Ako ušetriť a aj napriek tomu si vykúzliť krásne Vianoce?

Postupne vysvetľujte deťom, že čaro Vianoc nespočíva v množstve darčekov, ale v atmosfére, ktorú v rodine cítia. Predvianočná doba nabáda k rozjímaniu, upokojeniu, zamysleniu sa nad sebou samým aj o svojich vzťahoch, priateľoch, rodine.
Postupne vysvetľujte deťom, že čaro Vianoc nespočíva v množstve darčekov, ale v atmosfére, ktorú v rodine cítia. Predvianočná doba nabáda k rozjímaniu, upokojeniu, zamysleniu sa nad sebou samým aj o svojich vzťahoch, priateľoch, rodine. / Foto: Pexels

Vianoce sú sviatky pokoja a pohody, ale to neplatí pre každého. So sviatkami sa totiž často spájajú aj zvýšené výdavky, ktoré môžu byť pre niektorých ľudí zdrojom stresu a napätia. Ako v tomto období ušetriť a zároveň sa neochudobniť o kúzelný advent a Vianoce?

 

Zohnať pre všetkých darčeky snov, pripraviť niekoľko druhov koláčov a dostatočné množstvo jedla, vyleštiť celý dom, ozdobiť stromček, nezabudnúť na vianočné pozdravy... Toto všetko vyžaduje nielen veľa fyzických a psychických síl, ale aj financií. Čo robiť, ak už teraz viete, že peňazí máte menej ako po iné roky a všetko zorganizovať tak, aby nikomu nič nechýbalo? 

 

Napíšte si zoznam všetkého, na čom vám skutočne záleží

Na začiatku je potrebné sa hlavne zastaviť, upokojiť a začať premýšľať. Pripravte si papier a pero a popremýšľajte nad tým, čo je skutočne potrebné mať na Vianoce a čo je len prejavom nejakých tradícií, zvykov, napodobňovania iných či vplyvu reklamy. Plánujte vianočné výdavky pomocou zoznamu, do ktorého napíšte všetko, čo treba nakúpiť. K jednotlivým položkám si môžete napísať aj približné čiastky a sledovať prípadné zľavy, v ktorých môžete ušetriť. Veľa obchodníkov sa totiž pred Vianocami snaží nalákať svojich zákazníkov na výhodné akcie. Vďaka zoznamu sa vyhnete impulzívnemu nakupovaniu aj nákupom na poslednú chvíľu. Dobre si premyslite, čo budete variť, piecť a čo na to potrebujete. V obchode sa snažte zoznamu pridržiavať. Dávajte pozor na „výhodné“ vianočné balenia a nekupujte zbytočnosti. Nenechajte sa oklamať ani krásnymi obalmi a špeciálnymi vianočnými edíciami. Často ide o obyčajný, niekedy aj menej kvalitný tovar, ktorého cenu zvyšuje atraktívny obal. Darčeky pre deti tvoria asi najväčšiu položku predvianočných nákupov. Pritom aj na nich sa dá krásne ušetriť. Najjednoduchšia rada znie, že namiesto štyroch kúpte darčeky len dva. Ale zaujímavé, originálne, tvorivé a hodnotné. Menej aj v tomto prípade znamená viac. Ak dieťa dostane veľa darčekov, strácajú u neho na cene. Chvíľku sa s nimi hrá a o pár dní ho už nezaujímajú. Vám ale peniaze nikto nevráti. A darčeky nemusia byť vždy nové. Objavte čaro bazárov, kde často nájdete aj drahé, kvalitné a neporušené hračky za nízke ceny. Možno nebudú v originálnom obale, ale ten si môžete urobiť vlastný. 

