Príroda má liečivé účinky. Viete, ako ozdravuje vaše telo i myseľ?

Príroda má liečivú silu, mali by sme ju vyhľadávať čo najčastejšie.
Príroda má liečivú silu, mali by sme ju vyhľadávať čo najčastejšie. / Foto: Bigstock

Ľudia sa dnes trápia s rôznymi ochoreniami. Ak by však viac vnímali energiu a silu prírody a osvojili si rôzne zdravé zvyky, ktoré sú úplne zadarmo a dostupné kedykoľvek, mnohým vážnym ochoreniam by sa dokázali vyhnúť.

 

Škótsko sa ako prvá krajina zapojila do projektu, v ktorom sa prepojila zdravotnícka organizácia NHS Shetlandy a organizácia na ochranu prírody RSPB Scotland. Cieľom je chorým pacientom predpísať pobyt v prírode, ako formu liečby rôznych ochorení, napríklad pri vysokom tlaku, ale aj pri ochoreniach srdca, či mnoho iných ľahších, ale aj závažnejších ochoreniach. Keď lekár zistí, že by mohli prechádzky v prírode zlepšiť stav jeho pacienta, predpíše mu recept na pobyt v prírode, vysvetlí mu dôležitosť tejto činnosti aj s odporúčaniami kam ísť, a akej aktivite sa v prírode môže venovať. Za týmito odporúčaniami je snaha lekárov zo Škótska posilniť celkový zdravotný stav obyvateľov, a teda zlepšiť aj ich psychické zdravie. „Fyzický i duševný prínos pobytu v prírode je podložený mnohými vedeckými štúdiami a je na čase, aby o tomto smere liečby začali vážne premýšľať lekári z rôznych odborov," hovorí Makena Lohr z neziskovej zdravotníckej organizácie v Oxforde.

 

Aké sú ozdravujúce účinky pobytu v prírode na ľudské telo a myseľ?

 

Prevencia proti rakovine

Dôležitou súčasťou nášho imunitného systému sú bunky NK (Natural killer), ktoré môžu bojovať proti rakovine. Výskumníci pod vedením Dr. Li z Nippon Medical School v Tokiu odobrali vzorky krvi skupine dobrovoľníkov predtým, ako sa vydali výpravu do lesa. V prírode strávili tri dni. Po tomto pobyte sa ich krv opäť odobrala na analýzu a výsledky ukázali pozoruhodný nárast aktivity NK buniek, ktorá trvala aj mesiac po tomto pobyte. Dokonca aj jednodňový výlet do lesa ukázal nárast týchto buniek, hoci dlhodobé účinky boli zjavne kratšie.

 

Vôňa lesa môže znížiť stres

Vône majú silný vplyv na naše zdravie a emócie. Zdá sa, že pachy sú úzko späté s emocionálnym centrom v našom mozgu. Preto niektoré pachy a vône môžu vzbudiť pocit nostalgie alebo iných rôznych emócií týkajúcich sa našej minulosti. Závery štúdie, ktorú vykonali výskumníci z Kyoto University ukazujú, že pobyt v prírode je rozhodujúci pri znižovaní chronického stresu. Ako vysvetlenie uvádzajú, že borovica, jedľa, cédrové a cyprusové stromy obsahujú fytoncidy ako alfa-pinén a beta-pinén. Práve tieto esenciálne oleje, ktoré obsahujú mnohé rastliny a stromy, znižujú hladiny stresového hormónu kortizol.

 

Lesné škôlky zlepšujú kognitívne a manuálne schopnosti detí

Výskumy naznačujú, že deti hrajúce sa v lesoch sú lepšie v mnohých kognitívnych zručnostiach, ale sú aj manuálne zručnejšie a dokážu lepšie posúdiť riziká ako tie deti, ktoré sa vzdelávajú v uzavretom priestore.

 

Prechádzka lesom môže pomôcť znížiť krvný tlak

Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb v Amerike uvádzajú ako jeden zo zdravotných prínosov prechádzky v lese zníženie vysokého krvného tlaku. Výskumníci požiadali malú skupinu dobrovoľníkov, aby pravidelne absolvovali dvojhodinovú prechádzku po lesoparku. Na podobnú prechádzku chodila skupina dobrovoľníkov aj v mestskom prostredí. No po vykonaní všetkých testov zistili, že skupina, ktorá sa prechádzala v lesoparku mala nižší krvný tlak, ako tí, ktorí sa prechádzali po meste.

 

Môže pomôcť s depresiou

V ďalšej zaujímavej štúdii publikovanej v Journal of Landscape and Urban Planning sa zistilo, že obyvatelia Londýna žijúci v blízkosti stromov majú lepšie duševné zdravie. Zdá sa, že aj prítomnosť pouličných stromov má pozitívny výsledok. Už skutočnosť, že sa nachádzame v blízkosti stromu alebo vidíme, ako sa mení počas ročných období, pomáha ľuďom vyrovnať sa so životom v mestskom prostredí, ktoré môže byť samo o sebe depresívne.

 

Pobyt v lese upokojuje myseľ

Podľa nedávneho výskumu, prechádzka po lese môže mozog uviesť do meditatívneho stavu, čo umožní venovať pozornosť prírode okolo vás a zároveň vytvárať pokoj potrebný na zamyslenie. V tomto pokojnom hlbokom stave môže naša myseľ konečne oddychovať.

Čítajte viac o téme: Príroda
Zdieľať na facebooku