5 návykov, ktoré vám zlepšia život

Žiť kvalitne je víziou každého človeka. Ak však chceme žiť šťastne a kvalitne, je dôležité ujasniť si, čo kvalita života znamená a čo všetko sme ochotní urobiť pre to, aby sme sa vyhli zbytočným problémom.
Žiť kvalitne je víziou každého človeka. Ak však chceme žiť šťastne a kvalitne, je dôležité ujasniť si, čo kvalita života znamená a čo všetko sme ochotní urobiť pre to, aby sme sa vyhli zbytočným problémom. / Foto: Bigstock

Žiť kvalitne je víziou každého človeka. Ak však chceme žiť šťastne a kvalitne, je dôležité ujasniť si, čo kvalita života znamená a čo všetko sme ochotní urobiť pre to, aby sme sa vyhli zbytočným problémom. Na čo si teda najviac sústrediť?

 

Veľké množstvo odborníkov sa denne zamýšľa nad tým, ktoré kroky vedú človeka k dlhšiemu a zdravšiemu životu. Existuje veľa odborných štúdií, výskumov a kníh na túto tému. V každej sa dajú nájsť výborné rady, ktoré sa v mnohom zdodujú. Prečítajte si, vďaka ktorým  najčastejším veciam, ktoré  môžete robiť každý deň, máte šancu prrežívať kvalitnejší život a môžete sa tiež dožiť zdravej staroby.

 

1. Premyslite si, čo konzumujete

Mnoho odborníkov verí sile jedál, ktoré sú inšpirované  Stredozemným morom, teda kombinácii gréckych a talianskych jedál. Ich pokrmy sa väčšinou skladajú z čerstvej zeleniny a ovocia, celozrnných ingrediencií a zdravých tukov. Práve vďaka nim bude vaše telo schopné bojovať proti chronickým ochoreniam a udrží si celkovú vitalitu. Ideálne je, keď táto strava sa stane vašim životným štýlom. Keď toto stravovanie ľudia nevnímajú len ako občasnú diétu, niekedy si môžu dopriať aj niečo menej zdravé. Takto nestratia motiváciu. Občas môžu ísť do reštaurácie aj na vyprážaný rezeň. Dôležité je jedávať väčšinu času chudé mäso, orechy, ryby, syry a morské plody. Dôležité je, aby ste sa vyhýbali  fast foodu a polotovarom.

 

2. Pravidelne cvičte

Mnohé štúdie ukazujú, že obezita a fyzická nečinnosť sú dva najčastejšie dôvody zdravotných problémov a skrátenej dĺžky života. Bojujte proti nim pravidelným cvičením, ktoré nielenže zlepší vašu kondíciu, ale aj zníži riziko rôznych chorôb. Odporúča  sa  realizovať 2,5 - 5 hodín stredne náročnej fyzickej záťaže (chôdza, práca v záhrade a podobne) alebo 1-2,5 hodiny náročnej aktivity (beh, cyklistika, iné športy) do týždňa. Dôležité je nájsť nejaký pohyb, ktorý si dokážete užívať. Nedostatok pravidelnej fyzickej aktivity je väčšinou hlavnou príčinou niektorých chronických ochorení. Pravidelné cvičenie spôsobuje zlepšenie citlivosti na inzulín, znižuje krvný tlak a hladinu tuku v krvi. Nedostatok pravidelného cvičenia môže viesť k zvýšeniu brušného tuku, čo zároveň zvyšuje riziko vzniku diabetu 2. typu, chorôb srdca a podobne. Aj z tohto dôvodu každodenná fyzická aktivita je veľmi dôležitá. Cvičenie má vplyv aj na pocity šťastia. Pri športovaní telo uvoľňuje zvýšené množstvo endorfínov, tzv. hormónov šťastia. Ich hladina v krvi vzrastá už po desťminútovom cvičení. Ešte 30 minút po fyzickej námahe si telo udržuje približne desaťnásobné množstvo endorfínov. Pri športovaní si človek aj dobre oddýchne. Stres a problémy sa pri cvičení dostávajú na vedľajšiu koľaj, lebo sa zameriavate hlavne sami na seba a po cvičení máte radosť z toho, že ste nabrali novú energiu. Je dokázané, že cvičenie zlepšuje náladu a znižuje pocity depresie, úzkosti a stresu. Je to vďaka zmenám v mozgu, ktoré regulujú stres a úzkosť. Cvičenie zvyšuje množstvo endorfínov, ktoré pomáhajú vytvárať pozitívne pocity a znižujú vnímanie bolesti. Nezáleží na tom, ktorému športu sa venujete. Vaša nálada sa môže zlepšiť pri akomkoľvek športe.