 

Porozprávajte sa v rodine o tom, či sú darčeky pre dospelých naozaj nutné

Kupujete každý rok vianočné darčeky pre viacerých dospelých? Pre rodičov, súrodencov, ďalších príslušníkov rodiny či priateľov? Niekedy to vo výraznej miere ovplyvňuje financie. A ak je vaša situácia v rodine taká, že pre viacerých z vás kupovanie darčekov predstavuje výrazne zvýšenú finančnú záťaž, začnite to tohto roku pred Vianocami riešiť. Riešenie je jednoduché. Dohodnite sa, že si nebudete dávať nič. Nebojte sa, ostatní to len uvítajú. Veď aj pre nich môže byť záťažou, koľko peňazí musia na vianočné darčeky vynaložiť a výsledný efekt je často nulový, lebo je čoraz náročnejšie trafiť sa do vkusu iných. Alebo existuje aj druhá možnosť. Kúpte si len symbolické darčeky a to do vopred dohodnutej sumy a keď sa zíde celá rodina, každý člen rodiny si spod stromčeka vyberie jeden balíček. Tento zaujímavý darčekový rituál prináša veľa smiechu a nikto sa necíti sklamaný, že nedostal to, po čom túžil. 

 

Ušetriť sa dá aj pri upratovaní

Príprava na Vianoce sa nezaobíde bez klasického vianočného upratovania. Do predvianočného upratovania môžete zapojiť všetkých členov domácnosti alebo si upratovanie dôkladne rozplánovať. Spíšte si preto zoznam činností, ktoré treba zvládnuť a tie buď delegujte na ostatných, alebo ich urobte vo vami stanovenom termíne. Ak chcete ušetriť, využite prírodné čistiace prostriedky, ktoré sú skutočne lacné. Skvelá je napríklad jedlá sóda bikarbóna alebo ocot. Jedlú sódu môžete využiť ako univerzálny čistiaci prostriedok a ocot ako dezinfekciu. Ľahko s ním vyčistíte práčku alebo rýchlovarnú kanvicu.

 

Upečte len toľko koláčov, koľko zjete

Ak chcete na Vianoce ušetriť, pečivo si upečte sami a nekupujte ho. Odmenou vám bude nielen voňaná domácnosť. Do pečenia môžete zapojiť aj svoje deti a z tejto aktivity tak môžete vytvoriť priestor pre spoločne strávený čas. Napríklad zdobenie vianočných perníkov by sa im mohlo páčiť. S množstvom cukroviniek to nepreháňajte. Upečte len toľko, koľko vaša rodina zvládne zjesť. Každá gazdiná má približný prehľad o tom, koľko toho rodina skonzumuje. To isté si naplánujte aj s jedlom počas sviatkov. Varte naozaj len toľko, koľko zjete.

 

Vyrobte si vlastné dekorácie

Desí vás, koľko zase tento rok miniete za adventné vence, ozdoby na stromček alebo adventné kalendáre? Nemusí to tak byť. Vyrobiť si ich totiž môžete aj svojpomocne. Je to oveľa lacnejšie a zvládne to úplne každý. Zapojiť navyše môžete aj ostatných členov rodiny. Využiť môžete napríklad prázdne fľaše, zaváracie poháre alebo sušené ovocie. V lese nájdete popadané ihličie, šišky, mach a podobne. Doma vyrobený adventný kalendár poteší vašich blízkych. Obzvlášť, pokiaľ do neho vložíte niečo, čo má dotyčný naozaj rád. Môže ísť o dobrú čokoládu, ručne vyrobené srdiečko, lesk na pery alebo drobný šperk. Fantázii sa medze nekladú. A nemusíte každý rok kupovať nové ozdoby na stromček. Stačí skombinovať tie, ktoré máte doma, napríklad si vybrať určitú farbu, v akej chcete stromček ladiť, použiť len časť, časť nechať v krabici. A ak chcete niečo úplne nové, môžete si to vyrobiť. Z papiera, zo sušeného ovocia, šúpolia a podobne. Na internete nájdete množstvo návodov a videí na túto tému. Vianočnú atmosféru v mnohých domácnostiach dotvárajú aj krásne zabalené darčeky pod stromčekom, ktoré umocňujú pocit radostného očakávania, ktorý vyvrcholí pri rozbaľovaní 24. decembra. Ak chcete aj v tomto smere ušetriť, namiesto každoročného kupovania nových ozdobných papierov a rôznych taštičiek, skúste vymyslieť niečo z toho, čo máte doma. Pohľadajte staré papiere, obaly, látky, krabice, stužky... Zapojte fantáziu a vytvorte si podľa vlastnej fantázie obaly na darčeky. Ak predsa neodoláte lákavým novým papierom, aspoň ich skúste nepotrhať a odložte si ich na budúci rok. Aj na stromčeku sa dá ušetriť. Existujú tieto alternatívy:

  • Zaobstarajte si živý stromček v kvetináči. Môžete ho využívať viac rokov.
  • Využite na ozdobenie izbovú rastlinu, napríklad fikus, palmu, či araukáriu štíhlu.
  • Mnoho ľudí stromček na rôznych online bazároch chce darovať. Skúste sledovať tieto ponuky.

