Ranné rituály pre krajší deň

Ráno môže rozhodnúť o vašom dni.
Ráno môže rozhodnúť o vašom dni. / Foto: Pexels

Hovorí sa, že cielené, produktívne rána generujú sústredené a produktívne dni, ktoré nevyhnutne vytvárajú úspešný život.

 

Ranná rutina údajne zvyšuje šťastie, zvyšuje produktivitu, znižuje hladinu stresu a naštartuje nás na celý deň. Fakt, že my ovládame svoj deň a nie deň nás, nám dáva pocit, že sme nad vecou a to má za následok pozitívny pocit a vplyv na celý deň. Ako mnoho vecí v živote, aj malé zmeny vedú k veľkým výsledkom. Pri tvorení rannej rutiny je dôležité brať do úvahy štyri základné oblasti:  mentálna, emocionálna, fyzická a duchovná. Ide teda o myseľ, srdce, telo a ducha.

 

Psychická oblasť

Zjednodušene povedané, súvisí to s našou mysľou, vrátane myšlienok, presvedčení, hodnôt, cieľov, nádejí, snov, túžob a plánov. Niektoré možnosti na vytvorenie pozitívneho mentálneho priestoru ráno zahŕňajú:
 

  1. Definujte si ciele - Najdôležitejšie ciele, ktoré pre tento deň máte. Skúste zapísať aspoň tri ciele, to vám dáva niečo, na čo sa musíte sústrediť a ubezpečiť sa, že dosahujete nejaké výsledky počas celého dňa. A pretože sú to iba tri veci, stále zostáva priestor pre ďalšie veci, ktoré prídu, takže je tu tiež zabudovaná flexibilita.
     
  2. Vytvorte zoznam - Niekedy sa vám stane, že sa zobudíte v noci a premýšľate o tom, čo všetko ešte musíte dosiahnuť. To znamená, že sa už zobúdzate s pocitom, že ste s niečím pozadu. Namiesto toho, ak existuje niečo, čo musíte urobiť, zapíšte si to. Vytvorte si zoznam, ktorý vám umožní uvoľniť hlavu pre dôležitejšie myslenie.
     
  3. Vytvorte plán dňa - Nahliadnite do svojho kalendára a uvidíte, čo tam je - integrujte svoje ciele a zoznam úloh, aby ste mali k dispozícii akčný plán.
     
  4. Prečítajte si niečo príjemné – stačí len 10 minút denne.

 

Emocionálna oblasť

Táto oblasť predstavuje vaše pocity, emócie a vzťahy. Všetky tieto veci sú istým spôsobom spojené so srdcom. Niektoré veci, ktoré môžete urobiť, aby ste pomohli svojej emočnej pohode a prežili šťastné ráno, zahŕňajú:
 

  1. Vyjadrujte vďačnosť - Skôr, ako začnete svoj deň, na konci každého dňa alebo kedykoľvek, keď máte voľných päť až desať minút, napíšte zoznam desiatich vecí, za ktoré ste vďační. Nemusia to byť veľké veci - stačí sa rozhliadnuť okolo seba a položiť si otázku, za čo som v tejto chvíli vďačný? Oblečenie na udržanie tepla, horúci čaj, dobrá spoločnosť ...? Ak to budete robiť každý deň, po niekoľkých týždňoch alebo dokonca dňoch sa budete cítiť oveľa šťastnejšie.
     
  2. Objímajte svoje dieťa, manžela, priateľa alebo domáceho miláčika - Objímanie zvyšuje hladinu oxytocínu (hormón lásky), zvyšuje sérotonín (zvyšuje náladu a vytvára šťastie), posilňuje imunitný systém, zvyšuje sebavedomie, znižuje krvný tlak, vyrovnáva nervový systém a uvoľňuje napätie. Nájdite niekoho - alebo niečo - na objatie. Trvá to iba pár sekúnd a môže vás to pozitívne naladiť na deň.
     
  3. Zistite, čo vám prináša vnútorný pokoj - Čo vám prináša šťastie, radosť alebo vzrušenie pre nasledujúci deň? Čo vám dáva pocit, že ste uzemnení alebo spojení na hlbšej úrovni? Meditácia, joga, dych?

 

Fyzická oblasť

Všetky tieto veci, o ktorých premýšľame, môžeme robiť so svojím telom alebo fyzickým priestorom. Môže to zahŕňať to, čo jeme alebo pijeme, ako sa pohybujeme a čokoľvek, čo súvisí s naším fyzickým ja. Tu je niekoľko možností, ako si ráno zvýšiť fyzickú pohodu:

 

  1. Hýbte sa - Všetci poznáte výhody cvičenia. Môže to byť beh, túra, výlet do posilňovne, joga, strečing alebo hľadanie vlastného krátkeho tréningu. Ale pamätajte, že to, čo funguje pre jedného, nebude fungovať pre každého.
     
  2. Napite sa vody - Než siahnete po tej prvej šálke kávy, siahnite najskôr po niečom, čo vás hydratuje. 
     
  3. Dajte si výdatné raňajky - Čo to pre vás znamená? Bielkovinové  smoothie? Skvelé. Avokádový toast? Úžasné. Ovsené vločky? Fantastické. Jedzte hlavne zdravé raňajky. Telo sa vám odvďačí.

     
Venujte sa ráno pravidelne aj pohybu. / Foto: Pexels

Duchovná oblasť

Je to o tom, čo potrebujete, aby ste sa cítili spojení s niečím hlbším, väčším, vyšším - a o tom, vďaka čomu sa cítite najviac spojení sami so sebou. Tu je niekoľko príkladov:
 

  1. Meditujte.
     
  2. Buďte v prírode - Nájdite miesto, kde môžete sedieť alebo kráčať a len tak byť. Všimnite si farby stromov a oblohy, vône vo vzduchu. Čo počujete, ak pozorne počúvate? Venujte chvíľu cíteniu zeme pod nohami alebo vánku.
     
  3. Zdravá ranná rutina začína noc predtým - Kvalitný spánok je nevyhnutný pre správne začatie rána. Uistite sa, že máte odporúčaných 7 - 9 hodín spánku (alebo čokoľvek, čo vám vyhovuje). Ak budete kvôli rannej rutine vstávať skôr, mali by ste ísť skôr spať. Keď sa rozhodnete pre niekoľko konceptov, o ktorých si myslíte, že pre vás budú fungovať, vyskúšajte ich niekoľko dní, kým sa rozhodnete, či to funguje alebo nefunguje. Ako každý zvyk, na vytvorenie niečoho, čo vydrží, potrebujete najmenej 21 dní. Nájdite spôsoby, ako integrovať svoju rannú rutinu do toho, čo už robíte a nepridávajte ďalšie do svojho zoznamu úloh.
Zdieľať na facebooku