15 nápadov pre ženy, ako si dobre oddýchnuť

Každá žena má právo si dopriať oddych podľa vlastných predstáv bez pocitov zlyhania, že sa svojmu dieťaťu či rodine nevenuje dostatočne.
Každá žena má právo si dopriať oddych podľa vlastných predstáv bez pocitov zlyhania, že sa svojmu dieťaťu či rodine nevenuje dostatočne. / Foto: Bigstock

Každá žena má právo si dopriať oddych podľa vlastných predstáv bez pocitov zlyhania, že sa svojmu dieťaťu či rodine nevenuje dostatočne. Radosť z oddychu predstavuje najlepšiu cestu k nestresujúcemu životu v rodine i mimo nej. Nápadov na starostlivosť o seba existuje veľa, stačí si vybrať ten, ktorý vám najviac vyhovuje. Ide hlavne o to, aby ste sa čo najlepšie uvoľnili. 

 

Trpíte opakujúcimi sa bolesťami hlavy, nespavosťou, žalúdočnou nevoľnosťou, nedostatkom chuti do jedla, nízkou energiou, duševným trápením, emocionálnou nerovnováhou alebo podráždením? Čo najskôr by ste mali začať myslieť hlavne na seba.

 

Nebezpečenstvo vyhorenia

Prvý dôvodom, prečo by ženy mali myslieť nielen na svoju rodinu, ale hlavne na seba, je vyhorenie. Ak nemyslia na seba, nemajú dostatok energie, a tak sa nemôžu dobre a s láskou starať o rodinu. To, že napríklad rodina ide na návštevu k príbuzným alebo na dovolenku, neznamená pre ženu voľno bez detí. Niekedy v súvislosti  s týmito aktivitami má ešte viac povinností a ešte väčší stres. Musí zbaliť všetky veci, deti musí mať neustále v dohľade, musí sa  starať o ne, len iným spôsobom. Ak si má žena naozaj vyčistiť hlavu, musí sa odpojiť aspoň na chvíľu od rodiny, opustiť prostredie, zmeniť svoje myšlienky a nemyslieť aspoň chvíľu na rodičovské povinnosti. Tieto chvíle voľna musia byť spojené tiež s pocitom, že niečo môže a nie musí. Ženy musia robiť aj niečo, čo im energiu neodoberá, ale naopak dodáva. Skutočné chvíle oddychu by nemali byť spojené s ďalšími povinnosťami, napríklad s upratovaním, žehlením, varením. Vo chvíľach oddychu by mali robiť skutočne to, na čo sa už vopred veľmi tešia.

 

Vďaka chvíľam voľna dokážeme vnímať svoj vlastný svet

Ďalším dôvodom, prečo ženy potrebujú voľno bez rodiny, je ich sebauvedomenie. Niektoré ženy totiž často kvôli povinnostiam v rodine prestanú vnímať samy seba. Zabudnú na to, čo im robilo radosť. Niekedy majú pocit, že sú len mamami, kuchárkami, upratovačkami... Zrazu nevedia, čo im v minulosti dávalo energiu, úsmev, radosť. Mnohé postupne zabúdajú na svoje osobné ciele a všetko podriaďujú rodine a deťom. Ak to včas nezmenia, cítia sa smutné, vyhorené, ba dokonca nešťastné. Z tohto dôvodu je potrebné, aby dostávali aj priestor len samy pre seba. Dáva im to novú nádej, čas na premýšľanie, novú energiu do ďalších dní. Veď kto by nechcel pár minút, hodín alebo dní len pre seba? Je potrebné dobiť energiu, osviežiť sa a pripraviť sa na cestu do ďalších dní. 

 

Čo prinášajú do života chvíle, ktoré venujete samy sebe?

Starostlivosť o seba zlepšuje vaše fyzické zdravie

Jednoduché činnosti, ako je čistenie zubov, cvičenie, spánok alebo dobrá strava, to sú veci, na ktoré často zabúdate, keď sa usilujete splniť množstvo povinností súvisiace s ostatnými a popri tom zabúdate na seba.