 

A pomôcť môže aj lacné osvetlenie, ktoré dokáže oživiť vianočnú atmosféru. LED svetielka spotrebujú až 80 percent menej energie ako klasické žiarovky. Je vhodné sa tiež vyhnúť jednorazovým obrúskom, servítkam, a obrusom. Aj na tomto môžete ušetriť.

 

Ako ušetriť na cestovaní?

Ani pohonné hmoty nie sú najlacnejšie. Niektorí z vás máte možno rozvetvenú rodinu a doteraz ste celé vianočné sviatky len cestovali a cestovali, aby ste stihli všetkých navštíviť. Skúste urobiť zmenu. Ideálne je, keď niekto z rodiny má väčší dom alebo byt a ak je to možné, dohodnite sa, že aspoň jeden deň prežijete celá rodina v tomto priestore. Uvidíte všetkých naraz, porozprávate sa, prípadne si odovzdáte darčeky a v ďalšie sviatočné dni si môžete užívať domáce pohodlie či výlety do blízkej  prírody. Veľa ľudí priznáva, že by cez sviatky najradšej nikam nechodili a zostali doma. A takto sa k tomuto snu môžete priblížiť. Stačí jedna návšteva a potom už môžete len oddychovať.

 

Nepozerajte reklamy

Reklamy majú oveľa väčšiu moc, ako si možno myslíte. Keď ich prestanete sledovať, zrazu zistíte, že potrebujete oveľa menej vecí, ako ste si pôvodne mysleli. Keď žijete bez reklám, tak presne viete, čo potrebujete. A to aj na Vianoce. Ak sa už na niečo necháte reklamou zlákať, nechajte si čas na premyslenie, napríklad do druhého dňa, či danú vec ešte stále tak potrebujete, ako ste si včera mysleli. 

 

Urobte si poriadok v hodnotách

Myslím si, že už naozaj dozrel čas na to, aby si ľudia konečne urobili poriadok v hodnotách. Naozaj musíte zvíťaziť v nevypísanej súťaži s kamarátkami, kto napečie viac druhov koláčov, kto bude mať čerstvo nablýskané okná, obrovské množstvo darčekov, ktoré už nemáte v dome ani kde schovať, chladničku prepchatú množstvom dobrôt, z ktorých polovicu po sviatkoch vyhodíte? V súvislosti s Vianocami sa nemusíte v rodine rozprávať len o darčekoch a upratovaní. Rozprávajte sa aj o iných veciach. Povedzte deťom o tom, že tento rok chcete prežiť trochu iné Vianoce a že práve tento rok urobíte bod zlomu a vymyslíte niečo iné. Dohodnite sa na spoločných aktivitách, ktoré možno tento rok budú pre deti nové a možno budú aj frflať, ale ak to nevzdáte, práve teraz možno začnete s novými tradíciami vo vašej rodine. A raz sa predsa začať musí. Predvianočné obdobie by malo byť predovšetkým časom zastavenia a premýšľania. Prečo vlastne existujú Vianoce? Čo je ich hlavným poslaním? Ak ste veriaci, môžete si každý deň prečítať nejakú rozprávku o Ježiškovi. Ak ste neveriaci, čítajte si krátke príbehy o dobrých skutkoch a o dobrých ľuďoch, ktorí pomohli urobiť tento svet krajším miestom. Stačí si takto čítať aspoň pár minút denne a verte, že aj vďaka rozprávkam a príbehom si navodíte v dome správnu atmosféru Vianoc. Čítajte nahlas vy a dovoľte čítať aj deťom. Striedajte sa. Potom sa o príbehoch porozprávajte. Spomeňte si na ľudí z okolia alebo z rodiny, ktorí tiež neustále robia dobré skutky.

