Probiotiká pomáhajú aj pri liečbe depresie, tvrdia vedci

Probiotiká pomáhajú aj pri liečbe depresie.
Probiotiká pomáhajú aj pri liečbe depresie. / Foto: Pexels

Pri liečbe depresie zohráva významnú úlohu aj náš tráviaci systém a jeho zdravé prostredie. Teraz sa vedci zameriavajú na prínos probiotík a zisťujú, že môžu zohrávať významnú úlohu pri zlepšení stavu depresie. 

 

Psychiatria si čoraz viac uvedomuje silu probiotík na zlepšenie nálady pri depresívnych stavoch. Napriek tomu sa väčšina psychiatrov obáva nahradenia antidepresív probiotikami, kým sa nedokončí ďalší klinický výskum.

Ale mohli by byť probiotiká ako doplnok v rámci liečby? Nová štúdia Anny-Chiary Schaubovej a kolegov testovala tento návrh. To, čo zistili, by malo dostať psychiatrov do pozoru.

Probiotiká zlepšujú náladu

Ich štúdia zahŕňala pacientov s veľkou depresívnou poruchou a rozdelila ich do dvoch skupín: jedna dostávala probiotiká a druhá dostávala placebo. Všetci zostali pri tom na súčasných antidepresívach. Po mesiaci skupina užívajúca probiotiká zaznamenala výrazné zlepšenie nálady v porovnaní s placebom.

Ako uviedli vedci: „Naše výsledky naznačujú, že doplnková probiotická liečba zlepšuje symptómy depresie a zvyšuje špecifické bakteriálne taxóny súvisiace so zdravím. Na nervovej úrovni probiotiká menia negatívne predsudky a emocionálnu valenciu navyše k liečbe depresie ako obvykle.

Probiotiká, ktoré môžu zlepšiť náladu, sa nazývajú psychobiotiká a hlavnou zložkou probiotika použitého v štúdii bol Lactobacillus, dobre známe psychobiotikum. Táto štúdia sleduje metaanalýzu vykonanú v roku 2021, ktorá tiež ukázala veľké zlepšenie pri podávaní antidepresív s probiotikami.

Ako probiotiká fungujú?

Probiotické mikróby zapríčiňujú zastavenie zápalu. Medzi dobré baktérie patria známe probiotiká ako Lactobacillus a Bifidobacteria , ktoré sa nachádzajú napríklad v jogurte, kefíre, kapuste a iných fermentoch. Špecifickými druhmi týchto rodov sú aj psychobiotiká. Jedenie fermentovaných potravín je populárny spôsob, ako získať probiotiká.

Ak máte depresiu, bez ohľadu na to, či užívate antidepresíva alebo nie, užívanie probiotických alebo prebiotických doplnkov môže byť pre vás len prospešné. Prinajmenšom dokážu upokojiť vaše črevá a chrániť pred desiatkami chronických zápalových ochorení. Je pravdepodobné, že vám môžu pomôcť zlepšiť náladu. Je to nízkorizikové, lacné, jednoduché a nie je s tým spojená žiadne stigma. 


Zdroj: Psychologytoday

Čítajte viac o téme: Depresie, Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku