Vyhorieť môžete aj v osobnom živote, nielen v práci

Vyhorieť môžete aj v osobnom živote.
Vyhorieť môžete aj v osobnom živote. / Foto: Pexels

Ukazuje sa, že vyhorenie sa nespája len s prácou. Čoraz viac ľudí reportuje vyhorenie aj v osobnom živote. 

 

Syndróm vyhorenia sa môže objaviť nielen v pracovnej sfére, ale aj v našom osobnom živote. Ak sa neustále cítite bezmocní, rozčarovaní a úplne vyčerpaní, môžete byť na ceste k syndrómu vyhorenia. Vyhorenie je stav emocionálneho, fyzického a psychického vyčerpania spôsobený nadmerným a dlhotrvajúcim stresom. Nastáva, keď sa cítime ohromení, emočne vyčerpaní a neschopní uspokojiť neustále požiadavky. S pokračujúcim stresom začneme strácať záujem a motiváciu, ktoré nás viedli k tomu, že sme sa ujali určitej úlohy. Negatívne účinky syndrómu vyhorenia sa prenášajú do všetkých oblastí života - vrátane vášho domova, práce a spoločenského života.

 

S príchodom druhej vlny Covid -19 na Slovensku, sa v mesiacoch október a november 2020 realizoval výskum syndrómu vyhorenia. Realizátormi boli Inštitút stresu a zdravotná poisťovňa Dôvera. Cieľom bolo zistiť, ako sú na tom Slováci v troch oblastiach: pracovné vyhorenie, osobné vyhorenie a vyhorenie z práce s klientmi. Počas tohto obdobia sa výskumu zúčastnilo viac ako 9 tisíc ľudí,  finálnu reprezentatívnu vzorku tvorilo takmer 5 tisíc účastníkov. Výsledky poukazujú na to, že významné známky syndrómu vyhorenia v osobnej rovine svojho života pociťuje až 58 % opýtaných a u 16 % bol stav alarmujúci. Celkovo teda s vyhorením zápasia až tri štvrtiny reprezentatívnej vzorky. Len necelé 3 % respondentov necítili žiadne príznaky vyhorenia.

 

Známky a príznaky syndrómu vyhorenia

Väčšina z nás má dni, keď sa cítime bezmocní, preťažení alebo nedocenení. Keď si aj vstávanie z postele vyžaduje odhodlanie bojovníka. Syndróm vyhorenia je postupný proces. Nedeje sa zo dňa na deň, ale môže nás časom úplne ochromiť. Príznaky sú spočiatku jemné, ale postupom času sa zhoršujú. Skoré príznaky považujte za upozornenie, že niečo nie je v poriadku a je potrebné ich riešiť. Ak venujete pozornosť a aktívne pracujete so zmiernením stresu vo vašom živote, môžete zabrániť zásadnému zrúteniu. Ak ich budete ignorovať, nakoniec vyhoríte. Môžeme rozlišovať tri oblasti príznakov: fyzické, psychické a príznaky v spávaní.

 

Fyzické príznaky vyhorenia:

  • Cítite sa unavený a vyčerpaný väčšinu času.
  • Znížená imunita, časté choroby.
  • Časté bolesti hlavy alebo svalov.
  • Zmena chuti do jedla alebo spánkové návyky.

 

Psychické príznaky vyhorenia:

  • Pocit zlyhania a pochybnosti o sebe.
  • Cítiť sa bezmocný, uväznený a porazený.
  • Pocit osamelosti, nikoho nemám, som sám.
  • Strata motivácie.
  • Čoraz viac cynický a negatívny výhľad do budúcnosti.
  • Znížená spokojnosť a pocit úspechu.

 

Príznaky vyhorenia prítomné v správaní:

  • Odstúpenie od zodpovednosti.
  • Izolovanie sa od ostatných.
  • Prokrastinovanie, dokončenie veci trvá dlhšie.
  • Užívanie omamných látok (drogy, alkohol a podobne).
  • Frustrácia, hnev na okolie bez zjavnej príčiny.
  • Vynechanie práce alebo neskorý príchod a skorý odchod.

 

Aké sú príčiny vyhorenia?

Vyhorenie nie je spôsobené iba stresujúcou prácou alebo príliš veľkým počtom povinností. K vyhoreniu prispievajú rôzne faktory vrátane nášho životného štýlu a osobnostných vlastností. V skutočnosti to, čo robíme počas prestojov a ako sa pozeráme na svet, môže hrať rovnako veľkú úlohu pri spôsobovaní ohromného stresu, aký vyžaduje práca alebo domácnosť. Medzi základné príčiny vyhorenia v životnom štýle patria nedostatok času na socializáciu, relax, nedostatok úzkych a podporujúcich vzťahov, prevzatie príliš veľa zodpovedností na seba bez pomoci ostatných, nedostatok spánku, nezdravá strava. Čo sa týka osobnostných vlastností, v tejto oblasti hrajú dôležitú rolu perfekcionistické tendencie, „ešte stále nie som dobrý“, pesimistický pohľad na seba aj svet, potreba mať kontrolu nad všetkým, neveriť v schopnosti ostatných. 

 

Nemecká lekárka Mirriam Prieß, ktorá sa špecializuje na témy vyhorenia a odolnosti, tvrdí, že problémy, prečo sa dostávame do stavu vyhorenia stoja na 6 kľúčových existenčných pilieroch, o ktoré sa v živote potrebujeme neustále starať. Čím viac z nich zanedbáme, dostávame sa do väčších ťažkostí. Trefne to vysvetľuje na modeli chorábaka a jeho nôh, ktoré mu pomáhajú udržiavať stabilitu a ľahko životom bežať.

 

Vyhorenie a 6 kľúčových oblastí, o ktoré sa musíme starať. / Zdroj: Eduworld

Zdroj: www.vdgh.de

 

Kto je najviac ohrozený vyhorieť?

Vyhorieť môžeme nielen v práci a z práce, ale aj z ďalších iných dôležitých životných úloh. Presnejšie z kompetencií a zodpovedností, ktoré so sebou prinášajú. Najviac pravdepodobné je vyhorenie zo vzťahov, rodičovstva a opatrovateľstva.

Či už spoznávame varovné príznaky hroziaceho vyhorenia alebo sme už za hranicou zlomu, dôležité je začať konať. Teraz je čas pozastaviť sa a zmeniť smer učenia sa, ako si môžeme pomôcť prekonať syndróm vyhorenia a cítiť sa znova zdravo a pozitívne. Riešenie syndrómu vyhorenia si vyžaduje prístup „tri R“:

 

Rozoznať - Sledovanie varovných príznakov vyhorenia.

Obrátiť - Škodu napraviť hľadaním podpory a zvládaním stresu .

Odolnosť - Neustále budovať odolnosť voči stresu tým, že sa budeme starať o svoje fyzické a psychické zdravie.

Čítajte viac o téme: Syndróm vyhorenia
Zdieľať na facebooku