronickej bolesti je často spojená s emocionálnymi zmenami. Bolesť funguje ako signál prežitia pre mozog, signalizuje mozgu, aby sa pripravil na boj alebo útek. V reakcii na to sa mozog fyzicky a chemicky zmení. To je spojené so zmenami v tele. Zatiaľ čo telo zvyčajne vyrieši tieto zmeny a vráti sa do normálu po dočasnom smútku, dlhotrvajúci smútok, depresia už predstavuje iný problém.

 

Našťastie, bežný smútok sa zvyčajne vyskytuje v krátkych dávkach. A s dôkladnou myšlienkou a úpravou životného štýlu môžete pomôcť neutralizovať vplyv smútku na vaše telo. Tu je niekoľko spôsobov, ako prežiť normálny smútok zdravým spôsobom a dovoliť, aby táto emócia obohatila váš život:

  • Pravidelne meditujte a cvičenie, dobrá spánková hygiena a správna strava znižujú vplyv stresu na myseľ a telo.
  • Dovoľte si byť smutný. Popieranie takýchto pocitov ich môže dostať do podvedomia, kde môžu časom narobiť viac škody. Smútok môže tiež zvýšiť empatiu, súcit, prepojenosť a morálnu a estetickú citlivosť. 
  • Plačte, ak máte chuť. Všimnite si, či cítite úľavu po zastavení sĺz.
  • Píšte si do denníka, počúvajte hudbu, trávte čas s priateľmi alebo rodinou a/alebo kreslite, aby ste vyjadrili emócie smútku.
  • Zamyslite sa nad kontextom smutných pocitov. Súvisia so stratou alebo nešťastnou udalosťou? Premýšľajte o pocitoch bez odsudzovania a zvezte sa na vlne zážitku.
  • Smútok môže vyplynúť zo zmeny, ktorú ste neočakávali, alebo môže signalizovať, že možno budete musieť urobiť zmeny vo svojom živote. Emócie sa menia a budú prichádzať a odchádzať.
  • Sledujte, či sa smútok nezmení na depresiu. Získajte pomoc, ak sa to stane, namiesto toho, aby ste v tom uviazli.

 

Negatívne emócie, vrátane smútku majú aj svoje pozitívne stránky a účinky na naše telo a celkové fungovanie. Nedávne vedecké experimenty dokumentujú výhody miernej zlej nálady. Tie často fungujú ako automatické, nevedomé poplašné signály, ktoré podporujú pozornejší a detailnejší štýl myslenia. Inými slovami, zlá nálada nám pomáha byť pozornejšími a sústredenejšími v ťažkých situáciách. Naproti tomu pozitívna nálada (ako pocit šťastia) zvyčajne slúži ako signál označujúci známe a bezpečné situácie a vedie k menej podrobnému a pozornému štýlu spracovania. Pozornejší a detailnejší štýl myslenia podporovaný zlou náladou môže tiež zlepšiť komunikáciu. Zistili, že ľudia v smutnej nálade používali efektívnejšie presvedčivé argumenty na presvedčenie ostatných, lepšie rozumeli nejednoznačným vetám a lepšie komunikovali, keď hovorili . Smútok alebo zlá nálada nám pomáha lepšie sa sústrediť na situáciu, v ktorej sa nachádzame, a tak zvyšuje našu schopnosť sledovať a úspešne reagovať na náročnejšie situácie.

 


Zdroj:  journals.sagepub.com, researchgate.net

Čítajte viac o téme: Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku