Otravujú vám niektorí ľudia život? Týchto 10 typov toxických ľudí by ste sa mali zbaviť

  Ilustračná foto: Bigstock

Máte v živote zopár ľudí, ktorí vás neuveriteľne vždy pri stretnutí vyčerpajú? Je najvyšší čas, spraviť si vo svojom okolí poriadok. Nechajte týchto toxických ľudí odkráčať kadeľahšie a uvidíte, že sa vám bude žiť šťastnejšie.

 

Paul Hudson zadefinoval 10 typov ľudí, ktorých by ste sa mali čo najskôr zbaviť. Akí ľudia nám podľa neho vnášajú do života najviac negativity?

 

1)  Ľudia, ktorí vás večne stresujú

Stres môže mať na život človeka aj pozitívny vplyv. Môže vás hnať k veciam, ktoré by ste inak nikdy nedokázali. Môže byť u vás motivátorom číslo 1, a preto má vo vašom živote svoje čestné miesto.

Ak ho však vnímate skôr z tej negatívnej stránky a takéto benefity vám neprináša, potom má na váš život určite iba negatívny dopad. V takom prípade, by ste sa stres mali snažiť vo svojom  živote čo najviac eliminovať. Možno ste si to nikdy neuvedomili, no existujú ľudia, ktorí vás aj po pár minútach stretnutia dokážu dostať do neuveriteľného stresu. Či už je to kvôli ich osobným problémom, nedostatkom času alebo len jednoducho vždy zasievajú v ľuďoch strach. Takíto ľudia, ktorí vás pravidelne stresujú a odčerpávajú vám tým energiu, nemajú vo vašom živote čo robiť. Život je dosť stresujúci sám o sebe. Nepotrebujete v ňom ľudí, ktorý ho robia horším.

 

2)  Ľudia, ktorí vás využívajú

Buďme k sebe úprimní: Každý niekoho využíva. A zvyčajne je to v poriadku. Zvyčajne sa s niekým stretávame, pretože cítime, že nás nejakým spôsobom obohacuje. Ak by to tak nebolo, nevyhľadávali by sme ich spoločnosť.

Občas nám však do života vstúpia ľudia, ktorí nás využívajú spôsobom, ktorý nás môže poškodzovať. Tomuto by sme mali povedať DOSŤ. Títo ľudia nehľadia na to, že  by ste aj vy mohli od nich niekedy niečo potrebovať alebo chcieť len ich spoločnosť, keď sa im to nehodí, keď vám je ťažko. Títo ľudia si napĺňajú iba svoje potreby aj vďaka spoločnosti s vami. Neustále využívajú vašu dobrosrdečnosť, na ktorú sa vždy spoliehajú, nech žiadajú o čokoľvek a nechávajú vás bez energie. Ľudia s takýmto zmýšľaním nemajú mať v našom živote miesto.

 

3) Ľudia, čo vás nerešpektujú

Každý človek, ktorý rešpektuje iných si zaslúži rešpekt. To je čarovná formula, ako rešpekt medzi ľuďmi jednoducho funguje. Ak vidíte, že máte v živote niekoho, kto túto schému nechápe, je na čase ho zo svojho života vyškrtnúť.

V prvom rade preukazujte rešpekt sami voči sebe a nikdy nedovoľte tým, ktorí si vás nevážia, aby zostali vo vašom živote.

 

4)  Ľudia, čo vám bez povšimnutia ublížia

Najväčším problémom dobrých ľudí je, že sa stále snažia ospravedlňovať tých, čo nemajú problém bez mihnutia oka iným ublížiť. Hovoríme si, že to tak určite nemysleli, že sú preťažení a máme ich veľmi radi. Ak nás však môžu opakovane zraňovať, znamená to, že pre nás naozaj musia mnoho znamenať.

Často im dokonca dovoľujeme, aby si vzali viac priestoru, ako nám je to príjemné. To, že ľudia ubližujú iným je spôsob, ako svet funguje. Ak však máte v živote niekoho, kto vám nechce prestať cielene ubližovať, tejto osoby sa chladne zbavte. Bez emócií a dlhého premýšľania. Ak neustále opakovane pociťujete sklamanie z tohto človeka, nemôže byť pre vás v živote obohatením. Bolesť je dobrá, len ak nás niečo naučí. Dá nám lekciu. Ak vás niekto opakovane zraňuje, nie je to náhoda.

 

5) Ľudia, ktorí vám neustále klamú

Hovorí sa, že každý človek klame. Vraj je to denne 10 až 200 krát. Podľa viacerých výskumov vám už počas prvých minút človek, ktorého stretnete po prvý krát, zaklame niekoľko ráz. Väčšina z týchto klamstiev je neškodná. Ak daného človeka ani nepoznáte, prakticky vás jeho malé klamstvá ani nijako nezasiahnu. Všetko je však úplne inak, ak sa tak deje pri človeku, ktorého dobre poznáte a dôverujete mu. Takéto klamstvá už váš život ovplyvňovať môžu.

Naplňte svoj život ľuďmi, ktorým môžete veriť. Priatelia majú byť v živote čosi výnimočné a klamstvá môžete dnes nájsť naozaj kdekoľvek.

 

6) Ľudia, čo vás vždy obdaria krásnymi úsmevmi, ale za chrbtom vás ohovárajú

Títo ľudia sú výnimoční v tom, že vám dokážu dať najavo, akí ste skvelí priatelia, povedia vám aj veci, ktoré by možno nemuseli, aby vám dokázali, akí ste si blízki a nezanedbateľným faktom je, že vás budú štedro obdarúvať úsmevmi. O to väčšie prekvapenie pre vás bude, ak časom zistíte, že vás títo ľudia bez mihnutia oka neváhajú vo vašej neprítomnosti očierniť ako by sa vám ani nesnívalo. Použijú na poškodenie vášho mena pred ostatnými aj veci, ktoré ste im zverili veľmi diskrétne. A čo je najhoršie, nemajú na to žiadny racionálny dôvod. S takýmito ľuďmi by ste nemali mať zľutovanie ani vy.

 

7) Ľudia, ktorým ste ľahostajní, ale milujú predstierať, že to tak nie je

Určite každý z vás v živote stretol už človeka, ktorý sa správal ako váš priateľ iba vtedy, keď sa mu to hodilo.

Títo „pseudo priatelia“ veľmi radi prijímajú vašu pomoc, trávia s vami čas, keď sa im to hodí. Keď ich však potrebujete vy, zrazu nemajú čas, neviete sa im dovolať a úplne bežne vám neodpovedia niekoľko hodín ani na sms. To sú priatelia, od ktorých by ste sa mali vzdialiť. Ich konanie je totiž úplne vypočítavé a egoistické. Buďte k sebe úprimní a ak s takýmito ľuďmi trávite svoj drahocenný čas, zmeňte to.

 

 

8) Ľudia, ktorí vás nútia vracať sa do minulosti

Život môže byť zaujímavým a vzrušujúcim iba vtedy, ak sa neustále vyvíja a napreduje. Existujú však ľudia, ktorí milujú život taký, aký býval voľakedy. Neustále sa vracajú do minulosti a nevedia si užívať to čo prišlo či príde. Nič, čo je teraz nie je dosť dobré. Vy tvrdo pracujete, aby sa veci vo vašom živote vyvíjali a menili sa k lepšiemu, títo ľudia vás naopak vracajú späť. Prišiel čas prehodnotiť, prečo vo vašom živote stále sú.

 

9) Ľudia, čo nás brzdia

Ako dospievame, zrejeme ako osobnosti a naše sny a životné ciele sa rovnako podľa toho menia. V našich životoch však zostávajú neraz starí priatelia, ktorí rovnako nenapredujú, nemyslia na svoju budúcnosť, ani na svoju budúcu rodinu. Neraz sa nevedia postarať ani samy o seba.

Na všetko majú výhovorky. Vždy nájdu vysvetlenie, prečo si nedokázali našetriť na byt, odsťahovať sa od rodičov, nájsť vhodného partnera, dobré zamestnanie. Ťaháte ich neustále za sebou, motivujete a pravdupovediac, snažíte sa zlepšiť ich život viac ako oni sami.

Ako sa hovorí: „Komu niet rady, tomu niet pomoci,“ na nich sedí ako uliate. Takýchto ľudí však nemôžete vliecť večne so sebou. Uberá vám to energiu, ktorú môžete venovať zmysluplnejšie do svojich najbližších- detí, partnera, či do svojho rozvoja. Aj obetavosť má svoje hranice. Ak si ju niekto neváži, nezaslúži si ju.

 

10) Ľudia, čo nám zbytočne zaberajú miesto

Ničoho v našom živote nemáme nekonečne. Čas, ktorý máme k dispozícii nie je nekonečný. Ak tento drahocenný dar trávite s ľuďmi, čo si to nezaslúžia, nemôžete ho venovať tým, ktorí oň skutočne stoja. Prehodnoťte, ktorí ľudia to vo vašom živote sú.


„Nemôžete byť obklopení negatívnymi ľuďmi a očakávať, že budete žiť pozitívny život. To je nemožné.

 

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Priateľstvo
Zdieľať na facebooku