Ako ukotviť svoju myseľ v prítomnosti?

Je veľmi ťažké zostať v živote sústredený a zároveň uvoľnený. Namiesto toho, aby sme sa sústredili na jednu vec, nechávame sa neustále rušiť a rozptyľovať našimi vlastnými obavami a myšlienkami.
Je veľmi ťažké zostať v živote sústredený a zároveň uvoľnený. Namiesto toho, aby sme sa sústredili na jednu vec, nechávame sa neustále rušiť a rozptyľovať našimi vlastnými obavami a myšlienkami. / Foto: Unsplash

Ľudia si často myslia, že im k šťastiu chýba niektorá z týchto vecí: zdravie, láska, peniaze, rodina, dobrá práca... Harvardskí psychológovia Matthew Killingsworth a Daniel Gilbert však zistili, že ľuďom ku šťastiu chýba ešte niečo ďalšie.

 

V roku 2010 vykonali harvardskí psychológovia Matthew Killingsworth a Daniel Gilbert štúdiu, do ktorej sa zapojilo 2 250 jedincov. Pomocou aplikácie vedci v náhodných časoch monitorovali, čo práve daný človek robí a na čo sústreďuje svoju myseľ. Výsledky boli prekvapivé, ukázalo sa totiž, že ľudia až 47 percent času takmer vôbec nevenujú pozornosť tomu, čo práve robia. Ich myseľ sa túlala a zdá sa, že túlavá myseľ nie je šťastná myseľ. Neprítomnosť v danom momente však nebola následkom pocitu nešťastia, ale príčinou. Dobre to vidíte napríklad na pracovisku. Ak sa obzriete okolo seba, koľko ľudí je plne sústredených na prácu? Nejeden kolega sa možno práve oddáva dennému sneniu, sociálnym sieťam alebo sa pokúša o multitasking.

 

Na čo ľudia najčastejšie myslia?

Zdá sa teda, že jedným z hlavných faktorov šťastia je to, či človek prežíva to, čo práve robí, alebo sa pri tom myšlienkami túla niekde celkom inde. Na čo vlastne ľudia myslia? Prieskum sa venoval aj tomu a ukázalo sa, že v 43 percentách času sa ľudia venovali šťastným myšlienkam, v 31 percentách času ich myseľ zamestnávali neutrálne myšlienky a len v 21 percentách času sa ľudia zaoberali smutnými myšlienkami. Avšak ani v prípade, keď ľudia mysleli na šťastné okamihy, neboli spokojnejší ako vtedy, keď sa plne venovali práve vykonávanej činnosti.

 

Ako žiť mysľou v prítomnosti?

Dokonca aj v prípade, ak máte zlú náladu, myslenie na šťastnejšie chvíle vám pravdepodobne nijako nepomôže. Pomôcť vám môže však to, ak sa niečím zamestnáte a plne sa na to sústredíte. Duševný život prežívame v celkom inej sfére ako život fyzický. Našťastie, existujú metódy, ktorými je možné tento stav napraviť. Čo je potrebné urobiť?

 

1 | Buďte ako deti

Ak má dieťa splnené všetky potreby, napríklad dostatok spánku, čistú plienku a je najedené, dokáže byť celkom pohltené tým, čo práve vidí pred sebou. Ak máte niekedy možnosť, všimnite si, ako sa dieťa hrá. Ak ho zaujme nejaký predmet, venuje mu celú svoju pozornosť. To isté platí o hračkách, jednoducho sa venuje tomu, čo ho  práve zaujalo.

 

2 | Nechajte sa unášať

Skúste využívať všetky svoje zmysly. Sledujte okolo seba všetky farby, vône, zvuky, krásu, ktorá sa ukrýva vo väčšine vecí navôkol. Užívajte si  šum ulíc či obchodných centier, zvuky a vône, ktoré robia jednotlivé miesta takými výnimočnými. Vychutnajte si východy a západy slnka. Prírodu, ktorá je v každom ročnom období svojská a jedinečná, nádherná vždy iným spôsobom. Vychutnajte si padanie snehových vločiek v zime, kvitnutie kvetov a stromov na jar. Každý jeden deň so sebou prináša množstvo krásnych vecí a nezabudnuteľných momentov. Sľúbte si, že sa ich naučíte viac vychutnávať a tešiť sa z každej minúty, keď máte na toto všetko čas. Musíte však cielene každý deň myslieť na to, že existujú prítomné okamihy.

 

3 | Prijmite, že multitasking je mýtus

Deň má málo hodín a bolo by fajn mať viac času, mali by ste však akceptovať myšlienku, že multitasking je mýtus. Neurovedec Earl Miller zistil, že je fyzicky nemožné rozdeliť myseľ a prinútiť ju, aby sa venovala dvom veciam súčasne, a to v rovnakej kvalite. V skutočnosti naša myseľ prepína v rýchlom tempe od jednej veci k druhej a nám sa zdá, že všetko správne a dobre zvládame. Ak sa však pokúšame o multitasking, sme až o 40 percent menej produktívni a robíme omnoho viac chýb, ako keby sme sa sústredili len na jednu vec.

