Nechcete, aby vaše dieťa verilo všetkému, čo vidí a počuje? Učte ho myslieť kriticky

Odborníci sú presvedčení, že kritické myslenie bude jedna z najdôležitejších požiadaviek, ktorá deťom umožní uspieť v informačnom pretlaku, keď budú dospelí.
Odborníci sú presvedčení, že kritické myslenie bude jedna z najdôležitejších požiadaviek, ktorá deťom umožní uspieť v informačnom pretlaku, keď budú dospelí. / FOTO: Bigstock

Ľudia s kritickým myslením sú zvyčajne uvážlivejší, nezahlcujú sa množstvom zbytočných správ a ťažšie podliehajú manipulácii. Z tohto dôvodu je dôležité už od detstva  sa venovať kritickému mysleniu, a to nielen v škole, ale aj doma.

 

Odborníci sú presvedčení, že kritické myslenie bude jedna z najdôležitejších požiadaviek, ktorá deťom umožní uspieť v informačnom pretlaku, keď budú dospelí. S kritickým myslením by sa teda mali deti stretávať čo najskôr. A to nielen v škole, ale aj v domácom prostredí. V rámci rodiny môžete na rozvoj kritického myslenia využívať bežné situácie. Samozrejme, potrebné je zohľadniť vek a vyspelosť dieťaťa.

 

Nepredkladajte hotové riešenia

Často s dieťaťom diskutujte a analyzujte, zaujímajte sa o jeho názor. Môžete mu klásť otázky tak, aby na výsledné riešenie prišlo samo. Dávajte si však pozor na tie otázky, ktoré by dieťa mohli naviesťk správnej odpovedi. Vaším cieľom nie je dieťa zmanipulovať k požadovanému výsledku, ale aby samo našlo svoje vlastné riešenie.

 

Povedzte deťom, že existujú techniky, ktoré ich dokážu zmanipulovať

Naučte deti spoznávať manipuláciu. Je to zručnosť, ktorá sa im každopádne bude hodiť v celom ďalšom živote. Ak ešte doma pozeráte reklamy, pozerajte ich spolu s dieťaťom. Po sledovaní reklamy sa môžete opýtať napríklad toto:

„Koľko je v tyčinke plnej mlieka skutočného mlieka naozaj?“

 „Naozaj bude naša rodina šťastnejšia, ak budeme používať prací prášok uvedený v reklame?“

„Naozaj sa bude cítiť nejaká žena sebaistejšie, keď použije určitý šampón na vlasy?“

Potom môžete ďalej rozvíjať diskusiu o tom, kedy je rodina šťastná, čo obsahujú v skutočnosti určité výrobky a podobne.Vysvetlite deťom, na čo vlastne slúži reklama, aký je jej účel, prečo vznikla a podobne.

 

Čítajte spolu noviny, časopisy alebo články na internete

Nájdite si niekedy čas a čítajte si spolu s dieťaťom. Porovnávajte obsah článku s nadpisom. Skúste sa zamyslieť spoločne na niektorými potázkami: „Zodpovedá vždy nadpis obsahu?

Prečo sú niektoré nadpisy zavádzajúce?

Aké články sa dávajú na prvé starny v novinách?“

 

Identifikujte a pomenujte emócie a strachy

Vysvetlite deťom, že manipulácia často súvisí s emóciami. V snahe získať pozornosť, tvorcovia často útočia na ľudské city, a to hlavne strach, ľútosť, túžbu po láske a podobne. Každému sa občas stane, že má tendenciu podľahnúť týmto tlakom. Z tohto dôvodu je dôležité deťom vysvetľovať, že manipulácia najčastejšie útočí nie na rozum, ale práve na city. Učte deti rozoznávať jednotlivé emócie, uvedomovať si ich a v prípade potreby aj pracovať s nimi.

 

Neporovnávajte sa s ostatnými

Mnoho ľudí sa zadĺžilo len kvôli tomu, že sa porovnávali s ostatnými. Tí, ktorí sa prestali porovnávať, svorne tvrdia, že vďaka tomu nadobudli pokoj a väčšiu radosť. Je dobré si uvedomiť, že všetci nemusíme mať úplne všetko a že šťastie sa nenachádza len v materiálnych veciach. Porovnávanie vedie k závisti a práve tá je prameňom ďalších zlých pocitov a mnohých psychických problémov. Nemá zmysel závidieť, lebo nikdy nevieme,  či človek, ktorému závidíme, je naozaj aj šťastný. Nepoznáme pôvod jeho majetku, a to, čo navonok vyzerá ako niečo úžasné, môže byť prameňom niečoho, čo dotyčného človeka ani neteší. Veď koľko ľudí síce býva v luxusných domoch, ale na krku majú denne nôž v podobe vysokej hypotéky a svoju rodinu ani nevidia, lebo musia neustále pracovať? Koľkí síce majú drahé autá, ale nevládzu platiť leasing, a tak si začnú požičiavať ďalšie peniaze na prežitie? So staršími deťmi je potrebné sa o týchto skutočnostiach rozprávať otvorene, lebo sa stali súčasťou života mnohých rodín. Je to dôležité aj v súvislosti s finančnou gramotnosťou.

 

Ignorujte reklamu

Všade, kde sa pozrieme, sme dnes bombardovaní informáciami o tom, čo všetko potrebujeme k tomu, aby sme boli naozaj šťastní. Keď sa však nad tým zamyslíme, v reklame nikomu nejde o naše šťastie, ale o vlastný zisk. Odstrániť reklamu zo svojho života sa dnes už úplne nedá, lebo sa nachádza takmer všade a má veľa podôb. Môžete však jej vplyv znížiť. Dá sa to aj tým, že budete menej sledovať televíziu a namiesto toho sa môžete s deťmi rozprávať, hrať spoločenské hry alebo športovať. Vďaka obmedzeniu reklamy zistíte, že k životu potrebujeme oveľa menej vecí, ako ste si pôvodne mysleli. Budete sa cítiť šťastnejšie a hlavne slobodnejšie. Sústredíte sa na vaše skutočné potreby a dokážete peniaze investovať do vecí, ktoré sú pre vás dôležité a urobia vám skutočnú radosť. Takto sa spolu s deťmi postupne naučíte nepodliehať vplyvu reklamy. A ak jej občas podľahnete, tak si  nadhľadom uvedomíte, že ste predsa len podľahli.

 

Ak sa zmýlite, uznajte  si svoju chybu

Kritickému myslenia škodí aj neschopnosť zmeniť názor a priznať si chybu. Tí, ktorí veľa premýšľajú, vďaka štúdiu viacerých zdrojov, prichádzajú aj na iné riešenia. Je to prirodzený proces. Ak ste sa zmýlili, povedzte to deťom a vysvetlite im, na základe ktorých informácií sa váš názor zmenil. Priznaním svojej chyby v očiach dieťaťa rozhodne neklesnete. Naopak, svoju prirodzenú autoritu si ešte viac posilníte. Dôležité je aj to,  že váš  prístup vaše dieťa môže odpozorovať.

 

Pomáhajte dieťaťu chápať svet

Bez znalosti základných faktov a zákonitostí fungovania sveta človek nemôže premýšľať kriticky. Sledujte, čo všetko sa dieťa dozvie, resp. nedozvie v škole a chýbajúce vedomosti, ktoré považujete za podstatné pre chápanie sveta okolo nás, postupne dopĺňajte.

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Kritické myslenie
Zdieľať na facebooku