Adventný čas nemá byť venovaný horúčkovému upratovaniu, obrovským nákupom, ktoré sa ani nezmestia do kufra auta a potom výčitkám z toho, že možno nebude všetko perfektné a dokonalé. Napíšte si, čo naozaj zjete, čo máte radi, čo naozaj potrebujete. Postupne vysvetľujte deťom, že čaro Vianoc nespočíva v množstve darčekov, ale v atmosfére, ktorú v rodine cítia. Predvianočná doba nabáda k rozjímaniu, upokojeniu, zamysleniu sa nad sebou samým aj o svojich vzťahoch, priateľoch, rodine. Zamerajte sa skôr na tento duchovný rozmer Vianoc. Aby ste urobili tento posun a dostali sa z konzumného vnímania Vianoc k tomu duchovnému, musíte sa prestať porovnávať. Je dokázané, že často sa nezmyselne naháňame za niečím, čo v podstate ani nechceme, len kvôli porovnávaniu s inými rodinami, kolegami v práci či s kamarátkami. Je to často len kvôli už spomínaným reklamám , ktoré nás do toho tlačia. Možno stačí vypnúť televízor. Už o pár dní pocítite väčší pokoj.

 

Nebuďte otrokom vlastných výčitiek

Dovoľte sami sebe dopriať si čas na pre vás dôležité veci. Nebuďte večne otrokom vlastných výčitiek, zlého svedomia alebo nárokov a predstáv okolia. Lebo práve toto vás veľmi vyčerpáva a pod tlakom okolia robíte aj to, čo by ste za normálnych okolností nerobili. Premýšľanie nad tým, čo povie mama, svokra, kamarátky, suseda, spôsobuje, že sa dostávate do kolotoča stresu, z ktorého sa ťažko vystupuje. Ale dá sa to. Jednoducho im poviete, že vy Vianoce vnímate ináč a že vôbec to nie je o tom, že ste lenivá, ale o tom, že ich chcete prežívať v úplne inej atmosfére. Jednoducho, dosť bolo stresu! Pokoj v rodine vnímajte ako najväčšiu hodnotu. Venujte sa tomu, čo vám osobne prináša radosť, pokoj a uspokojenie.  Nesnažte sa premeniť na superhrdinu, naozaj nemusíte zvládnuť úplne všetko. Kvôli tomu, že nebudú vyčistené koberce, napečených niekoľko druhov koláčov, všetky miestnosti vyzdobené a nestihnete vyrobiť domáci vaječný likér pre polovicu príbuzenstva, svet sa nezbúra a Vianoce prídu tak či tak. 

 

Adventný čas si užívajte v pokoji s tými, ktorých máte najradšej

Sviatky predstavujú prirodzený priestor na odpočinok. Nemali by byť vyplnený nezmyselnými a nadbytočnými aktivitami. Aj veľké množstvo aktivít niekedy viac unavuje, ako upokojuje. Mal by to byť čas pokoja a rozmýšľania. Bez stresu a námahy. Sviatok je preto sviatkom, lebo sa má svätiť. Vážte si tieto dni a pokúste sa v nich venovať odpočinku. Telesnému i duchovnému. Myslím si, že nám nič neujde. Práve naopak. Pomôže nám to nájsť stratený pokoj a harmóniu. Život je predsa o hodnotách. A sviatok je hodnota. A nezabudnite si sviatky urobiť po svojom. Nič nerobte nasilu. Urobte naozaj len to, čo vám prinesie radosť a pohodu. Veď prežívanie blížiacich sa Vianoc má byť hlavne o našich pocitoch. Nebojte sa snívať, nebojte sa vrátiť do čistého obdobia detstva. Radosť z jednoduchých a zároveň nádherných vecí je kľúčom k otváraniu nových možností v našom prežívaní radosti. V adventnom období ide hlavne o to, že budete v rodine  spolu. Veď pri výrobe darčekov sa dá aj porozprávať a o to, napríklad deťom, ide najviac. Čas, ktorý prežijete spolu, bude pre dieťa tým najkrajším darčekom. Deti najviac túžia po vašom čase, vašej prítomnosti a po chvíľach, keď ste mysľou a srdcom pri nich. Túžia po  spoločných zážitkoch.

Čítajte viac o téme: Rodina, Vianoce s rodinou
Zdieľať na facebooku