 

Starostlivosť o seba znižuje stres, úzkosť a depresiu 

Kúpanie, joga, meditácia, hudba alebo oddávanie sa obľúbenej záľube, veľmi pomáhajú každému človeku. Umožňujú vám tiež relaxovať, zlepšiť si náladu, posilniť duševné zdravie a následne aj celkovú pohodu. 

 

Starostlivosť o seba je prevenciou vzniku problémov s duševným zdravím

Jednoduché zmeny vo vašej rutine, ako je dobré jedlo, dlhší spánok, deň voľna na relax, sú spôsoby, ako si urobiť život príjemnejším. Je to spoľahlivá cesta prevencie a zvládania problémov  v oblasti duševného zdravia.

 

Starostlivosť o seba zvyšuje sebaúctu a sebadôveru 

Starostlivosť o seba vám umožňuje sústrediť sa na veci, ktoré vás robia šťastnými. Napríklad dlhším kúpeľom sa uvoľníte a budete si istá, že vaša pokožka je osviežená, čo tiež zvyšuje vašu sebadôveru a sebavedomie. 

Pozrime sa na niekoľko jednoduchých vecí, vďaka ktorým môžete čas venovať samy sebe, a tak predchádzať vyhoreniu a navodzovaniu pocitom šťastia.

 

1. Doprajte si wellness, kaderníctvo, kozmetiku

Zaslúžite si to a je to relaxačný spôsob, ako odstrániť bolesti alebo únavu pomocou sauny, masáže celého tela, pedikúry, manikúry, masáže tváre. Urobte si občas čas práve na tieto veci. Je to aj ideálny vianočný darček alebo darček na narodeniny či meniny. Niekedy je lepšie nenakupovať nové veci, ktoré už aj možno máte v skrini, ale možno v inej farbe. Skúste svoju myseľ nastaviť týmto smerom. Postupne si aj rodinní príslušníci zvyknú na to, ktorý darček vám urobí najväčšiu radosť. Vďaka týmto procedúram sa budete cítiť sebavedomejšie a uvoľnenejšie.

 

2. Občas robte to, čo máte naozaj veľmi rady

Môže to byť čokoľvek, čo máte rady, ale čo ste už dlho neurobili. Môže to byť čítanie knihy, stretnite sa so svojimi priateľkami a choďte do kina alebo na večeru, alebo si kúpte obľúbený časopis a čítajte si na terase celý večer. Musí to byť naozaj niečo, čo vám urobí skutočnú radosť. Táto radosť vám dodá dostatok pozitívnej energie.

 

3. Stanovte si ranné rituály

Aké máte rána? Nemáte ich premyslené? Skúste to zmeniť. Možností je naozaj veľa.  Môžete si zacvičiť, meditovať, modliť sa, napísať si ciele, napiť sa vody s citrónom alebo si dajte zdravé raňajky a vitamíny. Cieľom je urobiť niečo, čo spustí vaše hormóny šťastia a urobí váš deň krásnym.

 

4. Píšte si denník

Písanie denníka sa pre mnohých stáva už dobrým zvykom. Nielenže vám pripomína, kde sa  momentálne v živote nachádzate, ale je to aj technika, ako sa emocionálne a mentálne uvoľniť. Ak ste si ešte nezaložili denník, je čas to urobiť. Celkovo je zapisovanie do denníka skvelý spôsob, ako sa zamyslieť nad každým dňom a jeho vplyvom na vás. Vedenie denníka vám môže zdvihnúť náladu a naštartovať vás s optimizmom do nového dňa. Podľa viacerých zistení, keď opíšete svoje pocity, automaticky vám to zdvihne náladu. Pri písaní sa stimuluje amygdala, teda časť mozgu, ktorá riadi emócie a vďaka písaniu dochádza u ľudí k lepšiemu naladeniu. Mnohým ženám práve písanie do denníka pomáha prežívať šťastnejšie dni.

