5 ranných rituálov, vďaka ktorým si môžete zlepšiť každý deň

Ráno je dôležitá časť dňa. Hovorí sa, že aké ráno budete mať, taký bude celý váš deň.
Ráno je dôležitá časť dňa. Hovorí sa, že aké ráno budete mať, taký bude celý váš deň. / Foto: Pexels

Ráno je dôležitá časť dňa. Hovorí sa, že aké ráno budete mať, taký bude celý váš deň. Aké rituály si ráno vytvoriť, aby bol deň, ktorý nás čaká, úspešný?

 

Timothy Ferriss, jeden z najinovatívnejších podnikateľov, ktorý pôsobí ako poradca na jednej z fakúlt Singularity University so sídlom vo výskumnom centre NASA Ames a tiež autor známej knihy Štvorhodinový pracovný týždeň, vo svojej najnovšej knihe Nástroje titanov okrem iného radí ľuďom, ako sa správne ráno naštartovať tak, aby sa potom celý deň niesol v pozitívnom duchu.

Ak má človek skvelé ráno, čaká ho väčšinou aj úspešný deň. Práve prvých 60 minút môže zjednodušiť alebo skomplikovať ďalšie hodiny. Nasledujúce odporúčania môžu niekomu pripadať ako maličkosti, ale niekedy cesta k úspechu alebo k dobrému pocitu vedie  práve cez  obyčajné maličkosti.

 

1. Usteľte si posteľ

Táto práca vám zaberie približne 3 minúty. Cieľom nie je dokonalý poriadok. Tento maličký rituál vytvára dojem, že ste neurobili len poriadok v izbe, ale aj vo vlastnej duši. Človeka to naštartuje v tom, že má dojem, že hneď ráno urobil niečo dobré a prospešné. Vytvorenie dojmu poriadku hneď ráno je veľmi užitočné. Hneď ráno musíte uvedomiť, že sa môžete stretnúť s človekom všetečným, nevďačným, ľstivým, zlomyseľným a nespoločenským. Timothy Ferriss však hovorí: „Nezáleží na tom, že máte otrasný deň alebo že sa na taký kedykoľvek môže zmeniť. Posteľ si aj tak môžete ustlať. Dá vám to pocit, že aj uprostred dňa plného pohrôm sa vám podarilo udržať sa na útese aspoň jedným prstom a že ste nespadli. Že ste zvládli aspoň jednu vec, že ste ovplyvnili výsledok aspoň jednej činnosti.“ Tiež ide o to, že to posledné, čo každý deň zažijete, je návrat k tomu, čo sa vám hneď ráno podarilo.

 

2. Meditujte

Existujú desiatky štúdií, ktoré dokazujú, že ľudia, ktorí meditujú, sú celkovo zdravší ako tí, čo meditáciu k životu nepotrebujú. Hlavnou témou týchto štúdií je duševné zdravie. Vychádza to tak, že na ľudí, ktorí meditujú, nemá stres taký vplyv ako na tých, ktorí sa duševnej hygiene nevenujú. Výskumníci sa zhodujú v tom, že meditácia funguje ako relaxácia. Znižuje sa pri nej krvný tlak, spomaľuje sa tep srdca, metabolizmus, znižuje sa spotreba kyslíka a tvorba oxidu uhličitého. Po určitom čase dokonca klesá aj hladina cholesterolu. Nedostatok duchovného života sa javí ako závažný rizikový faktor spôsobujúci mnohé zdravotné ťažkosti.

 

3. Urobte si 5 – 10 opakovaní nejakého cviku

Pokúste sa vstávať skôr a cvičte. Toto ranné cvičenie nie je skutočný tréning. Je určené len na to, aby sa človek prebral. Keď sa budete venovať svojmu telu aspoň 30 sekúnd, hneď vám to zlepší náladu a utíši to tiež vaše rozlietané myšlienky. Úžasné je tiež, keď si po cvičení dáte ľadovú sprchu v trvaní 30 – 60 sekúnd.

 

4. Pripravte si čaj

Niektoré čaje výborne povzbudzujú myseľ, iné sú dobré aj na spaľovanie tuku. Vyberte si z nasledujúcich možností tie, ktoré vás dobre ráno naštartujú. Niektoré ďalšie môžete použiť zase večer. Najbežnejšie sa používajú tieto:

Žihľavový čaj – čistí žalúdok, črevá a pečeň. Pomáha liečiť anémiu, hemoroidy a rôzne typy nevoľností. Je výborný aj pri horúčkach.

Harmančekový čaj – potláča bolesti brucha, zmierňuje príznaky nádchy chrípky a prechladnutia. Je ho možné využiť aj ako obklady na pokožku pri kožných infekciách. Pôsobí výborne i proti nespavosti a bolestiam hlavy.

Tymianový čaj – zmierňuje ťažkosti tráviacich orgánov, hlavne žlčníka. Pôsobí proti nádche a prechladnutiu. Podporuje aj dobrý spánok a odstraňuje zlý zápach z úst.

Čaj z ľubovníka bodkovaného – zvyšuje imunitu, potláča stres a úzkosť, zlepšuje spánok, urýchľuje hojenie rán, zlepšuje fungovanie tráviaceho systému.

Zelený čaj – znižuje riziko rakoviny, predchádza chorobám srdca a mozgovej mŕtvice, pomáha spaľovať tukové tkanivá, znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Taktiež dobre posilňuje imunitu.

Petržlenový čaj – znižuje vysoký krvný tlak, pôsobí diureticky, zmierňuje opuchy končatín. Okrem toho znižuje cholesterol a pomáha potláčať prejavy alergií.

Ibištekový čaj – znižuje vysoký krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi, potláča únavu a dodáva energiu počas celého dňa.

Mätový čaj – odstraňuje bolesti brucha, podporuje trávenie a chuť do jedla. Okrem toho výborne zmierňuje príznaky dýchacích ochorení.

Čaj z listov bazalky – upokojuje podráždený žalúdok, uľahčuje od príznakov chrípky, znižuje krvný cukor pri cukrovke, uľavuje od bolestí kĺbov pri artritíde, posilňuje imunitu. Ukázal sa tiež prospešný pri rozpúšťaní obličkových kameňov a zmierňovaní stresu.

 

5. Päťminútový denník

Päťminútový denník je veľmi jednoduchý. Pozostáva s päťminútového písania ráno a tiež večer. Ku každej vete napíste tri slová alebo vety.

Ráno vyplňte:

Som vďačný(á) za 1. _______________2. _________________ 3. ___________

Čo by mi dnes urobilo radosť? 1. ____________ 2. ___________ 3. ___________

Afirmácie na dnešný deň. Som: 1. ___________ 2. ___________ 3. ___________

 

Večer vyplňte:

Ako by sa dnešok dal zlešpiť? 1. ___________ 2. ___________ 3. ___________

3 skvelé veci, ktoré sa dnes stali: 1. ___________ 2. ___________ 3. __________

 

Vďačnosť je protilátkou úzkosti. Často do budúcnosti hľadíme s určitou úzkosťou. Vďačnosť nám pomáha uvedomovať si všetko krásne a dobré, čo nám život prináša a robí ho radostenejším.

 


Zdroj: Timothy Ferriss: Nástroje titanov
Zdieľať na facebooku