 

3. Nefajčite

Asi každý vie, že fajčenie spôsobuje obrovské množstvo problémov. Mozgová porážka, infarkt a rakovina orgánov dýchacej sústavy sú len niektoré z možných následkov fajčenia. Už jedna cigareta denne dokáže výrazne zvýšiť riziko predčasného úmrtia. Avšak benefity súvisiace so skončením tohto zlozvyku prichádzajú pomerne rýchlo. Podľa CDC riziko infarktu prudko klesá už v prvom roku od poslednej cigarety. Šanca na cievnu mozgovú príhodu klesá do piatich rokov na úroveň porovnateľnú s nefajčiarom.

 

4. Dodržujte pravidelné lekárske prehliadky

Preventívne kontroly dokážu odhaliť obrovské množstvo chorôb, ktoré sa bez skorej liečby menia na život ohrozujúci stav. Preto je veľmi dôležité dodržiavať intervaly, ktoré vám doktor určí. Na týchto prehliadkach sa kontroluje celkový stav organizmu. Robia sa vyšetrenia zamerané na cholesterol, krvný tlak alebo nádorové ochorenia. Lekár vám môže nariadiť aj špeciálne vyšetrenia na základe ochorení vo vašej rodine. V súčasnosti sa dajú mnohé choroby liečiť vďaka moderným technológiám a liekom. Avšak stále platí, že najlepšia choroba je taká, ktorá sa ani nestihne „rozbehnúť“ a vyrieši sa ešte predtým, než začne ničiť vaše zdravie.

 

5. Venujte čas psychickému zdraviu

Ľudia často robia tú chybu, že sa veľmi sústreďujú na fyzické zdravie, no zabúdajú na zdravie psychické. Štúdie ukazujú, že zlý psychický stav môže život skrátiť o 14-32 rokov. Ak máte pochybnosti o svojom psychickom zdraví, opäť platí, že najlepšie je problémy podchytiť a riešiť čo najskôr. Dohodnite si stretnutie so psychológom, už len to vám môže priniesť obrovskú úľavu. V dnešnej náročnej dobe sa stáva samozrejmosťou navštevovať aj týchto odborníkov. Okrem toho si nájdite čas na aktivity, ktoré pomáhajú odburávať stres. Pravidelná meditácia, joga alebo obľúbený šport sú výborné alternatívy, ktoré ľuďom vynikajúco pomáhajú. Dokonca aj obyčajná prechádzka v lese môže s našou psychikou urobiť zázraky. Nezabúdajte tiež na to, že je dôležité obklopiť sa pozitívnymi ľuďmi, ktorí s vami zdieľajú záujmy a podporujú vás vo vašich záľubách. Vďaka nim si môžete svoj život užívať naplno.

 

Ako sa starať o duševné zdravie?

O tom ako sa starať o svoje duševné zdravie porozprával v relácii Českého rozhlasu doktor psychiatrie Petr Hejzlar, ktorý odporúča dodržiavať nasledujúce kroky:

1. Pamätajte na svoju pohodu. Zabezpečte si dostatok spánku, čerstvý vzduch a vyváženú stravu.

2. Pohybujte sa, nájdite si nejakú fyzickú aktivitu, ktorá vás baví a po ktorej je vám dobre.

3. Doprajte si čas na svoje vlastné myšlienky a pocity. Každý deň si na určitý čas vypnite počítač, telefón a televízor.

4. Buďte súčasťou nejakej skupiny. Venujte čas ľuďom, s ktorými vám je dobre.

5. Všetci máme občas zlú náladu. To je prirodzené. Ak však máte zlú náladu niekoľko týždňov, je potrebné vyhľadať pomoc.

6. Nastavte si dôležité ciele. Zvoľte si také ciele, ktoré vás motivujú, ale nepohlcujú.

7. Buďte na seba dobrí. Ak ste v ťažkej situácii, dýchajte zhlboka a skúste sa sami sebe prihovoriť tak, ako by ste sa prihovárali dobrému priateľovi.

 

Samozrejme, existuje ešte veľké množstvo ďalších možností, ktoré vám môžu pomôcť zachovať si duševné zdravie. Organizácia Liga za duševné zdravie odporúča tiež:

  • budovať si sebaúctu, ale nebrať sa veľmi vážne,
  • učiť sa neustále nové veci,
  • venovať sa tvorivým činnostiam,
  • pomáhať tam, kde je to potrebné,
  • vedieť požiadať o pomoc,
  • učiť sa žiť v prítomnosti.
Čítajte viac o téme: Zdravie
Zdieľať na facebooku