 

5. Spánok berte vážne

Ženy sa každú noc prebúdzajú ako prvé, keď napríklad plače dieťa a ako posledné v rodine často zaspávajú, pretože ešte večer robia rôzne domáce práce. Aj keď je dobrým zvykom dávať pozor na tých, ktorých milujete, musíte mať rady aj samy seba a niekedy práve  spánok  predstavuje ideálny spôsob, ako začať konečne poriadne relaxovať. Vytvorte si spánkový režim a dodržujte ho.

 

6. Naučte sa povedať nie

Naučiť sa povedať nie je naozaj ťažké, mnohí z nás cítia povinnosť povedať áno, keď nás niekto požiada o náš čas. Ak ste však už v strese alebo prepracované, povedať áno blízkym alebo spolupracovníkom môže viesť k vyhoreniu, úzkosti a podráždenosti. Možno to chce trochu cviku, ale keď sa naučíte zdvorilo povedať nie, začnete sa cítiť sebavedomejšie a budete mať viac času na starostlivosť o seba. Nemôžete dať to, čo nevlastníte. Ak nemôžete vykonať úlohu alebo už nič nestíhate, povedzte nie.

 

7. Počúvajte obľúbenú hudbu

Každý vo svojom živote natrafí na hudbu, ktorá mu dokáže roztancovať žilky v tele a zlepšiť náladu už za krátku chvíľu. Vytvorte si playlist, kde budú umiestnené „skladby prvej pomoci” na povzbudenie vašej nálady. Ideálne by bolo, keby vás vaše obľúbené pesničky aj roztancovali.

 

8. Naučte sa vychutnávať ticho

Svet je príliš hlučný a my sa  neustále nachádzame uprostred chaosu. Vonkajšie stimuly, ktoré sú stále nástojčivejšie a hlasnejšie, nás často oberajú o schopnosť počúvať náš vnútorný hlas. Ako keby sme si nechceli uvedomiť, že práve ticho je fenomén, ktorý nám najviac môže pomôcť vymaniť sa spod obrovského tlaku, ktorý sa zo všetkých strán na nás valí a nedovolí nám rozlišovať dobro a zlo alebo robiť správne rozhodnutia. Keď vaše telo potrebuje skutočný oddych, tak ten niekedy môžete zažiť len v tichu a v samote. Aj takto vaše telo môže načerpať novú energiu vo väčšom množstve ako pri iných činnostiach. Ticho predstavuje pre človeka výnimočný čas. Vďaka nemu máte väčšiu šancu naučiť si vážiť samých seba a nachádzať k sebe vzťah. Ak ste to ešte nikdy nevyskúšali, tak skúste zostať osamote aspoň hodinu v tichu. Môžete sledovať východ alebo západ slnka alebo na balkóne piť obľúbený čaj.

 

9. Absolvujte kurzy varenia a pečenia

Pri varení či pečení rôznymi spôsobmi prebúdzate svojich päť zmyslov, čo je perfektný spôsob, ako investovať do starostlivosti o seba. Sú typy žien, ktoré si dokážu oddýchnuť práve pri týchto činnostiach. A okrem toho môžu byť v kolektíve iných žien, získavajú nové priateľky a môžu sa rozprávať o tom, čo ich najviac zaujíma.

 

10. Praktizujte vedomý život

Pri vedomom bytí venujete plnú pozornosť tomu, čo sa aktuálne deje a keď cítite, že sa vám spúšťa automatická reakcia v podobe negatívnych emócií, tak ich vedome stopnete a zmeníte to, čo si myslíte. Vďaka vedomej existencii si tiež viac uvedomujete svoje fungovanie vo svete, svoje poslanie, svoje sny a túžby. Vedomý človek sa nenechá ľahko ovplyvniť inými ľuďmi. Je viac sám sebou. Vedomý život znamená uvedomovať si každý svoj krok, rozhodnutie a jeho vplyv na život váš a ostatných. Keď praktizujete vedomý život, uvedomujete si seba a to, čo vaša prítomnosť znamená vo svete okolo vás.

 

11. Buďte turistkou vo svojom meste

Ako dobre poznáte svoje mesto? Je to fascinujúce, keď si dokážete v samote vychutnať zákutia mesta. Predstavuje to pre vás  proces objavovania. Ak si chcete túto prehliadku skutočne užiť, rezervujte si jednodňový pobyt v hoteli alebo rezorte ako hosť. Nezabudnite zachytiť momenty fotoaparátom. Niektoré ženy tvrdia, že práve toto im pomohlo si poriadne oddýchnuť a načerpať novú energiu.

 

12. Sledujte vtipné videá

Pomôcť môže aj dobrý smiech. To vám dáva pocit obnovenia síl a nového vzrušenia. Ak si nemôžete dovoliť pozerať nejakú dlhú vtipnú reláciu alebo komédiu, prezrite si niekoľko online platforiem a dobre sa zasmejte. Skúste si to naozaj užiť.

 

13. Urobte si výlet do prírody

Vždy, keď sa cítite deprimované, vyčerpané alebo cítite smútok, ak sa vám len trochu dá, choďte von do prírody alebo aspoň do parku. Príroda je prirodzený prostriedok na zlepšenie nálady a predstavuje skvelý spôsob na načerpanie novej energie. Nečakajte a utekajte čo najskôr. Buďte proaktívne, spravte z toho svoju každodennú, aspoň niekoľkominútovú aktivitu. Nemusia to byť len prechádzky. Môžete sa venovať práci v záhrade, meditácii na lúke, pozorovaniu hviezd a podobne.

 

14. Zatancujte si

Nájdite si miesto, kde vás nikto nenájde a neuvidí. Pustite si obľúbenú hudbu a tancujte. Ak ju nemôžete púšťať nahlas, nasaďte si slúchadlá. Tancujte, ako by ste boli na obľúbenej zábave či diskotéke. V spomienkach si na túto situáciu môžete spomenúť. Užite si to! Vleje vám to energiu do žíl a všetky negatívne zážitky a emócie zo seba vytancujete.

 

15. Občas úplne vypnite mobil

Je to veľmi ťažké, lebo všetci musíme kráčať s dobou, byť v obraze, byť vo všetkom prví a pohotovo reagovať, ale aj napriek tomu si myslím, že počas roka sa vyskytnú situácie, pri ktorých nemusíte myslieť na správy, reklamy, na svoju kariéru a na nové podnety. Aspoň počas sviatkov, dovoleniek, predĺžených víkendov vypnite mobil, televízor, internet, rádio. Nečítajte noviny a časopisy. Uvidíme, aký zázrak sa stane. Zrazu ožije vaše telo i duša. Začnete si všímať maličkosti v sebe i okolo seba. Bližší sa vám stanú aj vaši najbližší, vaša rodina a priatelia. Posilníte si vzťahy a dôveru. Veď život sa nemusí žiť s ovládačom v ruke a prepínaním programov. Nemusíme byť predsa pri všetkom. Niekedy je lepšie vnútorne sa stíšiť a  zistíte, že sa dobijete energiou lepšie ako pri akomkoľvek zaujímavom filme. Keď sa zahĺbite do svojho srdca a duše, objavíte možno neobjavené.

 

Pre každého môže byť ťažké nájsť si pre seba čas navyše. Je však mimoriadne dôležité plánovať si pravidelnú starostlivosť o seba. Aj chvíle s priateľmi vám môžu pomôcť cítiť sa viac uvoľnene. Či už sa rozhodnete, že chcete ísť na dlhú prechádzku, dať si horúci kúpeľ alebo si užiť dobrý film s priateľmi, venujte pravidelne čas sebe a aktivitám, ktoré vám pomáhajú upokojiť sa, zabudnúť na bežné problémy a radovať sa zo života. Hľadajte malé spôsoby, ktoré začleníte do každodenného života. Čím viac dokážete do svojho rozvrhu zapracovať čas pre seba, tým lepšie budete môcť rásť, užívať si život a prosperovať. A vaše deti určite ocenia spokojného a vyrovnaného rodiča.

Čítajte viac o téme: Voľný čas, Šťastie
Zdieľať na facebooku