 

4 | Sústreďte sa len na jeden ďalší krok

Ciele do budúcnosti sú potrebné. Zapíšte si ich, rozplánujte si ich do jednotlivých krokov, ale veľmi sa nimi nezaťažujte. Môžete si ich nechať aj na očiach, aby vás motivovali a inšpirovali. No ak budete vo svojej hlave nosiť len svoje plány a ciele, nebudete schopní žiť tu a teraz. Často sa budete len naháňať a stresovať, pričom zabudnete vnímať krásy všedného dňa.Sústreďte sa na jednu úlohu, ktorú musíte dokončiť v určitý deň. Sústreďte sa na jediný krok, ktorý musíte práve urobiť

 

5 | Píšte si vety, ktoré vám pomôžu zamerať sa na prítomnosť

Je ľahké nechať myseľ túlať sa, no prinútiť ju vrátiť sa do reality už také ľahké nie je. Nie je to však nemožné. Ak máte napríklad pracovné stretnutie s kolegami, napíšte si na papier poznámku v štýle: „Ovládaj svoju myseľ, nenechaj, aby myseľ ovládala teba." Zamerajte sa na to, čomu sa práve potrebujete venovať. A môžete si vymyslieť aj rôzne „pripomienky“, ktoré vás opäť privedú do prítomnosti a nedovolia vám, aby ste sa nechali znova strhnúť rýchlym tempom tohto sveta.  Môže to byť nejaký obrázok, soška, fotka alebo plagát, ktorý uvidíte každé ráno.

 

6 | Meditujte 

Všetci chceme byť šťastní. Napriek modernej technike a všetkému pokroku sú dnes ľudia ešte vo väčšom strese, ako kedykoľvek predtým, a nie sú práve najšťastnejší. Od detstva sme naprogramovaní tak, aby sme niečo chceli a potom to dosiahli. Na tom nie je nič zlé, kým nám naše ciele a priania nám nebránia v tom, aby sme boli šťastní. Máme mylnú predstavu, myslíme si, že až potom, keď niečo dosiahneme alebo sa niekým staneme, že až keď si o nás niečo myslia ostatní alebo nás uznávajú, že až vtedy budeme šťastní a spokojní. Takto to ale nefunguje. Už sme toho dosiahli veľa, no šťastie stále akosi neprichádza. Prečo? Pretože šťastní môžeme byť buď tu a teraz, s tým, čo máme teraz a takí, akí teraz sme. Meditácia je stav, v ktorom meditujúci úplne alebo čiastočne zameriava svoju pozornosť dovnútra, na svoje myšlienky, pocity a tok energie, aby ich sledoval a učil sa ich kontrolovať.Je veľmi ťažké zostať v živote sústredený a zároveň uvoľnený. Namiesto toho, aby sme sa sústredili na jednu vec, nechávame sa neustále rušiť a rozptyľovať našimi vlastnými obavami a myšlienkami. Často sa cítime vyčerpaní a vyhorení. Meditácia dokáže tento stav zvrátiť. Jej blahodarný vplyv na naše zdravie bol už mnohokrát dokázaný.

 

7 | Využívajte všímavý stav mysle (mindfulness)

Ide o jednoduchú, ale efektívnu meditáciu, ktorá pomáha získať kontrolu nad rozlietanými myšlienkami a správaním. Mindfulness je proces aktívneho registrovania nových vecí. Dostáva človeka do prítomnosti. Všímavosť znamená udržanie vedomia v prebiehajúcom momente v súlade s našimi myšlienkami, citmi, telesnými pocitmi a okolitým prostredím. Všímavosť je tiež schopnosť rozvíjať si uvedomenie prítomného momentu, zatiaľ čo odsunieme bokom svoje naprogramované predsudky. Byť všímavý, znamená byť v spojení s priamou skúsenosťou momentu prítomnosti, tu a teraz s otvorenosťou, zvedavosťou a bez posudzovania. Vďaka tomuto sústredeniu na prítomnosť sa stávame citlivejší k prebiehajúcim súvislostiam. Byť všímavý, znamená byť v spojení s priamou skúsenosťou momentu prítomnosti, tu a teraz s otvorenosťou, zvedavosťou a bez posudzovania. Táto technika obmedzuje obavy a strach z toho, že narazíme na niečo, čo nebudeme schopní riešiť. Práve tento strach a obavy nás vyčerpávajú. Samotné premýšľanie nás nevyčerpáva. Ľudia, ktorí mindfulness trénujú, sú sústredenejší ako tí, ktorí sa tomuto nevenujú. Je to tiež výborná technika na obmedzenie stresu, jedným slovom, táto metóda pomáha ľuďom prežívať rušný deň pokojným a produktívnym spôsobom.

Čítajte viac o téme: Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku