Prečo cvičiť jogu? Výhody jogy potvrdzuje aj veda

Cvičenie jogy má viacero pozitívnych dopadov na naše zdravie.
Cvičenie jogy má viacero pozitívnych dopadov na naše zdravie. / Foto: Unsplash

Joga je čoraz rozšírenejšou formou cvičenia. Jej cieľom je spojenie tela a mysle. Podporuje relaxovanie, redukuje stres, a okrem rôznych póz zahŕňa aj meditovanie či dýchacie cvičenia. Hovorí sa o nej, že ponúka veľa benefitov. Viete, aké benefity to sú?

 

Joga znižuje stres a úzkosť

Viaceré štúdie dodnes ukázali, že joga znižuje vylučovanie kortizolu, ktorý je známy ako stresový hormón. Jedna štúdia sa zamerala na sledovanie žien, ktoré tvrdili, že trpia emočnou úzkosťou. Po trojmesačnom programe jogy, mala každá zo žien nižšiu hladinu kortizolu, stresu, úzkosti a depresie. Podobné výsledky však priniesli aj iné štúdie. Či už používate jogu v boji iba so stresom, alebo vás trápi niečo ďalšie, môže vám výrazne pomôcť. Mnoho ľudí používa jogu aj na boj s úzkosťou. Pozitívne účinky jogy boli preukázané aj v boji s posttraumatickou stresovou poruchou.

 

Joga zlepšuje kvalitu života

Mnohé štúdie sa zamerali na zisťovanie vzťahu medzi jogou a kvalitou života. Štúdia na senioroch napríklad zistila, že joga im pomohla nielen zvýšiť kvalitu života, ale zlepšila aj ich náladu a zmiernila únavu. Okrem toho joga pomáha zmenšiť dopady chemoterapie, zlepšiť kvalitu spánku, celkovú pohodu a sociálne funkcie u pacientov s rakovinou.

 

Joga môže pomôcť zlepšiť zdravie srdca

Zdravé srdce je dôležité pre celé telo. Jedným z benefitov jogy je aj lepšie zdravie srdca a zredukovanie viacerých rizikových faktorov, ktoré vedú k chorobám srdca. Joga vedie k nižšiemu krvnému tlaku a pulzu. Vysoký krvný tlak je jedným z hlavných príčin srdcových príhod a porážok. U účastníkov menšieho výskumu taktiež zaznamenali nižší cholesterol. Lekári upozorňujú, že šance na zdravšie srdce sú ešte vyššie v kombinácii so zdravým životným štýlom.

 

Joga zlepšuje kvalitu spánku

Nekvalitný spánok sa spája s mnohými chorobami - obezitou, depresiou a vysokým krvným tlakom. Štúdie naznačujú, že zaradenie jogy do vášho denného rozvrhu vám pomôže dosiahnuť aj lepší spánok. Vedcom zatiaľ nie je úplne jasné, ako funguje spojenie medzi jogou a vylučovaním melatonínu, ale isté je, že joga zvyšuje vylučovanie tohto hormónu, ktorý reguluje spánok. 

 

Joga pomáha v boji s depresiou

Niektoré štúdie ukazujú, že joga má antidepresívne účinky a pomáha zmenšiť prejavy depresie. Môže to byť zapríčinené tým, že joga znižuje hladinu kortizolu.

 

Joga pomáha aj v boji s depresiou či úzkosťou. / Foto: Unsplash

 

Joga zlepšuje flexibilitu a rovnováhu

Cieľom mnohých ľudí, ktorí s jogou začínajú, je zlepšenie flexibility a rovnováhy. Výskum potvrdzuje, že aj toto je jedným z benefitov jogy, nakoľko niektoré pozície jogy sa snažia zlepšiť práve rovnováhu a flexibilitu. Zaradiť jogu do každodenného programu teda môže dokázať divy pre niekoho, koho cieľom je práve väčšia ohybnosť či lepšie udržanie rovnováhy. Funguje rovnako nezávisle od pohlavia či od vekovej kategórie.

 

Joga zlepšuje dýchanie

Dýchanie počas cvičenia jogy sa zameriava na kontrolu dychu prostredníctvom rôznych cvičení a techník. Existuje viacero druhov jogy, a väčšina z nich tieto cvičenia obsahuje. Podľa viacerých štúdií cvičenie jogy vedie k zlepšeniu dýchania, zvýšeniu vitálnej kapacity, zlepšeniu symptómov u pacientov s astmou. Lepšie dýchanie vedie k lepšej vytrvalosti, vyššiemu výkonu a udržiava pľúca a srdce zdravé.

 

Joga môže pomôcť uľaviť migrénam

Migrénami dnes trpí veľa ľudí, a takmer všetci riešia tento problém liekmi. Avšak jedným zo spôsobov, ako uľaviť bolestiam hlavy, by mohla byť aj joga, ktorá pomáha znížiť frekvenciu, ako často bolesti hlavy prichádzajú. Okrem toho joga pomáha aj zmenšiť bolesť či intenzitu migrény. Podľa vedcov je dôvodom to, že joga stimuluje nerv, ktorý efektívne pomáha zlepšovať migrény.

 

Joga zvyšuje silu

Okrem lepšej flexibility, joga pomáha aj s budovaním sily. Joga ponúka množstvo rôznych pozícií, z ktorých niektoré sú špeciálne navrhnuté na to, aby pomohli vybudovať v tele silu a posilnili svaly. Jeden z výskumov dokazuje, že len niekoľko cyklov pozdravu slnku, jednej z najznámejších póz v joge, často používaných na rozohriatie tela, dokáže vybudovať v tele silu, viesť k strate váhy, lepšej odolnosti a zníženiu množstvu tuku u žien.

Čítajte viac o téme: Šport
Zdieľať na facebooku